ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ
Απαιτεί λαϊκό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια

Με ειδική ανακοίνωση το ΠΑΜΕ ξεκινά άνοιγμα αναδεικνύοντας ότι οι αντεργατικές ανατροπές σε κάθε κλάδο λειτουργούν σε βάρος συνολικά του λαού

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τον «Ευαγγελισμό»
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση έξω από τον «Ευαγγελισμό»
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται η πάλη και η οργάνωση της δράσης όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων στην Υγεία. Ενάντια στην εμπορευματοποίηση και κάθε μορφής επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, για σύγχρονες υπηρεσίες και υποδομές Υγείας που θα στοχεύουν στη σύγχρονη πρόληψη και προστασία της υγείας του λαού». Το κάλεσμα αυτό απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ προς όλους τους εργαζόμενους, εργαζόμενες, τους νέους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, τους εργαζόμενους στους εργολάβους στο χώρο της Υγείας, τους μετανάστες και τους ασθενείς της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, με αφορμή την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα και από το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η αντιλαϊκή επίθεση είναι σε εξέλιξη. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την κάμψη των δημόσιων ελλειμμάτων, οι δυνάμεις του κεφαλαίου, με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μεθοδεύoυν την εφαρμογή των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, τη στιγμή που η αστική τάξη χαρίζει δισ. ευρώ στους καπιταλιστές από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Σχεδιάζεται νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις κλπ. Με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που είχε και αίτημα η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, επιχειρείται νέα μείωση μισθών. Μια από τις βασικές πλευρές της επίθεσης είναι οι εξελίξεις και στην Υγεία.

Η κυβέρνηση, με το αντιδραστικό νομοσχέδιο που έφερε και ψήφισε το καλοκαίρι για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, μετατρέπει ακόμα περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία σε ΑΕ και επιχειρήσεις άγριας εκμετάλλευσης των ασθενών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Μεθοδεύει τη γενίκευση της πληρωμής στα επείγοντα περιστατικά, την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων (π.χ., χειρουργικές, διαγνωστικές, τεχνολογικές πράξεις κλπ.), την παραπέρα λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος.

Η αντεργατική επίθεση απειλεί τους ίδιους τους ασθενείς

Επιδιώκει την επιβολή της εργασίας σε συνθήκες γαλέρας με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων και τη μείωση μισθών. Η κατάσταση είναι τέτοια που κυριολεκτικά θα πεθαίνουν άνθρωποι καθώς η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., θέλει τα κρατικά έσοδα να πηγαίνουν στις τσέπες της πλουτοκρατίας και όχι να εξασφαλίζεται το λαϊκό δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία και Πρόνοια.

Οι υγειονομικοί δεν πρέπει να γίνουμε συνένοχοι στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Να μη δεχτούμε να διώχνονται άρρωστοι, άνεργοι και εργαζόμενοι που δε συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, που δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τα νοσήλια. Να μη δεχτούμε την πολιτική του φτωχοκομείου, της εκμετάλλευσης της αρρώστιας για να έχουν έσοδα και κέρδη τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Ο πλούτος παράγεται από τους εργαζόμενους και σε αυτούς πρέπει να ανήκει. Να κοινωνικοποιηθούν όλα τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και στο Φάρμακο και να τεθούν όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται η πάλη και η οργάνωση της δράσης όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων στην Υγεία. Ενάντια στην εμπορευματοποίηση και κάθε μορφής επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, για σύγχρονες υπηρεσίες και υποδομές Υγείας που θα στοχεύουν στη σύγχρονη πρόληψη και προστασία της υγείας του λαού.

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας - Πρόνοιας παραμένουν στηρίγματα της εργοδοσίας και γνήσιοι εκφραστές της εργατικής αριστοκρατίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι με τις ευλογίες αυτών των δυνάμεων στηρίχτηκε και στηρίζεται η πολιτική συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της Υγείας, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο δράσης των εταιρειών στις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων.

Να καταργηθεί κάθε πληρωμή σε Υγεία - Πρόνοια - Ασφάλιση

Η ανασυγκρότηση, η ενίσχυση του ταξικού πόλου, της γραμμής της ρήξης, της σύγκρουσης και της ανυπακοής στο χώρο της Υγείας είναι όρος για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η δημιουργία του κλαδικού συνδικάτου Υγείας θα αποτελεί εργαλείο στα χέρια όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από ειδικότητα και εργασιακές σχέσεις, για να οικοδομηθεί η φωνή αντίστασης σε κάθε νοσοκομείο.

Χρειάζεται να δώσουμε απάντηση στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου με την ενεργό συμμετοχή όλων και την κλιμάκωση του αγώνα στο μέτωπο της κοινωνικής συμμαχίας (εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχής αγροτιάς). Να μαυρίσουμε τους συνδυασμούς, στις ερχόμενες εκλογές, που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της υπερκομματικότητας.

  • Ολοι στο δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας και της ταξικής αντεπίθεσης.
  • Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, όχι ο εργαζόμενος λαός.
  • Να καταργηθεί κάθε πληρωμή. Πλήρης παροχή σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.
  • Να καταργηθεί κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και την Πρόνοια.
  • Να κοινωνικοποιηθούν όλα τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, της Πρόνοιας, του Φαρμάκου και της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
  • Αποκλειστικά σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (stage, επικουρικοί, συμβασιούχοι, εργαζόμενοι στους εργολάβους) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Οχι στον αποχαρακτηρισμό και τη διάλυση του θεσμού των ΒΑΕ. Ενταξη των υγειονομικών στο δημόσιο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

ΠΑΜΕ
Διοργανώνει πανευρωπαϊκή σύσκεψη συνδικάτων

Στις 17 - 18 Σεπτέμβρη

Πανευρωπαϊκή Σύσκεψη ταξικών συνδικάτων διοργανώνει στις 17 και 18 Σεπτέμβρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινών ταξικών αγώνων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ είχε στείλει στα συνδικάτα της Ευρώπης, το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τρίτη 29 Ιουνίου 2010, στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωσή του που είχε γίνει μπροστά στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κάνοντας κάλεσμα για πανευρωπαϊκό συντονισμό όλων των αγωνιστικών συνδικάτων.

Μετά από τη θετική ανταπόκριση που είχε το μήνυμα της απεργιακής συγκέντρωσης, το ΠΑΜΕ διοργανώνει στην Αθήνα πανευρωπαϊκή σύσκεψη των ταξικών συνδικάτων στις 17-18 Σεπτεμβρίου 2010.

Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των δυνάμεων σε κοινούς αγώνες για:

Την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων και να μην εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων της Ευρώπης.

Να απαιτήσουμε μέτρα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Να βοηθήσουμε την εργατική τάξη στην Ευρώπη να κατανοήσει, ότι το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός.

Να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε μια περίοδο που η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αποδεικνύεται συνεχώς ότι δεν είναι συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά ένα γραφειοκρατικό επιτελείο του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που στηρίζει στην ουσία τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σκοπό έχει να αφοπλίσει το εργατικό κίνημα με την πολιτική της συμφιλίωσης με το κεφάλαιο, με την πολιτική της ταξικής συνεργασίας, της υποταγής.

Σήμερα, περισσότερο από χτες, χρειαζόμαστε:

  • Διεθνισμό και Εργατική Αλληλεγγύη
  • Αγωνιστικό Συνδικαλιστικό Συντονισμό
  • Κοινούς ταξικούς αγώνες με κοινούς στόχους σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, σε ολόκληρη την Ευρώπη».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ