ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αλωνίζουν οι εργολάβοι στο Πολυτεχνείο

Παράσταση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων του ΕΜΠ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην πρυτανεία

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα το πρωί, στη διοίκηση του ΕΜ Πολυτεχνείου, καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του ΠΑΜΕ στο ΕΜΠ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, για την κατάσταση που υπάρχει με τους εργολάβους, οι οποίοι, κυριολεκτικά, αλωνίζουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι «πρόσφατα προχώρησαν σε μια απόλυση καθαρίστριας, ενός μάγειρα και στο κλείσιμο ενός κυλικείου πριν καν λήξει η σύμβασή του με το ίδρυμα, πετώντας στο δρόμο τους εργαζόμενους εκεί»!

Το Πολυτεχνείο, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «απέναντι στην προκλητική στάση των εργολάβων σε καθαριότητα και επισιτισμό ''νίπτουν τας χείρας των'', ''ευχόμενοι'' ότι οι εργολάβοι θα επιδείξουν ευαισθησία και δε θα προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι σε απολύσεις ή μη πληρωμές δεδουλευμένων, πράγμα που ήδη συμβαίνει! Η πραγματικότητα είναι μία: οι εργολάβοι αλωνίζουν στο ΕΜΠ, είτε πρόκειται για αυτές και άλλες υπηρεσίες (καθαριότητα, σίτιση, στέγαση, συντήρηση, συγγράμματα), είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που επενδύουν σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα εκμεταλλευόμενοι την υλικοτεχνική υποδομή και το έμψυχο δυναμικό του ιδρύματος (μεταπτυχιακούς, φοιτητές, εργαζόμενους, ερευνητές) για τα κέρδη τους. Πιο συγκεκριμένα, στην καθαριότητα και στον επισιτισμό, τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους που κινητοποιούνται ενάντια στις απολύσεις, τις μειώσεις ωρών δουλειάς, τις περικοπές σε μεροκάματα, επιδόματα και ένσημα».

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 - 2011
Μείωση προσλήψεων και προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία

Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής - και στο χώρο της εκπαίδευσης - θα «πληρώσουν» εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς

Τεράστια προβλήματα προβλέπεται να δημιουργηθούν τη νέα σχολική χρονιά, με αρνητικά αποτελέσματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού, όπως είναι γνωστό, θα προσληφθούν, μόλις 3 χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί και 7 έως 8 χιλιάδες λιγότεροι αναπληρωτές - εκπαιδευτικοί. Την ίδια ώρα υπάρχουν εκτιμήσεις για 10.000 συνταξιοδοτήσεις. Το υπουργείο Παιδείας, επανειλημμένα, κάνει λόγο για «εξορθολογισμό», κοροϊδεύοντας, κυριολεκτικά, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Η Α. Διαμαντοπούλου, μάλιστα, λες και οι εκπαιδευτικοί ζούνε σε άλλον κόσμο, έχει υποστηρίξει ότι «για το Σεπτέμβριο έχουμε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, να λειτουργήσουν τα σχολεία με το μισό αριθμό εκπαιδευτικών, που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο»!

Το υπουργείο Παιδείας, επίσης, αναφέρεται, στην εξάντληση του ωραρίου, λες και το πρόβλημα το έχουν δημιουργήσει οι εκπαιδευτικοί! Οι εκπαιδευτικοί, όμως, είναι αυτοί που - πάλι - θα πληρώσουν τη νύφη, αφού προβλέπεται να γενικευτούν οι υπερωρίες, η διδασκαλία σε άλλο μάθημα από το βασικό τους κ.ά. Στην ουσία πρόκειται για «προετοιμασία» για το «νέο» σχολείο, το οποίο χρειάζεται τον «ανταγωνιστικό» εκπαιδευτικό, που θα γυρνάει από σχολείο σε σχολείο, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και θα «αξιολογείται» από το εάν συμβαδίζει με την «αγορά» ή όχι.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, και στην Παιδεία, δεν είναι προσωρινά, αλλά ήρθαν για να μείνουν, αν δεν αντιδράσουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Βασικός λόγος άμεσης κινητοποίησης είναι πως θύματα της κυβέρνησης θα είναι και οι μαθητές, αφού πλήττεται η εκπαιδευτική διαδικασία απ' όλα τα παραπάνω (π.χ. στο ένα τμήμα θα διδάσκει μαθηματικά ο μαθηματικός και στο διπλανό του θα διδάσκει ο φυσικός), αλλά και από την κατεύθυνση για 30άρια τμήματα.

Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σε παλιότερη ανακοίνωσή της, τόνιζε ότι «στόχος τους είναι να μειώσουν ριζικά τους μόνιμους διορισμούς για την περίοδο 2011-2012». Υπογράμμιζε συνεχώς τις τραγικές επιπτώσεις στην παιδαγωγική διαδικασία, που θα φέρει η κατεύθυνση των τμημάτων με 30 παιδιά. Αυτό σε συνδυασμό και με τις μειώσεις των προσλήψεων μπορεί να οδηγήσει και σε συνένωση τμημάτων, ακόμα και συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί και διεκδικεί 15 μαθητές στα τμήματα νηπίων, προνηπίων και στις Α΄ και Β΄ Δημοτικού, αναλογία 1 προς 20 στις τάξεις των άλλων βαθμίδων. Απαιτεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζικούς μόνιμους διορισμούς, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, κατάργηση του ΑΣΕΠ, μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι-αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ειδική θέση για τον αθλητισμό

Την ξεχωριστή του θέση θα έχει ο αθλητισμός στο κεντρικό τριήμερο του φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που πραγματοποιείται στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον. Ο αθλητισμός για τον οποίο παλεύουν οι κομμουνιστές θα «αναμετρηθεί» με τον πλήρως εμπορευματοποιημένο και «ανταποδοτικό» μοντέλο που πλασάρει σήμερα το σύστημα το οποίο προβάλει το πρότυπο του παθητικού θεατή, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά σαν γενικότερη στάση ζωής.

Μέσα από εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολή βίντεο, τις μέρες του φεστιβάλ η ΚΝΕ θα «ανοίξει» και το ζήτημα του αθλητισμού ως δικαίωμα για τη νεολαία, τους εργαζόμενους, το λαό, ως παράγοντας υγείας, κοινωνικοποίησης, το ζήτημα του περιεχομένου της φυσικής αγωγής στο σχολείο, θα αναπτύξει την πρόταση για σχεδιασμό μιας πολιτικής αθλητισμού για όλους στο σχολείο, στο δήμο, στη δουλειά.

Την τρίτη μέρα του φεστιβάλ, το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων. Κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης θα είναι «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις» και θα είναι αφιερωμένος στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Οσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να το κάνουν έγκαιρα στα τηλέφωνα 6987706814 και 6973025091.

Στη διάρκεια του κεντρικού τριημέρου του φεστιβάλ στην Αθήνα θα γίνει επίσης τουρνουά σκακιού και θα διοργανωθούν αθλητικές δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Την Παρασκευή 30 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική στην Καμπή Αρτας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «ΑΘλητισμός και ελεύθερος χρόνος» και ομιλητή τον Γρηγόρη Αναγνώστου, μέλος του ΝΓ Αρτας της ΚΝΕ. Το Σάββατο 31 Ιούλη, το 36ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ ταξιδεύει στην Πρέβεζα, όπου στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Ανδρούτσου θα μιλήσει η Μαρία Ανδρεάδου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, ενώ οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το θεατρικό σκετς «Θα σταθούμε ορθές», αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη και συναυλία από τον μουσικοσυνθέτη Σπύρο Σαμοήλη.

Τίμησαν τον κομμουνιστή δάσκαλο

Εκδήλωση στη Μηλέα Ελασσόνας για τον Νίκο Πλουμπίδη

Σε κλίμα συγκίνηση και υπερηφάνειας, με τη συμμετοχή πολλών νέων, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, η εκδήλωση τιμής στον Νίκο Πλουμπίδη, που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, στη Μηλέα Ελασσόνας. Εκεί, όπου ο κομμουνιστής δάσκαλος, υπηρέτησε στο σχολείο του χωριού από το 1926 έως το 1929.

Στη ζωή και τη δράση του Νίκου Πλουμπίδη, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αντ. Αλεξός, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. «Σήμερα - υπογράμμισε - δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε μνημόσυνο στον κομμουνιστή δάσκαλο. Σήμερα ήρθαμε εδώ, στο χωριό που αυτός δίδαξε, με γνώση και παράδειγμα, τα σχεδόν εξαθλιωμένα παιδιά της υπαίθρου, εκείνη την εποχή, τα πρώτα τους γράμματα, που ήταν γράμματα λεύτερα, γιατί αυτός ο δάσκαλος ήταν ταγμένος στην υπηρεσία του λαού και όχι όργανο της ντόπιας αστικής ολιγαρχίας που το μόνο που επέτρεπε τότε στον εργαζόμενο λαό, δεν ήταν παρά δυστυχία και ένα κομμάτι ψωμί». Πρόσθεσε, δε, ότι ο Νίκος Πλουμπίδης «αγαπούσε τον κόσμο, είχε μπολιαστεί με τα προβλήματά του, αφουγκράζονταν τους καημούς του κι αυτή η στάση του, «παντρεμένη» με την επαναστατική θεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού, ήταν που τον οδήγησαν στη συνειδητή επιλογή ζωής να γίνει μέλος του ΚΚΕ, έχοντας πλήρη την επίγνωση ότι με την επιλογή του αυτή θα αφιέρωνε ολόκληρη τη ζωή του για την επίτευξη των σκοπών του ΚΚΕ, μια ζωή που από εδώ και πέρα θα χαρακτηριζόταν από στερήσεις, διωγμούς και θυσίες».

Και τόνισε: «Πάνω απ' όλα ο Νίκος Πλουμπίδης ήταν κομμουνιστής, ήταν ήρωας και πρωτοπόρος χάρη σ' αυτή του την ιδιότητα και το Κόμμα, το ΚΚΕ, το τίμησε και το περιφρούρησε σαν κόρη οφθαλμού. Η απέραντη εμπιστοσύνη του στο ΚΚΕ, η σιγουριά για την καλή πίστη των συντρόφων του, η αφοσίωση στο μαρξισμό - λενινισμό και στο όραμα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, στα οποία αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του, όπλισαν ψυχικά τον σύντροφο Νίκο να φωνάξει ανοιχτά στους δημίους του «τιμή μου είναι η τιμή του Κόμματος».

Διόρθωση στο βιβλίο της Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου

Το υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι σύμφωνα με υπουργική απόφαση στις 19 Οκτώβρη του 2009, ενέκρινε την ανατύπωση βιβλίων. Μεταξύ αυτών είναι και το βιβλίο της Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», όπου στη σελίδα 163 αλλάζει η φράση «με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ιμια», με τη φράση «με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ιμια». Η διόρθωση θα συμπεριληφθεί στην επανέκδοση του βιβλίου, τον Γενάρη του 2011, ενώ θα αποσταλεί συμπληρωματική εγκύκλιος για την ενημέρωση των καθηγητών, ώστε να περιλαμβάνεται στην προφορική διδασκαλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ