ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για την εφαρμογή φιλομονοπωλιακής πολιτικής

Την επιτάχυνση λήψης δέσμης μέτρων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ζητά η ΝΔ από την κυβέρνηση, τείνοντας χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση για την προώθηση των φιλομονοπωλιακών μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο και συμφώνησαν χτες κυβέρνηση και τρόικα να προωθηθούν άμεσα.

Σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων, ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Χρ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε χτες «έκθεση του Αμερικάνικου Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών με τίλτο "Η Ελλάδα και το ΔΝΤ"» για να ...εγκαλέσει την κυβέρνηση «για το μίγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής».

Ο βουλευτής της ΝΔ, αφού εντελώς υποκριτικά και σε μια προσπάθεια να καρπωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση τη δυσαρέσκεια από τα μέτρα που προβλέπει το «μνημόνιο» ενόψει και της αξιολόγησης από την τρόικα, επικαλείται την έκθεση και αναφέρει ότι: «Σε 3 χρόνια από σήμερα, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα χρέη, ενώ η απασχόληση και η οικονομική ανάπτυξη θα θυσιαστούν».

Το στέλεχος της ΝΔ, χωρίς να θίγει τον πυρήνα των μέτρων του «μνημονίου», αναλώθηκε σε μια καταγραφή της «αύξησης του χρέους» και της «αύξηση της ανεργίας» που θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια, για να χαρακτηρίσει «επιτακτική την αλλαγή μίγματος οικονομικής πολιτικής».

Πίσω από τις βαρύγδουπες αναφορές, βέβαια, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «η στροφή της οικονομικής πολιτικής στο δρόμο του Σχεδίου της ΝΔ για την Εξοδο από την Κρίση, δεν είναι χωρίς θυσίες», είναι όμως όπως ισχυρίζεται «με λιγότερες θυσίες και καλύτερες προοπτικές»!

Ουσιαστικά, η πρόταση της ΝΔ, όπως την παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς από το Ζάππειο, έρχεται σήμερα να ανοίξει το δρόμο στην κυβέρνηση, ώστε στο πλαίσιο πάντα των δεσμεύσεων του μνημονίου να προωθήσει μέτρα για την «ανάπτυξη» προς όφελος του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα:

-- Η ΝΔ προτείνει«άμεση προώθηση και ψήφιση ενός Επενδυτικού Νόμου με ισχυρά φορολογικά κίνητρα». Το νομοσχέδιο ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, προσφέροντας νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

-- Η ΝΔ προτείνει «κλαδικές επενδύσεις εκεί που υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα: στον τουρισμό, στη ναυτιλία, αλλά και στη μεταποίηση». Η πρόταση αυτή ήδη βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης με χορήγηση επιδοτήσεων και την εξασφάλιση «επιδοτούμενου» προσωπικού.

-- «Καλύτερος σχεδιασμός και σαφές χρονοδιάγραμμα για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, τις κρατικές τράπεζες (ΑΤΕ και ΤΤ), την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΣΕ κ.ά.

-- «Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου». Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί λιμάνια, στρατόπεδα, κτίρια, τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κ.ά.

Εξάλλου, πολύτιμη βοήθεια και στο μέτωπο της επίθεσης εναντίον των απεργιακών κινητοποιήσεων σπεύδει με κάθε ευκαιρία να προσφέρει στην κυβέρνηση η ΝΔ, ζητώντας ακόμα πιο αυταρχικά μέτρα.

Με αφορμή την απεργία των φορτηγατζήδων, η βουλευτής της ΝΔ Ολ. Κεφαλογιάννη, και ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία ήδη είχε προχωρήσει στην πολιτική επιστράτευση, καταλόγισε χτες στην κυβέρνηση «έλλειψη αντανακλαστικών, παντελή ανετοιμότητα, αδιανόητη νωθρότητα»! Η ίδια, εκφράζοντας την ηγεσία της ΝΔ, ζήτησε τη δημιουργία «ενός κέντρου διαχείρισης κρίσεων, που θα μπορεί να αντιδρά άμεσα σε ό,τι έκτακτο προκύπτει, αυτό το τόσο δύσκολο καλοκαίρι, για την Ελλάδα και τον Τουρισμό μας».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αυτονόητη» η αντεργατική επέλαση

Το επόμενο στάδιο της αντιλαϊκής επέλασης σε αγαστή συνεργασία με την «τρόικα», προετοιμάζει η κυβέρνηση με την επιβολή νέων βάρβαρων μέτρων και ανατροπών εντείνοντας τον ταξικό πόλεμο που έχει κηρύξει σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Την ίδια στιγμή η κυβερνητική προπαγάνδα με αιχμή του δόρατος τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου «βιάζοντας» βάναυσα την πραγματικότητα και «ποδοπατώντας» έννοιες επιχειρεί να εμφανίσει τις αντιλαϊκές ανατροπές σαν την «επανάσταση του αυτονόητου». Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε την προηγούμενη Παρασκευή από την Κρήτη ο Γ. Παπανδρέου για να αποδώσει ψευδεπίγραφα «φιλολαϊκά» στοιχεία στην βαρβαρότητα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Με κεντρικό στόχο η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου να λάβει μέτρα που θα ενισχύσουν την «επιχειρηματικότητα» και θα διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, επιδιώκει να παρουσιάσει την προώθηση του νέου γύρου των σαρωτικών ανατροπών σαν συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας.

Νέος γύρος σαρωτικών ανατροπών

«Σήμερα καλούμαστε να κάνουμε την "επανάσταση του αυτονόητου" (...) για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, για να προχωρήσουμε στο μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός από την Κρήτη ενώ δείχνοντας την αντιδραστική βούληση της κυβέρνησης σημείωσε: «Κάνουμε την κρίση ευκαιρία για αλλαγές που χρειαζόντουσαν εδώ και δεκαετίες»!

Στο ίδιο μήκος κύματος με συνέντευξή του χτες στα «ΝΕΑ» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής τόνισε: «Τώρα πρέπει να επέμβουμε αποφασιστικά στις παθογένειες και τις αρρυθμίες του κράτους και της οικονομίας που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα».

Υλοποιώντας ακριβώς αυτές τις στρατηγικές στοχεύσεις, η κυβέρνηση αξιοποιώντας από σήμερα και την έκθεση της «Τρόικα» - χτες παρέλαβε το προσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών - ετοιμάζει τους επόμενους μήνες:

  • Παραπέρα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με περικοπές επιδομάτων αλλά και νέες μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
  • Την επιβολή νέων φόρων που θα πλήξουν τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Σαρωτικές απολύσεις εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω και των συνενώσεων που θα επιφέρει ο «Καλλικράτης».
  • Νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα μειώνει ακόμα περισσότερο τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων και σχέδιο νόμου που θα παρέχει νέα «πάκετα» επιχορηγήσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Νέο γύρο «αποκρατικοποιήσεων» που θα παραδώσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τα τελευταία τμήματα της δημόσιας περιουσίας (ΔΕΚΟ, λιμάνια, Τράπεζες, Ενέργεια κ.ά.).
  • Ανοιγμα όλων των «κλειστών επαγγελμάτων».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης μιλώντας στο «ΣΚΑΪ» τόνισε: «Προηγήθηκε χρονικά, πολιτικά και στρατηγικά η θέση μας ότι πρέπει να απελευθερώσουμε τα κλειστά επαγγέλματα. Δεν ήρθε ξαφνικά λόγω συγκυρίας μνημονίου και τρόικας». Στο ίδιο πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΑΝΤΕΝΝΑ» τόνισε ότι «η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ήταν μία ειλημμένη απόφαση».

Παράλληλα ο Π. Μπεγλίτης τάχτηκε υπέρ της πώλησης τμήματος της παραγωγής ενέργειας τονίζοντας μάλιστα: «Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το μνημόνιο. Είναι όμως μια ευρύτερη στρατηγική επιλογή της ΕΕ, μέρος της οποίας είμαστε και έχουμε συμμετάσχει για πάρα πολλά χρόνια ενεργά στις αποφάσεις της».

Εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο για μαζικές απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ και στον ΟΣΕ άφησαν χτες με συνεντεύξεις τους τόσο ο Δ. Ρέππας που έκανε λόγο «για αναδιάρθρωση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων» όσο και ο Γ. Πεταλωτής που όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ ανέφερε: «Υπολογίζουμε ότι θα βρούμε μπροστά μας πράγματα, που όμως δεν θα μας κάνουν να υποχωρήσουμε. Το πολιτικό κόστος δεν μας ενδιαφέρει. Οποιος ενδιαφέρεται να μείνει αυτή η παθογένεια των δεκαετιών και στους ΟΤΑ και οπουδήποτε, μπορεί να βγει και να το πει. Εμείς ενδιαφερόμαστε να έχουμε ένα κράτος σύγχρονο, εξορθολογισμένο»...

Μπαράζ αυταρχισμού

Ταυτόχρονα με την προώθηση της νέας δέσμης των φιλομονοπωλιακών μέτρων, η κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να επιτίθεται με κάθε μέσο και τρόπο σε κάθε μορφή εργατικής και λαϊκής κινητοποίησης, είτε «επιστρατεύοντας» τον «κοινωνικό αυτοματισμό» είτε χρησιμοποιώντας τα πλέον αυταρχικά μέτρα που διαθέτει στο αστικό νομικό της οπλοστάσιο.

Μετά την πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων με συνέντευξή του χτες στο ραδιόφωνο του «ΦΛΑΣ» ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας απείλησε ανοιχτά τους φορτηγατζήδες ότι το «μέτρο» της επίταξης θα είναι μόνιμα ενεργό από την πλευρά της κυβέρνησης «απέναντι σε κάποιες γενικές συνελεύσεις που μπορεί κάποια στιγμή να αποφασίσουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις».

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης υπεραμύνθηκε της αντιδραστικής απόφασης της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το στρατό ως απεργοσπαστικό μηχανισμό στην απεργία των φορτηγατζήδων υποστηρίζοντας: «Αυτός είναι ο κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων ως κοινωνικός μηχανισμός υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, των δημοσίων αγαθών»!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ