ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
Σελ. /28
Προετοιμασίες

Οποιος περπατά στο δρόμο, γνωρίζει από πρώτο χέρι πως για πολλούς και διάφορους λόγους - που δεν είναι του παρόντος η ανάλυση - η Ελλάδα, συγκριτικά με τις άλλες καπιταλιστικές χώρες, δεν είχε και δεν έχει υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Κι όμως, ο αριθμός και η ποιότητα των κατασταλτικών μηχανισμών αυξάνεται διαρκώς με άλματα. Πριν από κάθε τέτοιο άλμα, το κλίμα προετοιμάζεται με ρεπορτάζ και αναλύσεις, που βεβαιώνουν πως αυξάνεται η εγκληματικότητα. Εδώ και καιρό, το φρούτο για την ένταση της καταστολής το λένε «τρομοκρατία». Μια κατάσταση βολική για την αστική τάξη - δημιούργημα της οποίας είναι διάφοροι τέτοιοι μηχανισμοί προκειμένου να καλλιεργεί ψυχολογία τρόμου, για να γίνει ανεκτή ή και αποδεκτή η κρατική κατασταλτική βία. Και αυτό σε περιόδους, όπως η τωρινή, που η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική φέρνει στα λαϊκά στρώματα: Τη φτώχεια, την ανεργία, την όλο και πιο άγρια εκμετάλλευση των εργατών, τον τρόμο μην αρρωστήσει άνθρωπος στο σπίτι, την απόγνωση όταν ο γέροντας ή η γερόντισσα καταπέσουν, το ζόρι - από κει που ήτανε χαρά - της γέννησης ενός παιδιού που σε πολλές των περιπτώσεων συνεπάγεται κλείσιμο της γυναίκας στο σπίτι, σκύψιμο του άντρα απέναντι στο αφεντικό «γιατί τώρα έχουμε αυξημένες υποχρεώσεις». Και, ταυτόχρονα, να αποπροσανατολίζει απ' αυτήν την πραγματικότητα, στοχεύοντας να κάμψει τη λαϊκή μαζική πάλη.

Ολα αυτά - τα πραγματικά βάσανα - είναι που θα εκτιναχτούν στα ύψη σαν συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Αλλά και όλα αυτά είναι επίσης εκείνα που τροφοδοτούν τη λαϊκή οργή και την κάνουν επικίνδυνη - για την αστική τάξη - όταν συναντά το οργανωμένο ταξικό κίνημα, το τροφοδοτεί και ενισχύεται απ' αυτό.

Ετσι, η αστική τάξη προετοιμάζεται...

Γι' αυτό πυκνώνουν τα άρθρα, που ζητάνε να γίνει καθαρό πως το κράτος είναι «ο μόνος νόμιμος φορέας της βίας». Γι' αυτό πυκνώνουν τα ρεπορτάζ που εμφανίζουν τους, ήδη, σιδερόφρακτους να φοβούνται δήθεν και να ζητάνε επιπλέον κρατική προστασία.

Αυτό που θέλουν να προστατέψουν είναι το κατ' αυτούς νόμιμο δικαίωμά τους να έχουν όλο και πιο τζάμπα εργάτες. Αυτό που θέλουν να προστατέψουν είναι το κατ' αυτούς νόμιμο δικαίωμά τους να βγάζουν κέρδος ακόμα κι από το σακάτεμα των εργατών (αυτό γίνεται με το σύστημα Υγείας που διαμορφώνουν).

Υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια τις κατακτήσεις τους. Γιατί είναι κατάκτηση για την αστική τάξη οι νόμοι για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

Δεν περνά μέρα που στα έντυπα της αστικής τάξης ένα κύριο άρθρο να μην είναι αφιερωμένο - δίκην εντολής - στο να τηρηθεί απαρέγκλιτα το Μνημόνιο, «για την εξυγίανση - λένε - της οικονομίας». Οταν το μόνο που θέλουν είναι να αυξήσουν και να συγκεντρώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα κεφάλαιά τους, καθώς αυτό που πραγματικά οξύνεται στο δικό τους κόσμο είναι ο μεταξύ τους ανταγωνισμός.

Αυτόν τον ανταγωνισμό καλούνται να πληρώσουν οι εργάτες, αυτός ο ανταγωνισμός είναι αναπόφευκτος για τους καπιταλιστές, γίνεται περιττός όταν πάψουν να υπάρχουν καπιταλιστές.

Αυτή η συνείδηση, αργά αλλά σταθερά, απλώνεται. Την επόμενη πράξη μιας τέτοιας συνείδησης θέλουν να προλάβουν οι αστοί, γι' αυτό και τα έντυπά τους διακρίνονται αυτήν τη περίοδο από εξαιρετική στοχοπροσήλωση ως προς το ποιος πρέπει να χτυπηθεί και πώς.

Από τη σκοπιά των εργατών, των άλλων λαϊκών στρωμάτων ιδωμένα αυτά οδηγούν αναγκαστικά στην οργάνωση της δικής τους συμμαχίας, στην με κάθε τρόπο και μέσο ακόμα πιο ισχυρή ενίσχυση του ΚΚΕ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΖΑΜΠΑ ΕΡΓΑΤΕΣ: «Τη διεύρυνση των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας που υλοποιούνται μέσω του ΟΑΕΔ για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά γραφεία ζητεί ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων. Ανάλογη μεταχείριση σημειώνει ο σύνδεσμος θα πρέπει να έχουν και τα τουριστικά γραφεία επισημαίνοντας ότι "βρίσκονται σε δεινή θέση και η ελληνική πολιτεία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την υποστήριξή τους"» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΣΑΚΙΣΜΑ: «Συνυφασμένη με την κακή υγεία, η φτώχεια δημιουργεί έναν αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο (...) περιορισμένη είναι και η πρόσβαση των ατόμων χαμηλού εισοδήματος στη χρήση υπηρεσιών υγείας, κυρίως όταν η δαπάνη βαραίνει τα ίδια - όπως, για παράδειγμα, στην οδοντιατρική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες που δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικοί φορείς: Ετσι οι φτωχοί σε υπερδιπλάσια ποσοστά δεν καταφέρνουν να επισκεφτούν τον ειδικό γιατρό για την αντιμετώπιση προβλημάτων τους (...) με αυτά τα εμπόδια στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας δεν είναι τυχαίο που για αρκετά φτωχά νοικοκυριά η αντιμετώπιση κάποιου αιφνίδιου ή σοβαρού προβλήματος υγείας οδηγεί σε χρεοκοπία, καθώς μπορεί οι ιδιωτικές δαπάνες, με εξαίρεση αυτές για φάρμακα, να είναι μικρότερες για τους φτωχούς, δεν παύουν όμως να είναι δυσανάλογα βαρύτερες» (από συμπεράσματα σχετικών ερευνών για την Υγεία / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ: «Αμα τη επιστροφή τους τον Σεπτέμβρη οι αδειούχοι θα μετρούν απώλειες: εισοδήματος, δημόσιας περιουσίας, δικαιωμάτων, δυνατοτήτων αξιοπρεπούς διαβίωσης και ελπίδας» (από σημείωμα στο ΠΟΝΤΙΚΙ).

ΣΙΓΑ ΤΟ ΜΑΓΟ: «Ποιο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι το φθινόπωρο οι υπουργοί δεν θα μπορούν να φτάσουν στα γραφεία τους από τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις;» (το κουίζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΑΓΩΝΙΑ ΚΙ ΑΥΤΗ: «Το δυσκολότερο πράγμα που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είναι η ανακάλυψη και προσαγωγή στη Δικαιοσύνη των φονιάδων. Είναι ο εκσυγχρονισμός στον τομέα του. Δηλαδή η αποκατάσταση του κράτους ως του μόνου νόμιμου φορέα άσκησης βίας, ο τερματισμός της κατάχρησης της νόμιμης βίας και η συμφιλίωση των σωμάτων ασφαλείας με την κοινωνία» (ο Δ. Γουσέτης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ: «Ο καταιγισμός αιτήσεων απο εκδότες, δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που ζητάνε ενίσχυση των μέτρων φύλαξής τους συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΙ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;

ΤΑ ΝΕΑ: Απο-κάλυψη Καραμανλή για Βατοπέδι

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα προξενιά των ελληνικών τραπεζών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγκάθια μετατάξεις και ΟΣΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετατάξεις αγκάθια στους ΟΤΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΟΝ «ΤΣΑΡΟ» εκτός κυβέρνησης

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ στη ΝΔ για τον Αγγέλου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΠΑΡΑΘΥΡΟ» νομιμοποίησης για τα αυθαίρετα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Χωρίς ψήφο οι χώρες με υψηλά ελλείμματα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΠΙΜΕΝΕΙ για το «μαχαίρι» στις αυξήσεις

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ το σκάνδαλο του Βατοπεδίου

Η ΧΩΡΑ: Ολοι ζητάνε ένα όπλο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Στο έλεος της εγκληματικότητας η Ελλάδα

Η ΑΥΓΗ: Μνημό-συνο για συμβάσεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αρπαχτικά

«Μέσα στον χαμό της κρίσης, τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες βρίσκουν την ιδανική ευκαιρία για να στύψουν ακόμη περισσότερο τα θύματά τους (...) κάπως έτσι είχαν αρχίσει την καριέρα τους οι μαφιόζοι τον περασμένο αιώνα, αγοράζοντας τα χρέη των φουκαράδων και εισπράττοντας κατόπιν τα πολλαπλάσια, βάζοντάς τους το μαχαίρι στον λαιμό. Και πίσω από αυτούς τους μεσάζοντες βρίσκονται μεγάλες τράπεζες η Τσέις, η Σίτιγκρουπ και άλλες (...) αυτό που είναι καινούργιο είναι η πρωτοφανής άνθηση που γνωρίζει σήμερα η τεράστια βιομηχανία της είσπραξης χρεών. Οι μεσάζοντες που την υπηρετούν είναι πολύτιμοι για τις τράπεζες, επειδή τους δίνουν τη δυνατότητα να ξεφορτωθούν πολλά επισφαλή δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Είναι όμως αρπακτικά για τους οφειλέτες, που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους φορτωμένοι με διαρκώς αυξημένους λογαριασμούς για το νερό και το ηλεκτρικό, χωρίς σταθερή δουλειά και χωρίς αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας (...) Δεν μπορεί, πάντως, να μην αναγνωρίσει κανείς, μέσα σε όλη αυτήν τη βαρβαρότητα, μια δόση έστω πρωτόγονης ειλικρίνειας από τη μεριά των εισπρακτικών εταιρειών. Χωρίς περιστροφές, σφίγγουν αδίστακτα τη θηλιά στον λαιμό των οφειλετών (...) Χωρίς τις αβρότητες και την ιδεολογική στάχτη (περί "εξυγίανσης της οικονομίας") που ρίχνουν στα μάτια των χρεωμένων χωρών άλλοι συνάδελφοί τους, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

για την εξυγίανση...

«Oι ξένοι αρχίζουν σιγά - σιγά να αναγνωρίζουν το βάθος και την ένταση της ελληνικής προσπάθειας εξόδου από την οικονομική κρίση. Ακόμη και αυστηροί οίκοι αξιολόγησης δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει πια με πτώχευση. Γεγονός που επιτρέπει αισιοδοξία, αλλά και επιμονή στην προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αυτή τη φορά δεν πρέπει να ανακοπεί για κανένα λόγο. Αντιθέτως, επιβάλλεται να ολοκληρωθεί και να διαμορφώσει σταθερά πεδία προόδου για τη χώρα» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ