ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο πετσόκομμα στις υποτυπώδεις κοινωνικές δαπάνες

Οι αποκλίσεις ανάμεσα στα έσοδα και τους στόχους του μνημονίου είναι το όχημα για να επιταχυνθούν οι προαποφασισμένες περικοπές

Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία θα είναι ξανά τα πρώτα θύματα των περικοπών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση στο όνομα του να πιαστούν οι στόχοι του μνημονίου
Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία θα είναι ξανά τα πρώτα θύματα των περικοπών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση στο όνομα του να πιαστούν οι στόχοι του μνημονίου
Την «περαιτέρω περιστολή των δαπανών» του κρατικού προϋπολογισμού που θα σημάνει νέες δραματικές περικοπές στις υποτυπώδεις κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν απομείνει, αλλά και στους μισθούς των εργαζομένων, προανήγγειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Επιβεβαίωσε και μ' αυτόν τον τρόπο ότι οι πολυθρύλητες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ περί «κοινωνικού πακέτου», είναι μια «φούσκα» προκειμένου να συνεχιστεί απερίσπαστα η αντιλαϊκή επέλαση.

Το πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών θα συνδυαστεί με τη νέα φοροκαταιγίδα, αλλά και την προώθηση επιπλέον ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση. Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους αποφασισμένη να υπηρετήσει μέχρι τέλους το συμφέρον της αστικής τάξης και να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα μέτρα που προβλέπει το «επικαιροποιημένο μνημόνιο».

Τον τρόπο που θα σερβίρει τα νέα βάρβαρα μέτρα, αναζητούσε χτες σε διαδοχικές συσκέψεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι παρουσιάζονται αποκλίσεις των εσόδων του προϋπολογισμού με τους στόχους του μνημονίου, η κυβέρνηση εξετάζει νέες περικοπές και φόρους.

Χτες υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού και με την υπουργό Ανάπτυξης Λ. Κατσέλη, ενόψει και του νέου αναπτυξιακού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να ενισχύσει παραπέρα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Προ των πυλών τα νέα μέτρα

«Τα έσοδα θα ανταποκρίνονται στους στόχους της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους, από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια αναπλήρωση από περαιτέρω περιστολή δαπανών», δήλωσε χτες κυνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας τους αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης.

Ο ίδιος, μάλιστα, προανήγγειλε το επόμενο πακέτο μέτρων, λέγοντας ότι «μέσα στο μνημόνιο περιέχονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένοι στόχοι. Από εκεί και πέρα, κάθε φορά εξειδικεύουμε το πώς αυτοί οι στόχοι εκπληρώνονται, έτσι ώστε να υπάρχει τελική ικανοποίηση και των αναγκών της χώρας μας».

Με συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Γ. Πεταλωτής είπε προσχηματικά ότι «από το 2012 θα μπορεί ο Ελληνας πολίτης να δει την οικονομία να έχει θετικό πρόσημο», προσπαθώντας να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες και αναμονή στο λαό. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «θα πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και δε θα εξαγγείλει παροχές, χωρίς αντίκρισμα», υποστηρίζοντας προκλητικά ότι «η κοινωνία είναι ώριμη»και δέχεται τα μέτρα!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι «από εδώ και πέρα, απαλλαγμένοι από το ταμειακό άγχος, υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε ορίσει», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι προετοιμάζονται νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Χτες, εξάλλου, συνεχίζοντας το «παιχνίδι» του «καλού και του κακού» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουτσούκος και Ν. Σαλαγιάννης δήλωσαν ότι «η κοινωνία, η κυβέρνηση και η οικονομία δεν αντέχουν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα», χωρίς φυσικά να αμφισβητήσουν στο ελάχιστο τον πυρήνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Τροφή στα σενάρια του ανασχηματισμού

Στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων στοχεύουν και οι πληροφορίες που καθημερινά διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου για τον επικείμενο - όπως όλα δείχνουν - ανασχηματισμό.

Τα σενάρια για τη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο αναζωπύρωσε χτες η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμο, στον οποίο φημολογείται ότι παλιότερα ο Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει θέση στο κυβερνητικό σχήμα.

Συνέχεια στα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει αποφασίσει τη δημιουργία θέσης «υπουργού συντονισμού», έδωσε και ο Θ. Πάγκαλος («Μέγκα») λέγοντας ότι «συντονιστής είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει συνεργάτες που ο ίδιος επιλέγει και κάνει καταμερισμό εργασίας (...) Ο πρωθυπουργός κρίνει ποιοι συγκροτούν την κυβέρνηση». Ανέφερε επίσης ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού να αποφασίσει εάν θα συστήσει υπουργείο Προεδρίας που θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο.

Ο Θ. Πάγκαλος, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησαν χτες να αποσυνδέσουν την ψήφο στις τοπικές εκλογές από την πολιτική της κυβέρνησης, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση φοβάται να εκφραστεί η λαϊκή αγανάκτηση στις κάλπες. Ο Θ. Πάγκαλος εξέφρασε την ελπίδα «να μην έχουν οι εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική», κάτι που όπως είπε επιχειρεί να πετύχει η ΝΔ και προέβλεψε «μεγάλη αποχή».

Σε συνέχεια τέλος της παραίτησης της νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού Γκ. Σιούτη, μετά την πρόσληψη του 25χρονου νομικού Αγ. Χασαπόπουλου στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Γ. Πεταλωτής επιχείρησε χτες να πείσει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες του πρωθυπουργού.

Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει ένα νέο γύρο επίθεσης σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου. Αξιοποιεί γι' αυτό την κινδυνολογία του χρέους. Ο λαός πρέπει να αρνηθεί να αναγνωρίσει το χρέος που δημιούργησε η πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας. Να ζητήσει να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία. Να τιμωρήσει τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά της. Τώρα είναι η ώρα ο λαός, τα φτωχά λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, με τη συμμαχία και την ενιαία δράση τους να καθορίσουν τις εξελίξεις προς όφελός τους.

-- Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει στο 20% τη φορολόγηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους να διεκδικήσουν δραστική φορολόγηση των κεφαλαιοκρατών με συντελεστή 45%.

-- Η κυβέρνηση ενισχύει το νομικό οπλοστάσιο για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Το ΚΚΕ καλεί σε πάλη για κατάργηση κάθε είδους και μορφής ελαστικής και προσωρινής απασχόλησης.

-- Η κυβέρνηση περικόπτει μισθούς και επιδόματα, «παγώνει» με τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ τις αυξήσεις στο μεροκάματο, καταργεί επιδόματα και δώρα σε μισθούς και συντάξεις.

Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

-- Η κυβέρνηση με νόμο αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης στα 40 χρόνια δουλειάς.

Το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκή πάλη για δραστική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

-- Η κυβέρνηση προωθεί νέα αύξηση του ΦΠΑ με τη μεταφορά τροφίμων, φαρμάκων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή του 11% στον υψηλό του 23%.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε οργανωμένη πάλη για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

-- Η κυβέρνηση δίνει κάλυψη στους αλευροβιομήχανους που θέλουν να επιβάλουν αυξήσεις 30% στο αλεύρι. Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για ματαίωση κάθε αύξησης στο ψωμί.

-- Η κυβέρνηση σχεδιάζει περικοπές ακόμα και στο πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Το ΚΚΕ καλεί σε μαζικούς αγώνες για την εξασφάλιση επιδόματος ανεργίας στους ανέργους και πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ίδιους και τις οικογένειες τους.

-- Η κυβέρνηση πρόσφερε στις κερδοφόρες τράπεζες νέο πακέτο ενίσχυσης 25 δισ. ευρώ.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει για να διαγραφούν τα χρέη των ανέργων και των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων προς τις τράπεζες.

-- Η κυβέρνηση ετοιμάζει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 40% μέχρι και 100%.

Το ΚΚΕ καλεί σε πάλη για να μην υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, του νερού και του τηλεφώνου.

-- Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο που διασφαλίζει ότι οι τράπεζες δε θα χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα προσδοκώμενα σε ό,τι αφορά τα ληστρικά δάνεια που έδωσαν στους εργαζομένους, σφίγγοντας τη θηλιά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το ΚΚΕ καλεί σε πάλη για να απαγορευτεί με νόμο ο πλειστηριασμός κύριας και ή δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης.

-- Η κυβέρνηση περικόπτει περαιτέρω τις υποτυπώδεις κοινωνικές δαπάνες.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε αγώνα για υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία, την Πρόνοια και κατάργηση κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας σ' αυτούς τους τομείς.

-- Η κυβέρνηση μειώνει τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε αγώνα για πρόσβαση όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις και κατάργηση των τροφείων.

-- Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας προς όφελος των πολυεθνικών.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε πάλη για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένες τις βασικές υποδομές.

-- Η κυβέρνηση με την αντιαγροτική πολιτική της ξεκληρίζει την αγροτιά και αυξάνει τις εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας προϊόντων.

Το ΚΚΕ καλεί σε πάλη για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας.

-- Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε αγώνα για να σταματήσουν οι δαπάνες για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

-- Η κυβέρνηση στέλνει Ελληνες στρατιώτες στα ιμπεριαλιστικά κατοχικά μέτωπα όπου Γης.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να οργανώσει την αντιιμπεριαλιστική του πάλη και να απαιτήσει να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές κατοχικές στρατιωτικές αποστολές, που εκτός όλων των άλλων επιβαρύνουν με 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τον ελληνικό λαό.


Π. Θ.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Συμπόρευση με το ΚΚΕ με ψήφο και δράση

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις:

«Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα από κυβέρνηση - ΝΔ - ΕΕ, μόνο χειρότερα μέτρα για να υπηρετηθεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό έγκαιρα πρέπει να μετατραπεί η λαϊκή αγανάκτηση σε δύναμη, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, με την ψήφο και τη δράση, για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια, για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης που θα υπηρετεί το λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ