ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΡΟΥ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο

Ανακοίνωση της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

Την πρώτη κοινή υποψηφιότητα για τις τοπικές εκλογές ανακοίνωσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Πρόκειται για τον Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, επί δύο τετραετίες δήμαρχο της Σκύρου. Μάλιστα, ο υποψήφιος σε συνέντευξή του δηλώνει ...«ανεξάρτητος» και πως «η Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που λόγω και της οικονομικής κρίσης πρέπει να ξεπεραστούν τα ταμπού της κομματικής ταυτότητας. Η Αυτοδιοίκηση είναι έξω και πάνω από τα κόμματα». Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν δηλώσει ότι τον στηρίζουν...

Ετσι εννοούν αυτά τα δύο κόμματα την «ανεξαρτησία» και επιχειρούν να παραπλανήσουν το λαό και να υφαρπάξουν την ψήφο του. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν σε αυτή την παγίδα. Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, τα λαϊκά στρώματα είναι υποχρεωμένα από τα πράγματα να αποδοκιμάσουν τις όποιες «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες. Επιπλέον, υπάρχουν και συγκεκριμένα παραδείγματα όπου υποψήφιοι συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και βέβαια, τώρα με τον «Καλλικράτη», τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν πολλούς λόγους να ενεργοποιηθούν ενόψει των τοπικών εκλογών, αφού οι περιφέρειες και σε κάποιες περιπτώσεις οι δήμοι θα συνδεθούν άμεσα με τα «πακέτα» του ΕΣΠΑ, με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και θα μοιράζουν μεγάλα έργα και χρήμα σε επιχειρηματίες.

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Αλήθεια τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπαιγνία; Τι θησαυρός κρύβεται στη Σκύρο των 2.500 κατοίκων; Μήπως έπιασε ο πόνος τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά για τους κτηνοτρόφους της Σκύρου, που έχουν ακόμη απούλητα τα κρέατα και τυροκομικά τους; Μήπως νοιάστηκαν για την εξαθλίωση των ψαράδων του νησιού; Μήπως θα στείλουν χρήματα για το βιολογικό καθαρισμό, που αποτελεί "βούρκο" για το νησί, τους κατοίκους και τους παραθεριστές; Τίποτε από όλα αυτά. Τότε ποιος ευλόγησε αυτή τη συμπαιγνία; Η Σκύρος είναι ένα όμορφο και μικρό νησί, αλλά τα κιλοβάτ, τα λεφτά και τα συμφέροντα είναι πολλά. Η κ. Μπιρμπίλη άρον-άρον υπέγραψε την έγκριση γιγάντιου αιολικού πάρκου στο νότιο μέρος του νησιού. Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα. Μεγαλοκατασκευαστές, ιδιοκτήτες μεγάλων ΜΜΕ, εθνικοί εργολάβοι, μαζί με καλόγερους της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους (έχουν συστήσει και εταιρεία γι' αυτό), καταστρέφουν το νησί για τα ληστρικά κέρδη τους. Αυτό το σχέδιο είναι η βάση της κοινής επιλογής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γιατί και οι δύο είναι αυθεντικοί εκπρόσωποι αυτών των διαπλεκόμενων μεγαλοσυμφερόντων».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Κριτήριο ψήφου για το λαό η κατάσταση στο χώρο της Υγείας

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, έκανε περιοδεία χτες στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος»

Ο Νίκος Σοφιανός
Ο Νίκος Σοφιανός
Περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Παμμακάριστος», πραγματοποίησε χτες το πρωί, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Νίκος Σοφιανός επικεφαλής κλιμακίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο οποίο συμμετείχε και ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθήνας, επισκέφθηκαν τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του νοσοκομείου καθώς και άλλους χώρους όπου στεγάζονται τα αιματολογικά εργαστήρια, τα εξωτερικά ιατρεία, τα γραφεία γιατρών και νοσοκόμων, το τμήμα φαρμακείου, τα συνεργεία καθαρισμού, τα μαγειρεία. Παράλληλα, συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τις τεράστιες ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο προσωπικό, τις δύσκολες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης που επιβάλλουν με την πολιτική τους στο σύνολο της εργατικής τάξης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, κόμματα του ευρωμονόδρομου και μνημόνιο.

Οπως τόνισαν στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι, το μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου θα έρθει με τη λήξη των συμβασιούχων με stage, τον ερχόμενο Νοέμβρη. «Θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα», ανέφερε ένας εργαζόμενος. Και πρόσθεσε: «Είμαστε εργαζόμενοι - άνεργοι. Δουλεύουμε ατελείωτες ώρες και δεν πληρωνόμαστε. Σε λίγο καιρό θα φύγουν και οι συνάδελφοί με τις συμβάσεις. Τι θα κάνουμε»;

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος στις συζητήσεις που έγιναν, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα, έχοντας ήδη χάσει πολλά (εισοδήματα, σύνταξη, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις) από την εφαρμοζόμενη πολιτική και χάνοντας ακόμα περισσότερα αν δεν αντιδράσουν. Μέσα από μία αγωνιστική στάση, διαβεβαίωσε ότι όλα μπορούν να αλλάξουν κι ακόμα περισσότερα μπορούν να γίνουν, αν οι εργαζόμενοι πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους κόντρα στη μοιρολατρία, στην υποταγή και το συμβιβασμό.

Μετά το τέλος της περιοδείας, ο Νίκος Σοφιανός συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, δήλωσε:

«Συζητήσαμε με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο όχι μόνο για την άσχημη κατάσταση στα εργασιακά δικαιώματα και στο εισόδημά τους αλλά και για τις προοπτικές που ζωγραφίζονται μαύρες, με βάση την εφαρμογή και την επικαιροποίηση του μνημονίου. Αυτό που αναδείξαμε και στις συζητήσεις, είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η μάχη των τοπικών εκλογών για να βγουν πολιτικά συμπεράσματα με την καταδίκη αυτής της πολιτικής.

Πέρα από αυτό, όμως, η κατάσταση στο χώρο της Υγείας και στα νοσοκομεία απαιτεί να αποτελέσει κριτήριο ψήφου, για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα μιας και η επικαιροποίηση του μνημονίου προβλέπει γενική αύξηση των εισφορών των εργαζομένων που επισκέπτονται τα νοσοκομεία, απομύζηση των ασφαλιστικών ταμείων, γενικευμένη ανακοστολόγηση των υλικών και των ιατρικών πράξεων. Θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθεί κάθε πληρωμή (σ.σ. των ασφαλισμένων) στο δημόσιο νοσοκομείο.

Θεωρούμε ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με συμβάσεις και προγράμματα stage. Χρειάζονται μαζικοί διορισμοί, σήμερα, τώρα, κόντρα στην πολιτική λιτότητας και βίαιης επίθεσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτά αποτελούν κριτήριο ψήφου και εννοείται ότι αυτά πρέπει να κυριαρχήσουν και στη συζήτηση μπροστά στις τοπικές εκλογές».

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 70 παιδιά

Περισσότερα από 70 παιδιά εργατικών λαϊκών οικογενειών θα μείνουν εκτός των 14 παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Ιωαννιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, υποβλήθηκαν 1.200 αιτήσεις (250 παραπάνω συγκριτικά με πέρσι) και έγιναν δεκτές 1.127 που σημαίνει ότι μένουν εκτός 73 παιδιά χωρίς να υπολογίζονται οι οικογένειες που δεν κατέθεσαν σχετικές αιτήσεις και αποκλείστηκαν λόγω οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, άλλων ταξικών φραγμών που μπαίνουν.

Την κατάσταση επιδεινώνουν, μεταξύ άλλων, και οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, αφού οι 120 περίπου εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την παροχή φροντίδας, ολοκληρωμένης κάλυψης υπηρεσιών προσχολικής αγωγής, πόσο μάλλον που ο ρυθμός αύξησης των εργαζομένων που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποσύρονται από τη δουλειά είναι διπλάσιος από πέρσι (φτάνει το 10%). Οι ελλείψεις αυτές επιχειρείται να «μπαλωθούν» με μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες του δήμου, καθώς οι προσλήψεις παγώνουν (σχετική προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ όπως αναφέρθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου προβλέπεται για μετά τις εκλογές).

Σε σχετική ανακοίνωση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και «τοπικό». Και καλεί σε αντίσταση και πάλη στη συνολική αντιλαϊκή επίθεση, διεκδικώντας μεταξύ άλλων αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, κατάργηση των τροφείων και κάλυψη των λειτουργικών εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, μονιμοποίηση όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα.

Περιοδεία στα ΕΛΠΕ

Ο Νίκος Σοφιανός θα πραγματοποιήσει περιοδεία και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στην Ελευσίνα, σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου στις 9 το πρωί.

Περιοδείες του Γιώργου Μαρίνου

Το πρόγραμμα περιοδειών του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτή Εύβοιας και υποψήφιου Περιφερειάρχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έχει ως εξής:

-- Πέμπτη 26/8, το πρωί θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Χαλκίδας και το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στο Βαθύ Αυλίδας.

-- Παρασκευή 27/8, στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΚΟ Αλιβερίου στον Κάραβο Αλιβερίου.

-- Σάββατο 28/8, το πρωί θα περιοδεύσει στα εμπορικά καταστήματα του Αλιβερίου.

-- Κυριακή 29/8, θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΚΟ Λουτρών Αιδηψού στα Λουτρά στην παραλία στις 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ