ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Ψάχνουν για μια θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό

Αυξημένες σε σχέση με πέρσι οι αιτήσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά, χιλιάδες παιδιά αναμένεται να μείνουν εκτός, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των σταθμών που θα λειτουργήσουν

Αυξημένες σε σχέση με πέρσι είναι οι αιτήσεις γονέων που ζητούν μια θέση για το παιδί τους σε κάποιους από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Γονείς, που μετά τα άγρια μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να σκεφτούν το ενδεχόμενο να στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Με δεδομένο ότι πέρσι περίπου 3.000 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το κοινωνικό αγαθό της προσχολικής αγωγής αποτελεί είδος πολυτελείας, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες λαϊκές εργατικές οικογένειες δεν είναι σε θέση να δώσουν λύση σε ένα βασικό θέμα: Να μπορούν να αφήσουν το παιδί τους σε έναν παιδικό σταθμό που θα παρέχει όσα χρειάζεται σε ένα παιδί, για να μπορέσουν οι γονείς να εργαστούν.

Την ίδια ώρα, άγνωστο είναι πόσοι από τους 99 παιδικούς σταθμούς του δήμου θα λειτουργήσουν το Σεπτέμβρη, καθώς 532 υπάλληλοι εργάζονται σε συμβάσεις έργου που λήγουν σταδιακά.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στους 13 παιδικούς σταθμούς του 2ου Διαμερίσματος Αθηνών. Συγκεκριμένα οι φετινές αιτήσεις ανέρχονται σε 1.433, ενώ αντίστοιχα οι περσινές ήταν 1.044. Η δυνατότητα φιλοξενίας των συγκεκριμένων σταθμών φτάνει μόλις τα 886 παιδιά!

Είναι προφανές ότι πολλές οικογένειες αναμένεται να περιέλθουν σε αδιέξοδο, καθώς αν δεν περιληφθούν στους «τυχερούς» που θα εξασφαλίσουν μια θέση για τα παιδιά τους σε κάποιον σταθμό, στον οποίο θα πληρώνουν (πέρσι τα τροφεία έφταναν τα 150 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα), θα αδυνατούν να χρυσοπληρώσουν τα αυξημένα τροφεία των ιδιωτικών σταθμών.

Είναι επίσης προφανές ότι πολλοί εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς θα μείνουν χωρίς δουλειά, στο πλαίσιο της πολιτικής των ελαστικών σχέσεων εργασίας που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αξιοποίησαν δημοτικές διοίκησης, ανάμεσά τους και αυτή του Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, άλλωστε, με ευθύνη και των δυνάμεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση το ανεπαρκές και υποβαθμισμένο δίκτυο προσχολικής αγωγής πέρασε στους δήμους, προωθώντας έτσι την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αυτού αγαθού.

Στο μεταξύ σοβαρές είναι οι ευθύνες της διοίκησης του δήμου, που δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, για την ασφάλεια των υπαρχόντων (πολλοί σταθμοί στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, σε ημιυπόγειους χώρους ή σε σπίτια χωρίς αυλή ή μπαλκόνι), και βέβαια για την εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων απειλούνται με το φάσμα της ανεργίας.

Την ώρα που οι παιδικοί σταθμοί του δήμου δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, με χρήματα της Νομαρχίας Αθηνών αναμένεται να κατασκευαστούν τρεις βιοκλιματικοί σταθμοί, κόστους περίπου 1,8 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας. Οταν με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν σαφώς πολύ περισσότεροι σταθμοί. Οταν, ακόμα παραπέρα, ο ΟΣΚ κατασκευάζει βιοκλιματικά σχολεία και σταθμούς με κόστος 900.000 ευρώ το ανώτερο. Πρόκειται προφανώς για σπατάλη χρημάτων, που ενδεχομένως εξυπηρετήσουν το προεκλογικό προφίλ του δημάρχου σε κάποια φιέστα, όχι όμως και τις πολλές ανάγκες των κατοίκων της πόλης.


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ «ΧΥΤΑ» ΞΕΡΟΛΑΚΚΑΣ
Στο κενό οι συκοφαντίες της δημοτικής αρχής

Αποψη από την πολυήμερη κινητοποίηση των κατοίκων μπροστά από την πύλη του «ΧΥΤΑ» στην Ξερόλακκα
Αποψη από την πολυήμερη κινητοποίηση των κατοίκων μπροστά από την πύλη του «ΧΥΤΑ» στην Ξερόλακκα
Οι πολυήμερες δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής της Ξερόλακκας για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Πάτρας, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε χωματερή και η έμπρακτη στήριξη της ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά» και της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ στον αγώνα τους, προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής αρχής Πάτρας (ΠΑΣΟΚ) που προσπάθησε να ποινικοποιήσει τον αγώνα, να δημιουργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» και να συκοφαντήσει μέσα από πληρωμένη δημοσίευση προ ημερών, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και την ΔΑΣ.

Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και χρόνια, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, τα απορρίμματα πλέον δε θάβονται επαρκώς, με τη δυσοσμία να είναι ανυπόφορη, ενώ σκουπίδια, όπως σακούλες, χαρτιά, κ.ά. μεταφέρονται από τον άνεμο στις αυλές των σπιτιών. Οι συλλεκτήρες, όπου καίγεται το βιομεθάνιο, δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος να έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του ΧΥΤΑ και ουσιαστικά να αποτελεί μια τοξική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, ενώ μεγάλη ποσότητα εκλύεται ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά:

«Με αφορμή τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα, ο κάθε εργαζόμενος και λαϊκός άνθρωπος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο του καθένα.

Η κινητοποίηση στην Ξερόλακκα συνάντησε το σχέδιο τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας που οργανώθηκε από τη δημοτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ.

Αποκορύφωμα αυτού του σχεδίου ήταν η μήνυση από το δήμαρχο και η εντολή για συλλήψεις που οδήγησε στην προσαγωγή Δημοτικού Συμβούλου του ΚΚΕ Κ. Πελετίδη και άλλων μελών της Συντονιστικής Επιτροπής.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ οργάνωσε ένα καλοστημένο σχέδιο προβοκάτσιας, συκοφαντίας του ΚΚΕ και της κινητοποίησης. Προσωποποίησαν την αντιπαράθεση στον βουλευτή του ΚΚΕ, άφησαν υπονοούμενα ότι υποκινούνται οι κινητοποιήσεις για άλλους πολιτικούς λόγους. Δημιουργούσαν κλίμα "κοινωνικού αυτοματισμού". Δεν είναι τυχαία η κατάπτυστη πληρωμένη δημοσίευση ανακοίνωσης της δημοτικής αρχής που έλεγε ότι αυτή η μορφή κινητοποίησης απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς και άλλα περισπούδαστα άρθρα στον τοπικό Τύπο που λίγο - πολύ ανακατεύουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ σε παιχνίδια για να μην "ενοχληθεί" ο τομέας καθαριότητας.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει καλά το μάθημα της προβοκάτσιας από την κυβέρνηση και τον ΛΑ.Ο.Σ. Στόχος τους είναι πάση θυσία να προωθήσουν το σχεδιασμό τους για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπηρετώντας τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων. Κρύβουν ότι έχουν την πολιτική ευθύνη για τη "χαβούζα" που δημιουργήθηκε στην Ξερόλακκα, απειλώντας τη δημόσια υγεία σε όλη την Πάτρα. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι εγκληματική για το λαό.

Γι' αυτό δεν τερματίζεται η λειτουργία του επικίνδυνου σκουπιδότοπου της Ξερόλακκας που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Ομως, η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε να κινηθεί για να περιορίσει τις λαϊκές αντιδράσεις για την Ξερόλακκα, αν δεν είχε τη στήριξη στις θέσεις της από τη ΝΔ, το συνδυασμό του Γ. Δημαρά και την ΚΟΕ - συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ (η καλή αριστερά κατά τον κ. Κατσικόπουλο). Ολοι στα λόγια στηρίζουν και συμπαραστέκονται, αλλά οι θέσεις τους καλύπτουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει η κυβέρνηση και η ΕΕ και της στάσης της δημοτικής αρχής του ΠΑΣΟΚ.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΚΚΕ θα είναι μπροστάρηδες σε κάθε λαϊκό αγώνα, ιδιαίτερα όταν αφορά την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Οσο για τα αυτοκίνητα των δημοτικών συμβούλων και του βουλευτή του ΚΚΕ ενημερώνουμε τον κάθε ενδιαφερόμενο, ότι είναι επιταγμένα στον αγώνα του λαού. Το αυτοκίνητο της Βουλής, όπως και η βουλευτική ασυλία, αξιοποιούνται για την πάλη του λαού και όχι για την προσωπική προβολή, για δημόσιες σχέσεις.

Το ΚΚΕ δε θα απολογηθεί ούτε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ούτε στην πλουτοκρατία. Αν νομίζουν ότι θα βάλουν το λαό και τους κομμουνιστές στη στρούγκα, είναι βαθιά γελασμένοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ