ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Μεγάλη πυρκαγιά, η δεύτερη σε μία εβδομάδα

Η φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ. Καταγγελίες για εμπρησμό

Η δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά που ξεσπά στη Σάμο (φωτ.) μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας

Eurokinissi

Η δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά που ξεσπά στη Σάμο (φωτ.) μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στη Σάμο και ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ. Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στη 1 τα ξημερώματα από πέντε εστίες που βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία. Είναι η πρώτη νυχτερινή φωτιά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμό.

Οι φλόγες ξεκίνησαν από την περιοχή Κοκκάρι και έφτασε μέχρι τα Ρόκκια Μυτιληνιών. Στον τόπο επιχειρούσαν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα 120 ατόμων, 70 εθελοντές με 30 οχήματα, δυο αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα. Από το μεσημέρι η φωτιά έκαιγε σε δυο μέτωπα. Το ένα ήταν με κατεύθυνση το Καβουράκι και το άλλο κατευθυνόταν προς Μυτιληνιούς.

Να σημειώσουμε ότι η χτεσινή φωτιά καίει σε περιοχή που είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά το 2000. Επιπλέον, στη Σάμο φωτιά μεγάλης έκτασης είχε εκδηλωθεί και το 2007.

Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αιγαίου Στρατή Κόρακα, επισκέφτηκε χτες το απόγευμα τον τόπο της καταστροφής.

Πρωθυπουργικές ευχές...

Στο μεταξύ, περιοδεία στην Πυροσβεστική κάτω από τη «σκέπη» των σύννεφων καπνού της μεγάλης πυρκαγιάς της Σάμου, πραγματοποίησε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Την ίδια ώρα που η Πυροσβεστική έχει πάνω από 3.000 οργανικά κενά στη σύνθεση του προσωπικού της, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι ...«ακόμη γίνονται θυσίες και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες».

Ουσιαστικά, δε δόθηκε καμία απάντηση για το εάν θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα, ενώ από φέτος σε 128 περιοχές της χώρας υποβαθμίστηκαν τα πυροσβεστικά κλιμάκια. Με την ανακατανομή της υπάρχουσας δύναμης το προσωπικό των κλιμακίων έχει μειωθεί από 17 σε 12 άτομα. Με το ισχύον ωράριο αυξήθηκαν οι βάρδιες, αλλά μειώθηκε η στελέχωσή τους. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής μειώθηκε κατά 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον περσινό και τα μισά περίπου από τα 1.656 οχήματά της χρησιμοποιούνται πάνω από 15 χρόνια.

Ο Γ. Παπανδρέου επισκέφτηκε τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό και μετά το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης. Ενημερώθηκε για τη γεωχωρική βάση πληροφοριών που χρησιμοποιεί η Πυροσβεστική, τα μοντέλα εξάπλωσης πυρκαγιάς, καθώς και για τη χρήση των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης.

Στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Πιστεύω ότι υπάρχει κι άλλο περιθώριο για συνεργασία ανάμεσα σε μέσα και υπηρεσίες, αλλά ο συντονισμός είναι καθοριστικός παράγοντας ώστε η προσπάθεια να είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Μάλιστα, μαζί με την Αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές είναι το κλειδί για να μη δούμε ξανά τραγωδίες, όπως στο παρελθόν. Συγχαρητήρια και πάλι και καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας, γιατί είμαστε εν μέσω καλοκαιριού και ελπίζω όλα να πάνε καλά».

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι

Τους υποψήφιους δημάρχους στο νομό Μεσσηνίας με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανακοίνωσε χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Τους υποψήφιους παρουσίασε η Γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Γιώτα Καλογεροπούλου, η οποία σημείωσε πως «ο λαός πρέπει να πάει στις εκλογές αυτές έχοντας τα μάτια του δεκατέσσερα και με σωστό κριτήριο ψήφου. Αυτό το κριτήριο είναι πρωτίστως γενικό πολιτικό. Από πολύν καιρό, ιδιαίτερα με τον «Καποδίστρια» και ολοφάνερα με τον «Καλλικράτη», δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δήθεν «τοπική αυτοδιοίκηση», αλλά για κρατικό μηχανισμό τοπικό που υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική, μηχανισμό της εξουσίας των μονοπωλίων.

Οι υποψήφιοι

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Νίκος Διασάκος. Μέλος του ΝΓ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, οδοντίατρος από την Καλαμάτα. Ηταν υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων το 2002 και 2006 και την 4ετία 2003 - 2006 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας. Από το 1996 είναι συνεχώς υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ είναι μέλος της Διοίκησης της ελληνικής οδοντιατρικής ομοσπονδίας.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ: Κώστας Λαμπρινέας. Μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Είναι καθηγητής στο νυχτερινό λύκειο και κατάγεται από το Εξωχώρι του Δήμου Λεύκτρου. Εχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Λεύκτρου.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ: Κώστας Αποστολόπουλος. Συνταξιούχος εκπαιδευτικός με πλούσια συνδικαλιστική δράση. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πιλαλίστρας, ενώ διετέλεσε υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης με το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΚΚΕ το 2002.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ: Παναγιώτης Παπανδρέου. Στέλεχος του ΚΚΕ. Συνταξιούχος οικοδόμος. Είναι πρόεδρος του συλλόγου Δασοχωριτών Μεσσηνίας. Εχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Χαλανδρίου και πρόεδρος της κοινότητας Δασοχωρίου.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ. Σοφία Αποστολοπούλου. Μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Εργάζεται ως γιατρός στο Κέντρο Υγείας Πύλου. Το 2002 ήταν υποψήφια δήμαρχος Χιλιοχωρίων και το 2006 υποψήφια δήμαρχος Μεθώνης.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ: Σαράντος Κουκούμης. Συνταξιούχος δάσκαλος από την Κυπαρισσία. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές του 2007 και 2009. Μέλος του ΔΣ του συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας.

ΗΣΑΠ
Νέες αλλαγές στα δρομολόγια

Αλλαγές στα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου αναμένονται να πραγματοποιηθούν από αύριο Σάββατο 31 Ιούλη έως τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, λόγω των εργασιών ανακαίνισης που πραγματοποιούνται κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.

Κλειστό θα παραμείνει το τμήμα «Μοναστηράκι - Νέο Φάληρο». Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, θα γίνεται με τη λεωφορειακή γραμμή Χ19, που θα καλύπτει δρομολόγια από την Ομόνοια έως το Νέο Φάληρο, με ενδιάμεσες στάσεις κοντά στους σταθμούς του ηλεκτρικού.

Η αφετηρία της γραμμής, θα είναι επί της οδού Αθηνάς (μεταξύ Ομονοίας και Λυκούργου) και το τέρμα της μπροστά από το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 26/7/2010 μέχρι και το τέλος του έτους κλειστό παραμένει το τμήμα της γραμμής «Μοναστηράκι - Αττική». Η συγκοινωνία διεξάγεται στα τμήματα από Πειραιά μέχρι Μοναστηράκι και από Αττική μέχρι Κηφισιά. Για το ανωτέρω τμήμα, η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού γίνεται μέσω της γραμμής 2 και 3 του μετρό (Αττική - Σύνταγμα - Μοναστηράκι), με το ίδιο εισιτήριο.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

Τον υποψήφιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το Δήμο Λαγκαδά, ανακοίνωσε χτες η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Υποψήφιος δήμαρχος Λαγκαδά θα είναι ο Φίλιππος Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, διοργανώνουν, στον Κοσμά Κυνουρίας, την Κυριακή 1η Αυγούστου και ώρα 11 το πρωί στο χώρο του Μνημείου, εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή την επέτειο της νικηφόρας μάχης των δυνάμεων του ΕΛΑΣ κατά των Ιταλών κατακτητών. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο σ. Ηλίας Σιώρας.

-- Το Νομαρχιακό Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει στις Καρούτες Φωκίδας, την Κυριακή 1η Αυγούστου ώρα 11.30 το πρωί, εκδήλωση τιμής για την επέτειο της ομώνυμης μάχης και τη νίκη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ενάντια σε τμήμα των ΕΣ ΕΣ Γερμανών κατακτητών αλλά και για τους αθάνατους νεκρούς μας που έπεσαν στη μάχη στις 5.8.1944.

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεσσηνίας διοργανώνει, την Κυριακή 1η Αυγούστου 2010, ώρα 11 το πρωί στο ξυλεργοστάσιο της Αρτεμισίας, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη μάχη του ΕΛΑΣ, την 5.8.1943, κατά των Ιταλών κατακτητών στη θέση αυτή. Λεωφορείο για την εκδήλωση θα αναχωρήσει από το Δημοτικό Αναψυκτήριο Καλαμάτας (πίσω από το Δημαρχείο της πόλης) ώρα 9 το πρωί της Κυριακής. Για συμμετοχή: Τηλ. 27210.25738 και 6944794213.

Διάρρηξη στο «Ελενα Βενιζέλου»

Την πόρτα ασφαλείας του Κεντρικού Ταμείου του μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου» - χωρίς όμως να αναφέρει και κλοπή χρημάτων - ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του νοσοκομείου. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι είχαν παραβιαστεί γραφεία στον τρίτο και τέταρτο όροφο του κτιρίου που στεγάζεται η Διοικητική Υπηρεσία καθώς και δύο γραφεία στο κτήριο Κίνησης Ασθενών. Η διοίκηση του μαιευτηρίου διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ