Το ΤΕΙ Σερρών «συνεργάζεται» με ουκρανικά πανεπιστήμια και «προσφέρει» φοιτητές τους σε μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης για 16 ευρώ την ημέρα!
Ουκρανοί φοιτητές εργάζονται σε μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης με το πρόσχημα της «πρακτικής άσκησης» και εισπράττουν μόλις 16 ευρώ την ημέρα. Πρόκειται για άγρια εκμετάλλευση, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλοξενοδόχοι και τα ουκρανικά πανεπιστήμια με μεσάζοντα το ΤΕΙ Σερρών! Το ΤΕΙ, μέσω διμερών συμφωνιών που έχει με πανεπιστήμια της Ουκρανίας, «παραλαμβάνει» φοιτητές τους και τους στέλνει για «πρακτική άσκηση» σε συνθήκες γαλέρας! Μια αντίστοιχη «κινητικότητα» φοιτητών και νέων εργαζομένων διαφημίζει η κυβέρνηση και στη χώρα μας για τους νέους ως ...«λύση» ή «εργασιακή - εκπαιδευτική εμπειρία»: Μετανάστευση και πάμφθηνη εργασία για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη, όπου έχει ανάγκη το κεφάλαιο, συμπιέζοντας προς τα κάτω την εργατική δύναμη σε κάθε χώρα.
Σε «βεβαιώσεις αποδοχής για πρακτική άσκηση», που εκδίδει το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Σερρών σε Ουκρανούς σπουδαστές, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο τάδε φοιτητής «γίνεται αποδεκτός/η για πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο σπουδών του, με βάση τη συνημμένη διμερή συμφωνία, που έχουν υπογράψει το Volyn National University, Lutsk Ουκρανίας και το ΤΕΙ Σερρών». Ανάλογες διμερείς συμφωνίες έχει υπογράψει το ΤΕΙ με άλλα δύο πανεπιστήμια (το Εθνικό Πανεπιστήμιο Εμπορίου και Οικονομικών στο Κίεβο και το Πανεπιστήμιο Τουρισμού, Οικονομικών και Νόμου του Κιέβου). Σύμφωνα με τις βεβαιώσεις αυτές, καταγράφεται το χρονικό διάστημα και το ξενοδοχείο που θα γίνει η πρακτική άσκηση, ενώ διευκρινίζεται ότι «ο/η φοιτητής/τρια είναι υποχρεωμένος/η να έχει ιδιωτική ασφάλιση για όλη τη διάρκεια παραμονής του/της στην Ελλάδα»! Σημειώνεται, δε, ότι «η παρούσα βεβαίωση χορηγείται για την έκδοση βίζας».
Σύμφωνα με τη «συμφωνία της πρακτικής άσκησης» (που υπογράφει ο εκπρόσωπος της ουκρανικής σχολής, ο εκπρόσωπος του ξενοδοχείου και ο εργαζόμενος φοιτητής): «Ο εκπαιδευόμενος θα εκπαιδεύεται 5 ημέρες την εβδομάδα και μια μέρα εκπαίδευσης διαρκεί 8 ώρες συν 30' διάλειμμα». Ακόμα και αυτό, όμως, καταργείται, αφού οι φοιτητές «μπορούν να εργαστούν για περισσότερες από 5 μέρες την εβδομάδα συνεχόμενα μόνο εφόσον οι ίδιοι συμφωνήσουν». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα το απαιτήσει ο εργοδότης και πρέπει να συμφωνήσουν.
Σε μια τέτοια συμφωνία αναφέρεται, επίσης, ότι «κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης περιόδου (σ.σ. από την 1 Μάη μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη) ο εκπαιδευόμενος θα αμείβεται απ' την HOTEL (σ.σ. ETΧEK A.E., ΑPOLONIA- SANTA MARINA KAI SITIA BEACH HOTEL) με το ποσό των 16 ευρώ την ημέρα».
Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω στη «συμφωνία» σημειώνεται ότι «κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής κατάρτισης ο εκπαιδευόμενος θα εμμένει στους κανονισμούς και θα ακολουθεί τους εσωτερικούς κανόνες πειθαρχίας του συγκροτήματος. Εάν ο εκπαιδευόμενος δεν εμμένει στις πολιτικές της εταιρείας, η HOTEL έχει το δικαίωμα να λήξει τη συμφωνία εκπαίδευσης». Απ' την άλλη μεριά, όμως, «ο εκπαιδευόμενος δεν μπορεί να λήξει τη συμφωνία εκπαίδευσής του με εξαίρεση κάτω από έκτακτες συνθήκες. Σε αυτή την περίπτωση ο εκπαιδευόμενος, ο οποίος δήλωσε την ακύρωση της παρούσας συμφωνίας θα πρέπει να ενημερώσει την HOTEL γραπτώς ένα μήνα πριν την ημερομηνία ακύρωσης, ειδάλλως ο εκπαιδευόμενος δε θα αποζημιωθεί τον τρέχοντα μήνα».
Οσο για το κόστος μετάβασης του Ουκρανού φοιτητή στην Ελλάδα, η «συμφωνία» έχει μια «απάντηση»: Το ξενοδοχείο πληρώνει «το ποσό των 100 ευρώ (σε περίπτωση 3-4μηνου συμβολαίου και 200 ευρώ (σε περίπτωση 5-6μηνου συμβολαίου) στους ασκούμενους που συμπληρώνουν επιτυχώς ολόκληρη την περίοδο πρακτικής άσκησης που αναφέρεται το συμβόλαιο, για τα ταξιδιωτικά του έξοδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «μεταφορά» φοιτητών απ' το εξωτερικό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και δεν αφορά μόνο φθηνή δουλειά σε ξενοδοχεία. Οι φοιτητές δουλεύουν επίσης και ως ξεναγοί κ.ά.
Πρόσφατα, ο Δήμος του Μάαστριχτ αποφάσισε να επιτρέπει την πρόσβαση στα coffee shops (χώροι που πωλούνται προϊόντα κάνναβης και επιτρέπεται η χρήση της) μόνο σε ημεδαπούς «προς αντιμετώπιση των οχλήσεων που προκαλεί η σημαντική και διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση ναρκω-τουριστών». Ενας από τους ιδιοκτήτες coffee shop στο Μάαστριχτ στράφηκε στο ΣτΕ των Κάτω Χωρών, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του δήμου να κλείσει προσωρινώς το μαγαζί του, αφού μετά από έλεγχο της αστυνομίας «διαπιστώθηκε ότι γίνονταν δεκτοί πολίτες της Ενωσης (σ.σ. ΕΕ) μη κατοικούντες στις Κάτω Χώρες». Το ΣτΕ των Κάτω Χωρών απευθύνθηκε στο Δικαστήριο της ΕΕ και ο γενικός εισαγγελέας της ΕΕ Yves Bot στη σχετική του απάντηση διαπιστώνει ότι «η πώληση τέτοιων ναρκωτικών, μολονότι γίνεται ανεκτή στα coffee shops, παραμένει δραστηριότητα απαγορευόμενη σε όλα τα κράτη - μέλη» και στηρίζει το μέτρο που έλαβε ο Δήμος του Μάαστριχτ. Πρακτικά, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ακόμα και ο εισαγγελέας της ΕΕ αναγκάζεται να εκτιμήσει ότι «ο ναρκω-τουρισμός συνιστά υπαρκτή και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη στο Μάαστριχτ, ο αποκλεισμός της προσβάσεως κατοίκων αλλοδαπής στα coffee shops συνιστά μέτρο αναγκαίο για την προστασία των κατοίκων του δήμου από τις οχλήσεις που προκαλεί το φαινόμενο αυτό». Παράλληλα ομολογείται στο όνομα της ...δημόσιας ασφάλειας της ΕΕ ότι «ο ναρκω-τουρισμός υποθάλπει τη διεθνή εμπορία ναρκωτικών και ενισχύει οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει αναδειχθεί σε πραγματικό χρυσωρυχείο συναλλάγματος, με την πώληση μαριχουάνας και χασίς να αποφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τοξικομανία όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά πήρε εκρηκτικές διαστάσεις. Ηδη τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο κατάργησης του λεγόμενου «ολλανδικού μοντέλου». Τα περιβόητα coffee shops λειτουργούν από το 1976, με απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να θεωρήσει τα εγκλήματα που σχετίζονται με τη χρήση και την εμπορία της κάνναβης ως «χαμηλής προτεραιότητας». Οι αρχές επέτρεψαν σε μια σειρά «καφέ» να εμπορεύονται ποσότητες ανά χρήστη, αρχικά μέχρι 30 γραμμάρια. Από το 1996, το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο εμπορίας ανά «πελάτη» μειώθηκε στα 5 γραμμάρια. Τυπικά και μόνο απαγορεύεται η πώληση κάνναβης σε ανήλικους και η πώληση άλλων ναρκωτικών (είναι γνωστό ότι πωλούνται παραισθησιογόνα μανιτάρια, LSD, ενώ στους δρόμους γύρω από τα συγκεκριμένα μαγαζιά ανθεί το παράνομο εμπόριο κάθε ναρκωτικής ουσίας).
Το «ολλανδικό μοντέλο» αποτελεί μια αρνητική απάντηση σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι η αποποινικοποίηση θα μειώσει τη χρήση και την εγκληματικότητα. Ανάλογα αποτελέσματα σημειώθηκαν και με το πάρκο της Ζυρίχης στην Ελβετία (όπου γινόταν ελεύθερη χρήση ηρωίνης, η οποία διανεμόταν από το κράτος), το οποίο οι Αρχές αναγκάστηκαν τελικά να κλείσουν, καθώς και στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, όπου οργανώθηκαν προγράμματα δωρεάν χορήγησης ηρωίνης στα νοσοκομεία, χωρίς φυσικά θετικά αποτελέσματα.
Προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα «ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις, όχι σε όλα τα ναρκωτικά», διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Κιλκίς της ΚΝΕ, την Παρασκευή 23 Ιούλη, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Πολυκάστρου.