ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΟΥΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΟΥΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΦΩΤ.

Ο σύντροφος Νικόλαος Κουτσουρούμπας, στη μνήμη του συντρόφου ΑΛΕΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ και για τον ΔΣΕ προσφέρει το ποσό των 100 ευρώ, μέσω της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη, της τόσο πρόωρα χαμένης συντρόφισσας, ΡΟΥΛΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ, που καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της σκληρής της πάλης με την επάρατη ασθένεια δε σταμάτησε να αγωνίζεται ως κορυφαίο στέλεχος της ΚΟΠ, οι σύντροφοι και φίλοι της Γιάννης, Μάτα και Στέλλα Παπαοικονόμου, προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Περάματος.

Οι αγώνες της Ρούλας και η λαμπερή σκέψη της θα αποτελούν οδηγό στην πορεία του λαού μας προς το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, γιατί στη φύση τίποτε δεν πάει χαμένο.

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ. Ο σύζυγός της, Βασίλης Στεφάνου, στη μνήμη της, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Σαλαμίνας.

Επίσης, ο ίδιος, προσφέρει στη μνήμη της Ρούλας Καλογερογιάννη που χάθηκε πρόωρα, 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Σαλαμίνας.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

Η συντρόφισσά του Κατερίνα και τα παιδιά του Νίκος και Αλεξάνδρα.

***

8 Σεπτέμβρη «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ. «Ο πατέρας εξορία και το σπίτι ορφανό!»

Στη μνήμη του, η κόρη του, αναγνωρίζοντας τους αγώνες και τη θυσία του, στο Κόμμα και για τις ιδέες του που έζησε μακριά της, προσφέρει 200 ευρώ για τη συνέχιση και τη δικαίωσή τους.

Η κόρη του, από τη Ν. Σμύρνη, Μάχη Σαμαρά

***

ΦΩΤ.

Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΤΟΣ γεννήθηκε στα Δαμουλιανάτα Κεφαλλονιάς το 1926. Από τη νεανική του ηλικία δέθηκε με τα ιδανικά του ΚΚΕ. Πρώτα Αετόπουλο, μετά στο ΕΑΜ και, τέλος, στο ΚΚΕ, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Για τη δράση του κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε αλλά δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για τα ιδανικά που πίστεψε. «Εφυγε» από κοντά μας στις 2 Σεπτέμβρη 2009.

ΤΣΙΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΣΙΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 300 ευρώ για την ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας παιδιού ΑΝΔΡΕΑ ΔΑΟΥΣΗ, που, την 1η Σεπτέμβρη είχε τα γενέθλιά του αλλά «έφυγε», πρόωρα, στα 42 του χρόνια, από τη ζωή, ο πατέρας του Δαούσης Γιάννης και η μάνα του Καρολίνα (Ντίνα) Δαούση, προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ ως ενίσχυση.

***

Στη μνήμη των παππούδων μου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και ΔΙΑΜΑΝΤΗ προσφέρω για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ 50 ευρώ.

Θανάσης Μπόμης, Καβάλα.

***

ΦΩΤ.

Στις 6 του Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος που έφυγε από τη ζωή ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΔΑΣ από την Καλλιράχη της Θάσου. Ο σ. Παναγιώτης αφιέρωσε τη ζωή του για το καλό του λαού, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό. Στάθηκε αταλάντευτος και αποφασιστικός στα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος. Τον διέκρινε η λεβεντιά, η αγωνιστικότητα, η σταθερότητα στις αρχές του Κόμματος. Αντιπάλευε τον οπορτουνισμό και το συμβιβασμό, κάθε φαινόμενο συναίνεσης και ταξικής συνεργασίας. Ηταν σεμνός και ανιδιοτελής, όπως αρμόζει στους κομμουνιστές. Για τη δράση του εξορίστηκε, επί σειρά ετών, στο Παρθένι, στο Λακί της Λέρου και στα Κύθηρα.

Στη μνήμη του, η σύντροφός του στη ζωή και στο Κόμμα, Πηνελόπη Ροδά, που στα πιο δύσκολα χρόνια της ζωής του, στην εξορία, ήταν μαζί του, προσφέρει 400 ευρώ για τις εκλογικές ανάγκες του Κόμματος.

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
***

ΦΩΤ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΔΑΣ εκτελέστηκε στις 26 Ιούνη του 1948, στου Γουδή. Το 1913 στρατεύτηκε στο Λιμενικό Σώμα. Με την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς, το 1942, κατατάχτηκε στο ΕΑΜ και, με εντολή του, έφυγε στη Μέση Ανατολή. Πήρε μέρος στο Κίνημα της Μ. Ανατολής ως πλήρωμα του θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ. Με την καταστολή του από τους Αγγλους ιμπεριαλιστές, κλείστηκε σε διάφορα στρατόπεδα, απ' όπου απελευθερώθηκε όταν έφυγαν οι Γερμανοί. Πιάστηκε το 1947 και αφού βασανίστηκε απάνθρωπα εκτελέστηκε μετά από 1 χρόνο με άλλους σ/φους του πολεμικού ναυτικού.

Στη μνήμη του, η Πηνελόπη Ροδά προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ για τις εκλογικές ανάγκες.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αλησμόνητου μαχητή του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΜΟΥ (ΠΛΑΤΑΝΟΥ) από τη Σιάτιστα, που σκοτώθηκε σε μάχη στις 12 Φλεβάρη του 1949, η γυναίκα του Βάσω και ο γιος του Γιάννης προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟ Κοζάνης.

***

ΦΩΤ.

Στις 21.8.2010 έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος αδερφός και θείος, ΔΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Μπουσίους Ιωαννίνων το 1930 σε μια πολυμελή οικογένεια με πέντε παιδιά. Σε ηλικία 17 ετών κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Προσπαθώντας να σώσει τραυματία συμπολεμιστή του, τραυματίζεται βαριά ο ίδιος, χάνοντας εξ ολοκλήρου την όρασή του. Παρ' όλα αυτά, σε ηλικία 30 ετών, επωφελούμενος των ευεργετημάτων του σοσιαλισμού, κατορθώνει να μορφωθεί. Πέρασε με επιτυχία όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, πήρε πτυχίο καθηγητή φιλολογίας και διορίστηκε σε σχολείο με παιδιά που έχουν προβλήματα όρασης.

ΤΣΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΤΣΙΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Για τα ιδανικά που πάλεψε και έδωσε μέρος της ζωής του, στη μνήμη του, τ' αδέρφια του, Λευτέρης, Βασιλική, Αλεξάνδρα, Φρειδερίκη και τα ανίψια του προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, στη μνήμη του αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΠΗ, που πέθανε στις 2.8.2010, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ν. Φιλ/φειας - Ν. Χαλκηδόνας, το ποσό των 50 ευρώ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του παιδιού μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ που, στις 10 Αυγούστου, συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε», η μητέρα του Νίτσα Παπανικολάου και ο γιος του Νίκος Παπανικολάου προσφέρουν 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή», μέσω λογαριασμού (040/768014-83) της Εθνικής Τράπεζας.

***

ΦΩΤ.

Ο Θανάσης Λιανός από το Τορόντο του Καναδά, στη μνήμη του θείου του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΥΡΠΙΡΗ που δολοφονήθηκε από φασίστες παρακρατικούς μαζί με άλλους συντρόφους του στις 2.6.1945 στην Ασσούτενα της Β. Τριφυλίας, προσφέρει στο ΚΚΕ 300 δολάρια Καναδά.

***

3 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των αγωνιστών:

ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΤΟΥ (φωτ.) του Στυλιανού, μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΕΛΑΣ που δολοφονήθηκε από τη συμμορία του Βουρλάκη στις 21.8.1946, στο Ζαχαράκι Ρεντίνας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΙΟΥΛΙΑΣ ΤΣΙΡΗ του Ευαγγέλου, μαχήτριας της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε τον Οκτώβρη του 1948 στις μάχες του Κούλα Πλατύ, στο Βίτσι.

ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΤΣΙΡΗ (φωτ.) του Αλεξάνδρου, μαχήτριας της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, που πέθανε το Σεπτέμβρη του 2005.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΙΡΗ (φωτ.) του Λάμπρου, πολιτικού πρόσφυγα από την Τασκένδη, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα τον Γενάρη του 1983 στο Ρέθυμνο Κρήτης.

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΞΗ του Στυλιανού, μαχητή του ΔΣΕ που σκοτώθηκε στο Βίτσι, στη θέση Τριανταφυλλιά, το Γενάρη του 1949.

ΚΩΣΤΑ ΑΛΕΞΗ του Στυλιανού, μαχητή του ΔΣΕ και πολιτικού πρόσφυγα που πέθανε στην Τασκένδη, τον Οκτώβρη του 2007,

ο Λάμπρος Τσίρης του Ευαγγέλου προσφέρει 150 ευρώ, ο Χρήστος και η Αικατερίνη Αλέξη 60 ευρώ, και η Μαρία Μούτου, χήρα του Ανδρέα Μούτου, 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

«Εφυγε» από κοντά μας, στις 18.7.2010, ο σύντροφος ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΑΣΤ. ΚΑΥΚΑΛΕΤΟΣ, σε ηλικία 84 χρόνων. Γεννήθηκε το 1926 στο Κλήμα Ευπαλίου Φωκίδας, από αγροτική οικογένεια. Παιδί ακόμα, παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση απ' όπου και τιμήθηκε αργότερα. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Για, σχεδόν, 40 χρόνια, μέχρι το θάνατό του, με ανιδιοτέλεια υπερασπίζεται τις αξίες και τα ιδανικά του Κόμματος. Τις δύσκολες στιγμές για το Κόμμα (όπως την περίοδο 1989/91) δεν απογοητεύτηκε, δεν έκανε πίσω. Πάντα χαμογελαστός, με πίστη και αισιοδοξία, στήριξε τις αρχές και την πολιτική του Κόμματός μας.

ΡΟΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΟΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στην κηδεία του που έγινε στο χωριό του, την Πηγή Ευπαλίου, στις 19.7.2010, τον τίμησαν με την παρουσία τους και τον αποχαιρέτισαν όλοι οι συγχωριανοί του, πλήθος συναγωνιστών του και φίλων από τη γύρω περιοχή, οι σύντροφοί του από την κομματική οργάνωση και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ναυπακτίας - Δωρίδας, όπως επίσης και στο 40ήμερο μνημόσυνο που έγινε την Κυριακή 22.8.010.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Μαρία, τα παιδιά του Γιώργος, Τάσος, Σοφία και Τάσος Ρόκκος. Η νύφη του Μαρία Καυκαλέτου, σύντροφοι και συναγωνιστές πρόσφεραν το ποσό των 320 ευρώ στην ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ευπαλίου, της οποίας ήταν μέλος, ως το τέλος της ζωής του.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ (χήρας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ), που πέθανε στις 14.9.2008 και του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ, αγωνιστή του ΕΛΑΣ που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1943, η κόρη τους Φανή και ο εγγονός Αλέξης Χιονίδης, προσφέρουν 200 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ και 50 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

***

ΦΩΤ.

Στις 3 Αυγούστου 2010, «έφυγε. από τη ζωή ο σύντροφος ΚΟΛΟΒΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, σε ηλικία 85 ετών. Γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων από φτωχούς γονείς, μαχητής του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία μέχρι το 1948, οπότε επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα, στο Συκούριο Λάρισας, όπου και έζησε ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Λάρισας.

***

ΦΩΤ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που μας άφησε ο σύντροφος ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ του Ιωάννη. Γεννήθηκε στο Παλατιανό του Κιλκίς το 1927 από αριστερή οικογένεια. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και γι' αυτό οι απόντες από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας, τον έστειλαν στη Μακρόνησο. Μέλος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ που ήταν υπεύθυνος στην περιοχή μας. Σταθερός και αταλάντευτος κομμουνιστής, πρώτος στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της Αντίστασης. Αγέρωχος ψυχικά και σωματικά κοίταζε πάντα μπροστά σίγουρος για την πραγματοποίηση της πολιτικής του ΚΚΕ.

ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
Στη μνήμη του, η ΚΟ Μυλοχωρίου Κιλκίς, μέλος της οποίας υπήρξε, προσφέρει 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ (φωτ.), που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, καθώς επίσης των αδελφών μου ΒΑΣΙΛΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ και ΘΕΟΔΩΡΟ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, του γιου μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, και του γαμπρού μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Α. Ιλισίων.

Νίκος Σταμούλης


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΔΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΔΑΣ

Μαρία Χαρατσίδου
Μαρία Χαρατσίδου

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Απολλωνάτος Ζαχαρίας
Απολλωνάτος Ζαχαρίας

ΔΑΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ
ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ

Δημήτρης Λιάπης
Δημήτρης Λιάπης

ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ
ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΜΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΜΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΥΡΠΙΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΥΡΠΙΡΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΔΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΔΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΚΟΛΟΒΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΟΛΟΒΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΑΣΤ. ΚΑΥΚΑΛΕΤΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΑΣΤ. ΚΑΥΚΑΛΕΤΟΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Σήμερα, Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010, στην Αγία Παρασκευή Πατρών, τελείται 40ήμερο μνημόσυνο του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΓΚΑ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Θεοδώρα, καθώς και τα παιδιά του Ευγενία - Σπύρος - Ελένη - Πέτρος προσφέρουν 200 ευρώ στην ΚΟΒ Ταμπαχάνων Πάτρας του ΚΚΕ.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΤΑΣΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ
ΤΑΣΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ
φωτό

Την Τρίτη 24 Αυγούστου 2010, κηδεύτηκε ο αγωνιστής - κομμουνιστής ΤΑΣΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ. Ηταν παρών σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που έδωσε το Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Είχε σημαντική συνδικαλιστική δράση μέσα στον κλάδο των οικοδόμων, την τοπική αυτοδιοίκηση στην περιοχή Αιγάλεω, αλλά και γενικότερα σε όλες τις εκλογικές μάχες που έδωσε το Κόμμα μας. Δε θα τον ξεχάσω ποτέ.

Στην μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αγίου Σπυρίδωνα - Νταμαρακίων Αιγάλεω.

Ο φίλος και σύντροφός του

Νίκος Μεντικίδης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ