ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να μπει τέλος στο «νόμιμο» δουλεμπόριο φοιτητών και σπουδαστών

Να μπει τέλος στο «νόμιμο» δουλεμπόριο χιλιάδων Ελλήνων και αλλοδαπών φοιτητών και σπουδαστών, με το πρόσχημα της «πρακτικής άσκησης» και να παρθούν μέτρα που να απαγορεύουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να πραγματοποιούν τέτοιου είδους ενέργειες, απαιτεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής, με ανακοίνωση που κοινοποιείται προς τους υπουργούς Εργασίας, Πολιτισμού και Παιδείας. Αφορμή για την καταγγελία του Συνδικάτου αποτελεί η επαίσχυντη ενέργεια του ΤΕΙ Σερρών «που, ως σύγχρονος δουλέμπορος, αναλαμβάνει να μεσολαβεί ώστε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες - κύρια στην Κρήτη - να παραλαμβάνουν Ουκρανούς φοιτητές σε υποτιθέμενη πρακτική άσκηση, αμείβοντάς τους με 2 ευρώ την ώρα και με τις πιο άθλιες συνθήκες δουλειάς». Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα έχει καταθέσει Ερώτηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής σημειώνει ότι «οι Ουκρανοί φοιτητές υποχρεώνονται να έχουν ιδιωτική ασφάλιση και στη σχετική σύμβαση που υπογράφουν ορίζεται ότι θα παίρνουν 16 ευρώ μεροκάματο για 8 ώρες, ενώ αναφέρεται ότι μπορεί να δουλεύουν περισσότερες ώρες "εφόσον συμφωνήσουν". Πρακτικά ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι του πει ο εργοδότης και να δουλεύει όσο θέλει ο εργοδότης, αφού στη σύμβαση προβλέπεται ότι "εάν ο εκπαιδευόμενος δεν εμμένει στις πολιτικές της εταιρείας" η επιχείρηση "έχει το δικαίωμα να λήξει τη συμφωνία εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τους Ελληνες σπουδαστές Τουριστικών Σχολών, που ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο παραδίδονται βορά στους μεγαλοξενοδόχους της χώρας μας, με σκληρές συνθήκες δουλειάς, πολυαπασχόληση και ατελείωτα ωράρια, χωρίς άδειες και ρεπό, χωρίς ασφάλιση και με μισθούς ψίχουλα».

Το συνδικάτο ξεκαθαρίζει ότι «καμία σχέση δεν έχουν οι συνθήκες αυτές με την ουσία της πρακτικής άσκησης και την εκπαιδευτική διαδικασία! Ολο και πιο καθαρά φαίνεται πως στόχος μέσα από την αξιοποίηση των θεσμών αυτών είναι η παράδοση στο τουριστικό κεφάλαιο, φθηνού εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα κατά την τουριστική σεζόν, το οποίο θα είναι "απαλλαγμένο" από κάθε είδους δικαίωμα - υποχρέωση για τον εργοδότη και που για λίγα ψίχουλα θα λέει και "ευχαριστώ". Αντίστοιχα, η εκμετάλλευση των Ελλήνων και αλλοδαπών σπουδαστών με το πρόσχημα της πρακτικής, τη στιγμή που καλύπτουν στις περισσότερες περιπτώσεις την πλειοψηφία των οργανικών θέσεων, συμβάλλει και στην αύξηση της ανεργίας των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι στο όνομα της μείωσης του εργατικού κόστους από τις επιχειρήσεις, αντικαθίστανται με σπουδαστές».

«Οι ευθύνες βαρύνουν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαχρονικά καθώς και την ΕΕ γιατί με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, έχουν μετατρέψει την Παιδεία σε εμπόρευμα. Ανοίγουν το δρόμο για τη σκληρότερη εκμετάλλευση ακόμη και των παιδιών του ελληνικού λαού, νομιμοποιώντας πρόσφατα και την παιδική εργασία, παραδίδοντας στο κεφάλαιο μέσω της μαθητείας ακόμη και παιδιά 15 χρόνων». Το Συνδικάτο καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε η πρακτική άσκηση να αποτελεί οργανικό κομμάτι της παιδαγωγικής διαδικασίας πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, εποπτευόμενο ουσιαστικά από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με 6ωρη απασχόληση και αποδοχές 8ωρου, πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και άδειες κατά τις εξεταστικές περιόδους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αντικαθιστά τη γνώση, με «χρηστικές δεξιότητες»

Το νομοσχέδιο για τη διά βίου μάθηση (διά βίου εκμετάλλευση) που έχει ήδη συζητηθεί μια φορά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου

Διάλυση της εκπαίδευσης όπως την ξέρουμε ως τώρα, ισχυρό χτύπημα στο μορφωτικό επίπεδο της νεολαίας και των εργαζόμενων και αντικατάσταση της γνώσης από ένα σύνολο χρηστικών (για τους εργοδότες) δεξιοτήτων. Αυτό είναι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που παρουσίασε, για δεύτερη φορά, η υπουργός Παιδείας, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο μπαίνουν οι βάσεις για την απόλυτη εξατομίκευση της εκπαίδευσης, αφού φτιάχνεται ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο, ώστε τα πτυχία των πανεπιστήμιων και των ΤΕΙ, και οι βεβαιώσεις από κάθε μαγαζί εκπαίδευσης μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, ώστε να «αξιολογούνται» απ' τις επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο έχει, ήδη, συζητηθεί μια φορά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και, σύμφωνα με το υπουργείο, προβλέπεται να έρθει στη Βουλή μετά τις 20 Αυγούστου.

Νομιμοποιείται κάθε έμπορος γνώσης

Σε πρώτη φάση, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο νομιμοποιεί κάθε έμπορο γνώσης, κάθε ιδιωτική εκπαιδευτική δομή, δηλαδή όλη την «εκπαιδευτική» αγορά (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση του ΟΑΕΔ κ.ά.). Βασικό σημείο είναι η «αναγνώριση και πιστοποίηση της μη τυπικής εκπαίδευσης και της άτυπης μάθησης μέσω της δημιουργίας του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων». «Μη τυπική μάθηση» είναι κάθε «χαρτί» που πουλάνε τα ιδιωτικά «εκπαιδευτικά» μαγαζιά. Στην «άτυπη» εκπαίδευση περιλαμβάνεται η εργασιακή εμπειρία και η «βιωματική μάθηση», δηλαδή, με ό,τι μπορεί να ασχολείται ο καθένας στον ελεύθερο χρόνο του. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ο ελεύθερος χρόνος πρέπει να υποτάσσεται σε «ανταγωνιστικές» δραστηριότητες. Μια συμμετοχή σε μια ΜΚΟ σίγουρα θα εκτιμηθεί περισσότερο ως «προσόν» από τη δράση στο συνδικάτο.

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα είναι μια κλίμακα όπου θα κατατάσσεται το σύνολο των πτυχίων, πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και δραστηριοτήτων, που θα έχει ένας εργαζόμενος. Ετσι, ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να διαλέγει τον κατάλληλο για εκμετάλλευση. Με νομοσχέδιο καταργείται ο ΟΕΕΚ, αφού τα ΙΕΚ θα υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, και δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠ). Ο ΕΟΠΠ θα πιστοποιεί τα προσόντα, και θα αναλάβει τη συγκρότηση Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Ατομικό Μητρώο εκμετάλλευσης

Στο νομοσχέδιο θεσμοθετείται το Ατομικό Μητρώο Διά Βίου Μάθησης που θα έχει ο καθένας και θα καταγράφεται κάθε «αποδεικτικό» παρακολούθησης, οποιασδήποτε δραστηριότητας που θα θεωρείται Διά Βίου Μάθηση, δηλαδή τα πάντα. Θέλουν όλη η ζωή μας να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του εργοδότη, για να ελπίζουμε ότι θα «εκτιμήσει» το Ατομικό Μητρώο Διά Βίου Μάθησης που διαμορφώνουμε!

Το υπουργείο στις ανακοινώσεις του επαναλαμβάνει πως η χώρα μας έχει μείνει πίσω στη διά βίου μάθηση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «εθνικό στόχο». Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι πως και στις χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά διά βίου μάθησης, ούτε η ανεργία έχει μειωθεί και, σε καμία περίπτωση, δεν προωθείται η ολόπλευρη μόρφωση των εργαζομένων. Αντίθετα, έχει εξασφαλιστεί ένα ευέλικτο εργατικό δυναμικό και συγκαλύπτεται η ανεργία. Οι άνεργοι που παρακολουθούν κάποια σεμινάρια, δεν καταγράφονται ως άνεργοι, αλλά ως «εκπαιδευόμενοι».

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Σήμερα, Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική στην Καμπή Αρτας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Αθλητισμός και ελεύθερος χρόνος» και ομιλητή τον Γρηγόρη Αναγνώστου, μέλος του ΝΓ Αρτας της ΚΝΕ. Προφεστιβαλική θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή και στην Ηλεία, στην πλατεία Κουρούτα, στις 8 το βράδυ, όπου θα μιλήσει ο Γ. Καραπάνος, μέλος της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συναυλία ερασιτεχνικών συγκροτημάτων. Αύριο, Σάββατο, το 36ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ ταξιδεύει στην Πρέβεζα, όπου στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Ανδρούτσου θα μιλήσει η Μαρία Ανδρεάδου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, ενώ οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το θεατρικό σκετς «Θα σταθούμε ορθές», αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη και συναυλία από τον μουσικοσυνθέτη Σπύρο Σαμοήλη.

Διήμερο φεστιβάλ ξεκινάει σήμερα και στην Κατερίνη, στο αμφιθέατρο του πάρκου Κατερίνης, στις 8 το βράδυ. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ και τις δύο μέρες θα πραγματοποιηθούν συναυλίες από ερασιτεχνικά και μαθητικά συγκροτήματα. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι θέσεις του Κόμματος για τα ναρκωτικά και τα νέα ζευγάρια.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΑΧΛΑΔΙ
Μια διαφορετική πρόταση διακοπών

Ετοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους κατασκηνωτές είναι το κάμπινγκ της ΚΝΕ στο Αχλάδι Ευβοίας. Αύριο, Σάββατο αναχωρεί το πρώτο γκρουπ για το κάμπινγκ το οποίο στήνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο γνώριμο χώρο των εγκαταστάσεων του Παραθεριστικού Τουριστικού Συνεταιρισμού των εργαζομένων στην «Τυποεκδοτική», στο Αχλάδι Εύβοιας μέχρι και τις 22 Αυγούστου.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει επιμεληθεί η ΚΝΕ για την περίοδο που θα λειτουργεί το κάμπινγκ θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις: Στις 10 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η «12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ» από τον Αναστάση Γκίκα, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα προβληθεί η ταινία «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», την Παρασκευή 13 Αυγούστου θα προβληθεί η ταινία «Τα σταφύλια της οργής» και την Τετάρτη 18 Αυγούστου «Οι 9 βασίλισσες». Την Τετάρτη 4 Αυγούστου θα παρουσιαστεί μουσικό αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία, την Πέμπτη 5 Αυγούστου θα γίνει συναυλία με ελληνικό και ξένο ροκ από το συγκρότημα του Νίκου Πονηρού, για τα Σαββατόβραδα προβλέπονται λαϊκά γλέντια, ενώ πολλά ερασιτεχνικά συγκροτήματα θα δώσουν συναυλίες στο χώρο του κάμπινγκ. Επίσης, θα διοργανωθούν αθλητικά τουρνουά και στο χώρο θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Η τιμή συμμετοχής είναι πάρα πολύ χαμηλή και περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Να σημειωθεί ότι φέτος υπάρχει πρόβλεψη για νέα ζευγάρια με παιδιά ή για άτομα με ειδικές ανάγκες να μένουν στα σπιτάκια που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού. Η μετάβαση θα γίνεται οργανωμένα με πούλμαν κάθε Σάββατο (31/7, 7/8, 14/8) από το Μεταξουργείο, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να μεταβούν είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο, είτε με το ΚΤΕΛ μέσω Χαλκίδας. Η πρώτη αναχώρηση από το Μεταξουργείο θα γίνει αύριο, Σάββατο στις 10 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ