ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διπλασιασμός των θανάτων από καύσωνα και φωτιές

Συναγερμός γύρω από εγκαταστάσεις με πυρηνικά όπου έφτασαν οι φλόγες

Η Μόσχα όπως και άλλες περιοχές έχουν κυριολεκτικά πνιγεί στους καπνούς κάνοντας την ζωή των ανθρώπων κόλαση
Η Μόσχα όπως και άλλες περιοχές έχουν κυριολεκτικά πνιγεί στους καπνούς κάνοντας την ζωή των ανθρώπων κόλαση
MOΣΧΑ.--

Ατέλειωτος είναι ο εφιάλτης φωτιάς και καύσωνα που εξακολουθούν να ζουν επί μέρες εκατομμύρια Ρώσοι. Η κατάσταση στη ρωσική πρωτεύουσα παραμένει αποπνικτική, καθώς η Μόσχα είναι σκεπασμένη από ένα τεράστιο νέφος τοξικών αερίων, αιθάλης και επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων με αποτέλεσμα οι ημερήσιοι θάνατοι να έχουν διπλασιαστεί και να έχουμε πλέον πάνω από 700 θανάτους τη μέρα. Ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700!».

Τα νεκροτομεία της Μόσχας έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν ασφυκτικά, ενώ εκατοντάδες είναι κάθε μέρα οι εισαγωγές ανθρώπων στα νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα δύσπνοιας. Ως εκ τούτου, όσοι μπορούν εγκαταλείπουν τη Μόσχα για άλλες περιοχές της χώρας ή ακόμη και για το εξωτερικό. Μόνον χτες έφυγαν από τη Μόσχα περίπου 105.000 κάτοικοι...

Οι άσβεστες εστίες πυρκαγιάς που αποτεφρώνουν ανεξέλεγκτα τεράστιες δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε κεντρική και δυτική Ρωσία ως χτες ήταν τουλάχιστον 550. Απ' αυτές οι 247 εκδηλώθηκαν μόνον χτες, ενώ το Σαββατοκύριακο κατασβέστηκαν 239 άλλες. Είναι και αυτό χαρακτηριστικό ότι οι πυρκαγιές πιθανά αποτελούν μέρος σχεδίου που οι οργανωτές του προς το παρόν παραμένουν στο σκοτάδι και αξιοποιούν την αδυναμία παρέμβασης του σημερινού αστικού κράτους.

Συναγερμός σήμανε επίσης τα ξημερώματα χτες γύρω από το πυρηνικό κέντρο Σνέζινσκ στα Ουράλια όπου η φωτιά ελέγχθηκε μετά από μερικές ώρες αλλά δε σβήστηκε εντελώς. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ, εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών και σ' αυτή την περιοχή.

Σαν να μην έφθανε το νέφος αιθάλης και τοξικών αερίων, ρωσικές υγειονομικές αρχές εξέφραζαν χτες φόβους ακόμη και για εκδήλωση χολέρας όχι μόνον από την έλλειψη νερού που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές λόγω ξηρασίας, καύσωνα και φωτιάς αλλά και από πιθανό μεγάλο κύμα προσφύγων από χώρες της Νότιας Ασίας (ιδιαίτερα από το Πακιστάν) που πλήττονται από φονικές πλημμύρες...

Οσο για τον παρατεταμένο καύσωνα; Ο επικεφαλής της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Αλεξάντερο Φρόλοβ εκτίμησε με βάση ιστορικά ντοκουμέντα πως είναι ο χειρότερος στα 1.000 χρόνια.

Τέλος, Ρώσοι ειδικοί κάνουν ακόμη χειρότερες προβλέψεις για τη φετινή σοδειά σιτηρών, που εκτιμούν ότι θα μειωθεί κατά 35% και θα ανέρθει μόλις στους 67.000.000 τόννους από 97.000.000 που ήταν το 2009. Φόβοι εκφράζονται και για σημαντική άνοδο στις τιμές πατάτας και ζαχαρότευτλου, αφού καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα σημειώνονται στις καλλιέργειες και αυτών των αγροτικών προϊόντων.


ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ολική καταστροφή

Σε μια τεράστια «λασποθάλασσα» έχουν μετατραπεί αμέτρητες πόλεις
Σε μια τεράστια «λασποθάλασσα» έχουν μετατραπεί αμέτρητες πόλεις
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια υπολογίζονται πλέον οι πληγέντες από την τραγωδία των πλημμυρών στο Πακιστάν, του οποίου ο πληθυσμός ξεπερνά τα 170 εκατομμύρια κατοίκους, με την κατάσταση να χειροτερεύει όσο οι βροχές συνεχίζονται. Οι νεκροί δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν και σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς ξεπερνούν τους 1.600. Ωστόσο οι αριθμοί αφορούν μόνο τους επίσημα καταγεγραμμένους.

Οι επιπτώσεις που προκάλεσαν οι πλημμύρες στο Πακιστάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Μαουρίζιο Τζιουλιάνο είναι χειρότερες από το τσουνάμι του 2004, το σεισμό στο Πακιστάν το 2005, και το σεισμό της Αϊτής. Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις βορειοδυτικές περιοχές και δη στην κοιλάδα Σουάτ και την επαρχία Πουντζάμπ, που έχουν καλυφθεί από λάσπη, με την επαρχία Σιντχ να χαρακτηρίζεται άμεσα απειλούμενη. Σύμφωνα με στοιχεία του πακιστανικού στρατού, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από επικίνδυνες περιοχές, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν μόνοι τους τα σπίτια τους και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, «προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους». Τραγική είναι η κατάσταση όσον αφορά τους επιζώντες, που πέρα από τις επιδημίες, την έλλειψη καθαρού νερού, πλέον αντιμετωπίζουν και την πείνα.

Τα ΗΕ προειδοποιούν ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης και οι προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων πρέπει να εντατικοποιηθούν άμεσα, με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι να αναγνωρίζει ότι πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας, ζητώντας «ενότητα» από το λαό, τη στιγμή που τόσο η κυβέρνηση της χώρας, όσο και ο πρόεδρος, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι λάμπουν διά της απουσίας τους και προσπαθούν να δώσουν «γην και ύδωρ» στους ...σωτήρες ιμπεριαλιστές, που αιματοκυλούν το γειτονικό Αφγανιστάν και μεταφέρουν τον πόλεμο στο πολύπαθο Πακιστάν. Η οργή για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και των κρατικών αρχών που αδυνατούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, εντείνεται. Ο λαός αντιμετωπίζει την ολική καταστροφή, με τους πληγέντες να καταγγέλλουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Σε αυτό το κλίμα κερδίζουν έδαφος οι χαρακτηριζόμενες ως εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις που εμφανίζονται να στηρίζουν αποτελεσματικότερα τα εκατομμύρια εξαθλιωμένων, που αφήνουν πίσω τους οι βροχές.


Φονικές πλημμύρες σε πολλές χώρες

ΠΡΑΓΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Το θάνατο 14 ανθρώπων και εκατοντάδες άστεγους πλημμυροπαθείς προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο ισχυρότατες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Τσεχία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Στην περιοχή του Λίμπερετς, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας, εκκενώθηκαν εκατοντάδες σπίτια που πλημμύρισαν από τα νερά. Η ηλεκτροδότηση σε 2.000 νοικοκυριά της περιοχής διακόπηκε, κάπου 4.000 άλλα σπίτια έμειναν ως χτες χωρίς φυσικό αέριο, ενώ η κυκλοφορία στους δρόμους είναι αδύνατη, αφού το νερό ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις και τα δύο μέτρα...

Στη Γερμανία, οι χειρότερες καταστροφές σημειώθηκαν στη Σαξωνία, όπου τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πνίγηκαν μέσα σε ένα υπόγειο στο Νόικιρχεν. Παράλληλα, η κατάρρευση ενός φράγματος κοντά στη Ραντομιερζίτσε είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ένα μέρος της πόλης Ζγκόρζελετς-Γκέρλιτς, πάνω στον ποταμό Νάισε, στα πολωνο-γερμανικά σύνορα.

Στην Πολωνία καταστροφές σημειώθηκαν στην πόλη Μπογκατίνια, που πλημμύρισε από την υπερχείλιση του ποταμού Μιετζιάνκα. Οι βροχές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και σε άλλες περιοχές της Πολωνίας, όπως στη Βαρσοβία, όπου πλημμύρισε ένας σταθμός του μετρό, αλλά και πολλά υπόγεια κατοικιών και νοσοκομείων.

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε το ίδιο διάστημα και τη Λιθουανία, με αποτέλεσμα τέσσερις νεκροί από ανατροπή στέγης, αυτοκινήτων και δέντρων.

  • Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στην Κίνα, λόγω των βροχών και των εκτεταμένων πλέον πλημμυρών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 337 είναι ο επίσημος αριθμός των νεκρών, ενώ ξεπερνούν τους 1.000 οι αγνοούμενοι και δεκάδες χωριά και περιοχές έχουν καλυφθεί από λάσπη. Τους 150 φτάνουν οι νεκροί στο ινδικό Κασμίρ, που επίσης πλήττεται από καταρρακτώδεις βροχές, ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 500.
  • Τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, η χειρότερα πληγείσα περιοχή είναι η Νάνγκα Μπογκίλα, περίπου 400 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας, όπου εκατοντάδες πλημμυροπαθείς δεν έχουν ούτε τροφή, μα ούτε και κουβέρτες ή μουσαμάδες για να φτιάξουν πρόχειρο στέγαστρο. Στο γειτονικό Τσαντ η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια καθώς αρκετές χιλιάδες πολίτες έμειναν άστεγοι από τις πλημμύρες. Στο Νίγηρα, πάνω από 5.500 άνθρωποι επλήγησαν από πλημμύρες στην πρωτεύουσα Νιαμέι. Επιπλέον καταστράφηκαν πάνω από 500 εκτάρια γης με καλλιέργειες ρυζιού και λαχανικών. Αρμόδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα νερά στο Νίγηρα, τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό σε ολόκληρη την Αφρική, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1929.
  • Εκατομμύρια νεκρά ψάρια, αλιγάτορες, χελώνες, δελφίνια και άλλα είδη που ενδημούν στα ποτάμια της Βολιβίας, αλλά και του Αμαζονίου κοντά στο Περού, επιπλέουν ή κείτονται νεκρά τις όχθες των ποταμών, αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις τροπικές και ημιτροπικές περιοχές της κεντρικής Νότιας Αμερικής. Οι πρωτοφανείς τιμές δεν ξεπερνούν τους 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση θερμοκρασία για την εποχή του χειμώνα είναι 12 έως 18 βαθμούς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ