ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «FULGOR»
Στέλνει σε υποχρεωτική άδεια 330 εργαζόμενους
  • Ανησυχία των εργαζομένων και για τις θέσεις εργασίας τους, μετά από αυτήν την εξέλιξη, που αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των απολύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα
  • Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ

Οι 330 εργαζόμενοι στη FULGOR βρίσκονται στον «αέρα»
Οι 330 εργαζόμενοι στη FULGOR βρίσκονται στον «αέρα»
Υποχρεωτική άδεια για όλο το προσωπικό, για τον μήνα Αύγουστο, ανακοίνωσε η πολυεθνική εταιρεία παραγωγής καλωδίων «FULGOR» στην Κόρινθο, επικαλούμενη, για μια ακόμη φορά, την οικονομική κρίση. Παράλληλα, μέχρι και χτες δεν είχε καταβάλει στους εργαζόμενους το επίδομα αδείας.

Οι 330 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στο εργοστάσιο - όλο το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία έκανε χρήση της αντεργατικής νομοθεσίας απολύοντας κάθε μήνα το 2% του προσωπικού - είτε θα βγουν σε διαθεσιμότητα (μέχρι στιγμής είναι ήδη 100 οι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα) είτε θα κάνουν αναγκαστική χρήση της κανονικής τους άδειας.

Οπως είναι φυσικό, οι εργαζόμενοι, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ανησυχούν σοβαρά για τις θέσεις εργασίας τους, καθώς η εργοδοσία δεν αποσαφηνίζει τι θα πράξει από Σεπτέμβρη.

Σε δήλωσή του στον «Ρ», ο Μιχάλης Καρακάσης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εργαζόμενος στο εργοστάσιο, ανέφερε πως «ενώ η εταιρεία επανειλημμένα έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της να κάνει χρήση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν όλα αυτά τα χρόνια ψηφίσει, την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου αποδέχεται τις απολύσεις και όλες τις υπόλοιπες αντεργατικές ενέργειες σαν φυσικό φαινόμενο για το οποίο δεν αντιδρά. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να σταματήσουμε τώρα όλες τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, να είμαστε σε αγωνιστική επιφυλακή».

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ

Σε άμεση παρέμβαση για το ζήτημα που προέκυψε στην «FULGOR» προχώρησε η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η εργοδοσία της εταιρείας "FULGOR", χρόνια τώρα, έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι οι καπιταλιστές, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, χτυπούν, καταργούν τα εργατικά δικαιώματα.

Τώρα που η οικονομική καπιταλιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν με σφοδρότητα στην εργατική τάξη. Προχωρούν σε διαθεσιμότητες, καθυστερούν επιδόματα αδείας. Ο φόβος της ανεργίας κρέμεται πάνω από τα κεφάλια 330 οικογενειών. Εχουν ευθύνη η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα κόμματα που στηρίζουν τη διαχείριση του καπιταλισμού (ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ) καθώς κι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σε όλη του την κλίμακα, από τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου και το εργοστασιακό σωματείο της "FULGOR".

Η σταθερή δουλειά με δικαιώματα δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα για όλους. Να βγάλουν τώρα συμπεράσματα οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός της Κορινθίας. Ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε αρνητική εξέλιξη. Να σταματήσουν τώρα όλες οι διαθεσιμότητες. Να δοθεί το επίδομα αδείας. Καμία καθυστέρηση στις πληρωμές. Η κυβέρνηση και οι βουλευτές του νομού να πάρουν θέση για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Οργάνωση της πάλης, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι κι ο λαός της Κορινθίας να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες της "FULGOR".

Το εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού δε γιατρεύεται, μόνο ανατρέπεται. Οσο η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών ο λαός θα ζει τις βάρβαρες συνέπειες. Μονόδρομος είναι να αλλάξει χέρια η εξουσία, η εργατική τάξη να κάνει κουμάντο, τα μέσα παραγωγής να είναι κοινωνική ιδιοκτησία και ο σχεδιασμός της παραγωγής να γίνετε με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, να γίνεται εργατικός και λαϊκός έλεγχος».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΙΟΛΕΪΔΗ» ΣΤΟ ΒΟΛΟ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους

Τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην ασύδοτη δράση της εργοδοσίας διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση μετάλλου «Κιολεΐδης», στο Βόλο.

Μετά την επιτυχημένη απεργία που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα, με αίτημα να παρθεί πίσω το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, η περαιτέρω πορεία του αγώνα συζητήθηκε στη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», κατά την οποία συγκροτήθηκε Εργοστασιακή Επιτροπή των εργαζομένων.

Στη συνέλευση επισημάνθηκε η ανάγκη να είναι σε συνεχή αγωνιστική δράση για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά, με πενθήμερη - 8ωρη - 40ωρη εργασία που εργαζόταν πριν και να αποκρούσουν τα νέα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Οπως αυτό που ανακοίνωσε για κλείσιμο της επιχείρησης, από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Αυγούστου μέχρι στις 23 Αυγούστου, υποχρεώνοντας να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών όσοι δεν έχουν υπόλοιπο από την κανονική άδειά τους. Μάλιστα, με απειλές και εκβιασμούς, επιχειρεί να τους επιβάλει να υπογράψουν χαρτί για να δηλώσουν ότι συμφωνούν με αυτό το μέτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι ήδη είχαν πάρει και πάλι υποχρεωτικά δύο εβδομάδες από την κανονική άδειά τους, το περασμένο Πάσχα, όταν και πάλι είχε κλείσει γι' αυτό το διάστημα το εργοστάσιο.

Σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Εργατοϋπαλληλων Νομού Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα συνδικάτα της και το λαό του Βόλου να εκφράσουν αποφασιστικά τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους εργάτες και τις εργάτριες της επιχείρησης «Κιολεΐδης». Και υπογραμμίζει: «Απαιτείται σήμερα η πάλη των εργαζομένων του εργοστασίου και όλων των εργαζομένων για το δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη εργασία με ικανοποιητικούς μισθούς, ασφαλιστικά δικαιώματα, την οποία στηρίζει έμπρακτα το ΚΚΕ, να συνδεθεί με την πάλη για ένα διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας ώστε να ικανοποιούνται οι διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες (στο εισόδημα, στην Ασφάλιση, Παιδεία, Υγεία κ.α.). Τρόπος ανάπτυξης που απαιτεί κουμάντο να κάνει ο λαός και όχι το κεφάλαιο».

Η προσφυγή κατά του μνημονίου και η λαϊκή πάλη

Κατατέθηκε χτες προσφυγή στο ΣτΕ συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων (ΔΣΑ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΠΣ, ΕΣΗΕΑ κ.ά.) κατά του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Ως λόγους ακυρότητας οι προσφεύγοντες πρόβαλαν το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών (άρθρο 28 του Συντάγματος), την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού Σώματος στον υπουργό Οικονομικών που δικαιούται πλέον να υπογράφει κάθε μνημόνιο, την παραβίαση του δικαιώματος της «περιουσίας» με την έννοια ότι εμπίπτουν σ' αυτό αμοιβές και συντάξεις και τέλος η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο τρόπος που παρουσιάζουν το όλο θέμα όσοι προσέφυγαν, οδηγεί στην καλλιέργεια της αυταπάτης πως μπορεί από τις προσφυγές στα δικαστήρια να υπάρξει ανατροπή στην επιδρομή του κεφαλαίου στα εργασιακά δικαιώματα. Εξάλλου, η εμπειρία των Λετονίας και Ρουμανίας είναι πρόσφατη, όπου τα συνταγματικά δικαστήρια των χωρών αυτών έκριναν αντισυνταγματικά ανάλογα μνημόνια του ΔΝΤ, χωρίς καθόλου να αλλάξει σε τίποτα η διαρκής τραγική επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων. Και κάτι ακόμη, ούτε καν εμπόδισαν τη λήψη άλλων, εξίσου βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων.

Απολυμένοι «ΑΜΑΣΑ»

Τη δέσμευση της διοίκησης του ΟΑΕΔ ότι θα ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας και θα πάρουν το επίδομα αφερεγγυότητας, εξασφάλισαν οι απολυμένοι εργάτες της ΑΜΑΣΑ που χτες συνέχισαν για δεύτερη μέρα τις κινητοποιήσεις τους έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους και τον ΟΑΕΔ της Ιωνίας στη Θεσσαλονίκη.

Παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, έχοντας στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ και το κλαδικό συνδικάτο βιομηχανικού επισιτισμού, προκειμένου να διασφαλίσουν τήρηση των δεσμεύσεων, αφού γνωρίζουν καλά πως μόνο με τον αγώνα μπορούν να καταφέρουν να έχουν αποτελέσματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ