ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Ούτε ένα ανάπηρο παιδί στο δρόμο!

Εγινε χτες η διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας

Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης ζήτησαν χτες οι συγκεντρωμένοι στο υπουργείο Υγείας
Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης ζήτησαν χτες οι συγκεντρωμένοι στο υπουργείο Υγείας
Παιδιά με αναπηρίες με τους γονείς και τους κηδεμόνες τους προειδοποίησαν χτες την κυβέρνηση ότι δε θα επιτρέψουν να βρεθεί στο δρόμο ούτε ένα παιδί επειδή οι γονείς του δεν έχουν να πληρώσουν τα απαραίτητα τροφεία ή γιατί απολύθηκαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές πρόνοιας.

Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) έγινε χτες στη 1 μμ παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας ενάντια στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, στο κλείσιμο μιας σειράς ιδρυμάτων και Κέντρων Ειδικής Αγωγής και ενάντια στις περικοπές σε φάρμακα, θεραπείες και υγειονομικό αναλώσιμο υλικό.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των Συλλόγων Γονέων και ΑμΕΑ Αττικής και νήσων, των εργαζομένων του Κέντρου Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), της Ειδικής Αγωγής, των συμβασιούχων με προγραμματικές συμβάσεις και από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ).

«Αντιτάσσουμε τον ενωμένο αγώνα στη βαρβαρότητα των περικοπών» έλεγε ο Χάρης Χουρδάκης, εκπρόσωπος της ΣΕΑΑΝ, με την ντουντούκα, για να ακολουθήσουν απ' τους συγκεντρωμένους συνθήματα, όπως: «Τσουβάλια με ευρώ για τους τραπεζίτες, τα κέντρα για ΑμΕΑ τα κάνατε αποθήκες», «Μαζικές προσλήψεις και όχι απολύσεις», «Κλείνετε ιδρύματα, κέντρα και σχολεία, μ' αγώνες απαντάμε στην πλουτοκρατία» και «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΣΑμΕΑ κάνουνε εμπόριο στις πλάτες των ΑμΕΑ» και «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο και αγώνα θα ανατραπεί».

Γύρω στη 1.30 μ.μ., εκπρόσωπος του γραμματέα Πρόνοιας Γιώργου Κατριβάνου ζήτησε απ' τους συγκεντρωμένους να στείλουν μια αντιπροσωπεία στο Γραφείο του γραμματέα για να συζητήσουν τα αιτήματα. Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι για τα εκρηκτικά προβλήματα στην Πρόνοια χρειάζεται η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για λύσεις που θα ικανοποιούν τις επείγουσες ανάγκες των οικογενειών με αναπήρους. Μισή ώρα αργότερα, κατέβηκε στην είσοδο του υπουργείου ο ίδιος ο Γ. Κατριβάνος, καλώντας αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων στο γραφείο του για να τους ανακοινώσει αποφάσεις για ορισμένα ιδρύματα.

Οι συγκεντρωμένοι του απάντησαν ό,τι έχει να ανακοινώσει να το πει εκεί δημόσια, ενώ στην άρνηση του Γ. Κατριβάνου ότι αυτά δε γίνονται στο δρόμο, απάντησαν ότι δε θα συνεχίσουν τους καφέδες των ατέρμονων συζητήσεων, όταν, στο όνομα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, κόβεται το επίδομα αναπηρίας από παιδιά με βαριές αναπηρίες γιατί η σύνταξη που κληρονομούν από τους γονείς τους ξεπερνά το «"αστρονομικό" ποσό των 330 ευρώ».

«Αυτή την απόφαση θα την καταργήσετε, κύριε γραμματέα;» ρώτησαν οι συγκεντρωμένοι.

Αντί απάντησης, ο Γ. Κατριβάνος αποχώρησε και οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους, καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Είμαστε σε γενικότερη ετοιμότητα. Δε θα δεχτούμε η βαρβαρότητά τους να γίνει τρόπος ζωής για τα λαϊκά στρώματα και ειδικότερα για τους ανάπηρους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Οργανώνουν την πάλη τους

Σε γενική συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» την Κυριακή, 1η Αυγούστου, στις 11 το πρωί, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην επιχείρηση. Για την καλύτερη προετοιμασία και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη συνέλευση γίνονται καθημερινά εξορμήσεις στα σούπερ - μάρκετ από τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή μαζί με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και άλλα ταξικά συνδικάτα.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, Αθήνα) και με στόχο να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα των εργαζομένων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά, για να μη γίνει καμία απόλυση, για να μην υπάρχει κανένας απλήρωτος εργαζόμενος. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει καταθέσει αίτημα για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 του Ν. 3588/2007 (θα εκδικαστεί τον Οκτώβρη), για την προστασία από τους πιστωτές.

Ανάλογες συσκέψεις διοργανώνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, με στόχο το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων στην επιχείρηση. Συγκεκριμένα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης διοργανώνει συσκέψεις με τους εργαζόμενους στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» και στα «ALDI». Η σύσκεψη για τους εργαζόμενους στα «ALDI» θα γίνει σήμερα στις 8 μ.μ., στον 5ο όροφο του ΕΚΘ και η σύσκεψη με τους εργαζόμενους στα καταστήματα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» θα γίνει αύριο, Τετάρτη 28 Ιούλη, στις 8.30 το βράδυ, στον 5ο όροφο του ΕΚΘ. Επίσης, νέα γενική συνέλευση, αύριο Τετάρτη, στις 9 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, αποφασίστηκε στη σύσκεψη εργαζομένων των σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ», που συγκάλεσε προχτές στο Βόλο η Επιτροπή Αγώνα Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων του ΠΑΜΕ. Μεταξύ των άλλων, στη συνέλευση θα συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα.

ΚΡΗΤΗ
Με «λουκέτο» απειλούνται κλινικές νοσοκομείων

Με λουκέτο απειλούνται η Μαιευτική και Ογκολογική Κλινική του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου Ηρακλείου λόγω μεγάλων ελλείψεων τόσο σε γιατρούς όσο και βοηθητικό προσωπικό. Η υποστέλεχωση των δυο αυτών σημαντικών κλινικών καθιστά αδύνατη την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Συγκεκριμένα, η Γυναικολογική Κλινική αυτή τη στιγμή λειτουργεί με δύο επιμελητές και έναν ακόμη που έχουν δανειστεί προσωρινά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καθώς και έναν επικουρικό. Στην Ογκολογική Κλινική τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα, με τον διευθυντή να έχει ήδη παραιτηθεί λόγω συνταξιοδότησης και την Κλινική να στελεχώνουν δύο επιμελητές και ένας επικουρικός. Για την ελάχιστη στελέχωση των κλινικών απαιτούνται, τουλάχιστον για τη Γυναικολογική Κλινική, το λιγότερο άλλοι δύο επικουρικοί και για την Ογκολογική πάνω από δύο ακόμα επιμελητές και διευθυντής. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν σύμφωνα και με δηλώσεις του ίδιου του διοικητή του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων δεν είναι καινούριο. Αποτελεί μόνιμο πρόβλημα των περισσότερων κλινικών των νοσοκομείων της Κρήτης, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζεται εδώ και χρόνια.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε χτες στις 10 το πρωί στο σούπερ μάρκετ «Μασούτης» στα Μουδανιά Χαλκιδικής. Νεκρός είναι ο 40χρονος Αχιλλέας Παπαδόπουλος, που εργάζονταν ως οδηγός στη συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκε εξαιτίας της συμπίεσης που υπέστη το σώμα του από την υδραυλική πόρτα του φορτηγού.

Στο σημείο του ατυχήματος πήγαν υπάλληλοι του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Χαλκιδικής προκειμένου να διερευνήσουν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και να διαπιστώσουν ενδεχόμενες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας τόσο για τη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, όσο και για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

ΕΡΓΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Αποθρασυμένη η εργοδοσία

Αποθρασυμένη η εργοδοσία της κατασκευάστριας εταιρείας ΕΡΚΑΤ, του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο Κορωπί, εμφανίζεται τώρα να θέλει να απολύσει τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο έργο!

Χαρακτηριστικά, ο οικονομικός σύμβουλος της εταιρείας, Α. Μηλιώτης, στη διάρκεια της τελευταίας τριμερούς συνάντησης μεταξύ των εργαζομένων, της εργοδοσίας και του υπουργείου, την περασμένη βδομάδα, εμφανίστηκε να λέει πως όταν εξοφληθούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους εργαζόμενους θα τους απολύσει. Να σημειωθεί πως οι περίπου 100 εργαζόμενοι, βρίσκονται απλήρωτοι από δύο μέχρι και έξι ολόκληρους μήνες. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση συνεχίζεται εδώ κι ένα χρόνο, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, έχοντας προχωρήσει σε σειρά επισχέσεων εργασίας.

Αποκαλυπτικό υπόμνημα

Αποκαλυπτικό για την κατάσταση στην Πρόνοια είναι το υπόμνημα των συγκεντρωμένων που κατέθεσαν στο υπουργείο Υγείας:

«Τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρει, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μίλαγαν για τον αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, έσπρωχναν να φτιάξουν οργανώσεις ιδιωτικού δικαίου, διάφορες δομές Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, φιλανθρωπικές οργανώσεις και διάφορες ΜΚΟ, παρότρυναν επίσης και τους συλλόγους γονέων να φτιάχνουν δικές τους δομές.

Σήμερα λένε "είστε ιδιωτικός τομέας και δεν έχουμε καμία υποχρέωση να σας χρηματοδοτήσουμε", με αποτέλεσμα μία σειρά δομές της λεγόμενης αποασυλοποίησης να είναι σε άθλιες καταστάσεις, αλλά και Ιδρύματα Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής Αποκατάστασης να οδηγούνται κυριολεκτικά στο κλείσιμο, όπως: Κέντρο Ιριδα, για τυφλά και πολυανάπηρα παιδιά, στο Ελληνικό. Κέντρο Μέριμνας Πάτρας, Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης και Κέντρο Ειδικής Αγωγής Καλαμαριάς. Πολλά ιδρύματα που λειτουργούσαν χάρη στο φιλότιμο των εργαζόμενων, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για μήνες, είναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν το Σεπτέμβρη. Τέτοια ιδρύματα είναι: "Μαργαρίτα (Πεντέλη), "Ερμής" (Ελληνικό) και ΕΣΕΠΑ (Ψυχικό).

Αλλά μήπως στα ιδρύματα του Δημοσίου η κατάσταση είναι καλύτερη; Οχι. Το μνημόνιο τα αποτελείωσε, ήταν κυριολεκτικά η ταφόπλακα. Ηδη τα περισσότερα ΚΑΦΚΑ, αφού απέλυσαν μία σειρά εργαζόμενους, ουσιαστικά έκλεισαν, αφού σταμάτησαν τη νοσηλεία, όπως της Αμφιλοχίας, του Αμύνταιου, των Φιλιατών. Ενώ δραματική είναι η κατάσταση στα ιδρύματα χρονίως πασχόντων σε Χαϊδάρι, Σκαραμαγκά, Μελίσσια, Αγ. Παντελεήμονα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ