ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Κολομβίας ενάντια στη Βενεζουέλα

Παρέμβαση - καταγγελία των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη και Γιώργου Τούσσα

Από παλιότερη διαδήλωση στην Κολομβία ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
Από παλιότερη διαδήλωση στην Κολομβία ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
Με την παρακάτω επιστολή προς την Κάθριν Αστον, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τους ευρωβουλευτές του Γιώργο Τούσσα και Μπάμπη Αγγουράκη, κατήγγειλε την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Κολομβίας ενάντια στη Βενεζουέλα. Στην επιστολή σημειώνεται:

«Προς την Κάθριν Αστον, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Το κολομβιανό κράτος, η κολομβιανή κυβέρνηση, με την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ, για ακόμη μια φορά κλιμακώνει τις απειλές ενάντια στη Βενεζουέλα, οξύνοντας την κατάσταση στην περιοχή, και με ευθύνη της διαμορφώνονται προϋποθέσεις για σοβαρή πολεμική σύρραξη. Οι προκλήσεις ενάντια στη Βενεζουέλα έχουν πάρει τα τελευταία δύο χρόνια συστηματικό χαρακτήρα, με πολιτικές και διπλωματικές επιθέσεις, με την εγκατάσταση 7 νέων αμερικανικών βάσεων στο έδαφός της, με συνεχείς διεισδύσεις παραστρατιωτικών, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για δράση Κολομβιανών πρακτόρων και κομάντος και για εμπλοκή τους σε σχέδια δολοφονίας συνδικαλιστικών και πολιτικών αρχηγών.

Απαιτούμε να καταδικαστεί η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Κολομβίας.

Να σταματήσει κάθε συνεργασία της ΕΕ με την Κολομβία καθώς και οποιαδήποτε εμπλοκή των ολλανδικών βάσεων σε Αρούμπα και Κουρασάο.

Να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ολλανδικών και γαλλικών στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων.

Να απορριφθεί και να καταδικαστεί κάθε απειλή στην εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Βενεζουέλας».

Σήμερα η σύνοδος της «Ενωσης της Ν. Αμερικής»

Βασικό θέμα η επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Κολομβίας ενάντια στη Βενεζουέλα

ΚΙΤΟ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σήμερα ξεκινάει η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης των Χωρών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR), που έχει μοναδικό ζήτημα στην ατζέντα τις επικίνδυνες εξελίξεις για την ευρύτερη περιοχή που διαμορφώνονται μετά τις αιτιάσεις της Κολομβίας ότι η «Βενεζουέλα δίνει καταφύγιο σε τουλάχιστον 1.500 αντάρτες των FARC και του ELN οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις σε κολομβιανό έδαφος», αιτιάσεις που προκάλεσαν και την πλήρη διακοπή από την πλευρά της Βενεζουέλας των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Η σημασία της Συνόδου είναι τέτοια που σε χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ρικάρντο Πατίνιο, ο οποίος θα είναι οικοδεσπότης και θα προεδρεύσει της Συνόδου, δήλωσε ότι «έχει εξασφαλιστεί και επιβεβαιωθεί η παρουσία όλων των υπουργών Εξωτερικών των μελών UNASUR», ενώ τόνισε ότι καμία πληροφορία όσον αφορά το περιεχόμενο της ατζέντας δε δίνεται για ευνόητους λόγους...

Ο Νικολάς Μαδούρο, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ξεκίνησε τη Δευτέρα περιοδεία με πρώτο σταθμό τη Βραζιλία, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, και στην οποία παρουσίασε και «την πρόταση που θα καταθέσει η Βενεζουέλα» στη Σύνοδο του UNASUR, που θα είναι «η μετατροπή της περιοχής σε ζώνη ειρήνης». Πρόταση που κατά τον αντιδραστικό πρόεδρο της Κολομβίας Ουρίμπε «θα παρέχει ακόμη περισσότερο οξυγόνο στις ένοπλες οργανώσεις» και επισήμως ήδη απέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Χάιμε Μπερμούδες, με ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από το υπουργείο Εξωτερικών και η οποία σημειώνει εντελώς προκλητικά, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά, ότι «ένα πραγματικό σχέδιο ειρήνης έχει ως αρχή την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις και άλλων χωρών» και «πολύ περισσότερο, ένα πραγματικό σχέδιο ειρήνης έχει ως αρχή να μην επιτρέπει εγκληματίες να υπάρχουν σε κάποιο μέρος, να μην τους παρέχεται καταφύγιο είτε πολιτικό είτε φυσικό». Οι στόχοι της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών είναι προφανείς, αλλά ...οι μόνοι εγκληματίες είναι οι παραστρατιωτικοί της Κολομβίας, που παίζουν μαζί με το αστικό κράτος το ρόλο του «εξολοθρευτή» του λαϊκού και αντάρτικου κινήματος, ενώ εκ μέρους της εγχώριας ολιγαρχίας τούς έχει ανατεθεί και άλλος ρόλος, αυτός της πρόκλησης χάους και των υπονομευτικών ενεργειών στο έδαφος της Βενεζουέλας, μέσω της διείσδυσής τους. Διείσδυση που βασίζεται σε σχέδιο για την ανατροπή του προέδρου Ούγο Τσάβες και της Μπολιβαριανής Διαδικασίας και έχει καταγγελθεί από το 2003. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις χτες οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν τη σύλληψη της «Σάντρα», στελέχους παραστρατιωτικής κολομβιανής ακροδεξιάς οργάνωσης, στην επαρχία Τάτσιρα, που έρχεται να προστεθεί στις συλλήψεις δεκάδων άλλων τέτοιων αποβρασμάτων στο παρελθόν.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Να αποτραπούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, τονίζει:

«Το ΠΣΕ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κολομβίας εναντίον της Βενεζουέλας με πρόσχημα τη δράση αντάρτικων ομάδων της Κολομβίας στο έδαφος της Βενεζουέλας. Οι κινήσεις και απειλές της κυβέρνησης της Κολομβίας, του πιο πιστού συμμάχου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή, στρέφονται ενάντια και στους δύο γειτονικούς λαούς και σε όλη την περιοχή. Διαδραματίζονται το ίδιο διάστημα που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την εγκατάσταση νέων στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και τον 4ο Αμερικάνικο Ναυτικό Στόλο που επανεμφάνισαν μετά από 60 χρόνια στη Νότια Αμερική.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ποτέ δεν έπαψαν να απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Οπως και τον Απρίλη του 2002 με το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και τον Ιούνη του 2009 στην Ονδούρα, στόχος τους παραμένει ο πολιτικός και οικονομικός έλεγχος της περιοχής, η διατήρηση σφαιρών επιρροής με όλα τα μέσα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας που φέρεται ως άλλο Ισραήλ στη Λατινική Αμερική και δε διστάζει να εκτελέσει τα βρώμικα και επικίνδυνα σχέδια του ιμπεριαλισμού σε αυτήν, έχει μαζί της τόσο την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όσο και τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, η οποία στηρίζει το καθεστώς στην Κολομβία και τις αιτιάσεις του.

Το ΠΣΕ προειδοποιεί τους λαούς και τις φιλειρηνικές δυνάμεις του κόσμου για τη νέα κλιμάκωση και απειλή, καλώντας τους σε εγρήγορση και αλληλεγγύη με τους λαούς της Βενεζουέλας, της Κολομβίας και όλης της Λατινικής Αμερικής, για να αποτραπεί η υλοποίηση των απειλών και των σχεδίων για αιματοχυσία στην περιοχή.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο λαό και τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Βενεζουέλας και στην οργάνωση - μέλος του ΠΣΕ, Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης της Βενεζουέλας (COSI), που πρωτοστατεί στον αγώνα του λαού της».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Στήριξη του αγώνα των λαών Βενεζουέλας και Κολομβίας

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΔΑ σημειώνει: «Για μια ακόμη φορά, λίγες μέρες πριν από την παράδοση της διακυβέρνησης στο νέο εκλεγμένο Πρόεδρο Χοσέ Μανουέλ Σάντος, ο Αλβαρο Ουρίμπε φέρνει την Κολομβία μπροστά σε μια νέα στρατιωτική ένταση στα σύνορά της. Η αφορμή δόθηκε με τις καταγγελίες της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Κολομβίας, ότι στη Βενεζουέλα έχουν βρει καταφύγιο αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ανάμεσά τους και ηγετικών στελεχών, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία.

Στα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε, πολλές φορές οξύνθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στην Κολομβία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, οδηγώντας στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, όπως έγινε το Μάρτη του 2008 με την παραβίαση του εδάφους και του εναέριου χώρου του Εκουαδόρ και το βομβαρδισμό ολόκληρης περιοχής για τον εντοπισμό ανταρτών, με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί οι διπλωματικές σχέσεις και με τον άλλο γείτονά της, την κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας από τη μια προσπαθεί να κρύψει την εσωτερική κοινωνική και ένοπλη σύγκρουση που διαρκεί πάνω από 60 χρόνια, τη διεφθαρμένη πολιτική της λεγόμενης «δημοκρατικής ασφάλειας», τα σκάνδαλα της μυστικής υπηρεσίας της DAS με τις δραστηριότητές της ενάντια στο προοδευτικό κίνημα, αλλά και σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης, την ανακάλυψη ομαδικού τάφου με πάνω από 2.000 σορούς θυμάτων της κρατικής τρομοκρατίας, τους πάνω από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους, την καταλήστευση πάνω από 9 εκατομμυρίων εκταρίων γης από τους παραστρατιωτικούς και τους εμπόρους ναρκωτικών, τους εκατοντάδες δολοφονημένους συνδικαλιστές, τις χιλιάδες αγνοούμενους, την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, την έλλειψη Υγείας και Παιδείας.

Από την άλλη, όντας το μακρύ χέρι των ΗΠΑ στην περιοχή, εξυπηρετεί το σχέδιό τους για τη στρατιωτικοποίηση της Λατινικής Αμερικής, που χρησιμοποιεί την Κολομβία σαν πλατφόρμα για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση κατά της Βενεζουέλας, πρώτα και κύρια, αλλά και του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και άλλων χωρών. Αυτό το στόχο, μαζί με την εξάρθρωση των ενόπλων οργανώσεων της Κολομβίας, εξυπηρετούν και οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, που πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια στη Λατινική Αμερική (Κολομβία, Περού, Ονδούρα, Σαλβαδόρ κ.λπ.)

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή και την προβοκατόρικη πολιτικής της κυβέρνησης της Κολομβίας σε βάρος του προοδευτικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, και πρώτα και κύρια της Βενεζουέλας και καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους και τις μαζικές οργανώσεις τους να καταγγείλουν τα επιθετικά σχέδια του ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική και να στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο τους αγώνες των λαών της Βενεζουέλας και της Κολομβίας για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ