ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «MELIA»
Επέβαλαν την ανάκληση της απόλυσης

Την ανάκληση της πρόσφατης απόλυσης εργαζόμενης από το ξενοδοχείο «Melia Athens Hotel» επέβαλαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης με τη δύναμή τους, τη συλλογική οργανωμένη δράση και συσπείρωσή τους στο ταξικό τους Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.

Η άμεση παρέμβαση του συνδικάτου, μόλις έγινε γνωστή η απόλυση, η καθολική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 29 Ιούνη μαζί με το κλαδικό τους συνδικάτο και η απόφασή τους να μην κάνουν βήμα πίσω από τον αγώνα για άμεση ανάκληση της απόλυσης, όπως διαμήνυσαν και με επιστολή τους προς τη Διεύθυνση, δεν άφησε περιθώρια στην εργοδοσία. Ετσι, προχτές μετά από νέα παρέμβαση του συνδικάτου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση του ξενοδοχείου, με παρόντες εκπροσώπους της πολυεθνικής από το εξωτερικό, όπου και τελικά η εργοδοσία αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόλυση της εργαζόμενης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη - όπως και πολλές άλλες καθημερινά - αποδεικνύει ότι η δύναμη της ταξικής ενότητας και οργάνωσης των εργαζομένων είναι η μόνη που μπορεί να βάλει εμπόδια στην εργοδοτική επιθετικότητα.

Στο μεταξύ εκπρόσωποι του συνδικάτου πραγματοποίησαν παρέμβαση και στη Διεύθυνση του ξενοδοχείου «ΧΙΛΤΟΝ», απαιτώντας να σταματήσουν οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται μέσω των «δουλεμπορικών» συνεργείων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως κατήγγειλαν στελέχη του συνδικάτου, ότι πρόσφατα μια εργαζόμενη λιποθύμησε και άλλη μια παραιτήθηκε μην αντέχοντας την εξαντλητική δουλειά, καθώς αναγκάζονται να δουλεύουν 27 και 28 μέρες το μήνα χωρίς ρεπό! Οι συνδικαλιστές απαίτησαν από την εργοδοσία του «Χίλτον» να μπει άμεσα τέρμα σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, σε διαφορετική περίπτωση και η εργοδοσία του «Χίλτον» θα αντιμετωπίσει την συλλογική αντίδραση όλων των ταξικών σωματείων και εργαζομένων του κλάδου.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σχέδιο δράσης για τα συμφέροντα των μεταλλεργατών

Ανακοίνωση μετά από την πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη

Είναι απαραίτητη η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα του κλάδου
Είναι απαραίτητη η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα του κλάδου
Δράση για τη συσπείρωση και πάλη των μεταλλεργατών, με στόχο να αναδειχθεί πως τα προβλήματά τους συνδέονται άμεσα με το σημερινό τρόπο οργάνωσης του κλάδου του Μετάλλου, αναλαμβάνει η Πανελλαδική Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ, που συγκροτήθηκε μετά από πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη ταξικών συνδικάτων και συνδικαλιστών του χώρου.

Οπως σημειώνεται σε προκήρυξη που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, «κοινή ήταν η εκτίμησή μας πως με την πλειοψηφία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που επικρατεί στην Ομοσπονδία Μετάλλου, οι εργαζόμενοι στον κλάδο δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Οπως στη ΓΣΕΕ έτσι και στην ΠΟΕΜ οι πλειοψηφίες έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί με τη στάση τους αποδιοργάνωσαν το εργατικό κίνημα, καλλιέργησαν τον εφησυχασμό και τις αυταπάτες, χρόνια πολλά, με τη συμμετοχή τους στους "κοινωνικούς διαλόγους" παζάρευαν τι θα χάσουν οι εργάτες». Ενώ επισημαίνεται: «Μαζί με τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου μας, τις επιτροπές αγώνα στους τόπους δουλειάς, τους εκατοντάδες πρωτοπόρους μεταλλεργάτες θα παλέψουμε για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος στο μέταλλο, τη μαζικοποίηση των συνδικάτων και τη δημοκρατική λειτουργία τους».

Η Γραμματεία επισημαίνει: «Η κατάσταση θα χειροτερεύει διαρκώς. Η επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ θα συνεχιστεί. Στην αρχή για τα αντιλαϊκά μέτρα είχαν σαν πρόσχημα τα ελλείμματα, τώρα την ανταγωνιστικότητα, αύριο την αποπληρωμή των δανείων. Η όποια περίοδος ανάκαμψης θα είναι αναιμική και θα ακολουθήσει ακόμη πιο βαθιά κρίση. Για τους καπιταλιστές τα μέτρα αυτά είναι μονόδρομος για να μεταφέρουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητά τους, δηλαδή τα κέρδη τους, ξεζουμίζοντας την εργατική δύναμη.

Η ουσία είναι ότι σπρώχνουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση την εργατιά, γίνεται ζοφερό το μέλλον των παιδιών μας».

Ο κλάδος μαρτυρά τα αδιέξοδα του σημερινού τρόπου οργάνωσης της οικονομίας

Η πείρα από τον κλάδο του Μετάλλου αναδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν βαθύτερα πολιτικά συμπεράσματα:

«Συνάδελφοι,

Η κρίση και οι πολιτικές των κυβερνήσεων επηρεάζουν αρνητικά και τον κλάδο μας. Μεγάλες, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις συρρικνώνονται και απαξιώνονται, όπως: Ναυπηγεία, ΕΑΒ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΒΟ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ. Η κρίση καταστρέφει μέσα παραγωγής (βιομηχανίες, βιοτεχνίες), αλλά και παραγωγικές δυνάμεις. Οι συνέπειες είναι μεγάλες για τους εργαζόμενους. Δεκάδες επιχειρήσεις κάνουν μαζικές απολύσεις, εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία, 3ήμερα, 4ήμερα, άλλες ελαστικές μορφές, απλήρωτες υπερωρίες κλπ.

Οπου υπάρχουν ταξικά συνδικάτα στον κλάδο μας οργανώνεται η αντίσταση και οι διεκδικήσεις των συναδέλφων μας, όπως έγινε στο έργο των ΕΛΠΕ με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πήραν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και η "Μασίνα" στο Θριάσιο.

Η δράση αυτή πρέπει να δυναμώσει, ο συντονισμός των ταξικών δυνάμεων να γενικευτεί, γι' αυτό η δημιουργία της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή.

Συνάδελφοι,

Ο κλάδος του μετάλλου είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας μας. Σήμερα λειτουργεί με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου. Είναι ανάγκη η συσπείρωση και δράση για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με εργατική - λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που θα έχει σαν μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας.

Η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ θα προσπαθήσει να μελετήσει την κατάσταση και την προοπτική του κλάδου, να επεξεργάζεται ζητήματα και να παρεμβαίνει για την ανάπτυξη αγώνων στη Ζώνη, στην πολεμική βιομηχανία, στα ναυπηγεία κλπ.

Θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες πρώτα απ' όλα για το σταμάτημα των απολύσεων, την προστασία των ανέργων συναδέλφων μας.

Στον αγώνα μας αυτό δε θα υποκαταστήσουμε τα συνδικάτα του κλάδου. Το αντίθετο, ο αγώνας μας θα είναι πιο δυνατός και αποτελεσματικός όσο τα ταξικά συνδικάτα θα γίνονται πιο μαζικά, όσο θα δένονται πιο πολύ με τους εργάτες, όσο θα δημιουργούνται σωματειακές επιτροπές στα εργοστάσια, όσο αλλάζουν οι συσχετισμοί στα Συνδικάτα που ελέγχει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός».

Οργάνωση χωρίς αναμονή

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Αμεσα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για να μην περάσει ο οδοστρωτήρας που καταργεί Κοινωνική Ασφάλιση και Συλλογικές Συμβάσεις. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα μνημόνιο και καμία συμφωνία της κυβέρνησης.

Καμία εμπιστοσύνη στη συμβιβασμένη πλειοψηφία στην ΠΟΕΜ.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, στήριξαν τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Τις ΣΣΕ του κλάδου τις παρέπεμψαν στη διαιτησία με τους μεταλλεργάτες στο περιθώριο.

Μόνη εγγύηση για γνήσιο ταξικό αγώνα αποτελούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ προειδοποίησε και αποκάλυψε πού πάει η κατάσταση. Πρωτοστάτησε από τον περασμένο Δεκέμβρη στην οργάνωση ενός μεγάλου αγώνα ενάντια στην πολιτική της φτώχειας. Γι' αυτό και δέχεται ανελέητη επίθεση από τους καπιταλιστές, την κυβέρνηση και όσους τους υπηρετούν.

Συσπειρωθείτε στο ΠΑΜΕ.

Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας».

Απολύσεις στη ΣΙΔΕΝΟΡ

Κλιμακώνει την επίθεση η εργοδοσία, με απολύσεις εργαζομένων. Στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ, στη Θεσσαλονίκη, απολύθηκαν 11 εργαζόμενοι μέσα σε μια βδομάδα και η εργοδοσία προετοιμάζει τουλάχιστον ακόμη 20. Εκβίασε τους εργάτες ότι αν δεν αποδεχθούν την απόλυσή τους θα χάσουν τα λεφτά τους. Ετσι τους ανάγκασε να συναινέσουν για να τις παρουσιάσει στη συνέχεια ως οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Στο μεταξύ, 4 ακόμη εργάτες απολύθηκαν και από την επιχείρηση χάρτου «Κύβος ΑΕ».

Διόρθωση

Δυστυχώς άλλη μια φορά ο δαίμων του τυπογραφείου χτύπησε! Και μάλιστα στον αιώνιο λόγο του Κώστα Βάρναλη. Το απόσπασμα από το ποίημα που διάβασε ο Βασίλης Κολοβός στην προχτεσινή συναυλία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ έχει ως εξής: «Ολοι ενωμένοι, μια φωνή μυριάδες στόματα/: Τρέμε φονιά, τρέμε άρπαγα και τρέμε απατεώνα/ σάπιο θρασίμι, που βρωμάς και κλέβεις στον αιώνα»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ