ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Οι υποψήφιοι στην Ικαρία

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη συγκέντρωση της ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων

Με στόχο «οι εκλεγμένοι κομμουνιστές να είναι το μάτι και το αυτί του λαού σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες», ανακοινώθηκαν, στη διάρκεια ανοιχτής, μαζικής συγκέντρωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, οι επικεφαλής των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το δήμο Ικαρίας και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Σάμου.

Υποψήφιος για το Δήμο Ικαρίας θα είναι ο Στέλιος Σταμούλος, δήμαρχος Εύδηλου τα τελευταία 12 χρόνια, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας. Υποψήφιος για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι ο Στρατής Κόρακας, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Yποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Σάμου είναι ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου και μέλος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Ανοίγοντας τη συγκέντρωση εκ μέρους της ΝΕ, ο Ν. Λαρδάς, αντιδήμαρχος Αγίου Κήρυκου, αναφέρθηκε στην πολιτική σημασία των εκλογών και ανέλυσε το αντιλαϊκό σχέδιο «Καλλικράτης». Εκανε αναφορά στις μέχρι τώρα διεκδικήσεις (υγεία - ακτοπλοΐα κ.λπ.) και στάθηκε ιδιαίτερα στο «διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων από τις δυνάμεις μας, όταν έχουν την πλειοψηφία και την ευθύνη διοίκησης δήμων». Ανέφερε παραδείγματα από τους Δήμους Ικαρίας όπου πλειοψηφούν οι συνδυασμοί του ΚΚΕ, όπου για παράδειγμα, όταν σε όλη την Ελλάδα οι Δήμοι αντλούν έσοδα κυρίως από τα υπέρογκα τέλη που έχουν επιβάλει (70% τέλη - 30% κρατική χρηματοδότηση), στην Ικαρία ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Στη Διαχείριση Απορριμμάτων, παρά το ότι είναι πλήρως ανταποδοτική υπηρεσία, το κόστος δεν μεταφέρεται συνολικά στους δημότες μέσω των τελών. Γίνεται ανακύκλωση και είναι οι μοναδικοί δήμοι στη χώρα που υλοποιούν αυτή την υπηρεσία στην ουσία και όχι για εντυπωσιασμό, χωρίς να μεταφέρουν αυτό το σοβαρό κόστος στους δημότες μέσα από τα τέλη. Υπάρχει δωρεάν χρήση υποδομών, ουσιαστική συμβολή στο αντιναρκωτικό μέτωπο, υλοποιούνται υποδομές και δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα του λαού της Ικαρίας, όπως οδοποιία, νέα δίκτυα ύδρευσης, λιμενικές υποδομές, ζητήματα σχολικής στέγης, δημιουργία υποδομών αθλητισμού και πολιτισμού, βελτίωση υποδομών και λειτουργίας των δημοτικών ιαματικών πηγών, προσπάθεια βελτίωσης των εσωτερικών συγκοινωνιών, κ.λπ. Ο ίδιος τόνισε ότι «η εκλογή κομμουνιστών και συνεργαζόμενων μαζί τους στα όργανα της τοπικής διοίκησης σκοπό έχει: Να εκφραστεί η αγανάκτηση, η διαμαρτυρία και η καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής των εκφραστών της στην Τοπική Διοίκηση. Να υπάρχει μέσα στα όργανα αυτά η φωνή του λαού, που θα αποκαλύπτει, θα δυσκολεύει, θα ενημερώνει και θα στηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές θα είναι το μάτι και το αυτί του λαού σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Στρ. Κόρακας και ακολούθησε χαιρετισμός από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη, Στ. Φιλιππή.

Τη συγκέντρωση έκλεισε ο υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας Στ. Σταμούλος.

Παραβρέθηκε ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ και υποψήφιος δήμαρχος Σάμου Δ. Μαυρατζιώτης, οι δήμαρχοι Αγίου Κήρυκου, Σ. Τέσκος και Ραχών, Φ. Καρούτσος, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και από τους τρεις δήμους του νησιού, αντιπροσωπείες εργατικών συνδικάτων και άλλοι.

Οι υποψήφιοι στο Νομό Καβάλας

Oι επικεφαλής των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ στο Νομό Καβάλας παρουσιάστηκαν, χτες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα. Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης είναι ο Χρήστος Ποτόλιας, υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας ο Βασίλης Λιόγκας, υποψήφιος δήμαρχος Παγγαίου ο Στέλιος Μπράτσος και υποψήφιος δήμαρχος Θάσου ο Νίκος Χρυσάφης.

Την παρουσίαση έκανε ο Γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, Δήμος Ζαχαριάδης, ο οποίος σημείωσε πως στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη καλούνται οι πολίτες να εκλέξουν όργανα κρατικής τοπικής διοίκησης, γιατί εδώ και καιρό, και τώρα περισσότερο με τον «Καλλικράτη», έχουν χαθεί και τα τελευταία ίχνη της έννοιας αυτοδιοίκηση. «Οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί γίνονται σε μια περίοδο που πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων είναι η δαμόκλειος σπάθη του μνημονίου, της πιο βάρβαρης και κατάπτυστης συμφωνίας που έχει υπογραφεί από ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια», επισήμανε. Τόνισε ακόμη ότι «το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών θα είναι ένα είδος σφυγμομέτρησης της διάθεσης των εργαζομένων να αντιπαλέψουν τα νέα μέτρα, να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους. Θα είναι ένα είδος σφυγμομέτρησης αν πιάνει στο λαό η τρομοκρατία, η μοιρολατρία, αν ο λαός έχει αποφασίσει να παραδοθεί στη μοίρα του». Κάλεσε σε στήριξη και ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που θα αποτελέσουν εφαλτήριο αντίστασης στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική. Στις εθνικές εκλογές του 2009 υπήρξε μεγάλη αποχή, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στα βάρβαρα μέτρα, επισήμανε, για να καλέσει όλους να πάνε να ψηφίσουν και να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με βασικό σύνθημα «Κάτω το μνημόνιο».

Αλήθειες και ψέματα - Καλλικράτης
{ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ }

-- Υπάρχει εμπειρία από αντίστοιχες διοικητικές αλλαγές σε άλλες χώρες της Ευρώπης και τις επιπτώσεις της σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση;

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ, έχουν γίνει αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και αυτές έχουν συνοδευτεί από σημαντικά χτυπήματα σε λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα. Μια ματιά στη διεθνή εκπαιδευτική εμπειρία είναι άκρως αποκαλυπτική. Οπου εφαρμόζεται η «αποκέντρωση», έχει ολέθριες συνέπειες στο χαρακτήρα του σχολείου, χειροτερεύει τους όρους μόρφωσης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Ορισμένα παραδείγματα:

  • ΗΠΑ: Η εκπαίδευση έχει υπαχθεί εξολοκλήρου στην Αυτοδιοίκηση κάθε Πολιτείας. Αποτέλεσμα η απίστευτη ταξική διαφοροποίηση και ο ευτελισμός μεγάλου μέρους του προγράμματος των σχολείων από τη μετατροπή τους σε εμπορικά υποκαταστήματα των επιχειρήσεων που τα χρηματοδοτούν. Οι επιχειρήσεις μπαίνουν στα σχολεία και καθορίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Στα φτωχά Δημοτικά και στα φτωχά Γυμνάσια το 10% και το 16% των εκπαιδευτικών αντίστοιχα δεν έχουν καν τριετές πτυχίο Bachelor!
  • Δανία: Η κυβέρνηση προώθησε την αυτόνομη λειτουργία των Γυμνασίων και το σύστημα πιστώσεων - κουπονιών ανά μαθητή. Προωθήθηκε έτσι η ανταγωνιστική λειτουργία των σχολείων και η μείωση των δαπανών ανά μαθητή.
  • Φινλανδία: Τα σχολεία χρηματοδοτούνται 50% από κρατικά κονδύλια και 50% από τις επιχειρήσεις και τη φορολόγηση των δημοτών. Ενα μεγάλο μέρος του προγράμματός τους, το τοπικό ή ευέλικτο είναι διαφοροποιημένο μαζί με το αντίστοιχο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, που κυμαίνεται από 14 μέχρι και 30 ώρες, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε Δήμου και το ενδιαφέρον των χορηγών (προμηθευτές εκπαίδευσης). Η πρόσληψη των εκπαιδευτικών γίνεται σε επίπεδο σχολικής μονάδας ή Πανεπιστημίου.
  • Ιρλανδία: Η «αποκέντρωση» των σχολείων σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας οδήγησε τα σχολεία σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και τετράωρη εργασία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών μετά το μεσημέρι για εξεύρεση πόρων.
  • Βρετανία: Η «αποκέντρωση» της εκπαίδευσης έχει πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα την τραγική αμορφωσιά του 75% των αποφοίτων της κατώτερης μέσης εκπαίδευσης, το συχνό κλείσιμο σχολείων από την ΤΑ, λόγω έλλειψης πόρων, που εξαρτώνται από τις επιδόσεις των μαθητών στις γραπτές περιφερειακές εξετάσεις. Η πλήρης απαξίωση του εκπαιδευτικού επαγγέλματος οδήγησε σε εισαγωγή εκπαιδευτικών από το Μπαγκλαντές και την Ελλάδα. Οι χαμηλοί μισθοί, η ένταση της αξιολόγησης, το ύψος της χρηματοδότησης της σχολικής μονάδας καθορίζουν τη μοίρα ενός ελεγχόμενου εκπαιδευτικού που η δουλειά του βρίσκεται υπό διαρκή αίρεση.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η προθεσμία για μεταδημοτεύσεις λήγει στις 31 Αυγούστου

Eurokinissi

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 14 Νοέμβρη 2010 ΟΛΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ.

Δε θα υπάρχουν κάλπες για ετεροδημότες όπως γίνεται στις βουλευτικές εκλογές. Δε θα υπάρξουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών. Πολύ απλά, αν κάποιος που διαμένει στην Αθήνα αλλά είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη, άσχετα εάν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισε στον τόπο κατοικίας του ως ετεροδημότης.

Αν κάποιοι επιθυμούν να ψηφίσουν στο δήμο διαμονής τους (εφόσον είναι διαφορετικός από το δήμο που είναι γραμμένοι) πρέπει να κάνουν μεταδημότευση μέχρι τις 31/8/2010.

Μεταδημότευση μπορεί να γίνει στους δήμους όπου:

1. Διαμένουν τουλάχιστον επί μια διετία ή

2. Είναι δημότης ο άλλος σύζυγος ή

3. Ηταν δημότες πριν από το γάμο σε περίπτωση λύσης αυτού ή

4. Ηταν αρχικά δημότες οι ίδιοι ή οι γονείς τους, δυνατότητα όμως που παρέχεται για μια μόνο φορά.

Επισημαίνεται ότι:

Μέχρι την ίδια ημερομηνία 31/8/2010 πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους:

  • Οι Ευρωπαίοι από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ που μένουν στην Ελλάδα και
  • Οι ομογενείς και υπήκοοι τρίτων χωρών που νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα και πληρούν τις αντίστοιχες διατάξεις.
  • Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να γίνει με την προσκόμιση: α) Διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και β) υπεύθυνη δήλωση για τον τόπο κατοικίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ