ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Παντοτινό σύμβολο στους αγώνες του λαού

Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στη χτεσινή εκδήλωση

Πλήθος κόσμου συμμετείχε μαζικά στην εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες βράδυ η ΚΟ Ηρακλείου Αττικής του ΚΚΕ, οι ΟΒ Ηρακλείου της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηρακλείου, για να τιμήσουν την ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου και όλες τις αγωνίστριες που αφιέρωσαν τη ζωή τους για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο σοσιαλιστικό.

Η Ηλέκτρα Αποστόλου δολοφονήθηκε στις 26 Ιούλη 1944. Στα 13 της μπήκε στο κίνημα, έγινε μέλος της ΟΚΝΕ, αφιερώθηκε στο Κόμμα και τον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα. Διηύθυνε την εφημερίδα «Νεολαία», αντιπροσώπευσε τις Ελληνίδες το 1935 στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικών στο Παρίσι, πήρε μέρος σαν εκπρόσωπος των Ελλήνων Κομμουνιστών στο 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων στη Μόσχα. Το 1937 μπήκε στις φυλακές Αβέρωφ και το 1938 γέννησε την κόρη της Αγνή στο Τμήμα Μεταγωγών Πειραιά. Αμέσως μετά εξορίστηκε στην Ανάφη. Στις 9 Σεπτέμβρη 1942 δραπέτευσε από το Μεταγωγών και επέστρεψε στον αγώνα. Χαφιέδες την αναγνώρισαν στην οδό Αχαρνών και την οδήγησαν στους βασανιστές της Ειδικής Ασφάλειας.

Αυτήν την αγωνίστρια τίμησαν χθες με κατάθεση στεφάνων (από την ΚΕ του ΚΚΕ, τη ΔΕ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το Παράρτημα Ηρακλείου ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την ΚΟ Ηρακλείου του Κόμματος και την ΟΒ Ηρακλείου της ΚΝΕ) στο μνημείο πεσόντων ηρωικών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, και στους χαιρετισμούς τους οι Γρηγόρης Φώτου από τη ΔΕ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Βίκη Παππά από το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και Αντωνέλα Μάλλεν από το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ.

Συγκίνηση προκάλεσε η απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου για την Ηλέκτρα, για την «αδελφή του κόμματός μας», όπως χαρακτηριζόταν στους στίχους του ποιήματος. Συγκινητική ήταν και η παρουσία στην εκδήλωση της κόρης της Ηλέκτρας Αποστόλου, Αγνής Σιδερίδου που διαμένει στη Ρωσία και της μικρής δισέγγονής της.

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η κόρη της είπε πως πάντα είχε μια πίκρα, γιατί λέγανε πολλά για την μητέρα της και λίγα για τις άλλες αγωνίστριες, καθώς η μάνα της ήταν κομμάτι ενός πρωτοφανούς, τεράστιου κινήματος λαϊκής αντίστασης. Εξέφρασε, δε, τη χαρά της τόσο για την παρουσία παλιών αγωνιστών στη χθεσινή εκδήλωση όσο και νεολαίων που εμπνέονται από τα ίδια ιδανικά με την Ηλέκτρα Αποστόλου.

Κάνοντας την κεντρική ομιλία, ο Γιάννης Τασούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων είπε: «Η θυσία της συντελέστηκε με την πίστη ότι το μέλλον της εργατικής τάξης δεν μπορεί να μπει κάτω από το ζυγό της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά, αργά ή γρήγορα, η εργατική τάξη θα σπάσει τα δεσμά της. Αυτή είναι η ανιδιοτελής προσφορά χιλιάδων ηρώων του Κόμματός μας και της τάξης μας. Και όταν όλα μοιάζουν μαύρα και όταν όλα οδηγούν στο συμβιβασμό, στην αναζήτηση ήρεμης ζωής και ατομικής λύσης που απλόχερα και με σκοπό προσφέρει η αστική τάξη σε τέτοιες περιπτώσεις, οι κομμουνιστές επιλέγουν το δρόμο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του Κόμματος. Αυτή είναι η βαθύτερη έννοια της κομματικότητας. Η απόλυτη συνειδητή αφοσίωση στο Κόμμα που εκδηλώνεται καθημερινά σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και τις πιο δύσκολες».

Κατήγγειλε τον καλλιεργούμενο αντικομμουνισμό και κάλεσε τους εργαζόμενους να συστρατευτούν με το ΚΚΕ «για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να έρθουν θετικές εξελίξεις για τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας».

Κατέληξε: «Σε αυτή την προοπτική του σοσιαλισμού ορκιζόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας απτόητοι και ακούραστοι. Οι τελικοί νικητές στον πόλεμο με αντίπαλο το κεφάλαιο θα είμαστε εμείς. Οι συνθήκες που δίνουμε τη μάχη σήμερα είναι πρωτόγνωρες. Με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών μπορούμε να τις κάνουμε και συναρπαστικές».

«Εφυγε» ο Παναγής Τζωρτζάτος

Κηδεύτηκε την περασμένη Κυριακή στα Δειλινάτα της Κεφαλονιάς, όπου και γεννήθηκε, ο αγωνιστής συνδικαλιστής και μέλος του ΚΚΕ Παναγής Τζωρτζάτος. Ηταν ο πρώτος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», αμέσως μετά τη χούντα, όταν δηλαδή η ναυτεργατική αυτή Ενωση βγήκε από το «γύψο» και συνέχισε την αγωνιστική ταξική της πορεία.

Ο Παναγής Τζωρτζάτος έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1986 και παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού, κομμουνισμού, στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, μέχρι την τελευταία στιγμή. Ολη του η πορεία χαρακτηρίζεται από τη συνέπεια και την αποφασιστικότητά του στο δίκαιο του αγώνα της εργατικής τάξης, από ανιδιοτέλεια και εντιμότητα. Στην κηδεία παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Κηδεύεται σήμερα ο Χρήστος Ραχιώτης

Η κηδεία του λαϊκού αγωνιστή γίνεται σήμερα, Πέμπτη, στο χωριό του, Λαδικού Φθιώτιδας

Ο Χρήστος Ραχιώτης
Ο Χρήστος Ραχιώτης
Φωτό

«Εφυγε», χτες, Τετάρτη 21.7.2010, σε ηλικία 93 ετών, ο λαϊκός αγωνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΧΙΩΤΗΣ. Η κηδεία του γίνεται σήμερα, Πέμπτη 22.7.2010, ώρα 11 το πρωί, στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, στο χωριό Λαδικού Υπάτης Νομού Φθιώτιδας.

Γεννημένος στη Λαδικού Φθιώτιδας από γονείς φτωχούς αγρότες, τέλειωσε τις βασικές του σπουδές στη Λαμία. Στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, υπήρξε και τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ως μέλος και στέλεχος της ΟΚΝΕ πάλεψε ενάντια στη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε για τον ξεσηκωμό ενάντια στους κατακτητές της τριπλής φασιστικής κατοχής. Ιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ και γραμματέας της ΕΠΟΝ Ευρυτανίας, αλλά και στέλεχος του ΕΑΜ και κομματικό στέλεχος έδρασε σε Φωκίδα, Φθιώτιδα κ.α. ενάντια στους κατακτητές για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μετά την Κατοχή διώχθηκε και βασανίστηκε άγρια για τη συμμετοχή του στην Αντίσταση και στο Κόμμα. Καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια. Ως αδειούχος εξόριστος υπήρξε κατ' επανάληψη υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και της ΕΔΑ.

Πρωτοστάτησε στην καθιέρωση του γιορτασμού της ανατίναξης του Γοργοπόταμου, ως εθνικής γιορτής, αλλά και της επετείου έναρξης του ένοπλου αγώνα του ΕΑΜ στην καλύβα του Στεφανή.

Εκτός των άλλων, πνευματική κληρονομιά μάς άφησε και τα βιβλία του «Ζωή και αγώνας», «Κατοχή», «Λόγια του τρένου» και «Λευκή κατοχή».

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-1974

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 διοργανώνει, αύριο Παρασκευή 23 Ιούλη, στις 8 το βράδυ, εκδήλωση Μνήμης για την επέτειο των 36 χρόνων από την πτώση της χούντας. Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85, όπισθεν μνημείου Ελ. Βενιζέλου). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, ώρα 8.30 μ.μ., και χαιρετισμό του προέδρου του «ΣΦΕΑ 1967-1974», Νίκου Τριανταφύλλου.

Θα ακολουθήσει Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα με τραγούδια που ερμηνεύουν οι: Βασίλης Λέκκας, Νατάσα Μανίσαλη, Λάκης Χαλκιάς, Αλέξανδρος Χατζής, Γιάννης Ματσούκας και Θανάσης Ζώης. Στο Πιάνο: Ο Γιάννης Τσόλκας.

Επίσης, συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κολοβός, Εφη Θανοπούλου και ο συνθέτης Σάκης Τσιλίκης.

Την Επιμέλεια - Παρουσίαση του προγράμματος έχει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΚΟ Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, την Κυριακή 25 του Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην πλ. Εθνικής Αντίστασης. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Οικονομάκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς και Ζακύνθου του ΚΚΕ.

-- Το Παράρτημα Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Κυριακή 25 του Ιούλη και ώρα 11 το πρωί, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στη θέση Αγορέλιτσα - μεταξύ Χώρας και Αμπελόφυτου (στη Γέφυρα του Μανούσου) - για τους μαχητές του ΕΛΑΣ οι οποίοι «χτύπησαν» στη θέση αυτή γερμανική φάλαγγα μαζί με ταγματασφαλίτες που έπαθαν πανωλεθρία. Οι απώλειες των ΕΑΜιτών ήταν 17 μαχητές.

Λεωφορείο για την εκδήλωση θα αναχωρήσει από το Δημοτικό Αναψυκτήριο της Καλαμάτας (πίσω από το Δημαρχείο), ώρα 8.30 το πρωί της Κυριακής.

Τρεις βαριά τραυματίες, μεταξύ τους ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, και τουλάχιστον έξι ελαφρά, είναι το αποτέλεσμα των συμπλοκών μεταξύ κρατουμένων στις φυλακές ανηλίκων Βόλου, την ώρα του συσσιτίου. Οι συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ Κούρδων και Αλγερινών, όταν οι πρώτοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για κλοπές προσωπικών τους αντικειμένων από τους δεύτερους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ