ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΤΣΕΛΗ»
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο λουκέτο

Ανυποχώρητοι, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του «Κατσέλη» στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει τα μηχανήματα στο εργοστάσιο του ομίλου (NUTRIART) στην Αθήνα. Με βάρδιες περιφρουρούν το εργοστάσιο, εμποδίζοντας τη μεταφορά των μηχανημάτων και δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν τις προαναγγελλόμενες απολύσεις. Στο πλευρό τους βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις.

Αποτέλεσμα της αποφασιστικής και δυναμικής τους αντίδρασης, ήταν καταρχήν, να δεχτεί η εργοδοσία να συζητήσει μαζί τους. Αργά χτες το βράδυ, αναμένονταν εξελίξεις.

Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία, το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοίνωσε στους εργαζόμενος ότι θα κλείσει το εργοστάσιο και πρότεινε εκβιαστικά να αποδεχτούν είτε τη μεταφορά τους στο εργοστάσιο της Αθήνας και σε άλλες επιχειρήσεις, είτε την απόλυσή τους.

Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, απολύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον όμιλο της «Nutriart» αλλά και στις άλλες εταιρείες του μεγαλοεπιχειρηματία Δαυίδ. Μόλις τη Δευτέρα, απολύθηκαν 3 εργαζόμενες από το εμπορικό τμήμα που λειτουργεί στην «Αλλατίνη» στη Θεσσαλονίκη. Ενώ το προηγούμενο διάστημα έγιναν 200 απολύσεις εργαζομένων - εθελούσιες αποχωρήσεις τις βάφτισαν - από τα εργοστάσια της Κόκα Κόλα σε όλη την Ελλάδα.

Οι εργάτες και οι εργάτριες στον «Κατσέλη» δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για να μην προχωρήσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Να αντισταθούν στην επίθεση που έχει εξαπολύσει ο όμιλος για να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία του, να εμποδίσουν τη διάλυση της ζωής τους και των οικογενειών τους.

«Εμένα μου πρότεινε να πάω να δουλέψω στο εργοστάσιο της Αθήνας. Πώς να το κάνω; Μόνη μου μεγαλώνω δύο παιδιά. Προγραμματίσαμε τη ζωή μας. Πού να τα αφήσω;», λέει η Κ. Μαλικούτση. Την ίδια πρόταση έκανε η εργοδοσία και σε μια ακόμη εργαζόμενη που μόνη μεγαλώνει και σπουδάζει τρία παιδιά και πρόσφατα πήρε στεγαστικό δάνειο από τον ΟΕΚ.

«Εμένα μου είπε ότι δεν έχει θέση να με απασχολήσει πουθενά. Θα προσπαθήσει να μου βρει δουλειά καθαριστή ή φύλακα σε μια από αυτές τις εταιρείες που συνεργάζεται ο όμιλος», λέει ο Δ. Ηλιάδης. «Από εργάτης στην παραγωγή να γίνω δηλαδή φύλακας. Με τι μισθό και για πόσο», προσθέτει.

ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Συνεχίζεται το αδιέξοδο στα βαριά περιστατικά

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών λόγω της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα προχτές - και με εντολή της Διοίκησης - να μεταφερθεί ένα παιδί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για να υποβληθεί σε επέμβαση. Ωστόσο, όμως, στην αναμονή βρίσκονται ακόμα τρία νεογνά με σοβαρές συγγενείς καρδιοπάθειες και η ανεπαρκής επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου δεν επιτρέπει τις επεμβάσεις.

Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» - με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων» (ΕΚΑΣΚΑΠ) - είναι το μοναδικό στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται χωρίς την κάλυψη καρδιοαναισθησιολόγων λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και λόγω του ότι μια γιατρός πήρε άδεια εγκυμοσύνης, ενώ η άλλη - που είναι επικουρική - κάνει χρήση της καλοκαιρινής άδειας. Οι αναισθησιολόγοι από άλλα τμήματα μπορούν να προσφέρουν κάλυψη μόνο για περιστατικά που μπορούν να γίνουν καθετηριασμοί και έτσι τα πολύ σοβαρά περιστατικά μένουν χωρίς επεμβάσεις.

Τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου έχουν θέσει το θέμα των ελλείψεων επανειλημμένα με υπομνήματά τους προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας. Επίσης στις 18.5.2010 έξι βουλευτές του ΚΚΕ έφεραν το θέμα στη Βουλή με Ερώτησή τους προς την υπουργό Υγείας. Απαντώντας (17.6.2010) η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, αφού αναγνώρισε τις ελλείψεις, υποστήριξε ότι «μέχρι την πλήρωση των θέσεων, οι ανάγκες του Κέντρου καλύπτονται εν μέρει με επικουρικούς γιατρούς». Δηλαδή μια «λύση» που οδηγεί μοιραία στο αδιέξοδο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Επικίνδυνη υπολειτουργία τμημάτων

Υπόμνημα στη διοίκηση έστειλε το σωματείο των εργαζομένων

Σε άκρως επικίνδυνη λειτουργία ορισμένων τομέων, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, οδηγείται ο «Ευαγγελισμός» ενώ ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων δε θα μπορέσουν να πάρουν άδεια μεγαλύτερη της μιας βδομάδας.

Σύμφωνα με υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) προς το διοικητή η κατάσταση στο νοσοκομείο διαμορφώνεται ως εξής: Υπάρχουν διαχρονικά κενές 1.400 θέσεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Μέχρι το τέλος του 2010 θα συνταξιοδοτηθούν 80 μόνιμοι υπάλληλοι και θα απολυθούν 60 εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (35 γιατροί και 25 των λοιπών κλάδων). Απ' τις 90 προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ με το διαγωνισμό του Δεκέμβρη του 2009 δεν έχει φτάσει κανείς ακόμα στο νοσοκομείο.

«Θα λειτουργούμε άκρως επικίνδυνα» προειδοποιεί το ΣΕΝΕ υπογραμμίζοντας ότι, λόγω και της θερινής περιόδου, σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως τους τραυματιοφορείς, η διοίκηση τους διαμήνυσε ότι θα πάρουν μόνο μία βδομάδα άδεια. «Στα χειρουργεία, συνεχίζει το ΣΕΝΕ, στις μονάδες και σε όλα τα τμήματα η κατάσταση είναι εξίσου τραγική... Η κατάσταση στο φαρμακείο είναι τραγική λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω προσέλευσης χιλιάδων ασθενών για χορήγηση φαρμάκων». Επίσης, το ΣΕΝΕ επισημαίνει ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο τμήματα παρασκευής φαρμάκων για χημειοθεραπείες ενώ υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες γιατρών και νοσηλευτών απ' τον περασμένο Απρίλη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στο πλευρό του Συλλόγου των ΑμΕΑ

Κινητοποίηση ενάντια στις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης συνολικά στους εργαζόμενους, αλλά και ειδικά στα άτομα με ειδικές ανάγκες, πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Σύλλογος ΑμΕΑ Εβρου. Το ποτήρι ξεχείλισε με την απόφαση των ΚΤΕΛ του νομού και των αστικών συγκοινωνιών να τους κόψουν τις εκπτώσεις που είχαν (50% στα ΚΤΕΛ και ελευθέρας στα αστικά), εξαιτίας της μη καταβολής των χρημάτων που τους οφείλει το κράτος.

Στο πλευρό τους, βρέθηκε η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ, δηλώνοντας τη συμπαράσταση στον αγώνα τους. Κάλεσε τους αναπήρους να κάνουν τη δυσαρέσκεια και τη δίκαιη αγανάκτησή τους ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στο μνημόνιο, την ΕΕ, ΔΝΤ, που το ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ. και στην ουσία το αποδέχεται και η ΝΔ. Να ενώσουν τη φωνή τους με το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Επιτακτικός ο ταξικός συντονισμός κόντρα στα μονοπώλια

Η σημασία του ταξικού συντονισμού των εργαζομένων, με αταλάντευτο μέτωπο κόντρα στην τακτική και τα σχέδια όσων υπηρετούν τα μονοπώλια, αποκτά ξεχωριστή σημασία, ειδικά σήμερα, που ενισχύεται έντεχνα το κλίμα ηττοπάθειας και μοιρολατρίας των εργαζομένων. Οσο το ΠΑΜΕ αποκαλύπτει στοιχειοθετημένα και ολόπλευρα τις ευθύνες που έχουν για την ένταση της αντεργατικής επίθεσης οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, εμφανίζονται δυνάμεις (αυτοαποκαλούμενες «αριστερές» ή και «ανεξάρτητες») που προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, χωρίς όμως να χαράσσουν διαφορετική γραμμή πάλης και άρα συμβάλλοντας στον αποπροσανατολισμό και το συμβιβασμό των εργαζομένων.

Τέτοια προσπάθεια είναι και ο λεγόμενος «Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», στον οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων δυνάμεις από την «εξωκοινοβουλευτική αριστερά», αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως τονίστηκε και σε πρόσφατη σύσκεψη, βασικός χαρακτηρισμός του συντονισμού που επιδιώκουν είναι αυτός να απέχει από πολιτικές πεποιθήσεις, αφού δεν είναι μια «συνένωση αντιλήψεων». Πότε το συνδικαλιστικό κίνημα ήταν έξω από πολιτικές απόψεις και ιδεολογίες; Ποτέ. Από πότε στο εργατικό κίνημα δε γίνεται πολιτική και ιδεολογική διαπάλη, δε συγκρούονται ταξικές γραμμές, η αστική και η εργατική; Από πότε το συνδικαλιστικό κίνημα είναι κάτι ξεκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, από την οικονομία και την πολιτική; Οταν οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους παρεμβαίνουν με κάθε τρόπο και ζυμώνουν τις θέσεις και τις αντιλήψεις τους και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι «έξω από την πολιτική» ή «απορρίπτουμε και αντιπαλεύουμε την πολιτική που εκφράζει τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις»;

Ως εκ τούτου, ο «συντονισμός» πρέπει να είναι - λένε - συνένωση σωματείων που «απορρίπτουν» το «γραφειοκρατικό συνδικαλισμό» των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και τον «κομματικό συνδικαλισμό» του ΠΑΜΕ. Ποιος είναι ο στόχος πάλης του Συντονισμού - που δε δέχεται πολιτικές απόψεις στο συνδικαλιστικό κίνημα; Να ανατραπεί το Μνημόνιο. Ομως το πρόβλημα δεν είναι μόνο το μνημόνιο, η συγκεκριμένη δηλαδή αντεργατική συμφωνία. Το πρόβλημα ενάντια στο οποίο πρέπει να παλέψει και να οργανωθεί η εργατική τάξη είναι το σύνολο της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια και φορτώνει βάρη στις πλάτες των εργατών και σε περίοδο κρίσης και σε περίοδο ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας. Καμιά κυβέρνηση, κανένας ιμπεριαλιστικός μηχανισμός δεν πρόκειται θα φοβηθεί ένα εργατικό κίνημα - όσο μαζικό και μαχητικό στη μορφή κι αν είναι - το οποίο δε θα αποκαλύπτει την πρώτιστη πηγή της εκμετάλλευσης.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ