ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Οι «Τρωάδες» ταξιδεύουν

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεχίζει την καλοκαιρινή του περιοδεία με το έργο «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε καινούργια μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με την Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Εκάβης. Μια από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες επιλέγεται και παρουσιάζεται με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του τρωικού πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δε γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Ο Ευριπίδης, στα 415 π.Χ., επιλέγει να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Ελληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας, παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία, αναδεικνύει το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, μα και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι «Τρωάδες» παρουσιάζονται στις 26/8 στο Δημοτικό αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό και στις 28/8 στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας. Τα σκηνικά - κοστούμια της παράστασης είναι του Αγγελου Μέντη. Μουσική: Τάκης Φαραζής. Παίζουν ακόμη οι: Γιάννης Τσορτέκης, Μαρία Καλλιμάνη, Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου κ.ά.

Μνήμες και συναίσθημα

Στην πανέμορφη Μυτιλήνη δίνουν συναυλία η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή. Στο «Αρχοντικό Γεωργιάδη» στις 24/8 (9μ.μ.) θα ερμηνεύσουν, με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, τραγούδια του κόσμου, μεταφέροντας την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της Βαλκανικής πολυφωνίας, το σπαραγμό των πορτογαλικών φάντος και τη δωρικότητα των μπλουζ της Αμερικής και του ρεμπέτικου. Ενα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι, που ξεκινά από τους αρχέγονους ήχους του λαού μας μέχρι τους σύγχρονους, σ' ένα πρόγραμμα γεμάτο μνήμες και συναισθήματα. Τα περισσότερα τραγούδια τους είναι παραδοσιακά, καθιστικά - αφηγηματικά. Ο κύριος όγκος των τραγουδιών τους είναι με τη συνοδεία κιθάρας, πιάνου και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Επειδή ο στίχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα συγκεκριμένα τραγούδια, τα ερμηνεύουν στην πρώτη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και εκφορά της. Συνολικά τραγουδάνε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους. Είσοδος Ελεύθερη.

Ηχοχρώματα στην Κεφαλονιά

Εργο του Μανώλη Χάρου
Εργο του Μανώλη Χάρου
Πέντε καλλιτέχνες, πέντε χρόνια, πέντε έργα. «5X5X5», είναι ο τίτλος της εικαστικής συνάντησης στο Κρεμμύδι της Κεφαλλονιάς. Μανώλης Χάρος, Ηλίας Δελλόγλου, Παύλος Σάμιος, Κωστής Γεωργίου, Κώστας Πανιάρας συμμετέχουν στην έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 28/8 (8.30μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης Φώτη Κρεμμύδα. Οι παραπάνω δημιουργοί παρουσίασαν έργα τους σε ατομικές εκθέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια στην Κεφαλλονιά και φέτος ενώνουν τις δυνάμεις τους, σ' αυτήν την ομαδική παρουσίαση, εκθέτοντας από πέντε έργα ο καθένας. Η έκθεση πλαισιώνεται από μουσικές εκδηλώσεις: Στις 29/8 στο Βοτανόκηπο του Ιδρύματος Κοσμετάτου στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, με τη συμβολή της Ορχήστρας των Χρωμάτων (διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης και στις 30/8 στον εκθεσιακό χώρο του Φώτη και της Μέλπης Κρεμμύδα, θα δώσουν ρεσιτάλ οι σολίστ: Μαριλένα Δωρή (φλάουτο) και Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά). Το πρόγραμμα της συναυλίας στο Αργοστόλι περιλαμβάνει το κοντσέρτο για κλαρινέτο έργο 622 του Μότσαρτ, με σολίστ στο κλαρινέτο την Marie - Cecile Boulard, τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι, έργο για δύο φωνές, χορωδία και μικρό σύνολο, με τους Αμαλία Τάτση και Βασίλη Γισδάκη. Στη χορωδία συμμετέχουν οι: Λώρα Βοβώνη (σοπράνο), Κυριακή Τροχάνη (άλτο), Βαλέρυ Ορέσκιν (τενόρος), Βαγγέλης Μανιάτης (βαρύτονος). Διάρκεια έκθεσης, έως 3/9.

  • Μέχρι τις 5/9 (8μ.μ. - 10μ.μ.) παρουσιάζεται η επετειακή έκθεση των δέκα χρόνων λειτουργίας της Σύγχρονης Πινακοθήκης VILLA «ΡΟΔΟΠΗ» (Μεσολωρά 7 και Βύρωνος, Αργοστόλι Κεφαλλονιάς. Περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα ζωγραφικής, γλυπτικών κατασκευών και ψηφιακών εικόνων από τις εκθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου που έγιναν από το 2000 μέχρι σήμερα.
Θεατρική διαδρομή με... «Ιππείς»

Η Θεατρική διαδρομή, συνεχίζοντας τις παραστάσεις της επίκαιρης κωμωδίας του Αριστοφάνη «Ιππείς», θα σταθμεύσει στις 25/8 στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αισχύλεια 2010». Εργο αλληγορικό με συμβολισμούς, σύγχρονο όσο ποτέ, θεμελιώνει την άποψη πως όταν σε μια πολιτεία κυριαρχήσει η απάτη, η εξαγορά, η φαυλότητα, η αναξιοκρατία, το ψέμα, η παραπλάνηση μόνο με τα ίδια μέσα μπορεί να πολεμηθεί. Καυτηριάζει την κακοδιαχείριση και τις ατασθαλίες της εξουσίας, που οδηγούν τη χώρα στην παρακμή, στην εξαθλίωση και το μαρασμό και προειδοποιεί τους πολίτες κάθε εποχής για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Αντιγόνη Τσολάκη. Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος. Φωτισμοί: Κώστας Χλίβας. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Γιώργος Αρμένης, Σαμψών Φύτρος, Θύμιος Κούκιος, Γιάννης Κοτσαρίνης. Χορός: Αρμένης Κωνσταντίνος, Γκάγκας Θωμάς, Δουδώνης Φοίβος, Θεοδωράκης Μανώλης, Ιωσηφίδης Ιωσήφ, Καρνάκης Χρήστος, Καρύδας Ορέστης, Κούκιος Θύμιος, Μόσχος Δημήτρης, Φάις Αλμπέρτο, κ.ά.

Εικαστικός «διάλογος»

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, παρατείνεται μέχρι και τις 26 Σεπτέμβρη η εγκατάσταση της Βάνας Ξένου, με γενικό τίτλο «Η Ψυχή του Τόπου», στον Εθνικό Κήπο, στην Αθήνα. Η δημιουργός έχει τοποθετήσει σε όλη την έκταση του κήπου, 19 μεγάλες εγκαταστάσεις στις οποίες περιέχονται 85 γλυπτά. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «Βασικό χαρακτηριστικό του έργου της, είναι ο διάλογος με την ιστορία και τους μύθους. Η Βάνα Ξένου ορίζει τα έργα στην εγκατάσταση ως ενεργείς παρουσίες, όπου ο τόπος - πάρκο - κήπος συνηγορούν σε μια ανοιχτή σχέση του τόπου με τα στοιχεία που συνιστούν το έργο. Η παρουσία των κλαδιών, του νερού, του χώματος, των μετάλλων και των ορυκτών συνδέονται με τις μνημειακές μορφές των γλυπτών. Το τοπίο εδώ δεν εκλαμβάνεται απλώς ως περιβάλλον αλλά στοιχειοθετεί την πλαστική ύλη με την οποία υλοποιείται η σχέση του τόπου με τα έργα. Στο έργο της Βάνας Ξένου πρωτίστως επισημαίνεται η σημασία της καταγωγής του τόπου».


Η.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ