ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Θέλουν φθηνούς κι ευέλικτους εργαζόμενους

Ανακοίνωση του ΜΑΣ σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση

Με αφορμή την προχτεσινή κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη Διά Βίου Μάθηση, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με ανακοίνωσή του, αναφέρεται στις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που θα φέρει το νομοσχέδιο στην εκπαίδευση και στην εργασία και καλεί τους φοιτητές - ιδιαίτερα αυτούς από τα λαϊκά στρώματα - σε συστράτευση κι αγώνα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΜΑΣ έχει ως εξής:

«Το νομοσχέδιο για τη διά βίου μάθηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας εξυπηρετεί μόνο ένα στόχο: Την παραγωγή φτηνών - ευέλικτων εργαζομένων και επιστημόνων για τα μονοπώλια και τις επιχειρήσεις, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

Το νέο νομοσχέδιο:

  • Νομιμοποιεί τα κολέγια, δηλαδή τα ιδιωτικά μαγαζιά στην εκπαίδευση.
  • Αποσυνδέει πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα.
  • Μετατρέπει τις σπουδές σε προσωπική υπόθεση του σπουδαστή. Διαλύονται τα προγράμματα σπουδών.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και κατά κύριο λόγο οι σημερινοί μαθητές και σπουδαστές, ιδιαίτερα αυτοί που προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες, θα κυνηγούν πιστωτικές μονάδες, απ' τις σχολές τους, τα ιδιωτικά κολέγια, τα ΙΕΚ, τα συνέδρια, τις ημερίδες, τη συμμετοχή σε ΜΚΟ και την κάθε είδους δραστηριότητα ώστε να αποκτούν δεξιότητες και κάθε στιγμή να καλύπτουν τις ανάγκες της εργοδοσίας ώστε να μπορέσουν να βρουν και να διατηρήσουν τη δουλειά τους.

Η ύπαρξη αποφοίτων σε παραπλήσιο αντικείμενο από διάφορους δρόμους (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ κτλ.) θα διαμορφώνει τη στρατιά ανέργων που είναι απαραίτητη για να προχωρεί το ξεθεμέλιωμα των εργασιακών σχέσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων. Επομένως, πιο "ανταγωνιστικοί" θα είναι αυτοί που στην αγορά εργασίας θα δουλεύουν με τους χειρότερους όρους, θα επανακαταρτίζονται και θα ημιαπασχολούνται, θα είναι για μεγάλα διαστήματα άνεργοι.

Διέξοδος από αυτή την κατάσταση υπάρχει. Απαιτεί την πλήρη σύγκρουση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, πλάι στο ταξικό εργατικό, το ΠΑΜΕ, με την καρδιά της στρατηγικής, της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Χρειάζεται ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια.

Πρέπει οι φοιτητές και οι σπουδαστές, ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από εργατικές - λαϊκές οικογένειες, να πάρουν θέση στην πρώτη γραμμή του αγώνα με το ΜΑΣ για λαϊκή Παιδεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αγωνιστικό καλωσόρισμα στους νεοδιόριστους

Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ
«Ο μόνιμος διορισμός σου είναι κατάκτηση του κινήματος και δική σου, όμως ο δρόμος δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα»...

Αγωνιστικό καλωσόρισμα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς απηύθυνε το ΠΑΜΕ, με εξορμήσεις τις προηγούμενες μέρες σε Γραφεία και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όπου οι εκπαιδευτικοί αναλάμβαναν το διορισμό τους και θα συνεχίσει τις εξορμήσεις το επόμενο διάστημα στα σχολεία.

Στην προκήρυξη που απευθύνεται στους νεοδιόριστους, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων σημειώνει για το τι θα αντιμετωπίσουν οι νέοι εκπαιδευτικοί:

  • «Με τα τελευταία μέτρα λεηλατείται ο μισθός του εκπαιδευτικού. Χαρακτηριστικά, ένας νεοδιόριστος χάνει επιπλέον 2.000 ευρώ το χρόνο σε σχέση με τον ήδη κουτσουρεμένο μισθό του 2009. Ερχονται κι άλλα μέτρα! Μάλιστα στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται η μη καταβολή ακόμα και του επιδόματος για τα Χριστούγεννα! Το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα πετσοκόψει παραπέρα τους μισθούς μας!
  • Οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών δέχονται ισχυρότατο πλήγμα. Καταργείται η μονιμότητα και η οργανικότητα της θέσης, ο εκπαιδευτικός γίνεται λάστιχο για να καλύπτει κενά από σχολείο σε σχολείο, από νομό σε νομό, υποχρεώνεται να δουλεύει υπερωριακά.
  • Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας γενικεύονται, ενώ χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί πετιούνται στο δρόμο.
  • Με το τελευταίο αντιασφαλιστικό έκτρωμα, οι συντάξεις μετατρέπονται σε ένα προνοιακό επίδομα και αυτό στα βαθιά γεράματα. Σχεδιάζεται άμεσα η πλήρης κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, του ΕΦΑΠΑΞ και η αύξηση των εισφορών για υγεία - σύνταξη.
Να θυμάσαι πάντα ποιος είσαι!

Εργαζόμενος κι όχι "κρατικός υπάλληλος" της υποταγής. Παιδί εργαζομένων κι όχι εφοπλιστών. Επιστήμονας κι όχι παπαγαλάκι της νέας τάξης. Παιδαγωγός κι όχι ταξιθέτης ψυχών και μαθητών. Στο δημόσιο σχολείο, όπως και στην κοινωνία, δε μπορείς να πατάς σε δυο βάρκες, δε μπορείς να' χεις δυο αφεντικά: ή τη μόρφωση όλων των μαθητών σου θα υπηρετείς ή την κυριαρχία και την κερδοσκοπία των αφεντικών.Μην υιοθετήσεις την ιδεολογία και τα «αυτονόητα» της νέας τάξης.

Να συνεχίσεις να λες: "Γνώση" κι όχι "πληροφορίες". "Μόρφωση" κι όχι "κατάρτιση" ή "δεξιότητες". "Εργασία" κι όχι "απασχόληση". "Δικαιώματα" κι όχι "ευκαιρίες". "Σταθερά-μόνιμα" κι όχι ευέλικτα», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ απευθυνόμενη στους νέους εκπαιδευτικούς.

Το ΠΑΜΕ προειδοποιεί ακόμα τους νεοδιόριστους: «Αυτοί που σε "καλωσορίζουν" με χτυπήματα στην πλάτη και κουβέντες κατανόησης, είναι οι ίδιοι που θα προσπαθήσουν να σε κάνουν υποτακτικό και γονατιστό. Είναι οι ίδιοι που θα επιδιώξουν να σε "καλωσορίσουν" στον κόσμο του αυταρχισμού, των διευθυντών εκπαίδευσης, των προϊσταμένων και των πάντα πρόθυμων κολαούζων τους. Θα επιδιώξουν να σε "καλωσορίσουν" στον κόσμο του κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, σε αυτούς που έχουν βάλει πλάτες στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική, που έχουν συμβάλλει στην ενσωμάτωση του κινήματος των εκπαιδευτικών».

Και τέλος, καλεί τους νέους εκπαιδευτικούς: «Ελα με το ΠΑΜΕ! Η ελπίδα βρίσκεται στο δίκιο της ταξικής πάλης. Ελα στον αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή, στη δουλειά και στη μόρφωση όλων των παιδιών. Συσπειρώσου στις επιτροπές του ΠΑΜΕ στην ΕΛΜΕ και στο ΣΥΛΛΟΓΟ».

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Οι εκδηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε διάφορες πόλεις, ενώ εντατικά ετοιμάζονται οι εκδηλώσεις κορύφωσης του Φεστιβάλ στην Αθήνα, που θα γίνουν στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον.

Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 9, 10 και 11 Σεπτέμβρη γίνεται το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Στο μεταξύ, οι εκδηλώσεις του 36ου Φεστιβάλ που γίνονται αυτές τις μέρες ανά την Ελλάδα είναι οι εξής:

Σήμερα Σάββατο
  • Στην Αμφισσα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Παναγής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
  • Στη Νάουσα, στις 8 μ.μ., στο δημοτικό πάρκο (κιόσκι) ομιλητής Γιώργος Χαβατζάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Στην Τούζλα Σερρών, στις 8 μ.μ., στις μπασκέτες δίπλα στο κάμπινγκ. Θα μιλήσει ο Νίκος Καρύδας, μέλος της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει ο Στέργιος Μπράτσος, υποψήφιος Δήμαρχος Παγγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Αύριο Κυριακή
  • Στη Λευκάδα, στις 9 μ.μ., στο Πάρκο Παραλίας. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
  • Στην Καλαμπάκα, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Θα μιλήσει ο Θ. Κώτσιος, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμπάκας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Τρίτη 31 Αυγούστου
  • Στην πλατεία της Μηχανιώνας (Θεσ/νίκη), στις 8 μ.μ., με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά».
Προσφορά στην ΚΝΕ

Η Μπλίκα Καίτη προσφέρει στην ΚΝΕ 500 ευρώ, ως ενίσχυση για το 36ο Φεστιβάλ της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ