ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΝΑ
Για τρίτη ημέρα διακοπές ρεύματος στο νησί

Αγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης

Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκαν χτες οι πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Αίγινα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους, τους επαγγελματίες του νησιού και τους επισκέπτες.

Παρά την αύξηση του χρόνου ρευματοδοσίας, συνεχίστηκαν τα προβλήματα λειψυδρίας, αφού τα αντλιοστάσια του νησιού λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Το πρωί είπαν το νερό ...νεράκι σε Σουβάλα και Μεσαγρό, αλλά και σε ψηλά σημεία του νησιού. Και μιλάμε για περιοχές που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με την υδροδότηση και την ποιότητα του νερού. Παράλληλα, τρεις γεννήτριες μεταφέρθηκαν στο νησί, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένονταν άλλες δύο. Συνολικά, 12 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) εγκαθιστούν τα συνεργεία στο παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λεόντι. Παρά την έντονη ζέστη, οι εργάτες των συνεργείων της ΔΕΗ δούλεψαν νυχθημερόν, βοηθούμενοι και από συνταξιούχους της ΔΕΗ, κάτοικους της Αίγινας. Ετσι, από τις επτά γεννήτριες και το εναπομείναν υποβρύχιο καλώδιο, θα παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια σε 24ωρη βάση μόνο σε τμήμα του τοπικού δικτύου το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νοσοκομείο και το νεφρολογικό κέντρο του νησιού.

Το απόγευμα αναμενόταν και το ειδικό σκάφος που φέρει τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό για την ανέλκυση και επισκευή του ενός υποβρύχιου καλωδίου. Το τελευταίο νοικιάστηκε από ιδιώτη, αφού λόγω της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης του τομέα της Ενέργειας, η ΔΕΗ δε διαθέτει πλέον τα ανάλογα τεχνικά μέσα για τέτοιου είδους επισκευές.

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΔΕΗ δεν αναφέρει πότε θα ολοκληρωθούν οι επισκευές στα δύο κατεστραμμένα υποβρύχια καλώδια, προσθέτει δε πως θα πραγματοποιηθεί «εμπεριστατωμένη έρευνα για την αναζήτηση των αιτίων που προκάλεσαν τις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα απρόβλεπτες βλάβες στα δύο υποβρύχια καλώδια της ΔΕΗ. Επισημαίνεται ότι μόλις πριν από λίγους μήνες η ΔΕΗ είχε πραγματοποιήσει εκτεταμένη συντήρηση και ανακαίνιση στα δύο από τα τρία υποβρύχια καλώδια που συνδέουν την Αίγινα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα μέσω του υποσταθμού των Μεθάνων». Στη συνέχεια, η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι «έχει ήδη ολοκληρώσει μελέτη και έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση ενός τέταρτου υποβρυχίου καλωδίου που θα συνδέει την Αίγινα με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας».

Η πρώτη βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στις 06.53 όταν κόπηκε ο ένας αγωγός σε απόσταση 200-300 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 10-15 μέτρων. Η ζημιά προκλήθηκε πιθανά από άγκυρα κότερου. Τα τρία καλώδια της ΔΕΗ, που προέρχονται από εγκατάστασή της στα Μέθανα, καταλήγουν σε εγκατάσταση στον όρμο Σαρπά, νότια της Πέρδικας, όπου απαγορεύεται η προσέγγιση σκαφών. Ωστόσο, γιοτ και κότερα αγκυροβολούν στην περιοχή, η οποία δεν αστυνομεύεται λόγω έλλειψης προσωπικού από το τοπικό Λιμεναρχείο, ενώ σε μικρή απόσταση από την εγκατάσταση λειτουργεί πλαζ του Δήμου Αίγινας που έχει νοικιαστεί σε ιδιώτες. Την Κυριακή, στις 17.05, πιθανά λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, αλλά και λόγω της παλαιότητας, προκλήθηκε ζημιά και στο δεύτερο αγωγό, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την ακτή και σε βάθος 70-80 μέτρων.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Eκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Η πρόσκληση του Δήμου Νίκαιας για τις εκδηλώσεις
Η πρόσκληση του Δήμου Νίκαιας για τις εκδηλώσεις
Με καταθέσεις στεφάνων σε σημεία της πόλης που εκτελέστηκαν αγωνιστές ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 17 Αυγούστου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 22 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ Παράρτημα Κοκκινιάς και ο Δήμος Νίκαιας.

Τρίτη 17 Αυγούστου: Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 6 μ.μ. με κατάθεση στεφάνων στη πλατεία Αγίου Νικολάου. Θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων σε άλλα σημεία της πόλης όπου εκτελέστηκαν πατριώτες. Στις 8.15 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο χώρο της Μάνδρας και θα ακολουθήσουν ομιλίες. Στις 8.45 μ.μ. στον ίδιο χώρο θα ξεκινήσει συναυλία με αντιστασιακά τραγούδια.

Την Κυριακή 22 Αυγούστου στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο χώρο της πλατείας 17ης Αυγούστου 1944 με τη συμμετοχή επισήμων και εκπροσώπων μαζικών φορέων.

Θα ακολουθήσει πορεία στο χώρο του Κοινοτάφειου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Επίσης την Τετάρτη 18 Αυγούστου από τις 5μ.μ. έως τις 12μ. στη Μάνδρα του Μπλόκου θα διεξαχθεί μονοήμερο Τουρνουά Σκακιού τύπου «active-rapid», αφιερωμένο στα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Από την Παρασκευή 20 Αυγούστου - Παρασκευή 27 Αυγούστου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» από τις 5μ.μ. έως τις 10μ.μ. θα διεξαχθεί το 18ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά (open) με τίτλο: «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση», σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ και τον «Φυσιολάτρη».

Ερώτηση για τις κάμερες στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Την παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα παρακολούθησης με τις 64 κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και λειτουργούν ως μοχλός συνεχούς ελέγχου, ψυχολογικής πίεσης και χειραγώγησης των εργαζομένων, ζήτησαν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν ότι, εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη μεταστέγασή τους στο νέο δημαρχείο (μη τοποθέτηση συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού σε όλους τους χώρους - έλλειψη προστατευτικών χωρισμάτων και γκισέ - προβλήματα στην ηλεκτροδότηση κ.ά.), διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να εργάζονται κάτω από την παρακολούθηση καμερών.

Συγκεκριμένα, έχουν τοποθετηθεί 64 περιστρεφόμενες κάμερες που καταγράφουν και συνομιλίες, ενώ στο "γραφείο ασφάλειας κτιρίου" (ειδικός χώρος εντός του κτιρίου) υπάρχουν οθόνες, για να παρακολουθούνται οι κινήσεις των εργαζομένων και επισκεπτών. Επίσης, τα δεδομένα που καταγράφονται θα αποθηκεύονται.

Η ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι απαράδεκτη και καταπατάει στην ουσία τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα εργαζομένων και συναλλασσομένων.

Το "πολυδιαφημισμένο" νέο δημαρχείο, με την εγκατάσταση και λειτουργία 64 καμερών θα λειτουργεί με συνθήκες συνεχούς ελέγχου, ψυχολογικής πίεσης και χειραγώγησης των εργαζομένων.

Το γενικότερο ζήτημα με τη χρησιμοποίηση καμερών δήθεν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην ουσία στοχεύει στον εκφοβισμό και στην ανοχή του εργαζόμενου λαού για την αποδοχή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Θα παρέμβει η κυβέρνηση δίνοντας εντολή για την άμεση απομάκρυνση όλων των καμερών από το νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης;
  • Θα ενδιαφερθεί για την επίλυση του συνόλου των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης;
ΙΟΣ «ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»
Τα 20 έφτασαν τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας

Τέσσερα ακόμα περιστατικά εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά χτες στη Βόρεια Ελλάδα, ανεβάζοντας σε 20 το συνολικό αριθμό ασθενών στους οποίους έχει ανιχνευθεί ο ιός.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, εκτός κινδύνου νοσηλεύεται 60χρονος άνδρας με εγκεφαλίτιδα. Επίσης, αναφέρθηκαν επτά ύποπτα περιστατικά εγκεφαλίτιδας στο Νοσοκομείο Βέροιας. Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου Βέροιας οι εφτά ασθενείς, όλοι άνω των 60 χρόνων, δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Δείγματα από τα νέα ύποπτα κρούσματα εστάλησαν για ταυτοποίηση στο Α' Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Χτες, στη Νομαρχία Ημαθίας έγινε σύσκεψη για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών και αποφασίστηκε η ενημέρωση του κόσμου από τα μέσα ενημέρωσης και από αφίσες και φυλλάδια, η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών σε όλο το νομό και η πραγματοποίηση απεντομώσεων σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως είναι τα στάσιμα νερά, οι βόθροι και άλλες περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ