ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Μνημόνιο μαζικής φτώχειας για το λαό

Φοροληστεία και νέα χαράτσια, στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Ειδικοί φόροι κατανάλωσης ακόμη και στις λεμονοπορτοκαλάδες!

Με φόντο τον αδυσώπητο ανταγωνισμό ανάμεσα σε μερίδες της κοιναγορίτικης κεφαλαιοκρατίας με τη συμμετοχή εθνικών κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων κέντρων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανοίγει την κρατική ομπρέλα προστασίας στο τραπεζικό κεφάλαιο. Στο επίκεντρο της ίδιας της πολιτικής είναι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα πολιτικής, με στόχο αυτό που η Κομισιόν και το ΔΝΤ αποκαλούν «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή με άλλα λόγια να κάνουν φτηνότερους τους εργάτες, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας.

Η εφαρμογή των μέτρων «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης» έχει ακόμη να διατρέξει πολύ δρόμο. Τα ακόμη χειρότερα είναι μπροστά, ενώ ταυτόχρονα και για την οποιαδήποτε τυχόν «αστοχία» έχουν στα σκαριά και τα εφεδρικά πακέτα, προκειμένου να συνδράμουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μεγαλοπιστωτών του κράτους. Με βάση τους δικούς τους υπολογισμούς, το κρατικό χρέος θα απογειωθεί στα επόμενα χρόνια στο 145% του παραγόμενου ΑΕΠ!

Είναι απόλυτα ορατό το γεγονός ότι η εφαρμογή του μνημονίου θα περάσει διά πυρός και σιδήρου:

  • Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - εκτός των άλλων - δεσμεύεται να εφαρμόσει και «μη καθοριζόμενα μέτρα» ύψους 10,85 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που φτάνει στο 36% του συνολικού πακέτου για το διάστημα 2010 - 2014. Τα πρόσθετα μη καθοριζόμενα μέτρα κατανέμονται στα έτη από 2012 μέχρι και 2014.
  • Επιπρόσθετα, για το 2011 έχουν ανακοινώσει τη μετάταξη εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης από το λεγόμενο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (σήμερα 11%) στον υψηλό (23%) με αύξηση, δηλαδή, 12 εκατοστιαίες μονάδες! Πρόκειται για εμπορεύματα πρώτης ανάγκης (όπως τρόφιμα). Το μέγεθος της κλοπής του λαϊκού εισοδήματος προκύπτει ανάγλυφα από το κονδύλι ύψους 1 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα για κάθε χρόνο! Μαζί με το ακόμη 1 δισ. ευρώ της πρόσφατης αύξησης στους συντελεστές τα παραπανίσια κρατικά έσοδα και μόνο από τον ΦΠΑ φτάνουν σε 2 δισ. ευρώ το χρόνο! Επίσης, για το 2011 έχουν δρομολογήσει νέες τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που αναμένεται να φτάσουν στο επίπεδο των εμπορικών τιμών.
  • Από το 2012 βάζουν και ειδικούς φόρους κατανάλωσης ακόμη και στις λεμονοπορτοκαλάδες!, συγκεκριμένα στα «μη αλκοολούχα ποτά», που σήμερα επιβαρύνονται και από ΦΠΑ 11%. Από το νέο χαράτσι υπολογίζουν να μπάζουν στα κρατικά ταμεία ακόμη 300 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο. Μέχρι σήμερα, ειδικοί φόροι κατανάλωσης μπαίνουν σε ειδικά εμπορεύματα (καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, τσιγάρα κ.ά.). Ακόμη 300 εκατ. ευρώ υπολογίζουν από το 2012 και μετά με τη «διεύρυνση βάσης του ΦΠΑ» και επιπλέον ακόμη 200 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη στη σειρά αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Με το άλλο χέρι δίνουν νέες προκλητικές ενισχύσεις στο τραπεζικό κεφάλαιο, σε όφελος και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας. Τις μέρες αυτές συζητιέται στη Βουλή η ρύθμιση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αρχική διάρκειά του ορίζεται για 7 χρόνια, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2017. Πρόκειται για το ταμείο ενίσχυσης των τραπεζών με πρόσθετο ζεστό χρήμα 10 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κονδύλι προέρχεται από το «πακέτο διάσωσης», από τα ληστρικά δάνεια των 110 δισ. ευρώ των ΕΕ - ΔΝΤ προς το κράτος, που επίσης θα φορτωθούν στο λαό.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Βύθιση 6% στο 5μηνο

Κατρακύλα 4,8% για τη μεταποίηση - σε πτώση όλοι οι βασικοί κλάδοι

Στην κατρακύλα συνέχισε και για το 5μηνο Γενάρη με Μάη του 2010 η μάζα των παραγόμενων εμπορευμάτων τόσο από τα εργοστάσια της μεταποίησης όσο και γενικότερα από τη συνολική βιομηχανική παραγωγή. Είναι πλέον ορατό το γεγονός ότι η καπιταλιστική κρίση έχει μπροστά της να διατρέξει μπόλικο δρόμο ακόμη, ανεβάζοντας και την επίσημη ανεργία σε νέα ύψη, σωρεύοντας και νέα δεινά για το λαό.

Η πτώση της παραγωγής επιταχύνθηκε στο τελευταίο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα είναι φαινόμενο που έρχεται από παλιά, διαδικασία που ήδη είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του '90, ακόμη δηλαδή και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανθοφορίας και εντατικών ρυθμών αύξησης στο παραγόμενο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), στο 5μηνο φέτος η μάζα της μεταποιητικής παραγωγής συρρικνώθηκε σε ποσοστό 4,8% με τη συνολικά ταξινομούμενη παραγωγή (ορυχεία - λατομεία, μεταποίηση, ηλεκτρισμός, παροχή νερού) να κατρακυλάει σε ποσοστό 6%. Στην κατρακύλα συνεχίζουν όλοι οι βασικοί κλάδοι και τομείς οικονομικής δραστηριότητας ως αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης, ακόμη και για τα απολύτως απαραίτητα. Σε αυτό το πλαίσιο ενδεικτική είναι και η ταξινόμηση κατά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων», με την παραγωγή στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά να κατρακυλάει σε ποσοστό 6%. Υποχώρηση και οι άλλοι κλάδοι: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -4,3%, κεφαλαιουχικά αγαθά (εργαλειομηχανές για την παραγωγή): -23,1%, ενέργεια: -7,3%.

Ειδικότερα:

  • Μεταποίηση: Η κατρακύλα στο 5μηνο 2010 διαμορφώνεται σε 4,8% έναντι ρυθμού πτώσης 12,8% πέρσι. Από τους συνολικά 23 ταξινομούμενους κλάδους οι 17 υποχωρούν. Η μεταποίηση τροφίμων έπεσε 2,1%, τα ποτά 7,7%, ο καπνός 19,5%, είδη ένδυσης 23,6%, δέρμα - υπόδηση 33,4% κ.ά.
  • Η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος κατέγραψε ραγδαία πτώση 10,8%, τα ορυχεία - λατομεία 5% και τέλος οριακή ενίσχυση 1,3% εμφάνισε μόνο η «παροχή νερού».
  • Η συνολική μάζα της παραγωγής συρρικνώθηκε 6% έναντι πτώσης 9,7% πέρσι.
Οικοδομική δραστηριότητα

Στα κάτω συνέχισε και για το τετράμηνο Γενάρη με Απρίλη 2010 η οικοδομική δραστηριότητα. Ο αριθμός των αδειών που εγκρίθηκαν από τις πολεοδομίες μειώθηκε σε ποσοστό 6,1% με τον όγκο των υπό ανέγερση νέων κτιρίων να συρρικνώνεται σε ποσοστό 23,8%. Με βάση τον όγκο, στην περιοχή του Νομού Αττικής καταγράφεται πτώση 29,7%. Στην Κεντρική Μακεδονία 31,3%, Ηπειρο 33,1%, Στ. Ελλάδα 34,2% κ.ά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εντυπωσιοθηρία με ληξιπρόθεσμα χρέη

Φτηνιάρικους εντυπωσιασμούς σχετικά με το υποτιθέμενο κυνήγι μεγαλοφοροφυγάδων επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών. Σε σχετική ανακοίνωση, μια μέρα μετά την «επικύρωση» της κατεδάφισης σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις, δημοσιοποίησαν ήδη γνωστά στοιχεία, χωρίς μάλιστα να προσκομίσουν ούτε καν τα ονόματα των επιτηδείων. Στην πραγματικότητα δηλαδή, δεν πρόκειται για «αποκάλυψη» αλλά για επιχείρηση συγκάλυψης της δράκας των μεγαλοοφειλετών που είναι γνωστό ότι έχουν φεσώσει την Εφορία με δεκάδες δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε, λένε, «διασταυρωτικούς ελέγχους», από τους οποίους εντοπίστηκαν 990 φοροφυγάδες με ληξιπρόθεσμα χρέη 6,7 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς και δεν πρόκειται ούτε καν για σταγόνα στον ωκεανό της επίσημα διαπιστωμένης φοροδιαφυγής, καθώς, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, κάπου 6.000 πλουτοκράτες έχουν φεσώσει την Εφορία με περισσότερα από 15 δισ. ευρώ...

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση οι 990 φοροφυγάδες είναι ταυτόχρονα και μεγαλοϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας με «προτίμηση» τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων αυτών φτάνει στα 567,9 εκατ. ευρώ (έναντι βεβαιωμένων οφειλών ύψους 6,7 εκατ. ευρώ) και όπως ανακοινώθηκε τους δόθηκε και προθεσμία να εξοφλήσουν τα χρέη τους ενώ για τη συνέχεια θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού.

  • Λουκέτα για μια βδομάδα σε 10 καταστήματα (κυρίως νυχτερινά κέντρα) έβαλε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός συνεκτιμώντας τη βαρύτητα φορολογικών παραβάσεων. Στην ίδια λογική της εντυπωσιοθηρίας το ΣΔΟΕ ανακοίνωσε (α' εξάμηνο 2010) επιβολή προστίμων και φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Αγνωστο είναι το εάν και κατά πόσο θα πληρωθούν.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνιακά κόλπα με το «all inclusive»

Τον περιορισμό του συστήματος «all inclusive» (διακοπές με τα πάντα προπληρωμένα) στα ξενοδοχεία υποτίθεται ότι επιδιώκει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ζητώντας από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να μπουν σχετικά κριτήρια στον υπό διαμόρφωση νέο «αναπτυξιακό νόμο». Συγκεκριμένα, προτείνει ο επιχορηγούμενος επενδυτής (μόνο για ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων) να δεσμεύεται με υπεύθυνη δήλωση να μην εφαρμόζει το σύστημα για 5 χρόνια και να μη συνεργάζεται για το ίδιο χρονικό διάστημα με τουριστικά γραφεία που προωθούν ανάλογα προϊόντα. Σε περίπτωση αθέτησης της δέσμευσης, να υποχρεώνεται ο επενδυτής να επιστρέψει το 30% της επιχορήγησης.

Πρόκειται για μια ψευδεπίγραφη επιχείρηση περιορισμού της τακτικής αυτής, αποκλειστικά για τη δημιουργία εντυπώσεων, καθώς οι υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν κανένα περιορισμό ως προς την εφαρμογή της, ενώ την τελευταία περίοδο εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, αποδεικνύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι αυτού του είδους η τουριστική ανάπτυξη δεν προσφέρει το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους στον κλάδο, για τις περιοχές όπου βρίσκονται αυτά τα ξενοδοχεία και τα τοπικά καταστήματα. Εκ των πραγμάτων, πάντως, είναι αμφίβολο αν θα συμπεριληφθεί ο συγκεκριμένος όρος στο νέο νόμο, χωρίς αυτό να εμποδίζει την κυβέρνηση να εμφανίζεται ως «προστάτης» των τουριστικών κλάδων που επιβαρύνονται από το «all inclusive».

Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, στην τιμή του πακέτου διακοπών συμπεριλαμβάνεται πέρα από τα εισιτήρια και το κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο, όλα τα άλλα έξοδα που κάνει ο τουρίστας, τον οποίο στην πραγματικότητα τον έχουν «μαντρωμένο» σε κάποιο ξενοδοχειακό συγκρότημα όπου τρώει, πίνει και ξοδεύει, στα καταστήματα που υπάρχουν εκεί, τα πάντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, από τη μία την μεγαλύτερη προσέλκυση τουριστών στα μεγάλα ξενοδοχεία που την εφαρμόζουν και από την άλλη να μην αφήνουν οι τουρίστες ούτε ευρώ στα τοπικά καταστήματα. Επιπρόσθετα, συχνά τα είδη διατροφής εισάγονται εξολοκλήρου, αποκλείοντας και τους τοπικούς παραγωγούς από το τουριστικό «μέρισμα».

Οι υπόλοιπες προτάσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τον «αναπτυξιακό» κινούνται στην πριμοδότηση επενδύσεων ειδικών μορφών τουρισμού, που συνοδεύονται από έργα προστασίας του περιβάλλοντος, που εντάσσονται σε ξενοδοχειακές αλυσίδες. Επίσης, να προβλέπονται κίνητρα απόσυρσης παλιών μονάδων, αυξημένα κίνητρα για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές, αντικίνητρα για νέες επενδύσεις σε υπερανεπτυγμένες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ