ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΑΤΡΙΚΟ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟ 7ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΙΚΑ
Με τεράστιες ελλείψεις προσπαθούν να λειτουργήσουν το νοσοκομείο

Περιοδεία έκανε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Περιοδεία και συζήτηση με το προσωπικό του 7ου Θεραπευτηρίου Αθηνών ΙΚΑ, πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο Ν. Σοφιανός επισκέφθηκε τα γραφεία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, το γραφείο του γενικού διευθυντή και χώρους όπου στεγάζονται τα αιματολογικά, μικροβιολογικά και βιοχημικά εργαστήρια, τα εξωτερικά ιατρεία, τα γραφεία γιατρών και νοσοκόμων, τα μαγειρεία. Παράλληλα, συζήτησε με τους εργαζόμενους για τις τεράστιες ελλείψεις στο χώρο της Υγείας σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο προσωπικό, τις δύσκολες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης με τις μειώσεις στο εισόδημα, στις συντάξεις, την ακρίβεια, ό,τι απορρέει από την εφαρμοζόμενη πολιτική των ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΝΔ - ΕΕ - ΔΝΤ.

«Προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με όσο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διαθέτουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του 7ου Θεραπευτηρίου στη συζήτηση που είχε με τον Νίκο Σοφιανό. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπάρχουν πολλές ελλείψεις».

«Θέλουν να φτιάξουν νοσοκομεία δυο ταχυτήτων, για πλούσιους και φτωχούς», ανέφερε ο Μιλτιάδης Παπασταματίου, διευθυντής Β' Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου. Ενώ παράλληλα πρόσθεσε: «Το εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στο προσωπικό, σε όλους τους εργαζόμενους. Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει, δεν έχει άλλη ευκαιρία».

«Δίνουμε μάχη για να αλλάξει η κατάσταση και στη δουλειά και στη ζωή μας. Δυστυχώς τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ένας γιατρός.

Από την πλευρά του, ο Ν. Σοφιανός στις συζητήσεις που έγιναν, τόνισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το αν ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια, τώρα μπορούν και πρέπει να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων. Οτι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν στο βαθμό που η εργατική τάξη παλεύει και αντιστέκεται. Μέσα από την αγωνιστική τους στάση, όπως είπε, οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους καταψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα κόμματα που «έβαλαν πλάτη» για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Ο κόσμος, όπως είπε, πρέπει και μπορεί να εμπιστευθεί το ΚΚΕ, «ενισχύοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Μετά το τέλος της περιοδείας ο Ν. Σοφιανός, δήλωσε: «Η επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων, η επικαιροποίηση του μνημονίου και οι χειρότερες μέρες που έρχονται, αποτελούν μία ύλη η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εργαζόμενους για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΚΚΕ. Αγώνας σήμερα, ενάντια στην πολιτική μνημονίου - κυβέρνησης - ΕΕ. Αγώνας που ανοίγει το δρόμο σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης».

Σήμερα η τελευταία μέρα για τις μεταδημοτεύσεις

Eurokinissi

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 14 Νοέμβρη 2010 ΟΛΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ.

Δε θα υπάρχουν κάλπες για ετεροδημότες όπως γίνεται στις βουλευτικές εκλογές. Δε θα υπάρξουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών. Πολύ απλά, αν κάποιος που διαμένει στην Αθήνα, αλλά είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη, άσχετα εάν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισε στον τόπο κατοικίας του ως ετεροδημότης.

Αν κάποιοι επιθυμούν να ψηφίσουν στο δήμο διαμονής τους (εφόσον είναι διαφορετικός από το δήμο που είναι γραμμένοι) πρέπει να κάνουν μεταδημότευση μέχρι τις 31/8/2010.

Μεταδημότευση μπορεί να γίνει στους δήμους όπου:

1. Διαμένουν τουλάχιστον επί μια διετία ή

2. Είναι δημότης ο άλλος σύζυγος ή

3. Ηταν δημότες πριν από το γάμο σε περίπτωση λύσης αυτού ή

4. Ηταν αρχικά δημότες οι ίδιοι ή οι γονείς τους, δυνατότητα όμως που παρέχεται για μια μόνο φορά.

Επισημαίνεται ότι:

Μέχρι την ίδια ημερομηνία 31/8/2010 πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους:

  • Οι Ευρωπαίοι από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ που μένουν στην Ελλάδα και
  • Οι ομογενείς και υπήκοοι τρίτων χωρών που νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα και πληρούν τις αντίστοιχες διατάξεις.
  • Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να γίνει με την προσκόμιση: α) Διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και β) υπεύθυνης δήλωσης για τον τόπο κατοικίας.
Αλήθειες και ψέματα - Καλλικράτης

-- Ο «Καλλικράτης» θα συμβάλλει σε ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων;

Εχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε που δρομολογήθηκε στην Ελλάδα η εφαρμογή των «αναπτυξιακών» προγραμμάτων με ευρωενωσιακή και κρατική χρηματοδότηση. Οσο προχωρούσε η υλοποίησή τους τόσο δυνάμωναν και οι κυβερνητικές διακηρύξεις και υποσχέσεις για ικανοποίηση των μακροχρόνιων κοινωνικών αναγκών και για την άμβλυνση των ανισοτήτων, τόσο στο επίπεδο των περιφερειών, όσο και στο επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης των κρατών - μελών. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προβλέψει ότι η κοινοτική στρατηγική και τα αντίστοιχα αναπτυξιακά εργαλεία θα βάθαιναν την ταξική εκμετάλλευση και θα αναπαραγόταν η ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός είναι νομοτελειακός, επομένως και η επιδίωξη του υπερκέρδους - των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον καπιταλισμό λόγω του άναρχου χαρακτήρα της κοινωνικής παραγωγής δεν μπορεί να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη, τόσο μεταξύ των κλάδων της οικονομίας, όσο και μεταξύ των περιοχών (νομών, περιφερειών). Βεβαίως επέρχονται αλλαγές στη θέση περιφερειών, νομών ως προς το μέσο όρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε κρατικό επίπεδο. Ακόμη, τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε ευρωενωσιακό γίνεται ορισμένη διαχείριση των ακραίων ανισομετριών ή και της προοπτικής επιδείνωσής τους λόγω των ευρωενωσιακών ρυθμίσεων (συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, μεγαλύτερη διείσδυση εισαγόμενων εμπορευμάτων, απότομη αύξηση της ακρίβειας). Τα ΚΠΣ - πόροι συγκεντρωμένοι από την υπεραξία των εργαζομένων σε ευρωενωσιακό και εθνοκρατικό επίπεδο - αποτελούν μια τέτοια διαχείριση.

Μετά την οικονομική κρίση του 1991-'93, η ελληνική οικονομία πέρασε σε μια 14ετή περίοδο αναζωογόνησης και ανόδου, μια καπιταλιστική ανάπτυξη που βάθυνε και την ανισομετρία των περιφερειών της χώραςκαι κυρίως την απόλυτη και σχετική φτώχεια για τη λαϊκή πλειοψηφία. Δεν καταργήθηκε η ανισομετρία ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, ούτε άλλαξε ουσιαστικά η θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Με τις νέες διαδικασίες αξιολόγησης και υλοποίησης του Δ? Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, τα αστικά πολιτικά κόμματα επιχειρούν τη βελτίωση της διαχειριστικής ικανότητας του αστικού κράτους σε αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό το κάνουν χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τον «Καλλικράτη». Με τη νέα διοικητική δομή, στοχεύουν στη συγκέντρωση πόρων στα μεγάλα έργα και υποδομές που υπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων. Οσον αφορά τα κονδύλια που κατευθύνονται στα περιφερειακά προγράμματα, σχεδιάζεται η σύμπραξη «ΑΕ ΟΤΑ» με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ώστε να μειωθεί η δαπανηρή δυσκινησία του κεντρικού μηχανισμού, η πληθώρα των κεντρικών διαχειριστικών φορέων υλοποίησης των χρηματοδοτήσεων. Αναφέρονται σε ΟΤΑ, κυρίως μεγάλων αστικών κέντρων ή και των λεγόμενων «μητροπολιτικών δήμων». Επιχειρείται η μείωση του αριθμού των τελικών δικαιούχων διαχείρισης της χρηματοδότησης σε κάθε περιφέρεια, και κυρίως των μικρότερων δήμων.

Ετσι, ο προσανατολισμός της νέας διοικητικής δομής αφορά την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, στη σύγχρονη εναρμόνιση ορισμένων διοικητικών δομών στις γενικότερες αναδιαρθρώσεις της ευρωενωσιακής αγοράς.

Περιοδεία στα Κάτω Πετράλωνα

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα κάνει περιοδεία σήμερα Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα σε εμπορικά καταστήματα στα Κάτω Πετράλωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ