ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΡΟΜΑ
Αιχμή ευρύτερων αντιλαϊκών μέτρων καταστολής

Οι απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία συνεχίζονται
Οι απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία συνεχίζονται
«Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν οι απελάσεις των Ρομά» διαμήνυσε κατηγορηματικά ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί δεν πρόκειται να πτοηθεί από τα ψελλίσματα περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου. Και γιατί να το κάνει άλλωστε.

Το Ευρωκοινοβούλιο αντέδρασε σχεδόν ένα μήνα μετά την εξαγγελία του πογκρόμ Σαρκοζί κατά των Ρομά και αρκετές μέρες μετά την έναρξη των πρώτων απελάσεων, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, (1.000 Ρομά έχουν ήδη απελαθεί προς Ρουμανία και Βουλγαρία) παρά την κλιμακούμενη διεθνή, αλλά και εσωτερική αντίδραση, που εκδηλώθηκε και με μεγάλες διαδηλώσεις το περασμένο Σάββατο σε όλη τη Γαλλία. Και τι ακριβώς αποφάσισε; Να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό των απελάσεων, την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκαλώντας την για καθυστερημένες αντιδράσεις και για μη λήψη μέτρων για την ενσωμάτωση των Ρομά και την εξέταση από την επίτροπο Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ του κατά πόσο η γαλλική κυβέρνηση παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και κατά συνέπεια θα πρέπει να προσαχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή, κάλεσε τους εμπνευστές και εκτελεστές της πολιτικής εκείνης που καλλιεργεί το έδαφος για τις διώξεις των Ρομά να παρέμβουν για να «ελέγξουν» την κατάσταση. Εγκάλεσε για τη στάση της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που όταν άρχισαν οι απελάσεις υποστήριζε «το δικαίωμα του κάθε κράτους στη διαφύλαξη της ασφάλειάς του από την εγκληματικότητα» και που ακόμη ψάχνει, διά της αρμοδίας επιτρόπου, «να συλλέξει στοιχεία για τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης».

Την υποκρισία των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο σχετικά με την κατάσταση των Ρομά κατήγγειλε με παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σχολιάζοντας το ψήφισμα της Ευρωβουλής.

Συνολικό το σχέδιο Σαρκοζί

Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους το πογκρόμ που ξεκίνησε κατά των Ρομά και των περιπλανώμενων, στο πλαίσιο του συνολικού πολέμου που έχει κηρύξει η πλουτοκρατία κατά της εργατικής τάξης. Η πολιτική Σαρκοζί σαφώς στιγμάτισε μια εθνοτική κοινότητα και μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Πάνω από όλα, όμως, στιγμάτισε την ίδια τη φτώχεια, το ίδιο το φαινόμενο της περιθωριοποίησης και της σύνθλιψης τμημάτων της εργατικής τάξης από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί την πραγματικότητα χωρίς να την εντάξει στις γενικότερες εξελίξεις, στην παρούσα φάση, στη Γαλλία, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαδικασία κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους ενάντια σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που δέχονται οι κατακτήσεις τους διά μέσου της κατεδάφισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο Σαρκοζί χρησιμοποιεί μια δοκιμασμένη μέθοδο: Τη μέθοδο που αξιοποίησε και το 2005 με τη νεολαία των γκέτο, όταν δαιμονοποίησε τα απελπισμένα πρώην φτηνά εργατικά χέρια, που ο καπιταλισμός πλέον δε χρειαζόταν στο κυνήγι του για μεγαλύτερο κέρδος και τα οποία είχε εξωθήσει στο περιθώριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται (εγκληματικότητα κλπ.). Εθεσε το τμήμα αυτό της εργατικής τάξης απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους ως «απειλή για την ασφάλειά τους, ως εχθρό», επιδιώκοντας να ενεργοποιήσει τα χαμηλότερα ένστικτα επιβίωσής τους, διά της εφαρμογής του γνωστού «διαίρει και βασίλευε». Στόχος, άλλωστε, δεν ήταν μόνο να αποδεχτεί η γαλλική γνώμη τη σκληρή καταστολή στα γκέτο, αλλά και να πειστεί ο μέσος Γάλλος εργαζόμενος ότι «δεν έχει τίποτε κοινό» με αυτούς, να αποσιωπηθεί κάθε πιθανότητα ταξικής ανάλυσης του προβλήματος, η οποία θα οδηγούσε και σε ανάλογη, κοινή, μαζική δράση.

Σήμερα, με περισσότερα από δύο εκατομμύρια εργαζομένους απεργούς στο δρόμο και με αρκετά πιθανή την προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης των εργατικών κινητοποιήσεων, το γαλλικό κεφάλαιο απλώς πήρε εγκαίρως τα μέτρα του. «Βλέποντας» το τι ακριβώς ερχόταν το φθινόπωρο, η κυβέρνηση Σαρκοζί προσπάθησε, εγκαίρως, να διασπάσει, να τρομοκρατήσει και να βυθίσει στη φοβο-λαγνεία τους Γάλλους εργαζόμενους. Να τους παρουσιάσει «ενόχους» για την εγκληματικότητα, που σαφώς έχει κοινωνικο-οικονομικά αίτια, και εχθρούς στον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση.

Επιπλέον, είναι τουλάχιστον αφελές να μη συνδέσει κανείς τα πρωτοφανή μέτρα καταστολής που ανακοινώθηκαν με αφορμή το πογκρόμ κατά των Ρομά με το εργατικό και λαϊκό κίνημα και τις κινητοποιήσεις του. Και μόνο το γεγονός ότι μέσα σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται πρόταση αύξησης της ποινής κάθειρξης (που φθάνει στο μέτρο της αφαίρεσης υπηκοότητας για όσους έχουν προσφάτως γίνει Γάλλοι πολίτες) για οποιονδήποτε κατηγορείται (με ποιανού μαρτυρίες και ποιες αποδείξεις άραγε, όταν η μία μετά την άλλη οι υποθέσεις «αστυνομικής αυτοάμυνας» με νεκρούς φτωχοδιάβολους αναιρούνται) για επίθεση κατά μέλους των δυνάμεων ασφαλείας, είναι αρκετό για ν' αντιληφθεί κανείς ότι είναι προ των πυλών μια σκληρή καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.


Ε. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την υποκρισία Ευρωκοινοβουλίου και ΕΕ

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις απελάσεις Ρομά στη Γαλλία

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με το ψήφισμα για την «Κατάσταση των Ρομά και την ελευθερία κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», υπογράμμισε:

«Την απόλυτη υποκρισία των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, εκφράζουν τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν στο ΕΚ που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση και τις διώξεις των Ρομά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπροστά στις γενικευμένες αντιδράσεις, αποφάσισε να ... συγκροτήσει ειδική ομάδα για να μελετήσει το πρόβλημα!! Νομίζουν ότι έτσι θα κατευνάσουν τη γενική κατακραυγή για την πολιτική των διακρίσεων και θα την περιορίσουν στις αποφάσεις της γαλλικής και της ιταλικής κυβέρνησης που απελαύνουν τους Ρομά. Οι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου που εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση των κρατών - μελών και συναποφασίζουν στην ΕΕ πιστεύουν ότι με την καταδίκη των κυβερνητικών αυτών αποφάσεων, μπορούν να βγάλουν άσπιλους την ΕΕ και εαυτούς για τις διαρκείς και συστηματικές διακρίσεις σε βάρος των Ρομά.

Η πολιτική όμως των διακρίσεων βρίσκεται στην ίδια τη φύση της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου. Είναι τόσο πιο έντονη όσο πιο ευάλωτα είναι τα κοινωνικά στρώματα και όσο πιο μεγάλα κέρδη μπορούν να εξασφαλίσουν στο κεφάλαιο.

Οι Ρομά όλο και περισσότερο θα βρίσκουν μπροστά τους την ΕΕ, τα όργανά της και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν. Μόνο ο κοινός τους αγώνας με τους εργαζόμενους για την ανατροπή της κοινωνίας της εκμετάλλευσης, ενάντια στην ΕΕ και στους υποστηρικτές της, μπορεί να οδηγήσει στο σεβασμό των δικαιωμάτων τους και στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ