ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μετά το μαστίγιο, καρότο για το Βόρειο Καύκασο

ΚΙΣΛΟΒΟΝΤΣΚ.--

Τη νέα στρατηγική της Ρωσίας όσον αφορά την περιοχή του Βορείου Καυκάσου, στρατηγική που πλέον επικεντρώνει αντί των «στρατιωτικών επιχειρήσεων» στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, που θα στοχεύει στη μείωση της φτώχειας και διαφθοράς, αν και πρωταρχικός στόχος παραμένει πάντα η καταπολέμηση των Ισλαμιστών ανταρτών, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς πολιτικούς αξιωματούχους του Κισλοβόντσκ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Μάλιστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τους ηγέτες της περιοχής «να ακούν περισσότερο τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ακόμη και να «τρέφουν ακόμη και συμπάθεια για τους ισλαμιστές» και φτάνοντας στην ουσία τόνισε πως «χρειάζεται να δείξουμε ότι το κράτος είναι σε θέση αποτελεσματικά να εξασφαλίζει την ασφάλεια των επενδύσεων».

«Η εποχή των εξτρεμιστών στον ρωσικό Καύκασο "φτάνει στο τέλος της"» προέβλεψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες, ωστόσο σήμερα έχουν υποβαθμιστεί σε κοινές εγκληματικές ομάδες».

Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαίωση της στροφής όσον αφορά την πολιτική της Ρωσίας έναντι της «πυριτιδαποθήκης» του Βόρειου Καυκάσου, μιας περιοχής εξαιρετικά κρίσιμης για τα συμφέροντα της Ρωσίας καθώς εκτείνεται από την Κασπία έως τη Μαύρη Θάλασσα, απ' όπου διέρχονται οι αγωγοί φυσικού αερίου προς τη Δύση με ανοικτά τέσσερα μέτωπα: Νταγκεστάν, Τσετσενία, Ινγκουσετία και Καμπαρντίνο Μπαλκαρία.

Εξάλλου, το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε αρκετές περιπτώσεις άφησε να εννοηθεί ότι η ρωσική κυβέρνηση πλέον προκρίνει μία σύγχρονη πολιτική οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ενσωμάτωσης των πληθυσμών του Καυκάσου. Η «εναλλακτική» πολιτική του Μεντβέντεφ φάνηκε πεντακάθαρα με τον πρόσφατο διορισμό του 45χρονου επιχειρηματία Αλεξάντερ Κλοπόνιν ως ειδικού απεσταλμένου στην Τσετσενία, ο οποίος επιφορτίστηκε με την οικονομική ανάπτυξη του Βόρειου Καυκάσου.

Πρόκειται για αλλαγή τακτικής και όχι στρατηγικής εκ μέρους της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, καθώς μέχρι σήμερα απλώς οι στρατιωτικές επεμβάσεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση για τη Μόσχα και ουσιαστικώς δυσχέραιναν τις «επενδύσεις», αλλά και αποτελούσαν εμπόδιο στην πρόσβαση της Ρωσίας προς την Κεντρική Ασία. Ετσι μετά το μαστίγιο, η Ρωσία αλλάζει τακτική ώστε να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του το Βόρειο Καύκασο.

ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Καταστροφή και μόλυνση παντού

Από διαμαρτυρία στη Νέα Ορλεάνη για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε η ΒΡ
Από διαμαρτυρία στη Νέα Ορλεάνη για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε η ΒΡ
OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζεται και δύσκολα μπορεί να αποκρυβεί, παρά τις εναγώνιες προσπάθειες συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης Μπάρακ Ομπάμα, με τελευταίο το διάταγμα για την απαγόρευση της προσέγγισης κοινού, αλλά και ΜΜΕ σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από τις ακτές όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες απορρύπανσης, εκτός εάν υπάρχει ειδική άδεια εκ μέρους της Ακτοφυλακής. Ουσιαστικά, μέσω αυτού του διατάγματος, που υποτίθεται στοχεύει στην «προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις απορρύπανσης», το μόνο που επιχειρεί είναι να αποτρέψει τους Αμερικανούς ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την καταστροφή του εγκλήματος της ΒΡ.

Παρ' όλα αυτά πλέον η πετρελαιοκηλίδα έπληξε και το Τέξας, καθώς ανακαλύφθηκαν σφαιρίδια πίσσας στις παράκτιες περιοχές, γεγονός που σηματοδοτεί ότι όλες οι πολιτείες των αμερικανικών ακτών στον Κόλπο του Μεξικού έχουν πλέον πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα. Τα μικρά σφαιρίδια πίσσας είχαν συγκεντρωθεί στις παραλίες του Γκάλβεστον στο Τέξας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι αναλύσεις έδειξαν δε ότι προέρχονται από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να καθορίσουν αν προέρχονται από την ίδια τη διαρροή ή από κάποιο πλοίο άντλησης.

Στο μεταξύ, η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ ανακοίνωσε πως τα συστήματά της για τη συλλογή της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού συγκέντρωσαν ή οδήγησαν στην καύση ποσότητες ισοδύναμες με 24.980 βαρέλια ημερησίως. Ο εκπρόσωπος της ΒΡ Μαρκ Πρέγκλερ δήλωσε πως οι προετοιμασίες συνεχίζονται για να ενταχθεί και τρίτο σκάφος, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα συλλογής πετρελαίου στα 53.000 βαρέλια ημερησίως, από τα 28.000 που είναι η απόδοση έως σήμερα. Αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων, ενδέχεται να διαρρέουν καθημερινά περίπου 100.000 βαρέλια, ενώ η πετρελαιοκηλίδα της πλατφόρμας «Deepwater Horizon» είναι εδώ και ημέρες επισήμως η μεγαλύτερη της ιστορίας όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρου του Κόλπου του Μεξικού, ξεπερνώντας την κηλίδα «Ixtoc 1». Εξαιτίας της διαρροής «Ixtoc 1», που διήρκεσε δέκα μήνες από το 1979 ως το 1980, είχαν καταλήξει στα ανοιχτά των ακτών του Μεξικού 140 εκατ. γαλόνια πετρελαίου. Σύμφωνα με τις ανώτερες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, που λαμβάνουν υπόψη και το πετρέλαιο που έχει αφαιρεθεί ή καεί από την ΒΡ, η συνεχιζόμενη διαρροή του «Deepwater Horizon» έφθασε την 1η Ιουλίου τα 140 εκατ. γαλόνια.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Εγκαινιάζουν τις συναλλαγές με το σούκρε

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων αλλά και την εξέταση της εφαρμογής των μηχανισμών που θα επιτρέψουν την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος σούκρε στη ζώνη των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA) πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Προέδρων του Εκουαδόρ και της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Κορέα και Ούγκο Τσάβες, αντίστοιχα, στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν σειρά συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, της κυριαρχίας, της ασφάλειας καθώς και της οικονομίας, της παραγωγής και του εμπορίου, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Εθνικό Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ο Πρόεδρος Κορέα τόνισε την ανάγκη για περιφερειακή ενότητα αλλά και ενσωμάτωση, καταλήγοντας ότι η νέα προωθούμενη οικονομική αρχιτεκτονική θα ωφελήσει την ανάπτυξη και την πρόοδο των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Πάντως, όπως αναφέρει το δίκτυο «Τελεσούρ», Βενεζουέλα και Εκουαδόρ ήδη συμφώνησαν να προχωρήσουν τις πρώτες διεθνικές τους συναλλαγές όχι με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων των δύο χωρών αλλά με βάση το σούκρε, που, όπως τόνισαν, θα μειώσει το κόστος αλλά και την εξάρτηση από το δολάριο.

Εντούτοις κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά το πέρας της συνάντησής τους οι σχέσεις των δύο χωρών με την Κολομβία, θυελλώδεις τα τελευταία χρόνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι εφόσον ο Πρόεδρος Σάντος όπως έχει δηλώσει επιθυμεί σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, η Βενεζουέλα είναι θετική και αναμένει τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κορέα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, να συλληφθεί εάν επισκεφθεί το Εκουαδόρ, καθώς εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του όσον αφορά στη στρατιωτική επέμβαση των κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος του Εκουαδόρ, την 1η Μάρτη 2008, στο πλαίσιο επιχείρησης εναντίον των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), κατά την οποία σκοτώθηκαν το ηγετικό στέλεχος των FARC Ραούλ Ρέγιες και 23 ακόμη άτομα.

Ο Πρόεδρος Κορέα δήλωσε ότι η υπόθεση ήταν στα χέρια της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και ότι ο Σάντος δε θα μπορεί να επισκεφθεί το Εκουαδόρ πριν επιλυθεί το θέμα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Εκουαδόρ να δικάζουν τους αξιωματούχους της Κολομβίας.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκαν την προηγούμενη βδομάδα, όταν η εφημερίδα «El Universo» δημοσίευσε κατηγορίες ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Κολομβίας (DAS) παρακολουθούσαν τον Πρόεδρο Κορέα και κορυφαίους αξιωματούχους του Εκουαδόρ.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Διαδηλώσεις κατά ΟΗΕ

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, πραγματοποίησαν προχτές διαδηλωτές, απαιτώντας τον τερματισμό ερευνών του Οργανισμού για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου με τους Ταμίλ, αποκλείοντας την έξοδο στο προσωπικό και προσπαθώντας να εισβάλλουν στο κτίριο. Οι διαδηλώσεις γίνονται με τη στήριξη της κυβέρνησης, η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δε θα επιτρέψει και δε θα συνεργαστεί σε τέτοιου είδους έρευνα.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι παρέχουν όλα τα εχέγγυα για την προστασία του προσωπικού του ΟΗΕ και θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις των κινητοποιήσεων, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Ο ΟΗΕ ζήτησε να επισκεφθεί ειδικό κλιμάκιο έρευνας τη Σρι Λάνκα, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρξαν εγκλήματα πολέμου είτε από τον κυβερνητικό στρατό, είτε από τους Ταμίλ, άδεια την οποία η κυβέρνηση δεν έδωσε και ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει δικές της εσωτερικές έρευνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ