ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Βασική της προτεραιότητα οι νέες περικοπές

«Σόου» αποπροσανατολισμού στήνει η κυβέρνηση για να κρύψει ότι η πολιτική της παραδίδει το λαό στα αρπακτικά των φαρμακοβιομηχανιών

Να πληρώνουν ακόμα και φάρμακα ευρείας κατανάλωσης καλούνται πλέον οι εργαζόμενοι

Eurokinissi

Να πληρώνουν ακόμα και φάρμακα ευρείας κατανάλωσης καλούνται πλέον οι εργαζόμενοι
Παραπέρα περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων προετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των ανατροπών σε Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία και δίνοντας έτσι νέα ώθηση στην καταλήστευση των εργαζομένων από τις πολυεθνικές παραγωγής και διακίνησης Φαρμάκου που κερδίζουν από το εμπόριο του ανθρώπινου πόνου και της αρρώστιας. Σ' αυτή την κατεύθυνση προσδοκά άλλωστε να καλύψει τα κενά που εντοπίζει στα δημόσια ταμεία και τη δυσκολεύουν να διασφαλίσει το απαιτούμενο χρήμα για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Προχτές σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην περιστολή κατά 1,1 δισ. ευρώ των δαπανών στον κλάδο Υγείας και κύρια στη φαρμακευτική δαπάνη. Στο ίδιο πνεύμα ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε χτες σε πρωινή εκπομπή ότι «στα τρία μεγάλα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ανέρχεται στα 78 εκατ. ευρώ το μήνα». Συνολικά, υπογράμμισε ότι αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης των 800 εκατομμυρίων, φέτος, από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί χτες σε σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας που αναβλήθηκε μετά από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο υπουργείο Οικονομικών.

Το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη του εργάτη

Η κυβέρνηση έχει στήσει αυτές τις μέρες προπαγανδιστικό σόου, διατυμπανίζοντας σε κάθε τόνο ότι γίνεται περιστολή της σπατάλης στο φάρμακο, προκειμένου να κρύψει τη σφοδρή επίθεση που εξαπολύεται στην πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών ακόμα και σε φάρμακα ευρείας χρήσης ή σοβαρών ασθενειών.

Από τις 20 Μάη 2010 οι λαϊκές οικογένειες - και μάλιστα σε μια περίοδο που σχεδόν κάθε σπίτι μετρά έναν άνεργο - καλούνται να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμα και για φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, αφού η κυβέρνηση έθεσε εκτός κάλυψης απ' τα ασφαλιστικά ταμεία εκατοντάδες Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών». Απ' την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων, για τα οποία έτσι και αλλιώς οι εργαζόμενοι πληρώνουν συμμετοχές (25% κλπ.), εξαιρέθηκαν γνωστά φάρμακα όπως η Ασπιρίνη, το «Depon», το «Panadol», το «Salospir», το «Apotel», το σιρόπι «Bisolvon», το αντισταμινικό «Fenistil», το «Lonarid», τα αντιόξινα (χορηγούνται σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος) «Maalox» και «Simeco» κλπ.

Οι περικοπές αυτές έρχονται σε συνέχεια άλλων περικοπών που έχουν αποφασίσει τα ασφαλιστικά ταμεία, εφαρμόζοντας τις εντολές των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Απ' τον Απρίλη του 2009 ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) δεν καλύπτει 87 εξετάσεις, εκ των οποίων μία στοιχίζει 2.054,29 ευρώ, εφτά από 117,39-190,76 ευρώ, 15 από 50-100 ευρώ και οι υπόλοιπες στοιχίζουν μέχρι 50 ευρώ. Επίσης το Ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) προχώρησε σε περικοπές σε βάρος των ασφαλισμένων του.

Κι όλ' αυτά συμβαίνουν την ώρα που και η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου υποκλίνονται στην παράδοση του Φαρμάκου στις πολυεθνικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει υψηλότερη κερδοφορία από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP (Μάης 2010), μεταξύ 40 κλάδων της ελληνικής οικονομίας το μεγαλύτερο ποσοστό μεικτού κέρδους για το 2008 το παρουσίασε ο κλάδος των φαρμάκων με 37,06%. Η υψηλή κερδοφορία διασφαλίστηκε με τις μονοπωλιακές τιμές που επιβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα φάρμακα, αλλά και με τη μέθοδο της υποκατάστασης παλιών - φτηνών - φαρμάκων με νέα - πανάκριβα - που στην πραγματικότητα όμως δε διαφέρουν απ' τα παλιά ως προς τη δραστική τους ικανότητα. Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως κατόρθωμα τις μειώσεις της τάξης του 20%-25% που θα γίνουν απ' το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων (λαμβάνει υπόψη το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ) που θα εφαρμοστεί απ' την 1η Σεπτέμβρη, αλλά και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση απ' το υπουργείο Εργασίας.

  • Χτες το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι μετά από έρευνα της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας σε φαρμακείο του Λαυρίου βρέθηκαν 28 βιβλιάρια ασφαλισμένων του Ιδρύματος για τα οποία ακολουθείται η διαδικασία της ταυτοποίησης των κατόχων - ασφαλισμένων του. Αναφέρεται επίσης ότι θα υπάρξουν κυρώσεις για τους ασφαλισμένους, αλλά και ότι θα εξεταστεί το σύνολο των στοιχείων των φαρμακείων του Λαυρίου και θα κινηθεί διαδικασία επιβολής κυρώσεων στο εμπλεκόμενο φαρμακείο.
ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Εκλεισε και η καρδιολογική κλινική

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ

Σε αδιέξοδο έχει οδηγήσει η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων το Μαμάτσειο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κοζάνης. Οι τραγικές ελλείψεις κυρίως σε ιατρικό αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό οδηγούν συχνά είτε στο κλείσιμο κλινικών είτε στην οριακή λειτουργία των τμημάτων του νοσοκομείου, με ελάχιστους γιατρούς να δίνουν σκληρό και ηρωικό αγώνα προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες. Μετά την Παιδιατρική κλινική έκλεισε τώρα και η καρδιολογική και όπως φαίνεται σειρά έχει και η Μαιευτική, καθώς η λειτουργία της συναρτάται με τη λειτουργία της Παιδιατρικής.

Ανακοίνωση για την τραγική, όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση στο Μαμάτσειο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κοζάνης, που διαμορφώνει συνθήκες εκρηκτικές και επικίνδυνες για την υγεία του λαού, εξέδωσε η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. «Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, έχουν σαν συνέπεια να κλείσουν κλινικές, παλιότερα η Παιδιατρική, τώρα η Καρδιολογική», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η αιτία είναι η πολιτική της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας που συνδιαμόρφωσαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έχουν ως στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του τομέα της δημόσιας υγείας για την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου», υπογραμμίζεται.

«Στο άμεσο μέλλον και με τη νέα διοικητική δομή "Καλλικράτης", όπου θα μεταφερθεί ο τομέας της υγείας στην ευθύνη της τοπικής Διοίκησης, χωρίς όμως τους αναγκαίους κρατικούς πόρους, η κατάσταση θα οξυνθεί και με τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει άμεσα, όπως και η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων , με το πρόσχημα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, του μνημονίου , του περιορισμού "των δαπανών", "το χτύπημα της διαφθοράς και των σπαταλών".

Το δικαίωμα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων, των γυναικών και των οικογενειών τους για σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, δωρεάν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θυσιάζεται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της στήριξης των κερδών των μονοπωλίων.

Οι εργαζόμενοι του Νομού Κοζάνης δεν πρέπει να δεχτούν αυτή την πολιτική, να αγωνιστούν για την επίλυση των άμεσων αναγκών του Νοσοκομείου με στόχο το αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας σε ένα δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι του μεγάλου κεφαλαίου. Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους, θα στηρίξει και θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για να επιλυθούν τα προβλήματα της υγείας στο Νομό. Ταυτόχρονα θα πρωτοστατήσει ώστε ο λαός να δεχθεί την πρόταση του ΚΚΕ ως μόνη ρεαλιστική και αναγκαία και κάνει υπόθεσή του τον αγώνα για ένα αποκλειστικά ενιαίο σύστημα Υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Παράσταση ενάντια στην απόλυση

Την επόμενη Τρίτη στις 10 π.μ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Ασπροπύργου την ερχόμενη Τρίτη 10 Αυγούστου στις 10 το πρωί διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το Συντονιστικό ΟΤΑ Αττικής, αντιδρώντας στο ότι εργαζόμενη με σοβαρή χρόνια πάθηση μένει χωρίς δουλειά μετά από τέσσερα χρόνια εργασίας.

«Μπροστά στη γενικευμένη επίθεση του μαύρου μετώπου αντιτάσσουμε τον ενωμένο αγώνα μας. Δεν είναι ανίκητοι. Το αποδείξαμε με την ανάκληση των απολύσεων που επιβάλλαμε στο ΚΕΑΤ, στους Δήμους Ζωγράφου, Τρίπολης, Ιωαννίνων κ.α. Θα τα καταφέρουμε πάλι με τη μαχητική μας στάση. Να συνεχίσει να δουλεύει η συνάδελφος Μαρίνα Κοντού στα ΚΑΠΗ του Δήμου Ασπρόπυργου. Το δικαίωμα στη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο για κάθε εργαζόμενο/η. Δε της έκαναν χάρη που δούλευε εκεί, προσέφερε συνειδητά, αναπτύσσοντας προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για ηλικιωμένους, πέρα και έξω από τα τυπικά της καθήκοντα, με συνείδηση και ευαισθησία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ. Και προειδοποιεί τον δήμαρχο Ασπρόπυργου κ. Μελετίου να σταματήσει η τρομοκρατία απέναντι στην εργαζόμενη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ