ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΑΑΝ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκαναν παρέμβαση για την απόλυση στον Ασπρόπυργο

Στο χτύπημα της σταθερής εργασίας πρωτοστατούν οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στην ανεργία που μαστίζει τους ανθρώπους με αναπηρία
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στην ανεργία που μαστίζει τους ανθρώπους με αναπηρία
«Οι απολύσεις δε θα περάσουν», διαμήνυσαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, του Συντονιστικού ΟΤΑ Αττικής, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ασπροπύργου, με παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο Δήμο Ασπροπύργου. Απαίτησαν, να μην απολυθεί η εργαζόμενη Μαρία Κόντου που πάσχει από σοβαρή χρόνια πάθηση και δούλεψε για τέσσερα χρόνια στα ΚΑΠΗ Ασπροπύργου, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Η εργαζόμενη, οι ανάπηροι και συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Νίκο Μελετίου (η δημοτική αρχή στηρίζεται από τη ΝΔ) και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που τους ... υποδέχτηκαν παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Ζήτησαν να μην απολυθεί η 53χρονη εργαζόμενη που πρόσφερε επί τέσσερα χρόνια στα ΚΑΠΗ στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης των ηλικιωμένων. Η σύμβαση της εργαζόμενης λήγει στο τέλος του Αυγούστου, αλλά η δημοτική αρχή αρνείται να ανανεώσει τη σύμβασή της, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Κρύβει δηλαδή τις ευθύνες που έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, μέσα από την ευθυγράμμιση και τη συμβολή τους για την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων.

Στην ουσία η εργαζόμενη πετιέται στο δρόμο, αφού ζει μόνη της και δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα πέραν των 800 ευρώ που έπαιρνε δουλεύοντας στα ΚΑΠΗ και ενώ η ανεργία στους ικανούς προς εργασίας ανάπηρους ξεπερνάει με επίσημα στοιχεία - που υποεκτιμούν το πρόβλημα - το 85%.

Ηδη απ' το ξεκίνημα της συζήτησης, ο δήμαρχος Ασπροπύργου ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να κάνει τίποτα, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα της εργαζόμενης στη δουλειά, λέγοντας ότι ο «δήμος Ασπροπύργου σέβεται τους νόμους». Μάλιστα, προκλητικά επέμεινε σε αυτήν τη θέση ακόμα και όταν οι συγκεντρωμένοι του επισήμαναν ότι το δικαίωμα στη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι μπορεί να συνεχίσει η εργαζόμενη να δουλεύει αν παρθεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στους Δήμους Ζωγράφου, Τρίπολης, Ιωαννίνων κ.α.

Μάλιστα, ο δήμαρχος που πετάει στο δρόμο την εργαζόμενη με σοβαρή χρόνια πάθηση, επιχείρησε να εμφανιστεί ως φιλάνθρωπος, λέγοντας ότι ο Δήμος «εξυπηρετεί (!) 44 άτομα με αναπηρία», αναφερόμενος σε 44 εργαζόμενους με αναπηρία που δουλεύουν σε υπηρεσίες του Δήμου. «Κάθε άνθρωπος έχει αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οταν θέλετε βρίσκετε τρόπους. Είναι υποχρέωση δική σας και του κράτους να δώσετε λύση», τόνισαν οι ανάπηροι και συνδικαλιστές. Ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το δικαίωμα της Μ. Κόντου, συνολικά των εργαζομένων στη δουλειά. Παρέμειναν για αρκετή ώρα στο Δημαρχείο φωνάζοντας συνθήματα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «Πάρτε πίσω τις απολύσεις». Κάλεσαν ακόμα τους εργαζόμενους του Δήμου να συστρατευτούν στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, τονίζοντας ότι έρχεται αντιλαϊκή - αντεργατική λαίλαπα, κύμα χιλιάδων απολύσεων τη νέα χρονιά με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ
Κόβουν συντάξεις και χαρίζουν στους επιχειρηματίες

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία καταγγέλλει τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές

Η ανησυχία μεγαλώνει, καθώς έξι 6 στους 10 συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη μέχρι 600 ευρώ (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Η ανησυχία μεγαλώνει, καθώς έξι 6 στους 10 συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη μέχρι 600 ευρώ (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
«Στις 22 του Ιούλη οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων είδαν να συρρικνώνεται το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας στα 200 ευρώ, για τους άνω των 60 ετών, ενώ αυτούς των κάτω των 60 ετών να δίνεται μηδενικό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της περικοπής της 13ης και της 14ης σύνταξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των συνταξιούχων».

Τα παραπάνω σημειώνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, όπου και «καταγγέλλει τις βάρβαρες αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές που υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου για την παραπέρα μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης». Και επισημαίνει: «Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες χαριστικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να απαλλάξει από τις εισφορές τους προς το ΙΚΑ τους μεγαλοοφειλέτες επιχειρηματίες. Να παραγράψει, στην ουσία, τα τεράστια χρέη τους, καθώς και εκείνα του Δημοσίου και να μειώσει δραστικά την ενίσχυση του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο στόχαστρο των δραστικών περικοπών μπαίνουν και οι επικουρικές συντάξεις».

Τέλος, «καλεί τα συνταξιουχικά σωματεία και τους συνταξιούχους να δυναμώσουν τον αγώνα, από κοινού με τα εργατικά σωματεία και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση που ο πλούτος που παράγεται από την εργατική τάξη θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας».

Προκλητικός εμπαιγμός για την εισφοροδιαφυγή

Οτι «τρίζει τα δόντια» στους επιχειρηματίες που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζεται η κυβέρνηση αυτές τις μέρες, προσπαθώντας να σηκώσει κουρνιαχτό για να καλύψει το νέο κύμα αντιασφαλιστικών μέτρων που έρχεται.

Στην ίδια κατεύθυνση ο νέος διοικητής του ΙΚΑ δήλωνε σε προχτεσινή του συνέντευξη: «Ως τον Οκτώβρη, υπάρχει θεσμοθετημένη η δυνατότητα όλων των επιχειρήσεων που οφείλουν προς το ΙΚΑ να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου για να ρυθμίσουν τις οφειλές». Οι ρυθμίσεις βέβαια για τις οποίες κάνουν λόγο, δεν αποσκοπούν παρά στη στήριξη των εργοδοτών να ξεμπερδέψουν με σχετικές εκκρεμότητες με όρους εξαιρετικά ευνοϊκούς γι' αυτούς: Είναι χαρακτηριστικό ότι από τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις εισπράττεται μόλις το 13,5% των εργοδοτικών οφειλών!

Την ίδια στιγμή, ηλεκτρονικά και έντυπα αστικά ΜΜΕ γεμίζουν δελτία και σελίδες με τις «τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων, που το υπουργείο ετοιμάζεται να «αντιμετωπίσει» με νέο χτύπημα των συντάξεων. Γι' αυτό και στις αρχές του 2011 θα παρουσιαστούν νέες αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία, για να διαπιστωθεί - λέει η κυβέρνηση - αν και πώς θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις. Αλλωστε, όπως προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλη, η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση των Ταμείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ