ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΡΙ - ΑΛΕΥΡΙ - ΨΩΜΙ
Συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις για ανατιμήσεις

Στην τακτική της κοροϊδίας και της δημιουργίας εντυπώσεων ότι δήθεν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και διαθέτει τους μηχανισμούς παρέμβασης για τη συγκράτηση των κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, που απεργάζονται οι εισαγωγείς και οι αλευροβιομήχανοι στο αλεύρι και των αλυσιδωτών ανατιμήσεων που αυτές θα επιφέρουν στο ψωμί, αλλά και σε μια σειρά είδη πρώτης ανάγκης, για τη λαϊκή οικογένεια, επιδίδεται όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση.

Σ' αυτό το πλαίσιο, στελέχη της επαναλαμβάνουν με διάφορους τρόπους τον ισχυρισμό ότι «δε δικαιολογούνται αυξήσεις στο αλεύρι και στο ψωμί», ωστόσο αυτό καθόλου δε σημαίνει ούτε ότι οι ανατιμήσεις που σχεδιάζουν τα μονοπώλια της αγοράς δεν θα γίνουν, ούτε ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να τις εμποδίσει.

Στην προσπάθειά τους, μάλιστα, να «πείσουν» για το αντίθετο τους εργαζόμενους «θυμήθηκαν» και τη διάταξη, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει με ασφαλιστικά μέτρα «για λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος».

Είναι ολοφάνερο, βέβαια, ότι στην πραγματικότητα, το μόνο για το οποίο γίνεται λόγος ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση είναι απλώς ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με τη - στην καλύτερη περίπτωση - χρονική μετάθεση των κερδοσκοπικών ανατιμήσεων. Στην ουσία, η κυβέρνηση προσπαθεί να ...διαχειριστεί και να κάμψει τη λαϊκή αγανάκτηση που προκαλεί η πολιτική της και να αποποιηθεί των ευθυνών που φέρει ακέραια για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, για τη λεηλασία των εισοδημάτων τους από τα μονοπώλια και την κερδοσκοπική δράση του μεγάλου κεφαλαίου, στην οποία έχει παραδώσει πλήρως τη διαμόρφωση των τιμών, έχει παραδώσει βορά στην κερδοσκοπία των μονοπωλίων το εισόδημα των αγροτών και των εργαζομένων.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
«Παγωμένη» και τον Ιούλη

Στο -2% οι χορηγήσεις τον Ιούλη

Νέα υποχώρηση σημείωσαν οι δανειοδοτήσεις των τραπεζών προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το μήνα Ιούλη, γεγονός που σημαίνει ότι η προκλητική οικονομική στήριξη των 78 δισ. ευρώ, που προσέφεραν στις τράπεζες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όχι μόνο δεν εξασφάλισαν ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης για τις μικρές κυρίως επιχειρήσεις και τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά, αντίθετα, οι τράπεζες ενθυλάκωσαν το ζεστό κρατικό χρήμα και το αξιοποιούν για να κάνουν τα δικά τους παιγνίδια, παρά να το ρίξουν στην αγορά, η οποία έχει βουλιάξει από την οικονομική κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγες ημέρες η Εθνική Τράπεζα εξαγόρασε τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΠΓΔΜ, ενώ ανοικτή παραμένει η πρόσκληση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της δημόσιας συμμετοχής στην ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Να, λοιπόν, πού πηγαίνουν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, που δεσμεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ενισχύσει το τραπεζικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, για τον Ιούλη, τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανήλθαν στα 261,1 δισ. ευρώ, έναντι 262,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο Ιούνη. Παράλληλα συνεχίστηκε η υποχώρηση του ετήσιου ρυθμού αύξησης των χορηγούμενων δανείων. Σε δωδεκάμηνη περίοδο το ποσοστό μεταβολής των χορηγούμενων δανείων υποχώρησε από 4,2% το Δεκέμβρη του 2009, σε 2,8% το Μάη, σε 2,4% τον Ιούνη και σε 2% τον Ιούλη του 2010.

Τα υπόλοιπα χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά τον Ιούλη ανήλθαν στα 119,4 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μεταβολή 1,1% - έναντι 3,1% το Δεκέμβρη του 2009 - με τα στεγαστικά δάνεια να διαμορφώνονται στα 81,3 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια στα 35,9 δισ. ευρώ.

Στο χώρο των επιχειρήσεων, τα υπόλοιπα των δανείων ανήλθαν στα 127,8 δισ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση στη γεωργία (γεωργικές επιχειρήσεις) να παραμένει στάσιμη, στη βιομηχανία να υποχωρεί με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής των δανείων να παραμένει αρνητικός για έβδομο συνεχή μήνα, ενώ σε αρνητικά επίπεδα κινήθηκε και η χρηματοδότηση του εμπορίου. Αντίθετα, σε θετικό έδαφος, αν και με μειούμενο ρυθμό, διατηρήθηκε ο δανεισμός στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις κατασκευές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να αποτρέψει νέες αυξήσεις στο ψωμί

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις αυξήσεις στο αλεύρι και τις δηλώσεις της κυβέρνησης, σημειώνει:

«Οι "απειλές" της κυβέρνησης για παρέμβαση της επιτροπής ανταγωνισμού και για υψηλά πρόστιμα αποτελούν ανέκδοτο για τους αλευροβιομήχανους, γιατί γνωρίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καθησυχάσει το λαό και όχι να τους τιμωρήσει για τις προκλητικές αυξήσεις πάνω από 30% στα άλευρα.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να πάρουν εγκαίρως τα μέτρα τους απέναντι στους αλευροβιομήχανους και την κυβέρνηση και να αποτρέψουν νέες αυξήσεις στο ψωμί».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προκήρυξε απεργία για τις 9 και 10 Σεπτέμβρη

Πανελλαδική απεργία για τις 9 και 10 Σεπτέμβρη και απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Οικονομικών προκήρυξε η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδας διαμαρτυρόμενη για τη μείωση των ποσοστών κέρδους του κλάδου. Την απόφαση πήρε η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των προέδρων 44 σωματείων απ' όλη τη χώρα, μετά τη συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου με τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Η Ομοσπονδία ζητάει άμεσο καθορισμό ποσοστών κέρδους για τον κλάδο, ενώ ακόμη αποφάσισαν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ενάντια στους καπνοβιομήχανους που προτίθενται να προχωρήσουν σε μειώσεις στις λιανικές τιμές των τσιγάρων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ
Στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων

Στις «μυλόπετρες» των επιχειρηματικών ανταγωνισμών βρίσκεται αυτήν την περίοδο και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους νησιώτες και τους πολύτεκνους, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στη διαμάχη έχουν εμπλακεί, κρυφά και φανερά, η ΔΕΗ, ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής του Συστήματος) και η αυστριακή εταιρεία «Verbund», η οποία δεν καταβάλλει στο ΔΕΣΜΗΕ τα τέλη «Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας» (ΥΚΩ).

Το τέλος ΥΚΩ θεσπίστηκε για να επιβαρύνονται οι καταναλωτές και όχι οι μέτοχοι το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιωτών και των πολυτέκνων. Στη διαμάχη, μπήκε χτες και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ με μια οργισμένη ανακοίνωση με πολλούς χαρακτηρισμούς για την αυστριακή εταιρεία και γενικότερες κατηγορίες για τη δράση της. Ωστόσο, βασική κατηγορία της ήταν ότι οι ενέργειές της ...«νοθεύουν τον ανταγωνισμό σε βάρος της ΔΕΗ».

Η έγνοια της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας για τον ...ανταγωνισμό δεν ξαφνιάζει. Επιβεβαιώνει την «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΔΕΗ, που σημείωνε σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, ότι η πλειοψηφία «όχι μόνο δεν εναντιώνεται σε αυτή την πολιτική αλλά στο όνομα του εφικτού και του ρεαλισμού συζητάει με ποιον τρόπο θα γίνει δήθεν πιο ανώδυνη η απελευθέρωση». Ενδεικτικά, η ΓΕΝΟΠ δεν αντέδρασε στις επικείμενες ανατιμήσεις τιμολογίων που προωθούνται, ενώ περιορίζεται ουσιαστικά σε παρεμβάσεις που υπερασπίζονται τα εταιρικά συμφέροντα της ΔΕΗ. Οι υπερασπιστές της «απελευθέρωσης» επιμένουν στον αποπροσανατολισμό, μιλώντας για «απελευθέρωση» που «θέλει η τρόικα» και αποδέχονται τον κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ με το... αζημίωτο.

«ΟΦΕΙΛΕΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ»
Απο σήμερα η ισχύς του νόμου

Πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου περί «ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών» η ισχύς του οποίου ξεκινάει σήμερα έχει αναρτήσει από χτες στην ιστοσελίδα της η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται υπόδειγμα αίτησης δικαστικού συμβιβασμού με σχέδιο διευθέτησης των οφειλών που μπορεί να συμπληρώσει και να υποβάλει στις τράπεζες ο οφειλέτης και κατάσταση με τους φορείς στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα οργανώσει από κοινού με τους δικηγορικούς συλλόγους ένα «δίκτυο» στο οποίο θα συμμετέχουν και οι υπόλοιποι φορείς για τη νομική υποστήριξη των οφειλετών που ενδιαφέρονται να επιδιώξουν να κάνουν χρήση των διατάξεων του σχετικού νόμου. Το δίκτυο θα λειτουργήσει σε ένα μήνα περίπου και για διάστημα οκτώ μηνών. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στα δικαστήρια για τις περιπτώσεις που δεν επιτευχθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός αρχίζει στις 3 Γενάρη 2011.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ