ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ
Αστυνομική βία σε βάρος οικογένειας μεταναστών

Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας αυξάνονται όλο και περισσότερο, με αιχμή του δόρατος την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ για μηδενική ανοχή σε βάρος μεταναστών

Eurokinissi

Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας αυξάνονται όλο και περισσότερο, με αιχμή του δόρατος την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ για μηδενική ανοχή σε βάρος μεταναστών
Νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας σε βάρος μεταναστών σημειώθηκε το Σάββατο. Αστυνομικοί προπηλάκισαν αναίτια ολόκληρη οικογένεια, έγκυο μάνα, τα μωρά παιδιά της και τους οδήγησαν στον εισαγγελέα. Απόγευμα Σαββάτου, στην οδό Αλκαμένους κοντά στο σταθμό Λαρίσης, ομάδα της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Αθήνας, συνοδευόμενη από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., προσέγγισε σταθμευμένο όχημα οικογένειας Νιγηριανών μικροπωλητών. Οι μετανάστες δεν πωλούσαν, δεν είχαν απλωμένη πραμάτεια, απλά είχαν σταθμεύσει, προκειμένου ο σύζυγος και πατέρας να ψωνίσει από παρακείμενη λαϊκή αγορά.

Στην επιστροφή του, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έλεγχο του οχήματος ζητώντας τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για τα εμπορεύματα που είχε στο αυτοκίνητο. Οι μετανάστες επιδεικνύουν τα έγγραφα (τιμολόγια συν τις καθ' όλα νόμιμες άδειες παραμονής τους), ωστόσο αστυνομικοί επέμεναν ότι έπρεπε να τα κατάσχουν. Στη συνέχεια, ήθελαν να κόψουν κλήση και να αφαιρέσουν τις πινακίδες του οχήματος με το αιτιολογικό της παράνομης στάθμευσης.

Στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των μεταναστών και πλήθους που συγκεντρώθηκε, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν, χτύπησαν το Νιγηριανό σύζυγο και πατέρα, όπως και ένα συμπατριώτη του που έσπευσε να τον βοηθήσει. Στο μένος τους, δε δίστασαν να κακοποιήσουν βάναυσα ακόμη και την τριών μηνών έγκυο γυναίκα της οικογένειας που σημειωτέον κρατούσε ένα μωρό στην αγκαλιά, ενώ βίαια απώθησαν τα άλλα δύο παιδιά τους. Μάλιστα, κυνήγησαν περαστικό που βιντεοσκόπησε την επαίσχυντη συμπεριφορά τους προκειμένου να μην υπάρχουν ενοχοποιητικά σε βάρους τους στοιχεία.

Στη συνέχεια, τους οδήγησαν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, από όπου παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου και ψευδείς κατηγορίες σε βάρος τους («απειθαρχία», «αντίσταση κατά της αρχής» κ.λπ.).

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των μεταναστών βρέθηκε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» που υποστήριξε και νομικά την οικογένεια των μεταναστών. Ετσι, την Κυριακή οπότε οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο τελευταίος έκρινε ελλιπή τα στοιχεία του κατηγορητηρίου, τους άφησε ελεύθερους και διέταξε διεξαγωγή νέας προκαταρκτικής εξέτασης από την ΕΛ.ΑΣ.

Το περιστατικό δεν είναι τυχαίο. Συνεχείς έλεγχοι, αστυνομική βία, «επιχειρήσεις σκούπα», όλα εντάσσονται στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, να στήνουν τείχη εντός και εκτός ΕΕ, με πρώτα θύματα της εργατικής τάξης το ίσως πιο πολύπαθο κομμάτι της, τους μετανάστες. Τους πρόσφυγες που πιέζονται φοβισμένοι, υποταγμένοι, να ανέχονται τη στυγνή εκμετάλλευση προκειμένου αυτή να επιβληθεί και στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Γι' αυτό και είναι πια αναγκαιότητα γι' αυτούς τους ανθρώπους όπου κι αν δουλεύουν, να οργανώνονται στα ταξικά συνδικάτα, οι μικροπωλητές να στήσουν επιτροπές, ώστε να είναι σε επαφή με το εργατικό κίνημα της χώρας, να αντιπαλέψουν από κοινού την αντιλαϊκή επίθεση που δέχονται συνολικά εργατική τάξη και λαϊκό κίνημα.

ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Εκκενώθηκαν χωριά για προληπτικούς λόγους

Νέα φωτιά ξέσπασε χτες στη Σάμο, αυτή τη φορά στον Μαραθόκαμπο, σε δύσβατη χαράδρα, στη θέση Κακοπέρατο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι ενώ στον τόπο της καταστροφής επιχείρησαν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 50 εθελοντές με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, πέντε ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη. Εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Μαραθόκαμπος, αλλά και η τουριστική περιοχή Βοτσαλάκια. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχτηκαν οι δήμοι Μαραθοκάμπου και Καρλοβάσου.

Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά που πλήττει το νησί το φετινό καλοκαίρι μέσα στις τελευταίες 10 μέρες. Η πρώτη έπληξε το ανατολικό και βόρειο τμήμα του νησιού, η δεύτερη το κεντρικό και η τρίτη (σ.σ. χτεσινή) το δυτικό και νότιο τμήμα. Το βράδυ αναμενόταν ενίσχυση 80 πυροσβεστών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί. Αργά το απόγευμα η φωτιά είχε ένα μέτωπο με κατεύθυνση προς Βοτσαλάκια και ένα δεύτερο με κατεύθυνση προς Μαραθόκαμπο. Το ύψος των καπνών σε πολλά σημεία έφτανε τα 50 μέτρα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η αεροπυρόσβεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο νησί οι περισσότεροι αγροτικοί και δασικοί δρόμοι είναι ασυντήρητοι, ενώ υπάρχουν ελάχιστες ζώνες πυρασφάλειας και οι δεξαμενές νερού δεν επαρκούν. Οι μόνιμοι πυροσβέστες στο νησί είναι 50, τη στιγμή που πριν 10 χρόνια ήταν 70 άτομα. Στην Σάμο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εκδηλωθεί 646 φωτιές και κάηκαν 161.895 στρέμματα, ενώ αποτελεί το πρώτο νησί-νομό στη χώρα σε καμένες εκτάσεις.

Εξάλλου νέα 48ωρη προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν, ζήτησαν και πήραν οι τρεις συλληφθέντες ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 28 Ιούλη στο Κοκκάρι. Την προθεσμία ζήτησαν οι δικηγόροι των τριών υπόπτων, προκειμένου να ενημερωθούν από τους πελάτες τους για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν. Οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα αύριο το μεσημέρι.

  • Σε μερικό έλεγχο ήταν χτες το απόγευμα φωτιά που ξέσπασε στις 03.15 στη θέση Δεμάτι του Δήμου Αρκαλοχωρίου στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης. Κοντά στον οικισμό που βρίσκεται στην περιοχή Ασπρα Σπίτια στο Πόρτο Γερμενό, ξέσπασε φωτιά στις 01.15 χτες το μεσημέρι. Οι φλόγες έκαψαν δάσος, περνώντας μέσα από αυλές σπιτιών αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να τις ελέγξουν. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ FRONTEX ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε λειτουργία νέος μηχανισμός καταστολής

Υπεγράφη χτες η συμφωνία εγκατάστασης του παραρτήματος του FRONTEX στον Πειραιά, μεταξύ κυβέρνησης και εκτελεστικού διευθυντή του οργανισμού

Στην έδρα του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά, για την ακρίβεια μέσα στον Πύργο Ελέγχου του Λιμενικού, στην ακτή Βασιλειάδη, ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο περιφερειακό παράρτημα («Επιχειρησιακό Γραφείο») που «στήνει» ο κατασταλτικός ευρωενωσιακός Οργανισμός «για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών» Frontex. Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας εγκατάστασης (για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα) υπογράφηκε χτες απόγευμα μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΡΟΠΟ) Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Εκτελεστικού Διευθυντή του Frontex Ιlkka Laitinen.

Με το παράρτημα στον Πειραιά ισχυροποιείται η δράση του Frontex ως ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού για παρεμπόδιση εισόδου των «ανεπιθύμητων» για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων, των κυνηγημένων από τις εστίες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ομως η δράση του δε σταματά εκεί.

Σε χτεσινό ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΡΟΠΟ, «για την αποστολή» του παραρτήματος ομολογεί ότι «κατ' αρχήν» έχει στόχο «την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης». Πρόκειται για μηχανισμό καταστολής σε βάρος των λαών που θα επεμβαίνει όπου θελήσουν οι ιμπεριαλιστές, με την Ελλάδα (με ευθύνη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Επιπλέον, το παράρτημα, σύμφωνα με το σημείωμα του ΥΠΡΟΠΟ, θα «απολαμβάνει πλήρους αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών - μελών, αφού έχει το χαρακτήρα ευρωπαϊκού οργανισμού άμεσα υπαγόμενου στα κεντρικά γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία, τα οποία διατηρούν πλήρως την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων», με ό,τι σημαίνει αυτό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ζώνη ευθύνης του η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, συντονίζοντας επιχειρήσεις σε αέρα, στεριά και θάλασσα. Σε πρώτη φάση θα συλλέγει/ανταλλάσσει πληροφορίες και θα συντονίζει τις επιχειρήσεις συνοριοφύλαξης («Poseidon», «Saturn» και «Hermes») που διεξάγουν τα κράτη - μέλη στα ελληνοτουρκικά, βουλγαροτουρκικά, ελληνοαλβανικά σύνορα και την ανατολική Μεσόγειο. Η «Poseidon» διεξάγεται με έδρα την Ελλάδα συνεχώς από το 2006, αφορά στην επιτήρηση με εναέρια/πλωτά μέσα Αιγαίου και ανατολικής Μεσογείου. Η «Saturn» αφορά τον έλεγχο των χερσαίων συνόρων. Η «Hermes» με έδρα την Ιταλία ελέγχει την κεντρική Μεσόγειο. Μετά τις χτεσινές υπογραφές η επιχειρησιακή λειτουργία του παραρτήματος ξεκινά την 1η Οκτώβρη.

Θάνατος κρατουμένου

Κρατούμενος έχασε τη ζωή του μέσα στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης χτες το πρωί, τη στιγμή που βρισκόταν σε γραφείο δίπλα από αυτό του αξιωματικού υπηρεσίας... Με ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει το θάνατο σε αυτοτραυματισμό και αναφέρει ότι ο 32χρονος Πολωνός, «αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα στην τραχηλική χώρα, με κομμάτι γυαλιού από γυάλινο βαζάκι». Ο 32χρονος είχε πιαστεί την περασμένη Παρασκευή για απόπειρα κλοπής και κρατούνταν με απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθήνας μέχρι να εκδοθεί σε βάρος του παραγγελία φυλάκισης για να οδηγηθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Το πτώμα ενός Πακιστανού που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί από ομοεθνείς του, βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε φρεάτιο στο χωριό Δένδρα Τυρνάβου. Τον Νοέμβρη του 2009, τέσσερις Πακιστανοί απήγαγαν 19χρονο ομοεθνή τους στον Τύρναβο και τον οδήγησαν στο κρησφύγετό τους. Στη συνέχεια, πήραν στο τηλέφωνο τον πατέρα του, που βρισκόταν στο Πακιστάν και του ζήτησαν 20.000 ευρώ λύτρα, διαμηνύοντάς του ότι αν δεν τα πάρουν θα σκοτώσουν το γιο του. Αυτό και έκαναν. Σκότωσαν τον 19χρονο και τον πέταξαν σε φρεάτιο εγκαταλειμμένου εργοστασίου, στο δημοτικό διαμέρισμα Δέντρων του δήμου Τυρνάβου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ