ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σχεδιασμός δράσεων για τους παιδικούς σταθμούς

Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι λαϊκές εργατικές οικογένειες που θέλουν να στείλουν το παιδί τους σε έναν παιδικό σταθμό για να βγουν στο μεροκάματο. Αυτό το πρόβλημα αναδείχθηκε και στην παναττική συνάντηση που πραγματοποίησαν οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ, την περασμένη Τετάρτη.

Η ΟΓΕ επισημαίνει ότι οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί δεν ήταν ποτέ επαρκείς και σύγχρονοι. Αντίθετα, ολοένα και περισσότερο άνοιγε ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίησή τους. Με τη μεταφορά της ευθύνης για τους σταθμούς στους δήμους που ολοκληρώθηκε το 2001, μεταφέρθηκε και το κόστος στις τσέπες των γονιών που αναγκάστηκαν είτε να καταβάλλουν τροφεία στους δημοτικούς σταθμούς, είτε να πληρώνουν ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας των δημοτικών.

Φέτος, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό, αφού τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, στο όνομα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σπρώχνουν πιο βαθιά στη φτώχεια και την ανέχεια τις λαϊκές οικογένειες μέσα από τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, την ακρίβεια και τη φορολογία, μέσα από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την περικοπή κρατικών δαπανών για κοινωνική πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος παρατηρείται μεγαλύτερη στροφή προς τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, εγκαταλείποντας κάθε ιδέα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς.

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην κατάσταση των σταθμών. Οι απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους, που αναμένονται να φτάσουν και το 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έχουν ως συνέπεια τη μείωση του αριθμού των παιδιών που θα πάρουν οι σταθμοί, αλλά ακόμη και το κλείσιμο σταθμών.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Δήμο Αθηναίων το προσωπικό, λόγω απολύσεων, θα είναι κατά 230 άτομα λιγότερο, ενώ στο Δήμο Ηλιούπολης δρομολογείται το κλείσιμο 2 παιδικών σταθμών και η κατάργηση των βρεφικών τμημάτων στους άλλους 8. Οι αιτήσεις που θα απορριφθούν αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ, στο πλαίσιο της καμπάνιας για τα προβλήματα των νέων γυναικών και των νέων ζευγαριών, συντονίζουν τη δράση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα και οργανώνουν παραστάσεις και κινητοποιήσεις στους δήμους.

Η ΟΓΕ διεκδικεί:

  • Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των σταθμών όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη γίνει καμία απόλυση. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου ή άλλης μορφής ελαστική απασχόληση.
  • Να δημιουργηθεί κατάλληλη κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, της κρατικής περιουσίας.
  • Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλεί τις γυναίκες να διεκδικήσουν δωρεάν κρατικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο υπουργείο Παιδείας. Να μη δεχθούν να πληρώσουν αυτές και οι οικογένειές τους τις συνέπειες της κρίσης, αλλά να παλέψουν για την ικανοποίηση των αναγκών τους, μέσα από τα ταξικά σωματεία, τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ.

ΟΓΕ
Συμπαράσταση στους αγώνες των ναυτεργατών

Οι 60 σύλλογοι και ομάδες της ΟΓΕ στην Αττική ενέκριναν στην παναττική τους συνάντηση, την Τετάρτη 7 Ιούλη, ψήφισμα αλληλεγγύης στους αγώνες των ναυτεργατών. Με το συγκεκριμένο κείμενο δηλώνουν τη συμπαράσταση και τη στήριξή τους στους ταξικούς αγώνες των ναυτεργατών και των οικογενειών τους για το δικαίωμα στη δουλειά, για φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες όλο το χρόνο από και προς τα νησιά.

«Είμαστε εργαζόμενες με όλες τις μορφές εκμετάλλευσης που έχουν συναποφασίσει οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις της χώρας μας στην ΕΕ, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, ενώ πολλές από μας έχουμε συζύγους, αδέλφια και παιδιά ναυτεργάτες.

Ο αγώνας των ναυτεργατών, όλων των εργαζομένων, των μικρεμπόρων, των ανέργων, των γυναικών και των νέων από τα λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι ενιαίος και συντονισμένος, όπως ενιαία και συντονισμένη είναι και η επίθεση του κεφαλαίου στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας».

Η ΟΓΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, το ΔΝΤ και την ΕΕ, τους εφοπλιστές και τα ΜΜΕ, που συκοφαντούν τον αγώνα των ναυτεργατών, που θέλουν να ποινικοποιήσουν τους αγώνες όλων των εργαζομένων. Επισημαίνει πως οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι υπόλογες στους εργαζόμενους και ειδικά στις γυναίκες, αφού έχουν βάλει πλάτη για να περάσουν όλα αυτά τα βάρβαρα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα.

Οι γυναίκες της ΟΓΕ τονίζουν: «Ολοι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι είμαστε το ίδιο θύματα του καπιταλιστικού συστήματος, του μονοπωλιακού ανταγωνισμού και πρέπει από κοινού να παλέψουμε τον κοινό εχθρό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας. Είμαστε με τους απεργούς γιατί το δίκιο τους είναι και δικό μας δίκιο, δίκιο των οικογενειών μας, είναι δίκιο των παιδιών μας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ
Απαλλοτριώσεις που δεν κρύβουν το μεγάλο ξεπούλημα

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα προχωρήσει στην εμπορευματοποίηση μεγάλων δημόσιων ελεύθερων χώρων, με πρώτους το Ελληνικό και το Τατόι, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προσπαθώντας προφανώς να ρίξει «στάχτη στα μάτια» του λαού, ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση μερικών μικρότερων εκτάσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία χώρων πρασίνου!

Για την Αθήνα η πρώτη έκταση αφορά το πρώην εργοστάσιο «Κοροπούλη» στα Σεπόλια (4,3 στρεμμάτων), ενώ η δεύτερη το παλιό εργοστάσιο «Ελληνική Εριουργία» στα Ανω Πατήσια (8,4 στρεμμάτων). Το υπουργείο θα προχωρήσει στις πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα ορίσουν τις εκτάσεις αυτές ως ελεύθερους χώρους πρασίνου, ενώ ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει στις πράξεις αναλογισμού και θα βεβαιωθούν τα ποσά που χρειάζονται για τις απαλλοτριώσεις (περίπου 14 εκατ. ευρώ) που θα γίνουν από κονδύλια του Ειδικού Ταμείου Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

Για τη Θεσσαλονίκη η πρώτη έκταση που θα απαλλοτριωθεί 2 στρεμμάτων βρίσκεται στο κέντρο του Ε' Διαμερίσματος (οδός Καρακάση, περιοχή Μαρτίου), ενώ η δεύτερη 1,6 στρεμμάτων αφορά τμήματα κατά μήκος και εκατέρωθεν των τειχών της Ανω Πόλης. Οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τα χρήματα (περίπου 4,6 εκατ. ευρώ) θα διατεθούν από το ΕΤΕΡΠΣ.

Πυρκαγιές σε Ρέθυμνο, Ζάκυνθο, Πόρο

Μακριά από κατοικημένες περιοχές κινούνταν ως αργά χτες το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Μελαμπές του νομού Ρεθύμνου. Οι 20 άνδρες της Πυροσβεστικής με τα επτά οχήματα που έφτασαν στο σημείο και η μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά, όχι όμως και να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Αντίθετα, υπό έλεγχο τέθηκαν αργά το απόγευμα οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε δασική έκταση στο Αργάσι της Ζακύνθου αλλά και στη Μαγούλα του Γαλατά Πόρου, η οποία έκαψε ελιές και χαμηλή βλάστηση.

Συνεχίζεται η απολογία του ειδικού φρουρού

Μετά από μια σειρά ασαφών απαντήσεων στις ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου της Αμφισσας, Αντζελίτας Παπαβασιλείου, ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκoνέας, δήλωσε χθες στην απολογία του ότι πυροβόλησε «κοιτώντας προς το πλήθος».

Λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος του μικτού ορκωτού δικαστηρίου έλεγε για τις απαντήσεις στην ερώτηση, για το πώς πυροβόλησε, πως «είναι τόσο αντιφατικά αυτά που λέτε και δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω». Επίσης, ο Επ. Κορκονέας για την ώρα του πυροβολισμού είπε ότι δε σκέφτηκε τίποτα. «Ηταν σαν να πάγωσε το μυαλό μου», είπε. Να θυμίσουμε ότι σε άλλη απολογία του είχε ισχυριστεί πως πυροβόλησε την ώρα που έτρεχε να ξεφύγει.

Χαρακτηριστική ήταν κι η απάντησή του στην ερώτηση της προέδρου για το αν κάποιος πυροβολεί στον αέρα αν βλέπει το όπλο. «Οχι», είπε ο κατηγορούμενος. Τέλος, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε ότι δεν έκανε προειδοποιητική βολή, αφού η ενδεδειγμένη θέση, όπως είπε, της προειδοποιητικής βολής είναι «να μη βλέπει κάποιος το όπλο του όταν πυροβολεί στον αέρα».

Ενας 32χρονος πρώην υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ομολόγησε πως είχε κατασκευάσει τη βόμβα που εντοπίστηκε στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «Ξενία» της Πάρνηθας, το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι. Οπως έγινε γνωστό, ο 32χρονος στο παρελθόν είχε απασχολήσει την ΕΛΑΣ όταν ανέλαβε να εκτελέσει, κατόπιν εντολής, έναν ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου. Παράλληλα, είχε εμπλακεί και σε υποθέσεις που σχετίζονται με την προστασία κέντρων. Προχτές, ο άνδρας παραδόθηκε και ανέλαβε την ευθύνη για την κατασκευή του μηχανισμού που αποτελούνταν από φιάλη υγραερίου 12 λίτρων, μπαταρία 12 βολτ, καλώδια, πλακέτα και έναν πυροδοτικό μηχανισμό που επέτρεπε την ενεργοποίηση του μηχανισμού με χρήση τηλεκοντρόλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ