ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι στην υπηρεσία του μνημονίου

Την αντιλαϊκή στρατηγική που υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ υπηρετούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και οι υποψηφιότητες για τις προσεχείς εκλογές

Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν κάθε συμφέρον να αντιπαλέψουν το μνημόνιο σε όλα τα μέτωπα: Από το εργοστάσιο, το χωράφι, τα σχολεία και τα μαγαζιά, μέχρι την κάλπη του ερχόμενου Νοέμβρη
Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν κάθε συμφέρον να αντιπαλέψουν το μνημόνιο σε όλα τα μέτωπα: Από το εργοστάσιο, το χωράφι, τα σχολεία και τα μαγαζιά, μέχρι την κάλπη του ερχόμενου Νοέμβρη
Ενα σφικτό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, κομμένο και ραμμένο στις επιταγές του μνημονίου, με στόχο την επιτάχυνση των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μέσω του επικείμενου ανασχηματισμού που ο ίδιος προανήγγειλε στη διάρκεια του προχτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έχει και χαρακτήρα «επικοινωνιακού αντιπερισπασμού», με στόχο την παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων, αφού γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζει την επιβολή νέων βίαιων μέτρων, όπως αυτά προβλέπονται από το «επικυρωμένο μνημόνιο».

Γνωρίζοντας ότι τα νέα μέτρα θα επιφέρουν έντονες λαϊκές αντιδράσεις και μπροστά στο κίνδυνο αυτές να εκφραστούν μαζικά στους δρόμους και στις επερχόμενες κάλπες, η κυβέρνηση παίζει το «χαρτί» του ανασχηματισμού.

«Το ζητούμενο είναι ένα σχήμα πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση αναφερόμενος στις «δομικές αλλαγές» του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και στη θέσπιση θέσης «υπουργού Συντονισμού» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε αλλαγές ώστε να μπορούν να είναι πιο λειτουργικές, να είναι πιο παραγωγικές οι δομές των υπουργείων (...) το οποίο θα δημιουργεί συνθήκες τέτοιες, ώστε το έργο, το οποίο παράγουν οι υπουργοί να αποδίδει τα μέγιστα», ανέφερε ο Γ. Πεταλωτής.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να προκαλούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων και να ισχυρίζονται ότι δεν τίθεται θέμα «νέων μέτρων». Μάλιστα, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στήθηκε μια εικονική «αντιπαράθεση» μεταξύ των υπουργών γύρω από το περιεχόμενο του «επικαιροποιήμενου μνημονίου», ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχουν νέα μέτρα».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει μέσα στο φθινόπωρο τη μετάβαση του ΦΠΑ για σειρά προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης από το 11% στο 23% και δρομολογεί πλήθος αντεργατικών και αντιασφαλιστικών ανατροπών και δραστικών περικοπών στη χρηματοδότηση της Υγείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενισχύοντας το κλίμα παραπλάνησης του λαού, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν νέα μέτρα για το 2010 αλλά ένα μνημόνιο, το οποίο γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχει». Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να σημειώσει ότι «η αύξηση του ΦΠΑ υπάρχει μέσα στο μνημόνιο, το οποίο ούτως ή άλλως ισχύει, αφορά στο 2011».

Εντείνεται η βολική ονοματολογία

Ο πρωθυπουργός έχει συνδέσει τις «αλλαγές» στο κυβερνητικό σχήμα με τη μετακίνηση υπουργών που θα θέσουν υποψηφιότητα σε περιφέρειες και δήμους, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να αναλάβουν την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων «δοκιμασμένα» στελέχη της. Την κάθοδό τους στις τοπικές εκλογές έσπευσαν πάντως να αποκλείσουν χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλος.

Χτες, εξάλλου, αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για την κοινή υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γ. Καμίνη για το Δήμο της Αθήνας από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους, μετά την παραίτησή του από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στη δήλωσή του ο Γ. Καμίνης χαρακτηρίζει «τιμητική» την πρόταση του επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη να είναι «υπερκομματικός υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές», σημειώνοντας ότι «δέχτηκε να τη συζητήσει καθώς θεωρεί ότι ολοκλήρωσε το έργο του στο Συνήγορο του Πολίτη». Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επίσημα, ενώ πληροφορίες φέρουν να προωθεί για το Δήμο της Αθήνας την υφυπουργό Υγείας Φ. Γεννηματά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αμπαλάρει τα επόμενα φοροεισπρακτικά πακέτα

Στόχος να συγκεντρωθούν 25 δισ. ευρώ από τις τσέπες του λαού μέχρι το τέλος του 2010

Τα φορολογικά πακέτα για την παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος αμπαλάρει η κυβέρνηση, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, που αναμένεται για τις αρχές του Οκτώβρη.

Τα ακόμη χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα είναι μπροστά, καθώς η οποιαδήποτε «αστοχία» στα εισπρακτικά μεγέθη σημαίνει και τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων «ισοδύναμου αποτελέσματος» με αυτά που έχουν αποφασίσει στο μνημόνιο με τη τρόικα, όπως είναι οι μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης από λεγόμενο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (σήμερα 11%) στο ψηλό (23%).

Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση σχεδιάζει το εύρος των εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης που θα υπερφορολογήσουν, με στόχο να μαζεύουν επιπλέον 1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Συμπληρωματικά εξετάζονται και άλλα μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος», πάντα από την πλευρά της φορολογικής αφαίμαξης του λαού που για την ώρα δεν ανακοινώνονται.

Για το μάζεμα των εσόδων στη βάση των στόχων που έχουν βάλει για το 2010, συνεδρίασε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου. Με κάθε τρόπο, επιχειρούν μέχρι το τέλος τους έτους να συγκεντρώσουν ακόμη 25 δισ. ευρώ, δηλαδή από 5 δισ. ευρώ το μήνα, προκειμένου να βρεθούν μέσα στους αντιλαϊκούς στόχους.

Η κάθετη πτώση στο λαϊκό εισόδημα και στην κατανάλωση γίνεται εμφανής από τη συνολική μάζα του ΦΠΑ που αποδόθηκε και που παρά τις τρανταχτές ανατιμήσεις, τους φοροελέγχους στην αγορά κ.ο.κ., παραμένει στα περυσινά (2009) επίπεδα. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι ετοιμάζουν και πρόσθετα μέτρα, τόσο για τους φόρους όσο και για το παραπέρα τσεκούρωμα των δαπανών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη εξετάστηκε η δυνατότητα μιας ακόμη χαριστικής «ρύθμισης» στα ληξιπρόθεσμα χρέη μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, με κίνητρο μεγάλες εκπτώσεις, μέτρο που και στο παρελθόν έχει εφαρμοστεί, χωρίς να αποδώσει τα αναμενόμενα από τη κυβέρνηση.

Τα γράφουν στο πρόγραμμά τους

«Η πολιτική της κυβέρνησης πιστεύω ότι είναι ούτως ή άλλως σχεδιασμένη πέρα από το μνημόνιο και όπως σωστά κατά καιρούς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει, μια σειρά από θεωρούμενα μέτρα του μνημονίου υπήρξαν θεμελιώδεις τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ, ήδη από το πρόγραμμα που καταθέσαμε το Μάρτιο του 2007». Αυτό δήλωσε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ο ίδιος, φρόντισε να διευκρινίσει το τι εννοεί, δίνοντας ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα: «Το ασφαλιστικό ήταν ήδη από το 2007 ως προτεραιότητα. Οτιδήποτε περιελήφθη στο Ασφαλιστικό είχε προδιαγραφεί ως δέσμευσή μας εκ των προτέρων»!

Τι επιβεβαιώνεται από τις ομολογίες του στελέχους του ΠΑΣΟΚ; Οτι το ΠΑΣΟΚ είχε σαν στρατηγικό στόχο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κι ας κορόιδευε ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά το λαό ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν. Οτι σχεδίαζε μεθοδικά τις περικοπές των συντάξιμων αποδοχών, όταν την ίδια περίοδο ο Γ. Παπανδρέου, εμπαίζοντας χιλιάδες συνταξιούχους, ζητούσε την ψήφο τους, υποσχόμενος «αυξήσεις» στις συντάξεις. Οτι μεθόδευαν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, αλλά έκρυβαν τις θέσεις τους από εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες. Η λίστα των αντιασφαλιστικών ανατροπών που το ΠΑΣΟΚ ήδη είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του από το 2007, δεν έχουν τελειωμό. Τα ίδια εφάρμοσε βέβαια και σαν κυβέρνηση, πριν το 2007.

Αυτές τις θέσεις υλοποιεί και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, με την ψήφιση του μνημονίου. Υπηρετεί κατά γράμμα τη δική του φιλομονοπωλιακή στρατηγική, η οποία ταυτίζεται απόλυτα με το πρόγραμμα που συνδιαμόρφωσε με την τρόικα. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που μιλούν για «μέτρα» που δεν είναι δήθεν «στο DNA του ΠΑΣΟΚ», κοροϊδεύουν και εξαπατούν τον ελληνικό λαό. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον όχι μόνο να απεγκλωβιστούν τώρα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και να περάσουν απέναντι, στο παλλαϊκό μέτωπο που αντιπαλεύει την αντιλαϊκή στρατηγική των κομμάτων του κεφαλαίου, διεκδικώντας τον άλλο, φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης.


Π. Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ