ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ
Προωθείται η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Το ΚΚΕ κατήγγειλε το νέο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής δράσης

Να αποσυρθεί η τροπολογία του υπουργείου Απασχόλησης που απαγορεύει τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα και προωθεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απαίτησαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη», στο οποίο έχει ενταχθεί. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας που αναμένεται να γίνει σήμερα. Παράλληλα, εκ μέρους του ΚΚΕ καταγγέλθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική της φαλκιδεύοντας το δικαίωμα της απεργίας, αλλά και της συνδικαλιστικής δράσης.

Εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι προωθεί μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική και παράλληλα προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις κινητοποιήσεις. «Τι θέλετε; Να καταργήσετε τις απεργίες;» αναρωτήθηκε ρητορικά. «Το καλοκαίρι έχουμε τουρισμό να μην απεργεί κανένας. Είναι χειμώνας έχει κρύο να μην απεργεί κανένας, την Ανοιξη βγαίνουν τα λουλούδια και το φθινόπωρο έχει σχολεία... Τι λέτε στους εργαζόμενους; Απεργήστε όταν δεν μπορείτε να πιέσετε». Ειδικά μάλιστα για το θέμα των οδηγών των φορτηγών επισήμανε ότι το θέμα δεν είναι τα κλειστά επαγγέλματα αλλά «αυτό που κρίνεται είναι το αν με την απελευθέρωση θα παραχωρηθεί ο τομέας των μεταφορών στα μονοπώλια και στις μεγάλες εταιρείες».

Η τροπολογία του υπουργείου Απασχόλησης είναι προάγγελος κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων επισήμανε ο Θανάσης Παφίλης σημειώνοντας ότι «με την Πράσινη Βίβλο, που θα εφαρμοστεί, τίθεται θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», γι' αυτό «η τροπολογία δεν αφορά απλά τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Αναφερόμενος στη συμπαιγνία κυβέρνησης και πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι «έρχεται η ΓΣΕΕ και υπογράφει μία σύμβαση αίσχους και μετά η κυβέρνηση αξιοποιώντας την να δώσει ένα δώρο στους εργοδότες. Θα βγουν και από πάνω οι εργοδότες, θα λένε δίνω αύξηση 2,5% και δε με αφήνει η κυβέρνηση», έτσι «οι εργοδότες θα εκβιάζουν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη δικαστική απόφαση που απέρριψε αγωγή απολυμένου από την πολυεθνική «Τζάμπο» - την οποία κατέθεσε στη Βουλή - λέγοντας πως «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με Δικαιοσύνη αλλά με εργοδοτική υπηρεσία», αφού «καταργεί ουσιαστικά το συνδικαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων» και σύμφωνα με αυτήν «είναι ποινικό αδίκημα το ότι ο εργαζόμενος ασκούσε συνδικαλιστικά δικαιώματα». Τη χαρακτήρισε «απόφαση - μνημείο, άθλια και απαράδεκτη», τονίζοντας ότι «εμείς δεν τρομοκρατούμαστε και δεν φοβόμαστε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αυτό που εισπράττουμε από το λαό είναι "μην κάνετε πίσω, προχωρήστε". Το φθινόπωρο θα έχει πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες».

«Κατάπτυστη» χαρακτήρισε την τροπολογία που ακυρώνει κάθε απόφαση του ΟΜΕΔ που παρέχει αυξήσεις μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση, λέγοντας πως «βάζετε στο γύψο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας». Οπως είπε, στη Σύμβαση που υπέγραψαν ΣΕΒ και ΓΣΕΕ «προβλέπεται μείωση 15% των αποδοχών σωρευτικά των εργαζομένων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε και την τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», θα δοθούν με τη μορφή ομολόγων, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη μόνον στο κεφάλαιο και «είστε αφερέγγυοι απέναντι στους εργαζόμενους». Τόνισε ότι «τις αποζημιώσεις τους τις μεταφέρετε στις καλένδες αξιοποιώνοντας τα διάφορα ομόλογα» και «ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου και για άλλα τμήματα της εργατικής τάξης, ώστε οι αποζημιώσεις και τα εφάπαξ να εξοφλούνται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο». Για «τροπολογία ντροπής» που «επιβάλλει με το νομοθέτημα τη μείωση των μισθών για μια 3ετία, ενώ η τροπολογία έχει και αναδρομική ισχύ» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση με το κοινοβουλευτικό αυτό πραξικόπημα προσπαθεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Την τροπολογία παγώματος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα υπερασπίστηκε ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος. Λέγοντας πως «ενθαρρύναμε την εθνική συλλογική διαπραγμάτευση» και η «απόπειρα εθνικής σωτηρίας δεν διακόπηκε από τη συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων» όμως «αυτό το πλεονέκτημα δεν μπορεί να τίθεται εν κινδύνω», αφού «όταν η πολιτική και η κοινωνία κάνουν αυτές τις προσπάθειες να υπάρχουν αποφάσεις που την αντιστρατεύονται». Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι «όπου κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι αυτό είναι και το πλαίσιο που μπορεί να κινηθεί η διαιτησία». Οσον αφορά την συνταγματικότητα της ρύθμισης ανέφερε «αν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος αυτοί υπερτερούν των διαδικασιών των συλλογικών διαπραγματεύσεων»...

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ με τον εισηγητή της Θ. Καράογλου να σημειώνει ότι «προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές» και στοχεύει στην «εδραίωση ενός σταθερού δημοσιονομικού πλαισίου» με τη «θέσπιση δημοσιονομικών κανόνων και αρχών». Επισήμανε ότι «κινείται στη λογική ανάλογης νομοθετικής πρωτοβουλίας που είχε πάρει η ΝΔ» και «συνεχίζει την πολιτική μας». Υπέρμαχος του νομοσχεδίου και ο ΛΑ.Ο.Σ. με τον εισηγητή του Π. Μαρκάκη να σημειώνει πως «κάνει ένα βήμα για τον εκσυγχρονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας». Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
«Στημένοι» καβγάδες αποπροσανατολισμού

Κλίμα τεχνητής πόλωσης με ανταλλαγή άσφαιρων πυρών στο έδαφος των σκανδάλων, καλλιεργούν κυβέρνηση και ΝΔ, με εξόφθαλμο στόχο να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, ενώ την ίδια στιγμή στηρίζουν από κοινού τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε καθημερινή σχεδόν βάση στήνονται καβγάδες στη Βουλή μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ η μία Εξεταστική Επιτροπή διαδέχεται την άλλη.

Τη σκυτάλη πήρε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής του Κ. Καραμανλή στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων, δηλώνοντας ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και των Εξεταστικών Επιτροπών».

Ο Γ. Πεταλωτής εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής όσον αφορά τα λεγόμενα στατιστικά στοιχεία που στέλνονταν στην ΕΕ. Χαρακτήρισε πολύ μεγάλο το θέμα λεγόμενων Greek statistics, «με πολλές διαστάσεις και τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό», επισημαίνοντας ότι «έχουμε δεσμευθεί, ούτως ή άλλως, ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για την παραποίηση αυτών των στοιχείων, για την ευτελισμό που υπέστη η χώρα μας και το διασυρμό, με αποτέλεσμα να φθάσουμε να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, θα πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες αυτές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε ειδικό δικαστήριο άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λέγοντας: «Αυτές οι Εξεταστικές Επιτροπές, όταν συστήνονται, συστήνονται μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και έχουν ένα συγκεκριμένο έργο. Εχουν συγκεκριμένη εντολή από το Κοινοβούλιο».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στους επόμενους ελέγχους τα... σπουδαία

Στους επόμενους ελέγχους του κλιμακίου της τρόικας αναμένονται τα... σπουδαία για το υπουργείο Εσωτερικών καθώς η χτεσινή επίσκεψή τους στο ΥΠΕΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε στο πλαίσιο των επισκέψεων ρουτίνας. Οι ελεγκτές συναντήθηκαν με τον υπουργό Γ. Ραγκούση ενώ ο τελευταίος δήλωσε πως αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι «μεγάλες θεσμικές αλλαγές που υλοποιούμε καθώς και τα αποτελέσματα αυτών των μεγάλων θεσμικών αλλαγών που ενσωματώνουν τις αξίες της διακυβέρνησής μας». Το κύριο για τους ελεγκτές είναι η εφαρμογή του μνημονίου και στην περίπτωση του ΥΠΕΣ η εξοικονόμηση δαπανών από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» που θέλουν να είναι σαφής και συγκεκριμένη, να ορίζεται με συγκεκριμένες αποδείξεις και όχι με διακηρύξεις. Επί του παρόντος κρατούν στάση αναμονής, δεδομένου ότι ο «Καλλικράτης» μόλις άρχισε να εφαρμόζεται. Στις επόμενες όμως «επισκέψεις» τους αναμένεται να ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης με εξοικονόμηση δαπανών από τη μείωση του προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνάντηση Σαμαρά - τρόικας

Καμία δήλωση ή ανεπίσημη «διαρροή» δεν έγινε μετά τη συνάντηση, διάρκειας ενενήντα λεπτών, που είχε ο Α. Σαμαράς με εκπροσώπους της τρόικας χτες το απόγευμα στη Ρηγίλλης. Το γεγονός αυτό δεν είναι άσχετο από την τακτική της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία από τη μια έχει χαμηλώσει τους τόνους κατά του μνημονίου, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει όλα τα φιλομονοπωλιακά μέτρα και νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση. Ο ίδιος πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ, που σήμερα και αύριο περιοδεύει στη Λέσβο, αποφεύγει συστηματικά το τελευταίο διάστημα τις επικριτικές, έστω και για λόγους δημαγωγίας, αναφορές στο μνημόνιο, ενώ βάζει πλάτη σε όλες τις αντιλαϊκές ανατροπές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ