ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ισραηλινοί εποικισμοί διευρύνονται

Με γενικόλογη συμφωνία (που δεν κρύβει τις αντιθέσεις στην τακτική και τα συμφέροντα) ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ισραήλ

Σαν τα «μανιτάρια» φυτρώνουν οι ισραηλινοί εποικισμοί, καταπατώντας παλαιστινιακή γη
Σαν τα «μανιτάρια» φυτρώνουν οι ισραηλινοί εποικισμοί, καταπατώντας παλαιστινιακή γη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την αναγκαιότητα έναρξης, το ταχύτερο δυνατό, άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών επισήμανε επισταμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι μόνο οι άμεσες συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν σε τελική συμφωνία, τασσόμενος υπέρ της έναρξής τους πριν την εκπνοή του «παγώματος» της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη, εκπνοή που έρχεται στα μέσα φθινοπώρου. Φυσικά, η δήθεν ευαισθησία των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσπάθεια να εξυπηρετηθούν χωρίς εμπόδια τα δικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Μπροστά στις κάμερες οι Ομπάμα και Νετανιάχου αντάλλαξαν, αυτή τη φορά σε αντίθεση με την πρώτη τους συνάντηση τον Μάρτη, φιλοφρονήσεις και διαβεβαιώσεις για το πόσο καλοί σύμμαχοι είναι Ισραήλ και ΗΠΑ και πόσο «αδιάρρηκτος» είναι ο δεσμός τους.

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, επανέθεσε το ζήτημα της απειλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, θέμα για το οποίο ο Ομπάμα εξέφρασε κατανόηση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρκέστηκε να επαναλάβει ότι επίσης επιθυμεί άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, χωρίς αυτή η ...επιθυμία να συνοδεύεται από κάποιου είδους ισραηλινή υποχώρηση.

Αποκαλυπτική έκθεση για τους εποικισμούς

Μια νέα έκθεση - καταπέλτη για την εποικιστική δραστηριότητα έδωσε στο φως της δημοσιότητας η ισραηλινή οργάνωση «B'tselem», παραθέτοντας σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων. Σύμφωνα με αυτά, οι εποικισμοί που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη κανονικά, δηλαδή ως οικισμοί, καλύπτουν μόνο το 1% της γης, αλλά μέσα από τα πολύπλοκα οδικά δίκτυα, τις ζώνες ασφαλείας και μια σειρά από άλλες εγκαταστάσεις φθάνουν να ελέγχουν το 42% της παλαιστινιακής γης!

Εκτός αυτού, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η οργάνωση αποδεικνύουν ότι το 1/5 των εποικισμών έχει ανεγερθεί σε καταπατημένη ιδιωτική παλαιστινιακή γη. Η «B'tselem» υπογραμμίζει ότι οι εποικισμοί είναι ο κύριος και αντικειμενικά βασικός λόγος εξαιτίας του οποίου καμία απόπειρα διαλόγου μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων δεν έχει αποδώσει καρπούς μέχρι σήμερα. Συνολικά, στους εποικισμούς της Δ. Οχθης κατοικούν 300.000 άνθρωποι και στην ανατολική Ιερουσαλήμ 200.000.

ΓΑΛΛΙΑ
Η σαπίλα των σκανδάλων των αστών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος αναδύεται στην Γαλλία από την υπόθεση της εμπλοκής της τελευταίας κληρονόμου της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας καλλυντικών L'Oreal, Λίλιαν Μπετενκούρ, με τον νυν υπουργό Εργασίας και μέχρι τον Μάρτη υπουργό Προϋπολογισμού, Ερίκ Βερτ, αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Και φυσικά αυτό αξιοποιείται για τη βολική κοκορομαχία από την πλευρά του Σοσιαλιστικού Κόμματος που είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, που αποδίδονται στη μέχρι πρότινος λογίστρια της Μπετενκούρ, η γηραιά ζάπλουτη κληρονόμος της αυτοκρατορίας έδωσε «δωράκι» 150.000 ευρώ στον Σαρκοζί για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007, διά του ταμία του κόμματός του Ερίκ Βερτ. (Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βερτ παραμένει ταμίας του κυβερνώντος UMΡ). Το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε, όταν δημοσιεύτηκαν σε ΜΜΕ αποσπάσματα συνομιλιών της Μπετενκούρ με οικονομικούς της συμβούλους, τις οποίες μαγνητοφώνησε κρυφά ένας μπάτλερ της. Η συναλλαγή έγινε με την πρόσληψη ως σύμβουλου επενδύσεων της συζύγου του Βερτ ως αντάλλαγμα με τη διαγραφή κάποιων φορολογικών υποχρεώσεων της εταιρείας. Από το σημείο αυτό άρχισαν να ξεδιπλώνονται τα στοιχεία. Σύμφωνα με τη λογίστρια της Μπετενκούρ, η πλούσια κληρονόμος «είχε ως τακτική να χρηματοδοτεί μυστικά πολιτικά κόμματα» (στοιχείο που φυσικά απέφυγε επισταμένα να αναφέρει στις επικρίσεις του το Σοσιαλιστικό Κόμμα), ενώ με τον Πρόεδρο Σαρκοζί είχε προσωπικές σχέσεις από όταν ήταν δήμαρχος του Νεϊγί σουρ Σεν, και πάντα τον προμήθευε με «πολύτιμα φακελάκια».

Ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε προχτές για «εκστρατεία λάσπης που δεν έχει ίχνος αλήθειας». Στο κοινοβούλιο, η μείζονα αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις και ακολούθησε καβγάς σε υψηλούς τόνους που κατέληξε στην αποχώρησή της από την αίθουσα. Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Βερτ, που φυσικά διαψεύδει κάθε ανάμειξή του στην υπόθεση, επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να το παρουσιάσει στη Βουλή, το φθινόπωρο.

ΗΠΑ
«Δεκτοί» οι μετανάστες ως πηγή εκμετάλλευσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μηνυτήρια αναφορά κατάθεσε χτες η κυβέρνηση Ομπάμα ενάντια στην Αριζόνα, σε μια προσπάθεια «να αποτρέψει την εφαρμογή του ρατσιστικού νόμου για την πάταξη της μετανάστευσης» και όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «ο συγκεκριμένος πολιτειακός νόμος υποσκάπτει τη δυνατότητα της κυβέρνησης Ομπάμα να εφαρμόσει την εθνική πολιτική όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης».

Ποια είναι αυτή η «εθνική πολιτική» της κυβέρνησης Ομπάμα; Διά στόματος του ίδιου του Προέδρου Ομπάμα κατά την πρόσφατη ομιλία του American University, με αφορμή την 4η Ιούλη, που αφιερώθηκε αποκλειστικά στη μετανάστευση και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, «η μετανάστευση αποτελεί ένα ουσιώδες τμήμα του αμερικανικού πνεύματος, είναι μία θετική δύναμη για τις επιχειρήσεις και συστατικό της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας μας». Φέρνοντας δε παραδείγματα αυτής της «θετικής δύναμης» ανέφερε τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, το Νίκολα Τέσλα, μέχρι τον Σεργκέι Μπριν της Γκουγκλ αποσαφηνίζει ότι τα σύνορα των ΗΠΑ είναι ανοικτά για τους «καλούς και ειδικευμένους» καθώς αυτοί αποτελούν ουσιαστικά το καλύτερο και πλέον προσοδοφόρο ανθρώπινο δυναμικό προς εκμετάλλευση.

Την ίδια στιγμή, ο Ομπάμα συνεχίζει τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων, αρνείται την ανάκληση ομοσπονδιακών προγραμμάτων επιβολής της τάξης που καταδιώκουν, φυλακίζουν, απελαύνουν μαζικά μετανάστες χωρίζοντας ακόμη και οικογένειες. Εξάλλου για τον Πρόεδρο Ομπάμα αυτά τα προγράμματα στρέφονται ενάντια στους «παράνομους» που θα πρέπει να «παραδεχτούν ότι είναι εγκληματίες, να πληρώσουν πρόστιμα και φόρους, να μάθουν αγγλικά και μετά να ζητήσουν τη νομιμοποίησή τους» αλλά και σε αυτούς που τους «προσλαμβάνουν παράνομους».

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που ψήφισε το πολιτειακό Κογκρέσο, και τίθεται σε ισχύ την 29η Ιούλη, καθιστά ποινικό αδίκημα το να βρίσκεται οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε στην Αριζόνα, η οποία γειτνιάζει με το Μεξικό, χωρίς επικυρωμένη άδεια παραμονής ή/και εργασίας.

ΠΕΡΟΥ
Περιβαλλοντική καταστροφή

ΛΙΜΑ.--

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η κυβέρνηση του Περού περιοχές στις Ανδεις μετά την κατάρρευση ενός φράγματος αποθήκευσης υγρών αποβλήτων και τη διαρροή δηλητηριωδών χημικών ουσιών στα ποτάμια της περιοχής Ουανκαβέλικα, που βρίσκεται στο κεντρικό Περού.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ισχύ 90 μέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι το μέτρο έχει στόχο να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή στην Ουανκαβέλικα, όπου τον Ιούνη το φράγμα της μεταλλουργικής εταιρείας «Caudalosa Chica» κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στα ποτάμια 21.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων που περιέχουν βαρέα μέταλλα από διάφορα ορυχεία της εταιρείας.

Η περιοχή είναι από τις φτωχότερες στο Περού. Πάνω από το 40% του πληθυσμού - που αποτελείται κυρίως από αγρότες - παίρνουν νερό από ρυάκια και ρέματα για να πίνουν οι ίδιοι και τα ζώα τους αλλά και να ποτίζουν τα χωράφια τους και προξενεί όντως εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Προέδρου, Αλαν Γκαρσία, καθυστέρησε μία ολόκληρη βδομάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι κάτοικοι στην επαρχία Αϊμαράες έχουν ανακοινώσει 48ωρη απεργία αλλά μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση προφανώς θα την καταστείλει.

Εντούτοις τοπικές οργανώσεις δηλώνουν ότι η απεργία που ξεκίνησε χτες θα συνεχιστεί επ' αόριστο, όσο η κυβέρνηση κωφεύει στα χρόνια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, που έχουν καταγγείλει την εταιρεία, που εξορύσσει μόλυβδο, ψευδάργυρο, χαλκό κι ασήμι, ότι με τα τοξικά της απόβλητα μολύνει όλο τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Η απεργία θα συνεχιστεί καθώς οι τοπικές οργανώσεις απαιτούν άμεσα αποζημιώσεις προς τους 40.000 περίπου κατοίκους που επλήγησαν από τη διαρροή αλλά και το οριστικό κλείσιμο του ορυχείου της «Caudalosa Chica».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προς έκδοση στην Κούβα συνεργάτης του Καρίλες

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δήλωσε προχτές Τρίτη ότι ο Φρανσίσκο Τσάβες Αμπάρκα, συνεργάτης του αρχιεγκληματία πρώην υπαλλήλου της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που συνελήφθη στη Βενεζουέλα, αποφασίστηκε να εκδοθεί στην Κούβα, όπου καταζητείται για τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία το 1997. Ο Αμπάρκα, υπήκοος Σαλβαδόρ συνελήφθη στο Καράκας την περασμένη Πέμπτη με πλαστό διαβατήριο Γουατεμάλας, και σύμφωνα με τις έρευνες των αρχών προετοίμαζε αποσταθεροποιητικές ενέργειες ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτέμβρη στη Βενεζουέλα και υπάρχουν στοιχεία ότι οργάνωνε ακόμα και απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου Τσάβες.

Ο Καρίλες έχει καταδικαστεί στη Βενεζουέλα για το ρόλο του στη βομβιστική επίθεση εναντίον Κουβανικού αεροσκάφους το 1976 με 73 νεκρούς. Ο Καρίλες απέδρασε από τη Βενεζουέλα το 1985 και ζει ελεύθερος στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Βενεζουέλας έχουν ζητήσει επανειλημμένα την έκδοσή του για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1997 και απόπειρες κατά της ζωής του πρώην Προέδρου Φιδέλ Κάστρο.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε επίσης ότι το Καράκας θα εκδώσει στις ΗΠΑ έναν Κολομβιανό υπήκοο, τον Κάρλος Αλμπέρτο Ρεντέρια, γνωστό με το ψευδώνυμο «Μπέτο», ο οποίος συνελήφθη την Δευτέρα στο Καράκας και φέρεται να ενέχεται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ