ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΜΙΝΟΣ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αδιέξοδα για τους εργάτες - ασυλία για την εργοδοσία

ΠΑΜΕ και «Δημοκρατική Συσπείρωση» σχεδιάζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων

Την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στη δικαιοσύνη με απανωτές αποφάσεις των δικαστηρίων να στέλνουν στο απόσπασμα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η «Δημοκρατική Συσπείρωση». Σε συνεργασία με δικηγόρους και με απλήρωτους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, τις επόμενες μέρες, προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για να εκφράσουν την αγανάκτηση των εργαζομένων, που κάθε μέρα και πιο καθαρά αντιλαμβάνονται πως η δικαιοσύνη υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις που έρχονται να θωρακίσουν νομικά την αυθαιρεσία του εργοδότη της επιχείρησης μετάλλου «ΜΙΝΟΣ», η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Οι εργαζόμενοι της ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ, στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε αγωνιστική κινητοποίηση, περιφρουρώντας σε 24ωρη βάση τα εμπορεύματα που βρίσκονται στο εργοστάσιο τα οποία κατακλέβει η εργοδοσία, τσεπώνοντας τα κέρδη, ενώ αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους εδώ και 4 μήνες, τους έδιωξε δε από το εργοστάσιο, χωρίς να τους απολύσει και χωρίς αποζημίωση.

Το εργοστάσιο έχει σταματήσει την παραγωγή, η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα, την εργοδοσία κυνηγάνε, εκτός από τους εργαζόμενους, τράπεζες και προμηθευτές για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η επιχείρηση έχει πουλήσει τους προηγούμενους μήνες εμπορεύματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς να δώσει ούτε ένα από αυτά στους εργαζόμενους. Και ενώ η μοναδική διασφάλιση των εργαζομένων για να πάρουν τα λεφτά τους είναι τα αποθηκευμένα εμπορεύματα, βρέθηκαν δικαστές της Θεσσαλονίκης που επέτρεψαν τη φυγή των εμπορευμάτων, αφήνοντας "στον άσο" τους εργαζόμενους. Πριν λίγες μέρες είχαμε καταγγείλει τον δικαστή κ. Δημητριάδη για μια τέτοια απόφαση. Σήμερα καταγγέλλουμε τη δικαστή κ. Κολέση για μια πανομοιότυπη απόφαση.

Ο ίδιος ο Βεργίνης περηφανεύεται μπροστά στους εργαζόμενους για τις σχέσεις με το κυβερνητικό κόμμα και υπουργούς του (π.χ. Λοβέρδος). Το ίδιο περηφανεύεται για τη σχέση του με την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υπονομεύσει τον αγώνα των εργαζομένων σε άμεση συνεργασία με τον "σύντροφο επιχειρηματία".

Αυτές οι σχέσεις ή η ιδιότητα του Βεργίνη, ως πρώην προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, επηρεάζουν τελικά και τα δικαστήρια;».

Στρώνει το έδαφος η λασπολογία

Επίσης καταγγέλλουν ότι «για πολλοστή φορά, δικηγόροι των εργοδοτών (όπως και στην περίπτωση της ΜΙΝΟΣ) προβάλλουν σαν το πιο πειστικό επιχείρημά τους στα δικαστήρια το ότι το ΠΑΜΕ υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και "κλείνει" τις επιχειρήσεις (που στην πραγματικότητα κλείνουν οι ίδιοι οι εργοδότες). Εκμεταλλεύονται το κλίμα λασπολογίας και προβοκάτσιας που καλλιεργούν τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και εφοπλιστών για να στοχοποιήσουν το ΠΑΜΕ και τα στελέχη του και να τρομοκρατήσουν τους δικαστές. Πιστεύουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για αυτόν τον επικίνδυνο - για τα δημοκρατικά δικαιώματα - ευτελισμό του δικηγορικού λειτουργήματος».

Τέλος, το ΠΑΜΕ και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ξεκαθαρίζουν ότι δε θα επιτρέψουν την εργοδοσία να κατακλέψει και άλλο τους εργαζόμενους, έστω και αν αυτή έχει στα χέρια της την απαράδεκτη δικαστική απόφαση. «Την ευθύνη για ό,τι συμβεί αναλαμβάνει πλέον η ίδια η κυβέρνηση, που πρέπει να "ανοίξει τα κεφάλια" απλήρωτων εργατών για να παραδώσει τα εμπορεύματα στους εργοδότες. Και μη μας μιλήσουν πάλι κάποιοι για νομιμότητα: Το έγκλημα είναι η κλοπή σε βάρος των εργατών, έστω και αν αυτή η κλοπή στηρίζεται από δικαστικές αποφάσεις», σημειώνουν.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Νομοσχέδιο - καρμανιόλα και στο Δημόσιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Ασφάλιση στο Δημόσιο

Οι εξελίξεις μεγαλώνουν την ανάγκη για ταξική κλιμάκωση, μπροστά και στην απεργία της Πέμπτης (φωτ. από την απεργία στις 29/6)
Οι εξελίξεις μεγαλώνουν την ανάγκη για ταξική κλιμάκωση, μπροστά και στην απεργία της Πέμπτης (φωτ. από την απεργία στις 29/6)
Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών και με σημαία την «ισότητα» των γυναικών και την εξίσωση των όρων συνταξιοδότησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα η κυβέρνηση καρατομεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, καταργεί τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισής τους, όπως κάνει δηλαδή και στον ιδιωτικό τομέα. Βαρύ χτύπημα καταφέρεται κατά των εργαζόμενων γυναικών και ιδιαίτερα των μητέρων. Σταδιακά, και με αρχή τους νεοπροσλαμβανόμενους από το 2011, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ένστολοι εντάσσονται στο ΙΚΑ. Οι μεταβατικές διατάξεις για ορισμένες ομάδες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση σε τίποτα δε μειώνουν το σκληρό και βαθύ αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Πρώτες στο στόχαστρο μπαίνουν οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι.

Γι' αυτές που διορίστηκαν από την 1/1/1983 και μετά ή θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά το 1998, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στο 65ο έτος, (δηλαδή φορτώνονται επιπλέον 5 χρόνια εργασίας, καταργείται η πενταετής διαφορά με τους άνδρες) ως εξής:

  • Για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011, το όριο αυξάνεται στο 61ο έτος. Για όσες θεμελιώνουν το 2012, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 63ο έτος και το 2013 το όριο ηλικίας γίνεται το 65ο έτος. Εξαιρούνται της αύξησης αυτής μόνο όσες γυναίκες θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι την 31/12/2010, για τις οποίες το όριο ηλικίας είναι το 60ό έτος. Και στην περίπτωση της μειωμένης σύνταξης (επί ποινής 6% για κάθε έτος πριν το ισχύον όριο), το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών αυξάνεται από το 55ο στο 60ό έτος (στο 56ο το 2011, στο 58ο το 2012, στο 60ό το 2013).
  • Και στο Δημόσιο η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας αυξάνεται μέχρι το 2015 σε 40ετία.

Για τις μητέρες εργαζόμενες με ανήλικο, που προσλήφθηκαν από την 1/1/1983 μέχρι 31/12/1993 (για μετά το 1993 πολλές από τις ανατροπές αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί με το νόμο Σιούφα (2084/92)) ή αυτές που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 50ό έτος της ηλικίας με 25 χρόνια εργασίας και ορίζεται το 65ο. Σε αυτή την πολύπαθη ομάδα προστίθενται 15 ολόκληρα χρόνια εργασίας.

  • Για όσες μητέρες συμπληρώσουν την 25ετία την 1/1/2011 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στο 52ο έτος ηλικίας αντί του 50ού. Για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το 2012, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ο έτος και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το 2013 και μετά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στο 65ο έτος. Δηλαδή, καταργείται το δικαίωμα των εργαζόμενων μητέρων με ανήλικο παιδί να φεύγουν νωρίτερα από τον άνδρα εργαζόμενο, έστω και με πολύ μικρότερη σύνταξη.
  • Για όσες γυναίκες έχουν ανίκανα προς εργασία παιδιά (ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%) το ποσοστό της αναπηρίας αυξάνεται στο 67%. Με τον τρόπο αυτό χάνεται το δικαίωμα για τις μητέρες αυτές να βγαίνουν στο 50ό έτος της ηλικίας τους, αν η αναπηρία του παιδιού είναι κάτω του 67%. Η απόδοση του δικαιώματος αυτού και στον άνδρα, δε μειώνει το απάνθρωπο μέτρο, καθώς όσες οικογένειες έχουν παιδί με αναπηρία μικρότερη του 67% η μητέρα χάνει το δικαίωμα που είχε.
  • Στη συγκεκριμένη διάταξη αυξάνονται ταυτόχρονα και τα χρόνια εργασίας για θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης στην 25ετία από τα 17,5 χρόνια που ισχύει μέχρι σήμερα.
  • Καταργούνται σταδιακά και οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται Ανεξαρτήτως Ορίου Ηλικίας (ΑΟΗ).
Αύξηση και για τη θεμελίωση
  • Ανατροπή επιβάλλεται και στα χρόνια εργασίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, τα οποία καθορίζονται για όλους στα 25 έτη υπηρεσίας.

Ειδικότερα οι γυναίκες που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/1993 τα απαιτούμενα έτη εργασίας για θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης αυξάνονται στα 25 έτη. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των τρίτεκνων ή περισσότερων παιδιών, όπου και εδώ αντί για 20 θα απαιτούνται πλέον 25 έτη εργασίας.

  • Τα 25 έτη εργασίας για θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης θα απαιτούνται και στην περίπτωση των γυναικών στρατιωτικών και βέβαια αναμένεται η συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό των ενστόλων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σχετική τροπολογία με την οποία τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και των ενστόλων θα ακολουθήσουν το γενικό κανόνα.
  • Από 1/8/2010 επιβάλλεται όπως και στα υπόλοιπα Ταμεία το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ, για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και με κλιμακούμενο συντελεστή από 3% έως 10%. Και αυτό πέραν της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης που ήδη επιβλήθηκε στους συνταξιούχους και αντικαταστάθηκε με τα ψίχουλα του επιδόματος των 800 ευρώ ετησίως.
  • Επιπλέον, με το σχέδιο νόμου αυξάνεται από δύο σε πέντε έτη η διάρκεια του έγγαμου βίου, προκειμένου να δικαιούται σύνταξη ο επιζών σύζυγος αποβιώσαντος συνταξιούχου. Η γενική ισχύς της διάταξης αυτής είναι σίγουρο ότι περισσότερο έρχεται να κόψει συντάξεις, παρά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά υπαρκτές περιπτώσεις εκμετάλλευσης του ισχύοντος καθεστώτος.
Εξίσωση όλων προς τα κάτω

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, επεκτείνεται και στο Δημόσιο η μείωση των συντάξεων όπως και στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα. Ετσι καθιερώνεται από 1-1-2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη.

Τα παραπάνω ρητά καθορίζουν ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2015 θα εξαναγκαστούν να δουλεύουν 40 ολόκληρα χρόνια αντί για 35 για να λάβουν πλήρη σύνταξη, κανένας δεν μπορεί να αποχωρεί στη σύνταξη πριν το 60ό έτος, η σύνταξή τους θα μειωθεί δραστικά - όπως και στον ιδιωτικό τομέα - αφού ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργασιακού βίου, αντί της τελευταίας πενταετίας, ενώ ο συντελεστής αναπλήρωσης για κάθε έτος κατά μέσο όρο μειώνεται στο 1,2% αντί του 2%. Ετσι ο μεσοσταθμικός συντελεστής αναπλήρωσης θα διαμορφωθεί στο 34,19% για 35 χρόνια εργασίας αντί του 77% που είναι σήμερα και του 70% που θα διαμορφωνόταν το 2017 σύμφωνα με το νόμο Ρέππα. Με δυο λόγια, αντί για ποσοστό αναπλήρωσης 80% που ήταν πριν την ψήφιση του νόμου Ρέππα (3029/2002) στην πλήρη εφαρμογή του το νέο σύστημα θα δίνει 40,2% και αντί του τελευταίου μισθού ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών ολόκληρου του εργάσιμου βίου. Και μόνο με αυτά τα δεδομένα γίνεται φανερό ότι οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο σύστημα θα συρρικνωθούν πάνω από το μισό.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πετούν όλους τους εργαζόμενους στον αντιασφαλιστικό Καιάδα

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή της για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπαλλήλους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Με την κατάθεση σήμερα (σ.σ. χτες) και του σχεδίου νόμου για το "ασφαλιστικό" των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το αντιασφαλιστικό έγκλημά της σε βάρος όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους αυτοαπασχολούμενους.

Και αυτό το νομοσχέδιο ξεθεμελιώνει και ισοπεδώνει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Εντάσσει και τους δημόσιους υπάλληλους στο ΙΚΑ, σε έναν οργανισμό που τον έχουν χρεοκοπήσει οι γαλαζοπράσινες κυβερνητικές πολιτικές. Αυξάνει τον εργάσιμο βίο στα 40 χρόνια και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες. Καθιερώνει το αίσχος της βασικής σύνταξης των 360!!! ευρώ και της αναλογικής σύνταξης που την υπολογίζει επί του μέσου όρου των μισθών όλου του εργάσιμου βίου!!! σε κλιμακούμενα ποσοστά αναπλήρωσης που αρχίζουν από 0,80% για τα 15 χρόνια ασφάλισης και φθάνουν στο 1,31% για τα 36 χρόνια ασφάλισης και στο 1,50% για τα 40 χρόνια ασφάλισης. Δηλαδή, όλες οι συντάξεις θα αρχίζουν από το 12% και κλιμακωτά οι ανώτερες δεν θα ξεπερνούν το 60% του μέσου όρου των μισθών όλου του εργάσιμου βίου.

Ουσιαστικά δηλαδή, καταργείται η σύνταξη και αντί γι' αυτήν θα δίνεται ένα επίδομα επαιτείας για όσους ελάχιστους θα καταφέρουν να έχουν πλήρη εργασία, πράγμα αδύνατο σε συνθήκες γιγάντωσης της ανεργίας και των μεσαιωνικών ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

Ετσι συναποφάσισαν και διέταξαν από κοινού η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ με τη σύμπραξη της ΝΔ, του ΛΑΟΣ αλλά και με τη συναίνεση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στη στρατηγική του κεφαλαίου, στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας που υπηρετείται με τέτοιες ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές.

Μετά απ' όλα αυτά, ως πρώτιστη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος της αποτελεσματικότητας των αγώνων, είναι ο άμεσος παραμερισμός, η μαζική εγκατάλειψη και η δυναμική αγωνιστική καταδίκη όλων αυτών των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων και των αντιλαϊκών πολιτικών τους, μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο της εργατικής τάξης, με όλους τους εργαζόμενους, με τους αυτοαπασχολούμενους και με όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το ΠΑΜΕ σ' αυτήν την κατεύθυνση πρωτοστατεί.

ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 8ης ΙΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ. Στην Αθήνα, στην Ομόνοια στις 11 π.μ.».

Τη Δευτέρα στα Οινόφυτα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στα Οινόφυτα, τη Δευτέρα 5 Ιούλη και ώρα 8 μ.μ., για την οικονομική κρίση και την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με το σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ», την Τρίτη 6 Ιούλη και ώρα 2 μ.μ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Στην τηλεόραση του «902»

Σήμερα Σάββατο, στις 5.30 μ.μ., θα μεταδοθεί η συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (1/7) στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ