ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΕΤΡΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Ικανά μόνο για τηλεοπτική κατανάλωση

Στης Καστάνης την ολόμαυρη ράχη...
Στης Καστάνης την ολόμαυρη ράχη...
«Ανακοινώνονται σήμερα τα μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων», παίζει η πρώτη είδηση. Εχεις αράξει στον καναπέ μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, μαζί με ένα πακέτο με πατατάκια και περιμένεις τα νέα, ως ανυποψίαστος τηλεθεατής. Το σπίτι σου δεν κάηκε, το δέντρο δίπλα σου αναπνέει ακόμα και οι συγγενείς σου έχουν βγει βόλτα. Δεν προλαβαίνεις να φας το πρώτο και νάσου η Βάσω, η υπουργός Εσωτερικών, να ανακοινώνει τα κυβερνητικά μέτρα. Αφού ξεμπερδεύεις με το πατατάκι που όλως τυχαίως (!) στραβοκατάπιες, ξεκινά η «κασέτα»: «Η κυβέρνηση ενισχύει οικονομικά τους πληγέντες. Αποζημιώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους για τις απώλειες που είχαν. Παρέχει φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις σύναψης δανείων. Προχωρά άμεσα στα αντιπλημμυρικά έργα και στην αποκατάσταση οδικών δικτύων. Η κυβέρνηση θα συνδράμει στην ασφάλεια και ανάπτυξη των καμένων περιοχών και των κατοίκων τους».

Τα παραπάνω μέτρα ανακοινώνουν κυβερνητικά χείλη και ταυτόχρονα αναγράφονται στην οθόνη της τηλεόρασης για... εμπέδωση. Κι εσύ τρως το τελευταίο πατατάκι, ανακουφισμένος για τη μέριμνα που έλαβε η κυβέρνηση έναντι των πληγέντων. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει, λες, και αλλάζεις κανάλι. Παίζει μια κωμωδία....

Την ίδια ώρα, κάπου αλλού - στη Σάμο, στη Φθιώτιδα, στην Αχαΐα, στην Κορινθία, στην Ηπειρο, στην Αρκαδία, στην Κέρκυρα - δεν κατεβαίνει μπουκιά. Βρίσκονται στο καφενείο ή στο σπίτι που δεν έχει καεί, μπροστά από την τηλεοπτική οθόνη, όχι ως τηλεθεατές, αλλά ως παθόντες. Είναι αυτοί που ξέρουν. Εχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους, περιουσίες, τον τόπο τους όπως τον γνώριζαν, το μέλλον που πάσχιζαν για τους ίδιους και τα παιδιά τους, την αξιοπρέπειά τους. Εχουν «κερδίσει», όμως σε οργή, αλλά και σε αλήθεια. Αυτή την αλήθεια που «τρώγοντας τα πατατάκια» σού κρύβουν. Εχουν κερδίσει την αλήθεια του παθόντος. Αυτού που ξέρει, ότι τα «μέτρα» αποκατάστασης είναι μία ακόμα μαχαιριά στην πληγή του.

«Μέτρα» - κοροϊδία

Στο δρόμο προς τη Κάτω Λάμβανη. Εκεί που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι τώρα πια, αφού γίναν όλα στάχτη, θα κατασκευαστούν ασφαλτόδρομοι
Στο δρόμο προς τη Κάτω Λάμβανη. Εκεί που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι τώρα πια, αφού γίναν όλα στάχτη, θα κατασκευαστούν ασφαλτόδρομοι
Τι ήρθε να ανακοινώσει, λοιπόν, η κυβέρνηση, με την έπαρση του ικανού και αποτελεσματικού, και ταυτόχρονα του άμοιρου ευθυνών για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές;

Ανακοίνωσε πως θα δοθεί στις οικογένειες - πολύτεκνες και μη - βοήθημα 200.000 δραχμών. Είναι το γνωστό «επίδομα» που καθιερώθηκε το 1994 και από τότε παραμένει καθηλωμένο. Ανακοίνωσε πως θα δοθεί αποζημίωση μέχρι 2 εκατομμύρια δραχμές (με ποια κριτήρια όμως;), για την αντικατάσταση οικοσυσκευής. Αυτή θα δοθεί... όταν εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις. Στην περίπτωση των νομών Σάμου, Αχαΐας, Κορινθίας και Φθιώτιδας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή κάηκαν. Για να ανακατασκευάσουν οι πληγέντες το σπίτι τους, επιχορηγούνται μόνο με 130.000 δραχμές ανά τ.μ. Για τη δε επισκευή επιχορηγούνται μόνο με 65.000 δραχμές.

Οσοι έμειναν άνεργοι, λαμβάνουν επίσης το... συγκλονιστικό ποσό των 200.000 δραχμών, ενώ οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, «ενισχύονται» με 150.000 δραχμές. 120.000 δραχμές δίνεται στους συνταξιούχους.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι «αποζημιώνονται» κατά το ήμισυ των απωλειών που είχαν με βάση τη φετινή παραγωγή ή ζωικό κεφάλαιο. Οι απώλειες που θα έχουν τα επόμενα χρόνια δεν καλύπτονται και μένουν έτσι μετέωροι. Χαρακτηριστικό είναι πως μια ελιά για να αποδώσει καρπό χρειάζεται 6 με 10 χρόνια....

Ολα αυτά ισχύουν για όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, μαζί με την υπόσχεση για αναδάσωση των καμένων εκτάσεων - κάτι όμως που δεν κατοχυρώνεται με νόμο - και την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων.

Ειδικό πακέτο «μέτρων» ανακοινώθηκε για την Ηπειρο - ως παραμεθόριος περιοχή - την περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα, για το οποίο η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Τι ανακοινώθηκε; Μάλλον το αυτονόητο. Εναρξη αντιπλημμυρικών έργων και έργων οδοποιίας (με κυβερνητική ευθύνη σε πολλές περιπτώσεις οδικό δίκτυο σύνδεσης των χωριών μεταξύ τους δεν υπάρχει), μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες εκτάσεις, δημιουργία ελεγχόμενης κυνηγετικής ζώνης. Θα δημιουργηθεί τέλος, οικισμός για τους πυρόπληκτους των κοινοτήτων Αγ. Μαρίνας και Λάβδανης, ενώ θα ενισχυθούν τα φυλάκια στρατού και θα ιδρυθεί σταθμός συνοροφυλάκων στην Αγ. Μαρίνα.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Καμιά αλλαγή στις χρήσεις γης

Ανακοίνωση - καταπέλτης από τη ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ

Γιατί ενώ από 10ετίας είχε εντοπιστεί ότι στο Μαίναλο έπρεπε να παρθούν μέτρα για την προστασία, τον καθαρισμό και την ανανέωση του δάσους, δεν έγινε τίποτα; Γιατί δόθηκαν άδειες για δόμηση στην καρδιά του δάσους και τι είδους «ανάπτυξη» και «αξιοποίηση» προσφέρουν τα συγκροτήματα του Κωτσόβολου και του Φουρλή; Ποιος και γιατί παραχώρησε εκτάσεις στις Μοτσιάρες, στους Ρούχους, στον Ξηρόκαμπο και αλλού και τι θα γίνει εκεί; Τι ρόλο παίζει η «Αναπτυξιακή Μαίναλου ΑΕ», που συμμετέχουν και εκπρόσωποί της στην ΤΑ;

Τα παραπάνω σοβαρότατα ερωτηματικά θέτει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ, η οποία καλεί την κυβέρνηση και τους ντόπιους εκφραστές της να δώσουν άμεσα απαντήσεις. «Μήπως απαντώντας τα παραπάνω ερωτήματα, εξηγείται και η προκλητική δήλωση του κ. Περιφερειάρχη Α. Ματσίγγου, σε κλιμάκιο του ΚΚΕ στις 27/8 στο Χρυσοβίτσι, ενώ μαινόταν η φωτιά, ότι "τώρα θα αναπτυχθεί το Μαίναλο"; Είναι απαράδεκτο να καίγονται τα δάση και μετά να έρχονται να τα... αναπτύξουν», δηλώνει η ΝΕ Αρκαδίας.

«Δεν πείθεται κανείς στην Αρκαδία ότι η μεγάλη επέκταση των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών και άλλων αντικειμενικών λόγων. Οσο και αν προσπαθούν οι υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες να αποπροσανατολίσουν, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι κι άλλες αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις φωτιές, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία κ.ά., όλος ο λαός πια καταλαβαίνει ότι - όπως και στην Ελλάδα - οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα των λαών τους και την προστασία του περιβάλλοντος», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταγγέλλει: «Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δαπανήσει κοντά 5 τρισ. δραχμές για οπλικά συστήματα στα πλαίσια της εγκληματικής πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, ενώ σταθερά μειώνει τα κονδύλια της πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, όπως και άλλες κοινωνικού χαρακτήρα δαπάνες».

Η ΝΕ Αρκαδία του ΚΚΕ επισημαίνει στη συνέχεια πως ακριβώς στα πλαίσια της παραπάνω πολιτικής, η φωτιά στο Μαίναλο έκαιγε για τέσσερις μέρες πριν παρθούν τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα. «Το κυβερνητικό δόγμα "να δώσουμε προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές και τις κατοικημένες περιοχές", δεν προσανατόλιζε στην άμεση καταστολή της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα τελικά να κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές (Κοτύλιο, Λικόχια, Χρυσοβίτσι), αλλά όπως δείχνει και με τραγικό τρόπο το παράδειγμα των Ιωαννίνων, να χαθούν και ανθρώπινες ζωές», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρει, επίσης, πως το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των δασοπυροσβεστών, των πυροσβεστών, των φαντάρων, των εθελοντών και όλου του κόσμου που βρέθηκε όλες αυτές τις μέρες στα μέτωπα της φωτιάς. Ξεκαθαρίζει, όμως, πως αν δεν παρθούν ριζικά μέτρα αλλαγής της κατάστασης στο θέμα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών, η αυτοθυσία όλων αυτών δε θα είναι αποτελεσματική. «Και γι' αυτό την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση», δηλώνει κατηγορηματικά.

Τέλος, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί όλο το λαό της Αρκαδίας να πρωτοστατήσει όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη, να μπει μπροστά, να οργανωθεί, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει:

  • Ούτε μια σπιθαμή γης του Μαίναλου να μην αλλάξει χρήση, ούτε μια χούφτα χώμα στους κερδοσκόπους. Το δάσος είναι λαϊκή περιουσία και ανήκει σε όλο το λαό.
  • Λήψη άμεσων μέτρων σε έμψυχο προσωπικό και τεχνικά μέσα, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Μέτρα για τον καθαρισμό και την ανανέωση του δάσους, στήριξη των κατοίκων να ζήσουν από τα προϊόντα του δάσους τους.
  • Αμεση αποζημίωση στην πραγματική αξία, όλων των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, σε σπίτια, καλλιέργειες, κοπάδια, και
  • Απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στο Μαίναλο έξω από τους υπάρχοντες οικισμούς.

«Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Μέσα από Επιτροπές Αγώνα να διεκδικήσει με αγωνιστικό τρόπο τα αιτήματά του. Να ανατρέψει την αντιλαϊκή - δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης. Να επιβάλει τη θέλησή του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ.

ΣΑΜΟΣ
Ούτε καν όλα τα επιδόματα δεν έχουν δοθεί

«Ούτε καν αυτά τα κυβερνητικά "μέτρα" - κοροϊδία για την αποκατάσταση των πληγέντων από τη φωτιά δεν προχωρούν ικανοποιητικά, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών», σημειώνει σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ο Μάριος Τσαντίρης, γραμματέας ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ. «Η κατάσταση στο νησί, συνεχίζει, σύμφωνα με στοιχεία από τις υπηρεσίες της Σάμου, μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

Οι 26 οικογένειες που κάηκε το σπίτι τους έχουν πάρει τις 200 χιλιάδες δραχμές άμεσης βοήθειας. Η υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας ζητά έγγραφό της να δοθεί το βοήθημα και για δεύτερες κατοικίες.

Δεν έχουν προωθηθεί ακόμη από τους δήμους οι καταστάσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που επλήγησαν για να πάρουν το βοήθημα των 200 χιλιάδων.

Εχει γίνει καταγραφή και αυτοψία δικαιούχων επιδόματος οικοσκευής, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει εξατομίκευση της ζημιάς και καθορισμός του ποσού που δικαιούται ο καθένας.

Ολοκληρώθηκε η μελέτη επείγουσας φύσης αντιδιαβρωτικών μέτρων (προβλέπονται κορμοδέματα και κορμοφράγματα σε χειμάρρους για τα ορεινά, στον Αμφίλυσσο, στον Ιμβρασο, στο Λάζαρο, πάνω από τη μονή Βροντά), ενώ θα γίνει συμπληρωματική μελέτη για την περιοχή Κοκκαρίου. Θα γίνουν σύντομοι διαγωνισμοί τμηματικής ανάθεσης των έργων σε ειδικευμένους εργολάβους. Υψος συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων.

Γίνεται μελέτη για τσιμεντοφράγματα στους χειμάρρους (μεσοπρόθεσμα αντιπλημμυρικά έργα) που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα περίπου.

Διατακτικές προς ΕΟΣΣ για χορήγηση διατακτικών για υποκατάστατα και ζάχαρη στους επίσημα καταγεγραμμένους μελισσοκόμους.

Διευκρινίζουμε τέλος ότι σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θεωρούνται όσοι έχουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους από αγροτική ασχολία και αφιερώνουν πάνω από 50% του χρόνου τους στην αγροτική απασχόληση.

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, στα 15 χωριά που επλήγησαν, αγρότες χαρακτηρίζονται 480 άτομα, ενώ άλλοι 200 είναι περίπου οι πληγέντες αγρότες της δυτικής Σάμου.

Δηλαδή, 680 - 700 άτομα (εφόσον έχουν πληγεί και εφόσον αποκαταστήσουν τις ζημιές) μπορούν να ελπίζουν στις αποζημιώσεις και τα υπόλοιπα κυβερνητικά "μέτρα". Σε ένα σύνολο πληγέντων που ξεπερνά τα 3.500 άτομα».

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Αγνωστο πότε θα δοθούν τα χρήματα

Φίλιππας Ακαρέπης, γραμματέας ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.

«Από τα 225 σπίτια που έπαθαν ζημιές από την πυρκαγιά, τα 135 θεωρούνται ως ολικά καταστραφέντα από τις επιτροπές της νομαρχίας. Γι' αυτά δεν έχει καταβληθεί το ποσό των δυο εκατομμυρίων δραχμών για την αντικατάσταση της καμένης οικοσκευής. Ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου για τη δανειοδότηση και την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης για την επισκευή ή ανακατασκευή τους», μας πληροφόρησε σχετικά ο Φίλιππας Ακαρέπης, γραμματέας ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.

«Οσον αφορά τους αγρότες, συνέχισε, έχει αρχίσει η εξατομίκευση των ζημιών από επιτροπές της διεύθυνσης Γεωργίας, αλλά επειδή δεν υπάρχει επαρκής αριθμός γεωπόνων, η διαδικασία θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί και να δοθούν στους αγρότες τα ψίχουλα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και θα εγκριθούν τελικά από την ΕΕ.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα όσα έταξε προφορικά ο υπουργός Γεωργίας όταν επισκέφτηκε την Κόρινθο. Δηλαδή, πώς και σε ποιους θα δοθούν οι διπλάσιες οικονομικές ενισχύσεις, πώς θα δοθούν οι προκαταβολές για την αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, πώς θα δοθεί η επιδότηση για το χαμένο φετινό λάδι και τη χαμένη φετινή παραγωγή της μαύρης και άσπρης σταφίδας.

Το κόστος των τεχνικών αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων έχει υπολογιστεί στα δυο δισ. από τις τεχνικές υπηρεσίες της νομαρχίας, το κόστος των δασικών αντιπλημμυρικών έργων στο 1,1 δισ. (500 εκατομμύρια για το δασαρχείο Κορίνθου και 600 εκατομμύρια για το δασαρχείο Ξυλοκάστρου).

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στη νομαρχία 60 εκατομμύρια και αναμένονται άλλα 200. Εκτός του ότι είναι πολύ λιγότερα αυτά που εξάγγειλε η κυβέρνηση (1,75 δισ.), είναι και ζήτημα το πότε θα τα δώσει για να ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα.

Οσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των δήμων, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε 600 εκατομμύρια στους πληγέντες δήμους. Οι τρεις δήμοι του νομού, Κιάτο, Ξυλόκαστρο και Ευρωστίνη, παρά το ότι είναι σοβαρά πληγέντες και παρότι έχουν ήδη αποκαταστήσει τις ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης, έχουν καθαρίσει ρέματα και γενικά προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές, ακόμα δεν έχουν δει μέρος από τα χρήματα που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ - Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Η κυβέρνηση σκυλεύει το πτώμα που δημιούργησε

Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για την πυρόπληκτη περιοχή των Ιωαννίνων, ο Σπ. Στριφτάρης, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσε στην περιοχή, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση σκυλεύει ένα πτώμα που η ίδια δημιούργησε. Τόσες μέρες άφησε την περιοχή να καίγεται και δεν πήρε κανένα μέτρο».

«Οι κάτοικοι απαιτούν γρήγορα να παρθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ωστόσο, οι δασάρχες που θα έπρεπε να ερωτηθούν και να ενημερωθούν για αυτό το θέμα, δε γνωρίζουν τίποτα» πρόσθεσε. «Κανείς δεν τους ρώτησε. Ακούγεται ειρωνικά το μέτρο της απαγόρευσης της βόσκησης, αφού δεν έχουν απομείνει πολλά ζώα στην περιοχή. Πρέπει να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο, διότι πολλά χωριά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συγκοινωνία. Οσον αφορά τα ειδικά προγράμματα για την ανάπτυξη της περιοχής, έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πριν από χρόνια. Οι κάτοικοι θέλουν να χτίσουν τα σπίτια τους. Το κράτος οφείλει να τους αποκαταστήσει, χωρίς δάνεια. Αφού αυτό δημιούργησε αυτή την κατάσταση, ας αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος να τη διορθώσει».

ΑΧΑΪΑ
Θα έχουν την τύχη των σεισμόπληκτων

«Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τους πυρόπληκτους της Αχαΐας είναι πανομοιότυπα με αυτά που είχαν εξαγγελθεί το 1996 για τους σεισμόπληκτους του νομού» εκτιμά ο Κώστας Μπάτσικας, γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. «Εδωσαν, συνεχίζει, όπως - όπως τα 200 χιλιάρικα, η διαδικασία αποκατάστασης όμως ήταν χρονοβόρα και δεν ήταν ικανοποιητική. Τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν στους σεισμόπληκτους ήταν με τραπεζικά κριτήρια και δεν αρκούσαν για να καλυφθεί το κόστος κατασκευής. Επρεπε να υπάρξει δανειοδότηση με κοινωνικά κριτήρια.

Το σύνολο των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί πριν τέσσερα χρόνια για τους σεισμόπληκτους δεν έχουν υλοποιηθεί. Είμαστε σίγουροι ότι την ίδια τύχη θα έχουν και τα μέτρα για τους πυρόπληκτους.

Οσον αφορά τους αγρότες της Αιγιάλειας, υπάρχουν εδώ και δυο χρόνια πυρόπληκτοι αγρότες που δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις. Υπάρχουν αγρότες που δε δήλωσαν την καταστροφή που έπαθαν για να μη χάσουν την επιδότηση. Στην περιοχή Αραβωνίτσας οι αποζημιώσεις των σταφιδοπαραγωγων εκκρεμούν εδώ και δυο χρόνια. Ουσιαστικά έχουν μείνει χωρίς εισόδημα. Οι αποζημιώσεις, έτσι κι αλλιώς, δε χορηγούνται έγκαιρα, δεν είναι στο ύψος της πραγματικής ζημιάς και δεν καλύπτουν το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αναγεννηθούν οι καλλιέργειες. Οι αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν καλύπτουν το 50% του εισοδήματος για τη φετινή χρονιά. Αν αφαιρέσουμε και την επιδότηση είναι ψίχουλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ