ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Αύξησαν τζίρους και κέρδη

Ανέγγιχτοι από την κρίση οι φαρμακοβιομήχανοι

Ανύπαρκτη είναι η κρίση για το φαρμακευτικό μεγάλο κεφάλαιο, που είδε μέσα στο 2009 να αυξάνονται ο τζίρος και τα κέρδη των εταιρειών του, κόντρα στη γενικότερη κατεύθυνση της οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας STAT BANK στις 198 μεγαλύτερες, βάσει τζίρου, εταιρείες του κλάδου. Επιβεβαιώνεται έτσι η μεγάλη εκμετάλλευση που έχει στηθεί σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των οικογενειών τους, για τους οποίους το φάρμακο είναι μια αναντικατάστατη ανάγκη, στη βάση της οποίας γιγαντώνονται τα κέρδη και αυξάνονται τα χρέη των δημόσιων φορέων.

Οι συνολικές πωλήσεις των εξεταζόμενων επιχειρήσεων αυξήθηκαν το 2009 κατά 9,25% και τα συνολικά τους κέρδη κατά 5,7%. Το μέσο περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 5,3%. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι:

  • Οι 116 μεγαλύτερες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας αύξησαν κατά 2,1% τα συνολικά τους κέρδη, για να φτάσουν τα 517 εκατομμύρια ευρώ. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις κατέγραψαν το 2009 συνολικό τζίρο 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,8% σε σχέση με το 2008.
  • Οι 73 μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες της χώρας αύξησαν τα κέρδη τους κατά 58% για να προσεγγίσουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ, πραγματοποιώντας συνολικές πωλήσεις 3,9 δισ. ευρώ ύστερα από αύξηση 13,5%.
  • Στο δείγμα εμπεριέχονται και 9 επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν την κερδοφορία τους κατά 306,5%.

Στον κλάδο κυριάρχησαν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, αφού οι 174 εμφάνισαν κέρδη και μόνο οι 24 ζημιές. Από τις 174 κερδοφόρες εταιρείες, οι 16 ήταν ζημιογόνες την προηγούμενη χρονιά (2008), οι 100 αύξησαν τα κέρδη τους και οι 58 μείωσαν την κερδοφορία τους. Από τις 24 ζημιογόνες, οι 10 αύξησαν τις ζημιές τους, οι 7 μείωσαν τις ζημιές τους και 7 πέρασαν από κέρδη σε ζημιές. Η έρευνα συμπεραίνει ότι ο κλάδος πήγε καλύτερα από το 2008.

Συνολικά, στον κλάδο του φαρμάκου επικρατεί υπερσυγκέντρωση δυνάμεων, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να αποσπούν το 67% των κερδών των εταιρειών που εξετάστηκαν. Οι πολυεθνικές κυριαρχούν, επίσης, καθώς καλύπτουν το 88% της φαρμακευτικής δαπάνης. Συνακόλουθα, σε αυτές οφείλονται τα περισσότερα από τα, εκτιμώμενα σε 3,5 δισ. ευρώ, χρέη των κρατικών νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Στην έρευνα επισημαίνεται ωστόσο, ότι ελληνικές εταιρείες φαρμάκου εξάγουν σε πάνω από 60 χώρες και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Παράλληλα, οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν εκσυγχρονισθεί, έχουν σημαντική αποδοχή ως προς την ποιότητα των φαρμάκων τους στο εξωτερικό, ανοίγοντας συνεχώς νέες αγορές. Στην εγχώρια αγορά φαρμάκων οι ελληνικές εταιρείες κερδίζουν μερίδιο αγοράς την τελευταία 2ετία».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουριστική προβολή... δώρο

Στη σκιά του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, για παραβιάσεις των κανονισμών στην υλοποίηση των διαφημιστικών προγραμμάτων του ΕΟΤ, την περίοδο 2008 - 2009, παρουσιάστηκε χτες η «Συμμαχία για την Ελλάδα». Φορείς και ενώσεις που σε πολλές περιπτώσεις έχουν αντιμετωπίσει εξαιρετικά εχθρικά τα δίκαια αιτήματα των - Ελλήνων και μη - εργαζομένων στις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν, δήλωσαν χτες ότι «εμείς οι Ελληνες στις δύσκολες στιγμές είμαστε ενωμένοι» και παρουσίασαν μια επικοινωνιακή τουριστική καμπάνια με τίτλο «Ελλάδα, κομμάτι της ψυχής μας».

Ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος, η Ενωση Εταιρειών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος, η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου, είναι οι βασικοί φορείς υλοποίησης της καμπάνιας, που έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη, «με μηδενικό κόστος για τον ΕΟΤ». Θα προβληθεί σε όλα τα ΜΜΕ και τα περιλαμβάνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ και καταχωρήσεις. Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος.

Στο μεταξύ, οι πρώην υπουργοί Τουρισμού επί κυβερνήσεων ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλος και Κ. Μαρκόπουλος, με ξεχωριστές ανακοινώσεις, αρνήθηκαν ότι υπήρξε αδιαφάνεια στην εκτέλεση των διαφημιστικών προγραμμάτων του ΕΟΤ και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δημιουργεί εντυπώσεις, μεταξύ άλλων μπλοκάροντας τις πιστώσεις προς τον ΕΟΤ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ενεργειακές αναβαθμίσεις στο δημόσιο

Με τη διάθεση 40 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», για έργα ενεργειακής απόδοσης σε υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, επιχειρεί η κυβέρνηση να κάνει «οικονομία» στο ηλεκτρικό ρεύμα και «καλό» στο περιβάλλον. Ισως επειδή αντιλαμβάνεται επακριβώς σε ποια δυσθεώρητα ύψη θα εκτοξευτούν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας... των μέτρων που προωθεί.

Με σκοπό λοιπόν, την μείωση των κρατικών δαπανών, η προωθούμενη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημόσιου τομέα, θα περιλαμβάνει χρήση νέων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για το σκοπό αυτό εξέδωσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων με ισχύ υποβολής έξι μηνών. Στόχος είναι η επέκταση του προγράμματος σε όλο το δημόσιο τομέα, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, κάτι που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα όλους τους προμηθευτές που κινούνται εντός της «πράσινης» οικονομίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν: ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής θερμού νερού, συστήματα εκμετάλλευσης ΑΠΕ για παραγωγή θερμικής και ψυκτικής ενέργειας, προσθήκες θερμομόνωσης, νέα κουφώματα, συστήματα ηλιοπροστασίας και αερισμού, φύτευση ταρατσών, νέοι καυστήρες, αντικατάσταση παλιού κλιματιστικού με κεντρικό σύστημα υψηλής απόδοσης, εγκαταστάσεις συστημάτων μέτρησης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κ.ά..

ΧΑΝΙΑ
Συνεχίζουν την κινητοποίηση οι κτηνοτρόφοι

Συνεχίστηκε και χτες, Δευτέρα για τρίτη μέρα, ο αποκλεισμός των οικονομικών υπηρεσιών, της Α' και Β' ΔΟΥ Χανίων, στην οδό Τζανακάκη από τους κτηνοτρόφους του νομού Χανίων, οι οποίοι διεκδικούν την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009.

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ακόμα και αν χρειαστεί να προχωρήσουν σε επ' αόριστον κατάληψη των οικονομικών υπηρεσιών.

Οι ίδιοι δηλώνουν αγανακτισμένοι με το εισόδημά τους να μην επαρκεί σε πολλές περιπτώσεις να καλύψει βασικές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τα παραπάνω επισήμανε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα χρήματα αυτά οι κτηνοτρόφοι τα περιμένουν από τον περασμένο Νοέμβρη. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις σημειώνοντας ότι όλοι είναι χρεωμένοι σε εμπόρους ζωοτροφών και στις τράπεζες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Υπό εξέταση αποφάσεις του ΤΕΕ για αμοιβές

Αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), με τις οποίες αυξήθηκαν τα κατώτατα όρια αμοιβών των μηχανικών στα ιδιωτικά έργα για τα έτη 2006 και 2007, με αναπροσαρμογές και τα επόμενα χρόνια, θα εξετάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται ότι από την εισήγηση προς την Ολομέλεια το ΤΕΕ φέρεται ότι «με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του, υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία, υιοθετώντας ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων. Η κατά αυτό τον τρόπο υιοθέτηση κατωτάτων ορίων αμοιβών στο χώρο των ελευθέριων επαγγελμάτων, εφόσον αποδειχθεί, συνιστά σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού».

Το ΤΕΕ παρενέβη στη λεγόμενη «Ενιαία Τιμή Αφετηρίας» (ΕΤΑ) και φαίνεται να αύξησε την κατώτερη αμοιβή από 44 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που ίσχυε από το 1989, στα 105 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ύστερα από 15 χρόνια. Το ποσό αναπροσαρμόστηκε για τα έτη 2008, 2009 και 2010 σε 110, 115 και 118 ευρώ αντίστοιχα.

ΦΑΡΣΑΛΑ
Κι άλλες ζημιές από χαλάζι

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες μέρες χτύπησε το χαλάζι καλλιέργειες του Δήμου Ενιππέα, στα Φάρσαλα. Από τη νέα ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, υπέστησαν τεράστιες ζημιές καλλιέργειες ντομάτας, βαμβακιού και καλαμποκιού και προκλήθηκε ολοκληρωτική καταστροφή σε ό,τι είχε απομείνει στις καλλιέργειες που είχαν ήδη πληγεί την περασμένη βδομάδα.

Οι πληγέντες αγρότες απαιτούν τη δίκαιη εκτίμηση των ζημιών και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων που να φτάνουν στο 100% της ζημιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ