ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
65 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Συγκέντρωση καταδίκης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων

Την Πέμπτη 5 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και πορεία στο Σύνταγμα

Χιροσίμα : η πόλη που ισοπέδωσαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές
Χιροσίμα : η πόλη που ισοπέδωσαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές
«65 χρόνια μετά. Ποτέ πια Χιροσίμα. Οχι στα πυρηνικά και τους εξοπλισμούς. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα. Επιστροφή όλων των στρατευμάτων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές»! Με το σύνθημα αυτό η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 65 χρόνων απ' το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά, σε συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στην πορεία προς το Σύνταγμα που θα ακολουθήσει, την Πέμπτη 5 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ.

Στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, με αιτήματα όπως:

-- Την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής, πρώτ' απ' όλα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

-- Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης «Αντιπυραυλικής Αμυνας» στην Ευρώπη, που προωθούν οι ΗΠΑ και βεβαίως την απόκρουση κάθε ενδεχόμενου χρήσης του Αιγαίου για την ενίσχυσή της.

-- Την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

-- Την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς.

- Την προστασία και την ουσιαστική στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.

- Την ανατροπή του Μνημονίου, των αντιλαϊκών μέτρων και της αντιλαϊκής πολιτικής, τη συγκέντρωση και κινητοποίηση εργατικών λαϊκών δυνάμεων για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών αναγκών του λαού μας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί τα ευρω-ΝΑΤΟικά συμφέροντα

Επίσκεψη του ανπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σε Βελιγράδι και Πρίστινα προετοιμάζει το έδαφος της αναγνώρισης της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου μέσω της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης

Tο ρόλο του ατζέντη των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών προσπάθησε να παίξει κατά τις επισκέψεις του σε Βελιγράδι (Παρασκευή) και Πρίστινα (Σάββατο) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτας. Ο Ελληνας υπουργός εμφανίστηκε στις δύο πρωτεύουσες, μια βδομάδα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία «νομιμοποίησε» τη μονομερή απόφαση απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, μεταφέροντας το μήνυμα: Να αναγνωριστούν τα τετελεσμένα της αμερικανικής εισβολής στη Σερβία (δηλαδή να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου) και να προχωρήσει η ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου, ο Δ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες της στην εξουσία είχε αναλάβει να προωθήσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών: «Η Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «πρωθυπουργό» του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι (πρώην αρχηγό των Ουτσεκάδων), υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «με την Πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης το 2003, αλλά και την "Ατζέντα 2014" έδωσε νέο δυναμισμό στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων», δηλαδή την πλήρη ΝΑΤΟποίηση της περιοχής.

Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις φιλικές σχέσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και τον Θάτσι, τονίζοντας ότι η σχέση αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά για να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Από την πλευρά του πάντως, ο Θάτσι, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου διαλόγου με τη Σερβία, κατέστησε σαφές ότι μετά την ξεκάθαρη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που νομιμοποιεί την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, ο διάλογος θα μπορούσε ενδεχομένως να αφορά ζητήματα δύο γειτονικών κρατών, αλλά όχι και το καθεστώς του Κοσσόβου.

Το ζήτημα του Κοσσόβου κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς την περασμένη Παρασκευή. Ο Δρούτσας μετέφερε το τελεσίγραφο των ιμπεριαλιστών για την «ανάγκη να κινηθεί μία πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανεύρεση λύσης που θα είναι προϊόν συμβιβασμού».

Το σχέδιο «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου»

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που ο Δ. Δρούτσας μετέφερε στο Βελιγράδι στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον και των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών για ευελιξία στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο Richard Morningstar, Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας ήταν στην Αθήνα και διατύπωνε αυτοπροσώπως τις αμερικανικές απαιτήσεις για ελληνοτουρκική συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε μεταξύ άλλων: «Να υπάρξει, επιτέλους, συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα σύνορα. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, υπήρξαν περιπτώσεις όπου χώρες κατέληξαν σε "εμπορικές διευθετήσεις" και άφησαν το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων για το μέλλον. Μπορώ να φανταστώ μια περίπτωση, στο Αιγαίο ή σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, όπου το οικονομικό όφελος είναι και για τις δύο χώρες τόσο μεγάλο που τις συμφέρει να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση, ακόμη και εάν δεν συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα»...

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο «πλευρό» ... του Βελιγραδίου το Μαρόκο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα εξέφρασε χτες ο πρέσβης του Μαρόκου στο Βελιγράδι, Καμάλ Φάρικ Μπεϊνάσα, προβλέποντας ωστόσο ότι «ισχυρές δυνάμεις» θα δυσκολέψουν τις διπλωματικές προσπάθειες της Σερβίας στον ΟΗΕ.

Ο Μαροκινός πρέσβης, μιλώντας στο πρακτορείο «Τανγιούνγκ», επανέλαβε ότι η χώρα του στηρίζει τη διατήρηση των σερβικών κυριαρχικών και εδαφικών δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, θυμίζοντας ότι είναι Μαροκινός ο ένας από τους τέσσερις δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης που ψήφισαν κατά της «νομιμότητας» της διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου...

Το ίδιο 24ωρο, το αντιπολιτευόμενο «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα» (SRS) σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει απαράδεκτη οποιαδήποτε «λύση» για το Κοσσυφοπέδιο που θα συμπεριλαμβάνει την απόσχιση του σερβοκατοικούμενου βόρειου τμήματος του προτεκτοράτου. Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάρκο Τσβέτοκοβιτς να διευκρινίσει εάν σκοπεύει ή όχι να «λύσει» το ζήτημα με το Κοσσυφοπέδιο με απόσχιση, σημειώνοντας ότι η περιοχή δεν πρέπει να είναι αντικείμενο εμπορίου και ότι το σερβικό κράτος έχει υποχρέωση να σέβεται το σύνταγμα και την εδαφική ακεραιότητα και αυτοκυριαρχία της χώρας.

Αφορμή για την ανακοίνωση του SRS αποτέλεσε άρθρο της εφημερίδας του Βελιγραδίου «Press», που, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους, υποστήριξε ότι το Βελιγράδι θα προσφέρει στην αλβανική εθνότητα επί της Σερβικής Δημοκρατίας το δικαίωμα να αποφασίσουν μόνοι τους το δικό τους βαθμό αυτονομίας «από το ένα ως το 100 όπου 100 θα είναι η ανεξαρτησία με απαραίτητη προϋπόθεση να δεχθούν το ίδιο δικαίωμα και για τη σερβική κοινότητα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ