ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Μέτωπο πάλης ενάντια στην πολιτική που χτυπά και την αγροτιά

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε σε χωριά της περιοχής το περασμένο Σαββατοκύριακο

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Βαγγέλης Μπούτας
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Βαγγέλης Μπούτας
Μορφή ανεμοστρόβιλου παίρνει η επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), της ΕΕ και στη βάση του μνημονίου, που υπογράφτηκε με την τρόικα, λαμβάνονται, συνεχώς, νέα, όλο και πιο άγρια μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, με στόχο να τους οδηγήσουν, μια ώρα αρχύτερα, στο ξεκλήρισμα, για να περάσει, ολοκληρωτικά, η γη, η παραγωγή και οι επιδοτήσεις στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και άλλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας σε περιοδείες που έκανε το Σαββατοκύριακο σε χωριά της περιοχής.

Οπως είπε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε στην περίοδο 2000-2009 γύρω στο 20% κατά μέσο όρο και πολύ περισσότερο για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Επισήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών - πάνω από το 75% - «φυτοζωούν» και υποφέρουν, καθώς έχουν καθαρό εισόδημα ετήσιο εισόδημα από 1.200 μέχρι 9.600 ευρώ, είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες κι απειλούνται με κατασχέσεις.

Κάθε μέρα - συνέχισε - δεκάδες φτωχοί αγρότες καταστρέφονται οικονομικά και παίρνουν το δρόμο της ανεργίας, όπου συναντιούνται με χιλιάδες εργάτες που απολύονται και χάνουν τη δουλειά τους, με επαγγελματοβιοτέχνες και μικρέμπορους που, λόγω αναδουλειάς, κλείνουν τα μαγαζιά τους.

Από την άλλη μεριά - υπογράμμισε - την τελευταία 20ετία, μια χούφτα μεγαλοαγρότες, που καρπώνονται το μερίδιο των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων των κατεστραμμένων αγροτών, υπερτριπλασίασαν την κατοχή τους σε γη.

Ταυτόχρονα, μια δράκα εμποροβιομήχανοι, εκμεταλλευόμενοι τον ιδρώτα των μικρομεσαίων αγροτών, αποκομίζουν τεράστια κέρδη, καθώς πουλούν σε πολύ υψηλές τιμές τα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, μηχανήματα κ.ά.) στους παραγωγούς και αγοράζουν απ' αυτούς πάμφθηνα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τα οποία φτάνουν πανάκριβα στους καταναλωτές.

Τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των μικρομεσαίων αγροτών βγάζουν και οι τραπεζίτες - τοκογλύφοι που επιβάλλουν τοκογλυφικά επιτόκια και κερδοσκοπικά πανωτόκια, βάζοντας «θηλιά στο λαιμό» εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών γεωργοκτηνοτρόφων που αναγκάζονται να προσφύγουν στις τράπεζες για δανεισμό.

Νέα «χαράτσια»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Β. Μπούτας στα νέα, πρόσθετα οικονομικά βάρη που επιβάλλονται στους μικρομεσαίους αγρότες, σε μια περίοδο που το εισόδημά τους «έχει φτάσει στον πάτο», ζουν στη φτώχεια και σπρώχνονται στην εξαθλίωση.

Ανάμεσα σ' αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η μεταφορά αγροτικών μέσων και εφοδίων από το φορολογικό συντελεστή 11% στο φορολογικό συντελεστή 23%, που θα δώσει τη «χαριστική βολή» στους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς θα υπερδιπλασιάσει το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, που, ήδη, είναι υπέρογκο.
  • Η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατά 60%, όταν χιλιάδες αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν το αγροτικό ρεύμα στη σημερινή τιμή του και, σε αρκετές περιπτώσεις, η ΔΕΗ προχωράει σε κόψιμο της παροχής.
  • Η αύξηση, κατά 67%, των εισφορών στον ΟΓΑ, που, εκτός των άλλων, διαψεύδει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν έγινε καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας.
  • Η αύξηση, κατά 34%, των εισφορών στον ΕΛΓΑ, ο οποίος, με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του και πάει για ιδιωτικοποίηση, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις αγροτικές ασφαλίσεις.
  • Το «βαρύ χαράτσι» για τις γεωτρήσεις, που μπορεί να φτάσει στο επίπεδο του ετήσιου εισοδήματος πολλών αγροτών, αφού για την ανανέωση της άδειας χρήσης του νερού από κάθε γεώτρηση το κόστος φτάνει μέχρι και τα 2.000 ευρώ - υπάρχουν αγρότες με 3 και με 4 γεωτρήσεις - ενώ το πρόστιμο για τη μη ανανέωση της άδειας στα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και μετά την τελευταία απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για μείωσή του, φτάνει τα 200 ευρώ για κάθε γεώτρηση.
  • Η απόφαση για τοποθέτηση υδρόμετρων στις πομόνες δείχνει ότι στις προθέσεις των κυβερνώντων είναι να επιβάλουν και νέο «βαρύ χαράτσι» για το πότισμα των χωραφιών.
Οι αντίπαλοι και οι σύμμαχοι

Ολα αυτά και πολλά άλλα - τόνισε ο Β. Μπούτας - αποδεικνύουν ότι η μικρομεσαία αγροτιά δέχεται μια σφοδρή επίθεση και, αν δεν αντιδράσει, θα χαθεί.

Απέναντί τους οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν τα μονοπώλια και τους εμποροβιομήχανους που κερδοσκοπούν, κλέβοντας τον κόπο και τον ιδρώτα τους, τους τραπεζίτες που «τους πίνουν το αίμα», τους μεγαλοαγρότες που ωφελούνται από το ξεκλήρισμά τους, την ΕΕ που, μέσω της ΚΑΠ, τους σπρώχνει στον Καιάδα, τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που διαχειρίζονται την αντιαγροτική πολιτική και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΡΙΖΑ) που την στηρίζουν.

Μαζί τους έχουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα οποία είναι ανάγκη να χτίσουν ένα κοινό μέτωπο πάλης, μια λαϊκή συμμαχία, που θα μπορεί να ορθώσει αντίσταση και να περάσει στην αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα προωθήσει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα συμφέρει τους αγρότες και γενικά όλο το λαό και όχι τα μονοπώλια.

Προς αυτή την κατεύθυνση παλεύει η ΠΑΣΥ, συντονίζοντας την αγωνιστική δράση της με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ κι όλα τα κινήματα που κινούνται σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική αγωνιστική πορεία.

Ψήφο στους αγωνιστές

Αναφερόμενος, τέλος, ο Β. Μπούτας στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα προβλήματα επιβίωσης και ύπαρξης που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, αφού επισήμανε ότι, πλέον, πρέπει να γίνεται λόγος για Τοπική Διοίκηση, η οποία λειτουργεί ως συνεργάτης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων - κι αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία - και συνεργός του καπιταλιστικού κράτους, σημείωσε ότι η ζωή απέδειξε πως οι «τοπικές αρχές», αλλά και οι αντιπολιτεύσεις, που αναδείχτηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ, στήριξαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και το ίδιο θα κάνουν αν αναλάβουν «πόστα» στους «καλλικρατικούς» δήμους και στις Περιφέρειες.

Γι' αυτό - κατέληξε - στις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ο αγροτικός κόσμος, όλα τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον και όφελος να καταψηφίσουν τους υποψήφιους αυτών των κομμάτων και να υπερψηφίσουν τους αγωνιστές του λαού που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Η προθεσμία για μεταδημοτεύσεις λήγει στις 31 Αυγούστου

Eurokinissi

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 14 Νοέμβρη 2010 ΟΛΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ.

Δε θα υπάρχουν κάλπες για ετεροδημότες όπως γίνεται στις βουλευτικές εκλογές. Δε θα υπάρξουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών. Πολύ απλά, αν κάποιος που διαμένει στην Αθήνα αλλά είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη, άσχετα εάν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισε στον τόπο κατοικίας του ως ετεροδημότης.

Αν κάποιοι επιθυμούν να ψηφίσουν στο δήμο διαμονής τους (εφόσον είναι διαφορετικός από το δήμο που είναι γραμμένος) πρέπει να κάνουν μεταδημότευση μέχρι τις 31/8/2010.

Μεταδημότευση μπορεί να γίνει στους δήμους όπου:

1. Διαμένουν τουλάχιστον επί μια διετία ή

2. Είναι δημότης ο άλλος σύζυγος ή

3. Ηταν δημότες πριν από το γάμο σε περίπτωση λύσης αυτού ή

4. Ηταν αρχικά δημότες οι ίδιοι ή οι γονείς τους, δυνατότητα όμως που παρέχεται για μια μόνο φορά.

Επισημαίνεται ότι:

Μέχρι την ίδια ημερομηνία 31/8/2010 πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους:

  • Οι Ευρωπαίοι από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ που μένουν στην Ελλάδα και
  • Οι ομογενείς και υπήκοοι τρίτων χωρών που νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα και πληρούν τις αντίστοιχες διατάξεις.
  • Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να γίνει με την προσκόμιση: α) Διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και β) υπεύθυνη δήλωση για τον τόπο κατοικίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ