ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ - ΤΡΙΚΑΛΑ
Μεγαλώνει η εργασιακή ανασφάλεια

Στην αύξηση των ανέργων και των απλήρωτων εργατών οδηγεί η ανάπτυξη ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Από την πρόσφατη απεργία στον «Κιολεΐδη»
Από την πρόσφατη απεργία στον «Κιολεΐδη»
Στη δίνη του ισχυρού αντεργατικού ανεμοστρόβιλου βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι και στη Μαγνησία, καθώς το ένα μετά το άλλο εργοστάσια αναστέλλουν τη λειτουργία τους, συνεχίζονται οι απολύσεις και αυξάνονται και πληθύνονται τα κρούσματα μη πληρωμής δεδουλευμένων.

Να κλείσει για τρεις βδομάδες το εργοστάσιο αποφάσισε η διεύθυνση του «Κιολεΐδη», προχωρώντας, επί της ουσίας, σε ιδιότυπο «λοκ άουτ», προκειμένου να αντιμετωπίσει την αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων που αρνήθηκαν να δεχτούν την εργοδοτική απόφαση για εκ περιτροπής εργασία, (δυο βδομάδες το μήνα δουλειά για κάθε εργαζόμενο). Να σημειώσουμε ότι την περασμένη βδομάδα οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει, με μαζική συμμετοχή, σε 24ωρη απεργία, έχοντας την ενεργό αγωνιστική συμπαράταξη πολλών συναδέλφων τους από άλλες επιχειρήσεις στον κλάδο του μετάλλου.

Στους εκπροσώπους του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», που είχαν συνάντηση μαζί του, εκπρόσωπος της εργοδοσίας είπε ότι η εταιρεία συνεχίζει το πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας κι αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι που έχουν σειρά να βρίσκονται στη δουλειά τους, έχουν δεχτεί ότι βρίσκονται σε άδεια, κανονική, ή άνευ αποδοχών και γι' αυτό δεν εργάζονται.

Να εργαστούν όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν αποδεχτεί και υπογράψει την αναγκαστική άδειά τους και να σταματήσει η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, ζήτησαν οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου και της Εργοστασιακής Επιτροπής, στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που έγινε, χτες το πρωί, στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Για πράξεις της εργοδοσίας που «θυμίζουν μαύρες σελίδες της νέας ελληνικής ιστορίας», κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και επισημαίνει: «Με το μηχανισμό της η εργοδοσία, από την ημέρα που ανακοίνωσε τον σκοπό της, εφάρμοσε τρομοκρατική - ψυχολογική βία στους εργαζόμενους, βάζοντας "το πιστόλι στον κρόταφο" του καθενός για να πετύχει, μ' αυτόν τον τρόπο, την υποταγή τους στις αποφάσεις της εταιρείας. Η διοίκηση του συνδικάτου καταδικάζει τέτοιες εφαρμογές και καλεί όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Κι αφού σημειώνει ότι στην προσπάθειά τους οι εργοδότες έχουν συμμάχους την ΕΕ, την κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και του ΕΚ Βόλου, υπογραμμίζει: «Η απάντηση που θα δοθεί από τους εργαζόμενους στην εργοδοσία θα είναι συνεχόμενος αγώνας, οργανωμένος από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέχρι να ανατρέψουμε τη βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο και στην Εργοστασιακή Επιτροπή».

Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους «να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, να καταδικάσουν και να εγκαταλείψουν τα κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, να δυναμώσουν το μέτωπο της ρήξης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πρόσφατα, η Αχτιδική Επιτροπή Εργατοϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας του ΚΚΕ, επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στο εργοστάσιο «ΚΙΟΛΕΪΔΗ», αλλά και γενικότερα του χώρου του Μετάλλου, σχετίζονται με την ένταση της επίθεσης ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, για την επιδείνωση των συνθηκών και των σχέσεων εργασίας και δεν μπορεί να θεωρηθεί «κεραυνός εν αιθρία». Είναι τα ίδια προβλήματα - σημειώνει - που βιώνει συνολικά η εργατική τάξη στη χώρα μας, τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, προκειμένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους οι υπαίτιοι της οικονομικής κρίσης, οι εργοδότες.

Ο κλάδος του Μετάλλου - συνεχίζει - είναι ένας από τους βασικούς κλάδους της οικονομίας και γι' αυτό είναι κρίσιμο το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται. Ωστόσο, η πολιτική που ασκούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ - ΕΚΒ), ασκώντας εναλλάξ την εξουσία, αλλά και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να διασφαλίζουν τις συνθήκες που έχει ανάγκη ο πλουτισμός των διάφορων επιχειρηματιών.

Απαιτείται σήμερα - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - η πάλη των εργαζομένων του εργοστασίου και όλων των εργαζομένων για το δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη εργασία με ικανοποιητικούς μισθούς, ασφαλιστικά δικαιώματα, την οποία στηρίζει έμπρακτα το ΚΚΕ, να συνδεθεί με τη πάλη για ένα διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας, ώστε να ικανοποιούνται οι διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες, (στο εισόδημα, στην Ασφάλιση, Παιδεία, Υγεία κ.ά.)

Αναστέλλει τη λειτουργία η «ΚΟΝΤΙ»

Σε αναστολή για δύο, τουλάχιστον, μήνες, της λειτουργίας της επιχείρησης προχωρούν οι Γάλλοι ιδιοκτήτες της «ΚΟΝΤΙ», θέτοντας σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους που απόμειναν στη δουλειά μετά τις απολύσεις και τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» 40 και πλέον ατόμων που έγιναν τον τελευταίο χρόνο. Για να δικαιολογήσουν αυτήν την ενέργεια, οι Γάλλοι μέτοχοι της εταιρείας κάνουν λόγο για μείωση της παραγγελιών και της παραγωγής.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται μπροστά σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις κι αν δεν αντιδράσουν, όταν, όπως και όσο πρέπει, θα βρεθούν προ οδυνηρών καταστάσεων.

Για «δυσάρεστη εξέλιξη», αρκέστηκε να μιλήσει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου(!) ενώ η ηγεσία του εργοδοτικού σωματείου, που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ, προσανατολίζεται να προτείνει την εφαρμογή νέου προγράμματος «εθελούσιων εξόδων»(!!).

Κι είναι αυτά δείγματα για το πώς ενεργεί και πού στοχεύει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, στον οποίο, επ' ουδενί και διόλου, δεν πρέπει να «ποντάρουν» και να στηρίζονται οι εργαζόμενοι, που δέχονται τη σφοδρή εργοδοτική επίθεση.

Επίσχεση στον «Περιφερειακό»

Σε νέα επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι 51 εργαζόμενοι στον περιφερειακό δρόμο του Βόλου, διεκδικώντας δεδουλευμένα πολλών μηνών κι άλλα χρηματικά ποσά που τους χρωστάει και δεν τους τα δίνει η εταιρεία «ΜΕΛΚΑ», η οποία έχει αναλάβει το έργο. Ενα έργο που, με ευθύνη των εταιρειών που το κατασκευάζουν, αλλά και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αδιαφορούν, καρκινοβατεί και δεν ολοκληρώνεται, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται και να εντείνεται η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής.

Κατάληψη στο δημαρχείο

Συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο του Βόλου πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του δήμου που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση, διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών, καθώς και την καταβολή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, συνολικού ποσού 925.000 ευρώ. Απ' αυτά, τα 780.000 ευρώ πρέπει να καταβληθούν από το δήμο και τα υπόλοιπα από το υπουργείο Πολιτισμού και τον ΟΑΕΔ.

Στη διάρκεια της χτεσινής κατάληψης δεν έκανε εμφάνιση ο δήμαρχος Βόλου, ενώ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού που εμφανίστηκε ορμήνεψε τους εργαζόμενους να πάνε στα σπίτια τους και να έχουν επικοινωνία με το δήμο! Να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη Παρασκευή ο Ειδικός Γραμματέας του δημάρχου υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι μέχρι αύριο Τετάρτη θα έχουν πληρωθεί, αλλά επειδή αυτοί, μάλλον, δεν τον πίστεψαν προετοιμάζονται από μεθαύριο Πέμπτη να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Ν' αναφέρουμε ότι από τους 250 εργαζόμενους στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό μόνο οι 80 είναι με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ έχουν απολυθεί 120 ωρομίσθιοι καθηγητές.


«FERROVIAL»
Στο πλευρό των εργατών το ΠΑΜΕ

Κοντά στους 500 εργαζόμενους, που δουλεύουν για την κατασκευή του οδικού άξονα Ε - 65, στο τμήμα από το Προάστιο Καρδίτσας έως το Μεγαλοχώρι Τρικάλων, «σχολάει» η κατασκευαστική εταιρεία «Ferrovial», ισπανικών συμφερόντων, που μαζί οι άλλες δύο εταιρείες, τη «DRAGATOS» και «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», έχουν αναλάβει το συνολικό έργο. Για την πρόθεση της εργοδοσίας να τους απολύσει, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από τον εργοταξιάρχη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σταματούν οι εργασίες με το πρόσχημα της οικονομικής αδυναμίας να συνεχιστούν, καθώς - όπως είπε - η εταιρεία δεν παίρνει χρήματα από το κράτος.

Οι εργαζόμενοι που ζουν, ήδη, με τον εφιάλτη της ανεργίας, διαμηνύουν ότι δε θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, για να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών της Κοινοπραξίας του έργου, για το μοίρασμα της λείας των υπερκερδών, αλλά θ' αντισταθούν για να αποτρέψουν τ' αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας.

Στο πλευρό τους βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος και κλιμάκιο της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Δ. Αρμάγο, τους επισκέφτηκε στα τέλη της περασμένης βδομάδας, τονίζοντας ότι το ΠΑΜΕ θα συμβάλλει στην οργάνωση της αγωνιστικής δράσης τους.

Να σημειώσουμε ότι η «Ferrovial» είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, με δραστηριότητες σε 49 χώρες και τεράστια κέρδη και να επισημάνουμε ότι το έργο της Ε - 65, που θα συνδέει την Εθνική Οδό Αθήνας Θεσσαλονίκης με την Εγνατία Οδό, δόθηκε στην εν λόγω Κοινοπραξία, το 2008, με τη ληστρική μέθοδο της παραχώρησης, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ