ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Εντείνεται το αδιέξοδο με τους παιδικούς σταθμούς

Σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες οικογένειες που διαμένουν στα όρια της πρωτεύουσας - αλλά και γενικότερα - ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων δεν αρκούν για να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες, εξαιτίας της βάρβαρης επίθεσης που δέχεται το λαϊκό εισόδημα. Τα επίσημα στοιχεία του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας, σχετικά με τις αιτήσεις γονέων που είχαν κατατεθεί μέχρι περίπου τα τέλη Ιούλη, έδειχναν ότι 3.351 παιδιά μένουν εκτός φιλοξενίας στους σταθμούς του δήμου. Αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί από το Σεπτέμβρη, οπότε και αναμένεται να υποβληθούν νέες αιτήσεις από γονείς που ενδεχομένως έστελναν το παιδί τους σε ιδιωτικό σταθμό και φέτος δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Εκθεση Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί από το Δημοτικό Βρεφοκομείο για τη χωροταξική κατανομή των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Αθηναίων, γνωστή στη διοίκηση του δήμου από το 2008, καταδεικνύει τις ελλείψεις, τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπαρχόντων σταθμών, αλλά και την απραξία στην εξεύρεση χώρων ή κτιρίων που θα μπορούσαν αν όχι να λύσουν το πρόβλημα, να περιορίσουν τις συνέπειές του στους εργαζόμενους. Τα στοιχεία της Εκθεσης αγνοήθηκαν, στο πλαίσιο της γενικότερης απαξίωσης του αγαθού της προσχολικής αγωγής που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή, συμβάλλοντας έτσι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της εν λόγω υπηρεσίας.


Ωστόσο, την ίδια ώρα η διοίκηση του δημάρχου, Ν. Κακλαμάνη προσπαθεί να εξωραΐσει της ευθύνες της για την κρισιμότητα της κατάστασης - καθώς διακυβεύεται η προσχολική αγωγή για πολλά παιδιά - εστιάζοντας παραπλανητικά σε θριαμβολογίες περί παράδοσης σε λειτουργία 11 νέων κτιρίων για παιδικούς σταθμούς, την τελευταία πενταετία. Οταν, την ίδια περίοδο, έκλεισαν τουλάχιστον 15, πρόσφατα 8 και το 2008, 7. Οταν, η διοίκηση δεν προχώρησε σε απαλλοτριώσεις οικοπέδων για την κατασκευή νέων σταθμών, δεν αξιοποίησε την περιουσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου αλλά και άλλα δημόσια ή δημοτικά κτίρια, δε διεκδίκησε τη μόνιμη εργασία του προσωπικού, δε διεκδίκησε οικονομικούς πόρους για τη σωστή λειτουργία τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν φρόντισε για την ασφάλεια των κτιρίων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω Εκθεσης:

  • Οι ανάγκες δεν καλύπτονται ικανοποιητικά, καθώς επισημαίνονται ελλείψεις και προβλήματα τόσο στον αριθμό των θέσεων όσο και σε αυτούς καθ' εαυτούς τους στεγασμένους και αύλειους χώρους.
  • Τα μισά περίπου από τα κτίρια, στα οποία στεγάζονται οι σταθμοί και ειδικότερα οι πρώην κρατικοί, είναι μισθωμένα και παλαιά οικήματα που παρουσιάζουν μειονεκτήματα στους ήδη υπάρχοντες χώρους, αλλά και μικρές δυνατότητες δραστικών παρεμβάσεων.

  • Λίγοι σταθμοί έχουν τμήμα βρεφών ηλικιών από ενός έως δυόμισι χρόνων. Εκτιμάται ότι υπάρχει ζήτηση θέσεων για βρέφη, οι οποίες προϋποθέτουν άλλη διαμόρφωση χώρων και αυξημένο αναλογικά προσωπικό.
  • Η απόκτηση οικοπέδων για την οικοδόμηση νέων κτιρίων για σταθμούς ή υπαρχόντων κτιρίων, για τον ίδιο σκοπό, καθυστερεί ή ακυρώνεται λόγω διαφόρων γραφειοκρατικών εμπλοκών, κυρίως διαδικαστικών.
  • Προκηρύξεις, που έχουν γίνει από το δημοτικό Βρεφοκομείο για την αγορά οικοπέδων ή τη μίσθωση κτιρίων, μένουν ουσιαστικά χωρίς ανταπόκριση από τους ιδιοκτήτες.

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ