ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ
Καλλιεργούν σύγχυση και αυταπάτες

Από την απεργία στις 29 Ιούνη
Από την απεργία στις 29 Ιούνη
Στους καταπέλτες θα βρίσκονται και σήμερα οι ναυτεργάτες, για να δώσουν με αποφασιστικότητα τη νέα 24ωρη απεργιακή μάχη ενάντια στα πλοία - γαλέρες που προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την κατάθεση στη Βουλή του επαίσχυντου νομοσχεδίου για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, για να υπερασπίσουν τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα από την αντιλαϊκή λαίλαπα, αλλά και να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης και πλειοψηφίας της ΠΝΟ, όπως αυτή εκδηλώθηκε και χτες, να καλλιεργήσουν σύγχυση και εφησυχασμό στον κλάδο, ότι δήθεν οι ναυτεργάτες εξαιρούνται από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η συμπαιγνία πλειοψηφίας της ΠΝΟ και κυβέρνησης, να αποκόψουν τους ναυτεργάτες από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να ανακόψουν τους μεγαλειώδεις αγώνες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, διαφάνηκε ολοκάθαρα χτες στη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη με τους προέδρους των ναυτεργατικών σωματείων και τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γ. Χαλά.

Το σκηνικό της εξαπάτησης των ναυτεργατών έχει ως εξής: Ο υπουργός υποσχέθηκε την ερχόμενη βδομάδα να γίνει τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη, για να διευκρινιστεί ποιες από τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού αφορούν τους ναυτεργάτες. Με τη σειρά του ο Γ. Χαλάς, με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ισχυρίστηκε πως «ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι ναυτεργάτες δε θίγονται σε τίποτα. Εκείνο το οποίο θα υπάρξει είναι ότι μετά το 2011 οι νέοι ναυτικοί θα υπάγονται στο καινούριο κομμάτι του νόμου, αλλά είναι κάτι το οποίον θα συζητηθεί»! Αυτό όταν ήδη οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες πέρα από το «πάγωμα» αυξήσεων, είδαν στη σύνταξη του Ιουλίου να τους λείπει το επίδομα αδείας!

Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του ταξικού ναυτεργατικού σωματείου ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ο οποίος σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση απηύθυνε το κάλεσμα σε όλους τους ναυτεργάτες με τη δύναμη της αλληλεγγύης των εργαζομένων της στεριάς να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή απεργία. Ξεκαθάρισε ότι οι ναυτεργάτες όχι μόνο δεν εξαιρούνται, αλλά πλήττονται βίαια από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που ταυτόχρονα με την κατεδάφιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, με την άρση του καμποτάζ προωθεί τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία στα καράβια. Κάλεσε επίσης όλους τους εργαζόμενους επιβάτες να μην επιτρέψουν στους εφοπλιστές να τους χρησιμοποιήσουν ενάντια στη ναυτεργατική απεργία.

Θέλουν οι αλλαγές να γίνουν λάου - λάου

Τον επικίνδυνο ρόλο των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών αναδεικνύει και δήλωση που έκανε χτες ο Γ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ. Ετσι ...καλώντας τους εργαζόμενους στη σημερινή απεργία, είπε ότι «λέμε όχι στην βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών και των εργαζομένων στα ΒΑΕ».

Αλλωστε εδώ και μέρες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εξαντλεί την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση όσον αφορά το νομοσχέδιο στο αν θα εξαιρεθούν ή όχι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ πριν την 1/1/1983, ευνοώντας τη διάσπαση και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μπορεί μερικοί να γλιτώσουν από την αντιασφαλιστική λαίλαπα.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Καταγγέλλει την επιβολή νέου επασφάλιστρου για τα Βαρέα

Την επιβολή επασφάλιστρου και στον κλάδο της επικούρησης, το οποίο καλούνται να καταβάλουν όσοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), προβλέπει το αντιασφαλιστικό τερατούργημα (άρθρο 66) της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Το ύψος του επασφάλιστρου ανέρχεται στο 2% επί του βασικού μισθού και επί του ποσού του επιδόματος ειδικής απασχόλησης (1,25% από τον εργαζόμενο και 0,75% από τον εργοδότη) και έρχεται να προστεθεί στο ήδη βαρύ επασφάλιστρο (4,3%) που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της κύριας σύνταξης. Υπενθυμίζεται ότι το επασφάλιστρο στον κλάδο κύριας σύνταξης καθορίστηκε με το νόμο 3660/2008 της ΝΔ και, ουσιαστικά ήταν πρόταση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία άνοιξε το δρόμο για τις σημερινές εξελίξεις. Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι τα επαγγέλματα και ειδικότητες που θεωρούνται ΒΑΕ στους ΟΤΑ είναι λιγότερα και από αυτά που προβλέπει η παρωχημένη λίστα του ΙΚΑ.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι η δική της πρόταση για ΒΑΕ χωρίς να πληρώνουν οι εργαζόμενοι επασφάλιστρο και με την ένταξη νέων ειδικοτήτων και μείωση των ορίων ηλικίας «κατασυκοφαντήθηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις στην ΠΟΕ ΟΤΑ. Για τις σημερινές εξελίξεις, οι ταξικές δυνάμεις επισημαίνουν ότι η νέα ρύθμιση θα επιχειρηθεί να προβληθεί ως επιτυχία από την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ και για να αθωωθεί στα μάτια των εργαζομένων του κλάδου το αντιασφαλιστικό έκτρωμα «αφού θα έχει και τα θετικά του». Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους «ότι για να πάρουν κάποια αύξηση στις πενιχρές συντάξεις, θα πρέπει να αυξήσουν τις εισφορές τους, να αποδεχθούν το ανταποδοτικό σύστημα και κατ' επέκταση την ιδιωτική ασφάλιση».

Καταλήγοντας η ΔΑΣ ΟΤΑ αναδεικνύει την ανάγκη μαζικής εγκατάλειψης των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των συνδικαλιστικών τους εκπρόσωπων. Να δυναμώσουν οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ. Να μπουν οι εργαζόμενοι στον αγώνα με το πλαίσιο δράσης και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΥΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απέκλεισαν τις ταξικές δυνάμεις από το προεδρείο

Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός διαρκώς αποκαλύπτεται. Και μέσα από την πρόσφατη κατανομή των καθηκόντων στη νέα διοίκηση που αναδείχθηκε από τις τελευταίες αρχαιρεσίες, αλλά και αμέσως μετά, από το πώς έδωσαν τη μάχη για την απεργία στις 29 Ιούνη και το πώς χειρίστηκαν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική επίθεση τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης αποκάλυψαν το βρώμικο ρόλο που έχουν αναλάβει να παίξουν, προκειμένου να διευκολύνουν την επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών.

Οπως καταγγέλλει ο συνδυασμός «Ταξική Ενότητα» του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, η ΠΑΣΚΕ που έχει τις 5 έδρες στο 9μελές ΔΣ, απέκλεισε την «Ταξική Ενότητα» από το προεδρείο αν και είναι δεύτερη δύναμη, με 4 έδρες και θα έπρεπε να πάρει τη θέση του Γραμματέα.

Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και εκλεγμένοι στο Προεδρείο πρωτοστατούν στην υπονόμευση της απεργίας, ακόμα και με ωμή απεργοσπασία, ακόμη και σε περιπτώσεις όπως, π.χ., στις 29 Ιούνη που το ΔΣ του Συνδικάτου αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία.

Παράλληλα, υπονομεύουν την πάλη των εργαζομένων που τόλμησαν να διεκδικήσουν αγωνιστικά δεδουλευμένα από τους εργοδότες τους. Τέτοια είναι η περίπτωση των εργαζομένων στο εργοστάσιο «Κούνστοφ», που, αφού διαπίστωσαν τον εργοδοτικό ρόλο του συνδικάτου, προσέτρεξαν στο ΠΑΜΕ για συμπαράσταση, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει. Συλλογικά αποφάσισαν να στήσουν επιτροπή αγώνα και να μπουν σε επίσχεση εργασίας. Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνα τους εργαζόμενους και να τους απειλούν πως με τέτοιες πρακτικές θα κλείσουν το εργοστάσιο!

Η «Ταξική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να τους απομονώσουν, γιατί μόνο κακό κάνουν στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους. Να συσπειρωθούν στο δρόμο του ενωτικού ταξικού αγώνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΓΕΡΜΑΝΟ»
Σε σύσκεψη καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων

Τη Δευτέρα 12 Ιούλη στις 9 μ.μ. στα γραφεία του

Σε σύσκεψη για συζήτηση και οργάνωση της δράσης τους καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στον Ομιλο «Γερμανός» ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 το βράδυ στα γραφεία του συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη).

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν γίνει απολύσεις στην επιχείρηση «Multirama»(ανήκει στον Ομιλο «Γερμανός»), ενώ όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ομίλου έχουν καταγγείλει στο σωματείο, ανάλογη είναι η κατάσταση στα καταστήματα «Public» (ανήκουν επίσης στον Γερμανό). Επίσης, η πολυεθνική «Fnac», όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, αποσύρεται από τη χώρα και τα δύο από τα τρία καταστήματά της περνούν στην επιχείρηση «Public», ενώ το κατάστημα που διατηρούσε στην Αιόλου, έβαλε λουκέτο, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος. Ηδη, τα στελέχη του σωματείου πραγματοποιούν μαζικές εξορμήσεις στα καταστήματα του Ομίλου, καλώντας τους εργαζομένους στη σύσκεψη.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κάλεσμα του συλλόγου «ορισμένοι από αυτούς που πλειοδοτούν για τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία σαρώνουν το σύνολο των εργαζομένων στη χώρα, λένε ότι στο "μίγμα" της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης, εννοώντας βεβαίως τον πολλαπλασιασμό των κερδών των επιχειρήσεων». Αυτού του είδους η «ανάπτυξη», σημειώνει, «το μόνο που εξασφαλίζει στους εργαζόμενους «είναι οι απολύσεις μας, η μακροχρόνια ανεργία, η εξαθλίωσή μας. Εχουμε τη δύναμη, μπορούμε να τους εμποδίσουμε, να τους σταματήσουμε φτάνει να αποφασίσουμε να οργανωθούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο συλλογικό ταξικό αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ