ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Στριμώχτηκαν κι άρχισαν τις «κωλοτούμπες»

Ο λαός έχει κάθε λόγο να καταδικάσει τον επικίνδυνο για τα συμφέροντά του καιροσκοπισμό τους

Τις «κωλοτούμπες» άρχισε η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσει την καιροσκοπική τακτική της ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και τα φαιδρά που διαδραματίζονται στην προσπάθεια να συγκαλυφθεί η σοσιαλδημοκρατική στρατηγική του κόμματος.

Σε συνέντευξή του στο ΜΕΓΚΑ, χτες, ο Αλ. Τσίπρας βάφτισε το ψάρι - κρέας. Εν προκειμένω, βάφτισε προσπάθεια συγκρότησης ψηφοδελτίων «που θα δίνουν ελπίδα και άλλη προοπτική», «συσπείρωσης δυνάμεων της αριστεράς» και «διεύρυνσής τους από πρόσωπα απ' το χώρο του ΠΑΣΟΚ», τον διακαή πόθο τους να έχουν υποψήφιο στην περιφέρεια Αττικής κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που θα τους επέτρεπε επικοινωνιακά να κομπάζουν ότι το διεμβόλισαν.

Κι ενώ απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν όλο το προηγούμενο διάστημα ονόματα διαφόρων εν δυνάμει υποψηφίων, χτες ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι αυτήν τη συζήτηση την άνοιξαν τα ΜΜΕ και «εμείς ουδέποτε μπήκαμε σε μια διαδικασία ονοματολογίας, αλλά κατεύθυνσης»!

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε δοκιμασμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Α. Μητρόπουλος, η Σ. Σακοράφα και ο Β. Οικονόμου, σαν πολιτικούς που «έχουν αναδείξει την ιστορική ανάγκη της συνάντησης της σοσιαλιστικής Αριστεράς με τη ριζοσπαστική Αριστερά».

Θεαματική ήταν και η «κωλοτούμπα» αναφορικά με τον υποψήφιο για το Δήμο της Αθήνας. Στριμωγμένος απ' το φιάσκο καιροσκοπικών μεθοδεύσεων, όπως αυτή που αφορούσε στην υποτιθέμενη - όπως διέρρεε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - «κλειδωμένη» υποψηφιότητα του Δ. Τσακνή, ο Αλ. Τσίπρας έφτασε να αποδώσει ευθύνες στον ίδιο τον συνθέτη αλλά και στο ΚΚΕ.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά, ισχυρίστηκε ότι «διερευνήσαμε τη δυνατότητα στο δήμο της Αθήνας η Αριστερά να διεκδικήσει ενωμένη (...) ο Δ. Τσακνής (...) δεν είναι το πρόσωπο που θα επιλέγαμε εμείς για επικεφαλής μιας δημοτικής κίνησης του χώρου μας (...) αποφάσισε και ο ίδιος να διευκρινίσει αυτήν την προοπτική, για διάφορους λόγους που όλοι καταλαβαίνουν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι δεν βλέπουν την αναγκαιότητα για μια τέτοια προοπτική, αυτή η ιστορία δεν προχώρησε».

Εξ ιδίων τα αλλότρια...

Συνεχίζοντας, υπέδειξε το ΚΚΕ σαν τον υπαίτιο της μη κατάληξης συμφωνιών εξαιτίας «μιας στάσης σταθερά αρνητικής της ηγεσίας του ΚΚΕ». Δείχνοντας ταυτόχρονα ότι οι οπορτουνιστές είναι αδίστακτοι, ισχυρίστηκε ότι «το ΚΚΕ έσπευσε να ανακοινώσει υποψηφίους από τον Μάη για να μην ανοίξει αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό του, για να μην αρχίσουν τα μέλη του ΚΚΕ να συζητάνε και να πιέζουν για την ανάγκη ενωτικών πρωτοβουλιών και δράσεων»!

Κι αυτό για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι μέσα στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ γίνεται το «μάλε βράσε» από τους προσωπικούς ανταγωνισμούς και τις πολιτικές φατρίες που διεκδικούν να εκφραστούν και στο επίπεδο των υποψηφίων.

Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι «εμείς δεν ζούμε και αναπνέουμε με την λογική να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το μαγαζί μας. Αν είχαμε αυτή τη λογική τότε δεν θα ασχολιόμασταν ούτε με το όραμα της ενότητας δράσης της Αριστεράς (...) θα λέγαμε όπως λέει το ΚΚΕ σήμερα ότι εμείς θέλουμε το μαγαζί μας να είναι γωνία, να έχουμε το ποσοστό μας, να μην ανεβαίνει ούτε πάνω ούτε κάτω, να είναι αυτό και τελείωσε».

Προφανώς, ο πρόεδρος του ΣΥΝ απευθυνόταν στο εσωκομματικό του ακροατήριο, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, αφού το δικό του κόμμα εμφανίζεται να κατρακυλά εκλογικά, αλλά κυρίως να καταδικάζεται ολοένα και πιο μαζικά στις λαϊκές συνειδήσεις.

Ο ίδιος, φρόντισε να δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση ότι δεν δρα με βάση τη στρατηγική της αλλά υπάρχει «κηδεμονία της κυβέρνησης από την τρόικα και το ΔΝΤ» και κατηγόρησε το κόμμα του Φ. Κουβέλη, που κάνει ακριβώς το ίδιο, ότι κινείται «σε μια λογική συμπληρωματικής δύναμης στο κυβερνών κόμμα».

Ως αργά χτες βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου συζητιούνταν οι προτάσεις για τους υποψηφίους. Πληροφορίες έφεραν τον ΣΥΝ να επιμένει στην πρόταση για τον Α. Μητρόπουλο. Αυτή όμως συναντά σοβαρές ενστάσεις από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένουν στην υποψηφιότητα του Α. Αλαβάνου για την περιφέρεια Αττικής.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Ζητάει «θετικές χειρονομίες» από την Αγκυρα

Το συνέδριο των απόδημων Κυπρίων χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Θετικές χειρονομίες που σχετίζονται με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού» ζήτησε από την Αγκυρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου των απόδημων Κυπρίων. Παράλληλα, κάλεσε την Αγκυρα «να βοηθήσει τον Ντερβίς Ερογλου να εμφανιστεί με λογικές προτάσεις για λύση ομοσπονδίας», δηλώνοντας ότι θα είναι άμεση η θετική ανταπόκριση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Προκαλούμε την Τουρκία να μας δοκιμάσει και θα εκπλαγεί με το πόσο αποφασιστικά και άμεσα θα προχωρήσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή και συμφωνημένη λύση του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «οι δηλώσεις των Τούρκων ηγετών ότι τάχα επείγονται για λύση έως το τέλος του 2010 ρίχνουν απλώς στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, διότι όχι μόνο δε συνοδεύονται από κινήσεις καλής θέλησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά συνοδεύονται με απειλές για "σχέδια Β", που υποδηλούν νέα τετελεσμένα».

Νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υποστήριξε ότι «ως Ελληνοκύπριοι έχουμε περάσει τη γραμμή ασφαλείας» και ζήτησε την απομάκρυνση του συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Απαντώντας, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει ως προς τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι, όσες πιέσεις κι αν ασκηθούν, η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί ξανά επιδιαιτησίες και στενά χρονοδιαγράμματα.

Αίσθηση τέλος προκαλεί η παρέμβαση στο συνέδριο του προέδρου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος δήλωσε ότι «μέσω της σύσφιξης των σχέσεών μας με το Ισραήλ, θα μπορούσε να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος, προκειμένου να αλλάξουμε την πάγια πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η οποία πάντα έγερνε προς την Τουρκία».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Καλύτερη προσαρμογή σε ΝΑΤΟ και μνημόνιο

Την αποτελεσματικότερη προσαρμογή της δομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Νατοϊκά πρότυπα και δόγματα, αλλά και την πιο πιστή τήρηση των προβλεπόμενων από το μνημόνιο, υπηρετεί το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με το νόμο που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, «εισάγεται η λεγόμενη κάθετη δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων», από την οποία «εξαρτάται ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός των προμηθειών τους». Επίσης, «επικαιροποιείται ο θεσμός του ειδικού εφέδρου οπλίτη», ενώ θα υπάρχουν και «διατάξεις για τις σχέσεις του υπουργείου Αμυνας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα υπάρξει «κατάργηση αντισταθμιστικών οφειλών» στις προμήθειες πολεμικού υλικού. Ειδικότερα, ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε ότι στις Ενοπλες Δυνάμεις «εισάγεται η έννοια της διακλαδικότητας», που «σημαίνει ενιαίες και πιο φτηνές προμήθειες», ενώ ο προγραμματισμός των δαπανών θα είναι 3ετής, όπως ακριβώς και της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, η οποία επισήμανε χαρακτηριστικά πως βρισκόμαστε «σε συνθήκες μειωμένης εθνικής κυριαρχίας» και άρα κυριαρχεί η αντίληψη «ότι θα προσαρμοστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις σε συνθήκες μειωμένης κυριαρχίας». Παράλληλα, σχολίασε αναφορικά με την επέκταση θεσμών όπως οι «οπλίτες βραχείας ανακατάταξης» (έμμισθη συνέχιση της θητείας μετά την τυπική ολοκλήρωσή της) ότι διατηρείται η «μισθοφορικοποίηση» και η «ημιεπαγγελματοποίηση» των Ενόπλων Δυνάμεων που θα λειτουργούν και ως αντιστάθμισμα των συνεπειών του μνημονίου και κυρίως της αύξησης της ανεργίας.

Πολλά τα ευτράπελα

Ανάμεσα στα πολλά ευτράπελα που είπε χτες ο Αλ. Τσίπρας στο «Μέγκα», ήταν και τούτο: «Στο Δήμο της Αθήνας υπάρχει μια πολύ σημαντική προίκα (...) της Ανοιχτής Πόλης (...) θεωρώ ότι η ίδια έχει την αυτοδιοικητική εμπειρία μετά από 4 χρόνια δράσης να αναδείξει και υποψήφιους ικανούς». Στις αρχές του μήνα, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», στην οποία εκφράζει την εμπιστοσύνη του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, παραιτήθηκε από τη θέση του και ανεξαρτητοποιήθηκε. Στην ίδια συνέντευξη, ο Αλ. Τσίπρας συμπεριέλαβε και τον Αλ. Μητρόπουλο σ' εκείνους που «έχουν αναδείξει την ιστορική ανάγκη της συνάντησης της σοσιαλιστικής Αριστεράς με τη ριζοσπαστική Αριστερά» και άρα νομιμοποιούνται να χρηστούν υποψήφιοι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που ο Αλ. Μητρόπουλος προτάθηκε σαν ο καταλληλότερος για υποψήφιος και από στελέχη της ΝΔ, όπως ο Γ. Μανώλης. Η συναντίληψή τους για τον «Καλλικράτη» και ταυτόχρονα η πρεμούρα τους να εντυπωσιάσουν με την ονοματολογία, είναι τόσο μεγάλη που μπερδεύτηκαν στους υποψήφιους, πριν καν τους ανακοινώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ