ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνοδηγός στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα

Ζητάει από την κυβέρνηση να δώσει «τον καλύτερό της εαυτό» στην υλοποίηση του μνημονίου

Η ΝΔ στηρίζει το μνημόνιο στον πυρήνα του. Η πολιτική της και οι ελιγμοί που επιχειρεί για να τη συγκαλύψει, πρέπει να πολεμηθούν από τους εργαζόμενους και το λαό
Η ΝΔ στηρίζει το μνημόνιο στον πυρήνα του. Η πολιτική της και οι ελιγμοί που επιχειρεί για να τη συγκαλύψει, πρέπει να πολεμηθούν από τους εργαζόμενους και το λαό
Συντηρεί η ΝΔ τον ανέξοδο καυγά με το ΠΑΣΟΚ γύρω από οτιδήποτε ζήτημα δεν σχετίζεται με τον πυρήνα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και την οποία στηρίζει αναφανδόν η ίδια. Χτες, ο Π. Παναγιωτόπουλος διαπίστωσε «ακυβερνησία» και ότι «κανείς υπουργός δεν δουλεύει», καλώντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων που περιέχονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι παρεμβάσεις άλλων στελεχών της ΝΔ, τα οποία με κάθε ευκαιρία ξεδιπλώνουν τη βεντάλια των βαθιά αντιλαϊκών προτάσεων με τις οποίες το κόμμα τους επικουρεί την εφαρμογή του μνημονίου. Ο Κ. Χατζηδάκης απεφάνθη περί της «απουσίας ουσιαστικής αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης» και προκλητικά διαπίστωσε ότι «η επιχειρηματικότητα δέχεται πρωτοφανή πίεση», όταν ο λαός στενάζει στην κυριολεξία από τα φιλομονοπωλιακά μέτρα της κυβέρνησης.

Ο Κ. Χατζηδάκης, σαν εκπρόσωπος Τύπου του κεφαλαίου, ζήτησε «επειγόντως επενδύσεις και ανάπτυξη» και μιλώντας εξ ονόματος της «επιχειρηματικής κοινότητας», ανέφερε ότι αυτή «απαιτεί λιγότερη γραφειοκρατία και ένα Δημόσιο που θα στηρίζει τις υγιείς πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα».

Ο ίδιος δήλωσε πως η ΝΔ είναι έτοιμη να «βοηθήσει στη μεγάλη εθνική προσπάθεια» την οποία κατά την άποψή της υπονομεύει «η κυβερνητική αυταρέσκεια, οι καθυστερήσεις και η έλλειψη συντονισμού». Με άλλα λόγια, επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ στηρίζει αναφανδόν την πολιτική της κυβέρνησης, από την οποία ζητάει να γίνει πιο αποτελεσματική στην προώθηση των βάρβαρων μέτρων και «να δώσει τον καλύτερό της εαυτό», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αντίστοιχα, ο Ι. Βρούτσης ζήτησε έλεγχο των δαπανών υγείας και πάταξη της «σπατάλης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», για να νομιμοποιηθεί το πετσόκομμα στις παροχές Υγείας, ενώ ο Γ. Πλακιωτάκης ζήτησε απ' την κυβέρνηση να διαμορφώσει «ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον», υπερθεματίζοντας της πλήρους άρσης του καμποτάζ.

Στον ίδιο ντορό και η Μπακογιάννη

Στο μεταξύ η Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της χτες (Κανάλι 1) σιγοντάρισε την κινδυνολογία περί της «πολύ δύσκολης κατάστασης» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και επέκρινε την κυβέρνηση για ατολμία στην προώθηση σκληρών μέτρων μεταξύ των οποίων αυτά για τις ΔΕΚΟ αλλά και για τα νοσοκομεία λέγοντας: «είναι η ιερή αγελάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν την αγγίζουμε εννέα μήνες τώρα».

Η Ντ. Μπακογιάννη διαμαρτυρήθηκε για τον χαρακτηρισμό που της αποδίδεται ως «εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ», λέγοντας «δεν δέχομαι βεβαίως το ρόλο του εξαπτέρυγου από ανθρώπους οι οποίοι έχουν υπάρξει - πρακτικώς κιόλας - ιστορικά εξαπτέρυγα». Συμμερίστηκε την άποψη ότι σήμερα στην ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται μια μικρή ομάδα, που στο παρελθόν ήταν στο περιθώριο και ότι υπάρχουν στελέχη της «Πολιτικής Ανοιξης» με ακραία εθνικιστικά και λαϊκίστικα στοιχεία και ότι αυτά τα χαρακτηριστικά θα οδηγήσουν σε μια μικρότερη ΝΔ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες ότι επιδιώκει να διασπάσει τη ΝΔ, δήλωσε: «την αδυναμία στρατηγικής του καθενός δεν μπορεί να τη μεταβάλλει σε συνωμοσιολογία», ενώ διαφώνησε με την προοπτική συγκρότησης εξεταστικής για την οικονομία γιατί όπως είπε «θα διχάσει τη χώρα».

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι «ανεξάρτητοι» εκλιπαρούν το ΠΑΣΟΚ

Ανταγωνισμοί και κολεγιές που προδίδουν σύγκρουση επιχειρηματικών και άλλων συμφερόντων

Αυξάνονται οι δήθεν «ανεξάρτητοι» και «άφθαρτοι» μνηστήρες για τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, που φιλοδοξούν να συσπειρώσουν σε αντιδεξιά βάση και να «ανατρέψουν συντηρητική κυριαρχία» της προηγούμενης διοίκησης.

Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για πολιτικά στελέχη δοκιμασμένα στην εφαρμογή και τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής διοίκησης, γεγονός που πρέπει να αποτελέσει βασικό κριτήριο για την καταδίκη τους, ανεξάρτητα με το ποιο προσωπείο επιλέγουν να εμφανιστούν για να συγκαλύψουν την επί της ουσίας συμπόρευσή τους με την αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου και του «Καλλικράτη».

Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί, επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως πίσω από την πληθώρα των υποψήφιων μνηστήρων για το δημαρχιακό αξίωμα, κρύβεται η προσπάθεια των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αποφύγουν τη λαϊκή καταδίκη για την πολιτική που υλοποιούν (κυβέρνηση) και στηρίζουν (ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.).

Παράλληλα, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή, φανερώνεται το ενδιαφέρον και η σύγκρουση των μεγαλοεπιχειρηματιών να αποκτήσουν ισχυρή επιρροή στα αξιώματα που καθορίζει ο Καλλικράτης, τον οποίο άλλωστε στηρίζουν αναφανδόν («επανάσταση» τη χαρακτήρισε ο Γ. Μπουτάρης).

Απ' αυτή τη σκοπιά, τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν κάθε λόγο και συμφέρον να αξιοποιήσουν την ευκαιρία των τοπικών εκλογών και να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και όσους πρόθυμα παίρνουν θέση στο παιγνίδι που στήνεται για να εγκλωβιστεί η λαϊκή οργή και να μην εκφραστεί με ψήφο καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης έχει επιλογή, να στηρίξει τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το συνδυασμό που στηρίζει το ΚΚΕ, με επικεφαλής στο δήμο τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής της ΝΔ, θα είναι ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ για το Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ως «ανεξάρτητος» από τον ίδιο πολιτικό χώρο, εμφανίζεται ο Σ. Τζακόπουλος.

Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, διαθέσιμοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες Γ. Μπουτάρης, Ν. Ευθυμιάδης και Τ. Τζήκας, αλλά και ο Μπ. Μπαρμπουνάκης, που έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους και διεκδικούν την επίσημη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και κάνουν τις ανάλογες επαφές. Υποψήφιος θα είναι επίσης και ο Στ. Παπαθεμελής, τον οποίο ενδέχεται να στηρίξει ο ΛΑ.Ο.Σ.

Χύθηκε η σούπα της «διαπαραταξιακής»

Χτες, η λεγόμενη «διαπαραταξιακή» για το δήμο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη στήριξη του Τ. Τζήκα (πρόεδρος της «Τεχνόπολης» και του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας) για υποψήφιο δήμαρχο, απορρίπτοντας τους Μ. Τρεμόπουλο από τους Οικολόγους (προαλείφεται για υποψήφιος περιφερειάρχης) και Τ. Μηταφίδη από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά με αντιδεξιά συνθηματολογία, στη «διαπαραταξιακή» συμμετείχαν οι παρατάξεις «Θεσσαλονίκη - Πρωταγωνίστρια» (Χ. Αράπογλου ΠΑΣΟΚ), «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» (Τ. Μηταφίδης ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» (Γ. Μπουτάρης), «Οικολογία - Αλληλεγγύη» (Τρεμόπουλος), «Αλλάζουμε την Πόλη», «Δώδεκα» και «Θεσσαλονίκη - Δημιουργική Πόλη» (Τάσος Τζήκας).

Πρώτος αποχώρησε ο Γ. Μπουτάρης, ο οποίος διεκδικεί για λογαριασμό του την αποκλειστική στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ δε συμφώνησε σε ανάδειξη κοινού υποψηφίου (αναμένεται να αποφασίσει ο Γ. Παπανδρέου). Μετά την τελευταία εξέλιξη αποχώρησε και η παράταξη του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, που όπως φαίνεται θα ανακοινώσει δικό της υποψήφιο.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Επικίνδυνο το τζογάρισμα κάθε είδους

Αδυνατεί ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να εκτιμήσει το ακριβές ύψος της ζημιάς για τα Ταμεία

Με καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίοι συνεισέφεραν με τεχνοκρατικού χαρακτήρα πληροφορίες, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της Εξεταστικής της Βουλής για το θέμα των ομολόγων.

Μεταξύ άλλων, ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Α. Πιλάβιος, εκτίμησε ότι η αγορά ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε πρόκειται για ομόλογα με σταθερό επιτόκιο, είτε για ομόλογα «δομημένα», αποτελεί ρίσκο. Οσον αφορά τα «δομημένα» ομόλογα, ανέφερε ότι είναι λιγότερο εμπορεύσιμα και μεγαλύτερα σε διάρκεια.

Η παραπάνω εκτίμηση έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που επιχειρούν - ο καθένας από την πλευρά του - να αποδείξει την «αθωότητα» των μεν ή των δε, ανάλογα με το ποια ομόλογα προτιμήθηκαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης τους.

Οσον αφορά τους ελέγχους που έγιναν επί ένα χρόνο στις χρηματιστηριακές εταιρείες, ο Α. Πιλάβιος ανέφερε ότι 4 από αυτές συνεργάζονταν αποκλειστικά με ασφαλιστικά ταμεία, ενώ πράξεις γίνονταν ακόμη και με τηλεφωνικές εντολές. Οσον αφορά την «Ακρόπολη ΑΧΕΠΕΥ», η άδεια τής αφαιρέθηκε όχι λόγω της απώλειας εσόδων που προκάλεσαν στα Ταμεία τα δομημένα ομόλογα, αλλά επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν είχε νόμιμη άδεια για παροχή επενδυτικών συμβουλών.

Ο Α. Πιλάβιος, παρά τις ερωτήσεις της βουλευτή του ΚΚΕ, Βέρας Νικολαΐδου, δήλωσε ότι η επιτροπή δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τη ζημιά που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης και το μέγεθος των προμηθειών στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Χτες κατέθεσαν επίσης ο Β. Αλεξανδράκης, διευθυντής διοικητικού της Τράπεζας της Ελλάδας και ο Στ. Μαραβελάκης, τμηματάρχης στην αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ