ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Δυο εργάτες νεκροί στον αγώνα για το μεροκάματο
  • Οδοστρωτήρας καταπλάκωσε 42χρονο χειριστή σε εργοτάξιο της Ιονίας Οδού, στο Μεσολόγγι
  • Επεσε στο κενό 49χρονος εργάτης σε εργοτάξιο κατασκευής ΙΚΕΑ, στα Γιάννενα

Οι κεφαλαιοκράτες αυξάνουν τα κέρδη τους με το αίμα των εργατών. (φωτ. από παλιότερο εργατικό «ατύχημα» στο Ν. Ψυχικό, όπου εργάτης καταπλακώθηκε από μάντρα)

Eurokinissi

Οι κεφαλαιοκράτες αυξάνουν τα κέρδη τους με το αίμα των εργατών. (φωτ. από παλιότερο εργατικό «ατύχημα» στο Ν. Ψυχικό, όπου εργάτης καταπλακώθηκε από μάντρα)
Η εργοδοτική ασυδοσία, που στηρίζουν και ενισχύουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, είχε ως αποτέλεσμα, σε διάστημα δυο ημερών, δυο ακόμη εργάτες να χάσουν τη ζωή τους στον αγώνα για το μεροκάματο, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνθήκες κάτεργου που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν σε Μεσολόγγι και Γιάννενα, σε κατασκευαστικούς χώρους που χαρακτηρίζονται από τρομοκράτηση, εντατικοποίηση, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Στο Μεσολόγγι τραγικό θάνατο βρήκε τη Δευτέρα 19 Ιούλη σε εργοτάξιο της Ιονίας Οδού, στην περιοχή Αγριελιά Μεσολογγίου, ο 42χρονος χειριστής Παναγιώτης Κούσης από το Αγρίνιο που καταπλακώθηκε από οδοστρωτήρα, όταν για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους το όχημα που οδηγούσε ανατράπηκε βάζοντας τον εργάτη κάτω από τις ρόδες. Ο 42χρονος απεγκλωβίστηκε νεκρός από γερανοφόρο όχημα, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας που κατέφθασε στο χώρο διεξάγει έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στην απώλεια ακόμη ενός εργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι στο εργοτάξιο της Ιονίας Οδού στην περιοχή Καλιδόνα πριν 3 μήνες περίπου η εργοδοσία «ΟSSΑ ΕΛΑΣ» προχώρησε σε απολύσεις δυο πρωτοπόρων εργατών, επειδή πρωτοστάτησαν σε απεργιακή περιφρούρηση ζητώντας μεταξύ άλλων ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, την εκτέλεση εργασιών όπως η χρησιμοποίηση εκρηκτικών από εργαζόμενους με ανάλογη ειδίκευση και ειδικότητα. Απολύσεις, που τελικά ανακλήθηκαν κάτω από την άμεση αντίδραση του ταξικού συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου καταγγέλλει τη νέα «θυσία της εργατικής τάξης προς χάριν των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας, η οποία δρα ανεξέλεγκτα στηριζόμενη στην πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή». Απαιτεί να καταλογιστούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους και καλεί τους εργαζόμενους να επιβάλουν με τον αγώνα τους ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Στα Γιάννενα ένας ακόμη εργάτης τραυματίστηκε θανάσιμα χθες το πρωί σε εργοτάξιο κατασκευής του ΙΚΕΑ γύρω στις 11 το πρωί. Νεκρός είναι ο Δημήτρης Τσαμπαδούρος, 49 χρόνων από τη Λάρισα, ο οποίος έπεσε σε κυκλικό φρεάτιο ύψους 4,70 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών (έριχνε τσιμέντο για βιομηχανικό δάπεδο). Η πτώση στο κενό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλαπλών κακώσεων και καταγμάτων στο πρόσωπο και στο σώμα. Ο άτυχος εργάτης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, όπου και τελικά κατέληξε αργά το απόγευμα. Στον εργασιακό χώρο κατέφθασε κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων, όπου διαπιστώθηκε η ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας, καθώς προστατευτικό πλέγμα και κάγκελο δεν υπήρχε και ο εργάτης δε φορούσε κράνος. Καταστάσεις που συνυπάρχουν με την εντατικοποίηση της δουλειάς (εργασία μέχρι αργά το απόγευμα και τα Σάββατα), την τρομοκρατία που εκφράστηκε μεταξύ άλλων και με την προσπάθεια μπιστικών της εργοδοσίας να σπάσουν την περιφρούρηση των απεργιών το προηγούμενο διάστημα από το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που φέρουν ακέραιες τις πολιτικές ευθύνες για τα δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», καταγγέλλει, με ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Ευθύνη αποδίδει η Ομοσπονδία και στις τοπικές υπηρεσίες ελέγχου, γιατί «σφυρίζουν αδιάφορα στην προκλητική εργοδοτική ασυδοσία». Ιδιαίτερα αναφέρεται στη «προκλητική στάση του επιθεωρητή Εργασίας στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Ιωαννίνων, Παύλου Βάγγη, ο οποίος επισκέφθηκε το έργο μετά το "ατύχημα"» και «το θεώρησε χαζό εγείροντας σοβαρά ερωτηματικά. Δηλαδή, έβγαλε λάδι την εργοδοσία προκαταβολικά». Γενικότερα, η Ομοσπονδία απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και στους επιθεωρητές στα ΚΕΠΕΚ Ιωαννίνων και Μεσολογγίου, ζητώντας να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στα έργα στα οποία σημειώθηκαν τα δυστυχήματα. Και απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα από το υπουργείο, ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες ελέγχου με έμπειρο προσωπικό και να διατεθούν χρήματα για εξοπλισμό που θα κάνει αποτελεσματική τη δουλειά των μηχανισμών ελέγχου. Να γίνονται εντατικοί έλεγχοι και να διακόπτονται οι εργασίες όπου διαπιστωθούν ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη για τις εξελίξεις στον κλάδο

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Σύσκεψη οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής με αντικείμενο τις εξελίξεις στον κλάδο (την πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς), την αποτελεσματικότερη οργάνωση και τους στόχους πάλης των εργαζομένων. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο, Πέμπτη 22 του Ιούλη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10, Αθήνα).

Σήμερα εξάλλου πραγματοποιούν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) αντιδρώντας στην πρόταση εξαγοράς. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του ΤΤ στις 10 το πρωί.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο επισημαίνει: «Γίνεται φανερό ότι ξεκίνησε ο κύκλος εξαγορών - συγχωνεύσεων, για ευκολότερη πρόσβαση της πλουτοκρατίας στα κεφάλαια, που θα χρυσοπληρώσει με σκληρούς τοκογλυφικούς όρους ο λαός». Και σημειώνει: «Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ είναι στην ουσία "πώληση" δημόσιας και αγροτικής περιουσίας και αφορά και τους υπερχρεωμένους μικρούς και μεσαίους αγρότες, καθώς και τις συνεταιριστικές εταιρείες, που της ανήκουν. Μέσα από τα αγροτικά δάνεια, παραπάνω από τη μισή ελληνική ύπαιθρο είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι το "φιλέτο" που λιγουρεύονται όλες οι τράπεζες (...) Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις των τραπεζικών ομίλων είναι μια διαδικασία, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, που μέσα από τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου - και του τραπεζικού - θα ενισχύεται η οικονομική θέση των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών (...) Γι' αυτό άλλωστε το πολιτικό προσωπικό του συστήματος (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) στηρίζει την ανάγκη για στρατηγικές συμμαχίες και συνενώσεις των τραπεζικών ομίλων».

Κάλεσμα συσπείρωσης στο σωματείο

Αναφερόμενο στις αντεργατικές συνέπειες και στο ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού επισημαίνει: «Θα ακολουθήσουν απολύσεις και η πλήρης διάλυση των όποιων εργασιακών σχέσεων διατηρούμε ακόμα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η πρόταση της ΟΤΟΕ για "έναν δημόσιο πυλώνα τραπεζικού συστήματος" επιδιώκει να θολώσει το μέτωπο (...) ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ να συσπειρωθούμε στο κλαδικό μας σωματείο. Μαζί με το ΠΑΜΕ και σε συνεργασία με τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, να αγωνιστούμε ενάντια στις συνέπειες αυτών των εξελίξεων. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή οικονομία. Μόνο μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι τραπεζικές υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν σε όφελος των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα».

Σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας

Σε σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ στον κλάδο του νερού (ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης υδάτινων πόρων) καλούν τους εργαζόμενους, αύριο Πέμπτη 22 Ιούλη, στις 6.30 το απόγευμα, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο χώρο. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, 1ος όροφος, πλατεία Μητροπόλεως).

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Τετραπλασιάστηκαν οι ψήφοι για τις ταξικές δυνάμεις

Σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά, αυξάνοντας τις έδρες στο ΔΣ, κατέγραψαν οι ταξικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 174 (από 140) και σε σύνολο 169 έγκυρων ψηφοδελτίων η παράταξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» έλαβε 82 ψήφους (από 18) και στη νέα 7μελή διοίκηση εκλέγει 3 αντιπροσώπους (από 1).

Η παράταξη της «Ενότητας Εργαζομένων» (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΝΑΡ) αναδείχτηκε μεν πρώτη δύναμη, παρουσίασε όμως σημαντική μείωση των ψήφων και των συμβούλων, καθώς έλαβε 87 ψήφους (από 105) και 4 έδρες από 6 στη διοίκηση.

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ»
Παρέμβαση από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Παρέμβαση σε κατάστημα της επιχείρησης «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ» στη Λένορμαν, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι από ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μετά από καταγγελίες εργαζομένων ότι η εργοδοσία επιβάλλει μείωση του ωραρίου εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους.

Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν στον διευθυντή του καταστήματος ότι τα σωματεία του κλάδου, αλλά και συνολικά τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα βάλουν φρένο σε οποιαδήποτε μεθόδευση της επιχείρησης για χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παράλληλα, κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συσπείρωση γύρω από τα σωματεία, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μέσα από την κοινή οργανωμένη δράση μπορούν να αποτρέψουν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Επιστολή προς τον «Ρ»

Τον ισχυρισμό ότι η «AEGEAN» τηρεί την εργατική νομοθεσία, διατυπώνει σε επιστολή του προς την εφημερίδα μας ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δ. Γερογιάννης σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα. Ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας υποστηρίζει πως «η εταιρεία τηρεί με σχολαστικότητα και επιμέλεια την εργατική νομοθεσία και τις ΣΣΕ και εφαρμόζει όλα τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις μέτρα...»

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα του «Ρ» περιείχε σχετική επιστολή της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ προς τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο, με την οποία ζητούσε να γίνουν σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και να σταματήσουν οι απειλές σε όσους εργαζόμενους τα διεκδικούν. Η συγκεκριμένη απάντηση έρχεται μετά την παρέμβαση του ΠΑΜΕ και τη δημοσιότητα του θέματος που έδωσε η εφημερίδα μας, όπως είχε υποχρέωση, και βεβαίως η παρέμβαση του ΠΑΜΕ δεν είχε γίνει στο κενό, αλλά έθετε υπαρκτά ζητήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ