ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Σταθερό το έλλειμμα λόγω ύφεσης...

Η κρίση και ο «all inclusive» τουρισμός καθηλώνουν και φέτος τις εισπράξεις από ξένους τουρίστες

Τα σημάδια της οικονομικής κρίσης αποτυπώνονται έντονα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του εξαμήνου Γενάρη - Ιούνη 2010, καθώς συνεχίστηκε η καθοδική πορεία τόσο των εισαγωγών, όσο και των εξαγωγών εμπορευμάτων, ενώ μείωση 11,9% εμφανίζουν οι εισπράξεις από το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα ξένων τουριστών. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι εισαγωγές και εξαγωγές πετρελαιοειδών, καθώς και οι εισπράξεις της βιομηχανίας των μεταφορών, κυρίως από την εμπορική ναυτιλία. Το τελευταίο στοιχείο επιβεβαιώνει ότι, σε συνθήκες αναιμικής ανάκαμψης που εμφανίζει η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, μετά τη βαθιά κρίση μέσα στην οποία βυθίστηκε, το εφοπλιστικό κεφάλαιο της Ελλάδας επανακάμπτει και επανέρχεται στην υψηλή κερδοφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 2010 διαμορφώθηκε στα 14,5 δισ. ευρώ και σημείωσε αύξηση μόλις 32 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

  • Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα 15,27 δισ. ευρώ και είναι περιορισμένο κατά 97 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2009. Ο περιορισμός αυτός προήλθε από τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορευμάτων, στα 8,8 δισ. ευρώ, έναντι 9,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, καθώς οι εισαγωγές σημείωσαν κάμψη 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 276 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, αυξημένο εμφανίζεται το έλλειμμα του ισοζυγίου καυσίμων (στα 4,44 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ), όπως και το έλλειμμα του ισοζυγίου πλοίων (στα 2 δισ. ευρώ, έναντι 1,84 δισ. ευρώ).
  • Μικρή βελτίωση 135 εκατ. ευρώ παρουσίασε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, το οποίο διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην άνοδο των εισπράξεων της βιομηχανίας μεταφορών κατά 1 δισ. ευρώ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση 700 εκατ. ευρώ σημείωσαν και οι πληρωμές, οι οποίες ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ. Αντίθετα, μείωση 253 εκατ. ευρώ εμφανίζουν οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς οι συνέπειες της κρίσης ήταν ιδιαίτερα εμφανείς στην τουριστική δραστηριότητα.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 103 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 4,84 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές ανήλθαν στα 6,7 δισ. ευρώ - τα 6,6 δισ. ευρώ αφορούν σε πληρωμές από τόκους, μερίσματα, κέρδη - και οι εισπράξεις στα 1,8 δισ. ευρώ.
  • Μείωση 400 εκατ. ευρώ εμφάνισε το πλεόνασμα του ισοζυγίου εισοδημάτων, το οποίο ανήλθε στα 1,1 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη μείωση των κυβερνητικών εισπράξεων από τις κοινοτικές μεταβιβάσεις, όσο και στη μείωση κατά 250 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν οι εισπράξεις από μεταναστευτικά εμβάσματα.
Το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων

Μεγάλη μείωση 750 εκατ. ευρώ εμφάνισε το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, το οποίο διαμορφώθηκε στα 136 εκατ. ευρώ, έναντι 901 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση οφείλεται στο δραστικό περιορισμό των κυβερνητικών εισπράξεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, οι οποίες ανήλθαν μόλις στα 275 εκατ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ πέρσι.

Οι άμεσες επενδύσεις σημείωσαν καθαρή εισροή 892 εκατ. ευρώ, ενώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εκροή 5 δισ. ευρώ. Τέλος, στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων σημειώθηκε καθαρή εισροή 19 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται στον κυβερνητικό δανεισμό καθώς και στις ξένες τοποθετήσεις σε καταθέσεις και ρέπος στην Ελλάδα.

Το τουριστικό συνάλλαγμα

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο τουριστικό συνάλλαγμα, για το οποίο τις τελευταίες μέρες γίνεται αρκετός θόρυβος, αρμόδιοι παράγοντες σχολιάζουν ότι η μείωση που παρουσιάζεται φέτος στις σχετικές εισροές είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει τις χώρες προέλευσης των τουριστών και της πολιτικής λιτότητας στο σύνολο των χωρών - μελών της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ, από όπου προέρχεται το συντριπτικά μεγάλο μέρος των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η φετινή μείωση του τουριστικού συναλλάγματος έρχεται να προστεθεί στην αισθητή μείωση που είχε σημειωθεί και ολόκληρο το 2009. Πάντως, και επειδή με ιδιαίτερη ελαφρότητα ορισμένοι κονδυλοφόροι μιλάνε για πρωτοφανή πτώση των εισπράξεων από τους τουρίστες, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι οι σχετικές εισροές βρίσκονται ουσιαστικά καθηλωμένες γύρω από τα 11 δισ. ευρώ το χρόνο από το 2006 και μετά. Το 2009, χρονιά που ήδη είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση, οι σχετικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ. Στο φετινό εξάμηνο οι εισπράξεις από τους τουρίστες διαμορφώθηκαν στα 2,78 δισ. ευρώ, έναντι 3,16 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και 3,63 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο θέμα της αισθητής πτώσης των ταξιδιωτικών εισπράξεων, τέλος, παίζει και το συνεχώς διευρυνόμενο σύστημα του «all inclusive» τουρισμού, ένα σύστημα από το οποίο εξασφαλίζουν ιδιαίτερα μεγάλη κερδοφορία οι μεγάλοι τουριστικοί-ξενοδοχειακοί όμιλοι και τα αφεντικά τους. Πρόκειται για το σύστημα των ξένων τουριστών, που επισκέπτονται, μέσω διεθνών τουριστικών πρακτόρων, κάποιο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Ελλάδα έχοντας προπληρώσει στο εξωτερικό το σύνολο της δαπάνης διαμονής- διατροφής στη χώρα, με χρήματα που όπως καταλαβαίνει ο καθένας, ελέω «ελεύθερης αγοράς», ουδέποτε εισρέουν στην οικονομία της χώρας.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Αύξηση 6,5% τον Ιούνη

Με τρανταχτές ανατιμήσεις συνεχίζουν να φορτώνουν οι βιομήχανοι τα παραγόμενα εμπορεύματα σε μια εξέλιξη που προαναγγέλλει το δυνάμωμα τη ακρίβειας στη λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» για το μήνα Ιούνη του 2010 ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,5%, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων της κατηγορίας «ενεργειακά αγαθά». Ο εν λόγω δείκτης αφορά τις τιμές που οι βιομήχανοι τιμολογούν και πωλούν τα εμπορεύματα στους επόμενους κρίκους (χονδρεμπόριο, λιανική) και να σημειωθεί ότι δε συνυπολογίζεται ο ΦΠΑ.

Ηδη ο τιμάριθμος λιανικής και πριν ακόμη εφαρμοστεί η δεύτερη για το 2010 αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ είχε απογειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ για τα τελευταία 12 χρόνια. Για το το μήνα Ιούλη αναμένεται να συνεχιστεί η εκτόξευση στα επίπεδα του 6%.

ΕΒΕΑ
Ούτε τζίρος, ούτε ρευστό, σύμφωνα με έρευνα

Πτώση του τζίρου τους καταγράφουν περισσότερες από εννέα στις δέκα επιχειρήσεις, ενώ περισσότερες από οκτώ στις δέκα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) μέσω της ιστοσελίδας του σχετικά με την κατάσταση ρευστότητας που επικρατεί στα μέλη του. Οπως προέκυψε από την επεξεργασία των απαντήσεων που έδωσαν 523 επιχειρηματίες, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται για τι μεγέθους επιχειρήσεις πρόκειται:

  • το 86% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
  • Το 93% ότι έχει πτώση του τζίρου.
  • Το 89% ότι βρίσκει κλειστές τις πόρτες των τραπεζών για δάνεια.
  • Το 82% ότι παρατηρεί δυσκολία ή καθυστερήσεις στην ένταξή τους σε ειδικά προγράμματα.
  • Το 91% ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών προς την επιχείρησή τους.
Εξαγορές από ΕΤΕ

Την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην ευρύτερη ζωτική περιοχή προχωρά ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να καλύψει και την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της στην Τουρκία, «Φινάσμπανκ», συνολικού ύψους 284,1 εκατ. ευρώ.

Τις προάλλες η ΕΤΕ εξαγόρασε επιπλέον ποσοστό 20% και της θυγατρικής της τράπεζας στην ΠΓΔΜ με αντίτιμο στα 35 εκατ. ευρώ. Είναι δηλαδή φανερό το γεγονός ότι η καπιταλιστική κρίση κάθε άλλο παρά εμπόδιο στέκεται στη διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ