ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
19ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Από την Παρασκευή στην Ακροναυπλία

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που φέτος γίνεται στην Ακροναυπλία. Εκεί όπου η άρχουσα τάξη και οι υπηρέτες της, με όργανο κρούσης τη μεταξική δικτατορία, επιχείρησαν να τσακίσουν, σωματικά και ψυχικά, αγωνιστές και πρωτοπόρους κομμουνιστές. Στα έξι χρόνια λειτουργίας του, από το κάτεργο της Ακροναυπλίας πέρασαν πάνω από 600 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους στελέχη του Κόμματος και του εργατικού κινήματος. Αντί να λυγίσουν, με τη στάση τους μέσα στις φυλακές, μετέτρεψαν την Ακροναυπλία σε σύμβολο λεβεντιάς, περηφάνιας και αφοσίωσης στο δίκιο του λαού.

Και το φετινό Διήμερο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη γνωριμία με την Ιστορία και τους αγώνες, με την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, την εκδρομή, όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα του Διημέρου που έχει ως εξής:

Παρασκευή 9 Ιούλη

Στις 9 μ.μ.: Στο χώρο της κατασκήνωσης θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» του Μάκη Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, από τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Στις 10.30 μ.μ.: Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι της Πελοποννήσου από το Συγκρότημα της Οργάνωσης Πελοποννήσου της ΚΝΕ.


Στις 11.15 μ.μ.: Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι από το συγκρότημα του Τάκη Σταθέα.

Σάββατο 10 Ιούλη

Στις 5 μ.μ.: Επίσκεψη των Οργανώσεων της ΚΝΕ στο χώρο της Ακροναυπλίας.

Θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην Πλατεία Φιλελλήνων στο Ναύπλιο και ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 11 μ.μ. στο χώρο της κατασκήνωσης, αφιέρωμα στο τραγούδι για τους εξόριστους και τους πολιτικούς κρατούμενους από το Συγκρότημα της ΚΝΕ.

Στις 11.45 μ.μ.: Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με την «Εαρινή Ζυγιά».

Στο πλαίσιο του Διημέρου, Σάββατο και Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε ιστορικούς - αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Μυκήνες, Παλαμήδι, Επίδαυρος). Στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργούν εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας, ενώ θα οργανωθούν και αθλητικές δραστηριότητες.

Την Κυριακή θα αναχωρήσουν οι Οργανώσεις για τις περιοχές τους.


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύμορφες δραστηριότητες ενόψει του Διημέρου

Εντείνουν τη δραστηριότητά τους, στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, στη Θεσσαλία, με σειρά εκδηλώσεων, πολιτικών παρεμβάσεων και «ανοίγοντας» πλούσια και γόνιμη συζήτηση με τη νεολαία ενόψει και του 19ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, στην Ακροναυπλία.

Στη Λάρισα, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε προχτές η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΤΟ Εργαζομένων της ΚΝΕ για την ανεργία, στην πλατεία Λαμπρούλη στο Φρούριο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δ. Τζιμούλης, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Εργαζομένων Λάρισας του ΚΚΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος στάθηκε μεταξύ άλλων στις συνθήκες που δουλεύουν σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι, τα παιδιά της μαθητείας. Τόνισε, ότι όσο υπάρχει καπιταλισμός θα γεννιούνται κρίσεις και κάλεσε τους νέους σε συστράτευση με το ΚΚΕ, για μια κοινωνία άλλη, σοσιαλιστική. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη θεατρική παράσταση «Απεργία», στη συνέχεια ακολούθησε αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Ν. Ζούκα.

Χτες στη Λάρισα, η ΤΟ Μαθητών της ΚΝΕ, έκανε εξόρμηση στο χώρο του Φρουρίου, για το 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

Σήμερα η ΤΟ Μαθητών και η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, διοργανώνουν εκδήλωση στο κηποθέατρο (απέναντι από το αναψυκτήριο) στις 8 μ.μ., με θέμα «19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στην Ακροναυπλία... εκεί που το σκοτάδι το 'σβησε το φως». Στο χώρο θα υπάρχει φωτογραφικό υλικό, θα γίνει ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στο Βόλο, χτες η ΤΟ Μαθητών διοργάνωσε σύσκεψη για το 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Ανάλογη σύσκεψη διοργανώνει σήμερα το απόγευμα και η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ Μαγνησίας.

Συσκέψεις πραγματοποιούνται και στα Τρίκαλα από τις μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ. Αύριο στις 7 μ.μ. η ΝΟ Τρικάλων της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στον πεζόδρομο της Ασκληπιού.

Στη Καρδίτσα, σήμερα στις 8 μ.μ. στα γραφεία της ΝΕ του ΚΚΕ, το ΝΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ διοργανώνει σύσκεψη ενόψει του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου.


Να μην περάσουν οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Αγωνιστικό ψήφισμα φοιτητών, σπουδαστών, καθηγητών και εργαζομένων στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Την απόφαση να μην αφήσουν να περάσουν οι νέες αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση πήραν φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές και εργαζόμενοι στα δημόσια ιδρύματα. Η προχτεσινή σύσκεψη, που κάλεσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, έστειλε μήνυμα πως οι στόχοι της κυβέρνησης για μετατροπή Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε ...«ανώνυμες εταιρείες» θα μείνει στα χαρτιά. Το ιδιαίτερο στοιχείο της σύσκεψης ήταν πως υπήρξε συντονισμός, τόσο σπουδαστών όσο και ανθρώπων που εργάζονται στα δημόσια ιδρύματα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι Επιτροπών Αγώνα από πολλές περιοχές της χώρας, εκπρόσωποι Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων, εκπρόσωποι εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, εκπρόσωποι εκτάκτων και συμβασιούχων, ερευνητές, μέλη της ΔΗΠΑΚ κ.ά.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν οι αλλαγές που προωθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η σύνδεσή τους με την οικονομία, ενώ σημειώθηκε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης εξυπηρετούν απολύτως το συμφέρον και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, για φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, διά βίου εκμετάλλευση. Με την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια το Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε επιχείρηση, που θα συναλλάσσεται με άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα παρεμβαίνουν στα προγράμματα σπουδών. Επίσης με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, που προωθείται, επιχειρείται να δημιουργηθεί ενιαία αγορά πτυχίων, απ' την οποία θα διαλέγει ο εργοδότης, ενώ στα δημόσια πανεπιστήμια σχεδιάζεται το εξατομικευμένο πτυχίο κ.ά.

Οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα επισήμαναν την ανάγκη ανασύνταξης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, ενάντια στον εκφυλισμό, για να αντιμετωπιστεί η κυρίαρχη πολιτική. Οι ομιλητές μετέφεραν εικόνα απ' όσα ισχύουν μέσα στα ιδρύματα: Μειώσεις προϋπολογισμών, εταιρείες μέσα στις σχολές, προώθηση Εσωτερικών Κανονισμών για τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε πεδία επενδύσεων (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ κ.ά.), χτύπημα της σίτισης (κλείνει η λέσχη του ΑΠΘ), πέρασμα μαθημάτων του προπτυχιακού κύκλου στο μεταπτυχιακό για μεγαλύτερη υποβάθμιση των πτυχίων, απλήρωτοι οι έκτακτοι εργαζόμενοι, συμβάσεις σε καθηγητές, αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις και αντικομμουνισμός. Παράλληλα με όλα αυτά ήρθε και η θετική εικόνα απ' τις δραστηριότητες και τις κινητοποιήσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μαζί και με τους εργαζόμενους, από πρωτοβουλίες για ζητήματα φοιτητών και σπουδαστών σε κάθε σχολή, αγώνες για εργαζόμενους που απολύθηκαν, συμμετοχή στις απεργίες με το ΠΑΜΕ.

Η σύσκεψη κατέληξε σε ένα ψήφισμα, με σκοπό να συζητηθεί σε όλες τις σχολές, να υιοθετηθεί από φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενους, ώστε να δοθεί ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση. Στο κείμενο υπάρχει πρόταση διεκδίκησης και πάλης, περιγράφονται οι αναδιαρθρώσεις που ανακοινώθηκαν και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της κυβέρνησης και επισημαίνεται ότι «με τις αλλαγές που ευαγγελίζονται, σαρώνουν ό,τι απέμεινε από το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο από τις αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Τα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου του ψηφίσματος είναι:

  • Καμιά συναίνεση με την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
  • Εξω κάθε επιχειρηματική δράση από τις Σχολές.
  • Αμεση κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, φοιτητική μέριμνα, δωρεάν σίτιση - στέγαση.
  • Οχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.
  • Οχι στις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που επιβάλλουν κυβέρνηση - ΕΕ - μονοπώλια.
  • Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Κατάργηση όλων των Μεταπτυχιακών Ειδίκευσης. Μεταπτυχιακά ενός κύκλου που οδηγούν σε διδακτορικό.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ερευνα που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία - ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
  • Κατάργηση του νόμου για τα ΚΕΣ. Να κλείσουν τώρα όλα τα ιδιωτικά μαγαζιά της εκπαίδευσης.
  • Μόνιμο εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό με σταθερή δουλειά. Μονιμοποίηση τώρα του έκτακτου προσωπικού, των συμβασιούχων. Καμιά απόλυση προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού.
  • Μέτωπο μαζί με το εργατικό ταξικό κίνημα, γιατί η επίθεση αφορά τα δικά του παιδιά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ