ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Αντλεί «εμπειρία» από το κράτος - φονιά

«Υπάρχει μια τεχνογνωσία η οποία πρέπει να ανταλλάσσεται» είπε ο υπουργός Αμυνας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «αξιόμαχο πολεμικό κράτος»

Η φωτογραφία αποτυπώνει το φρικιαστικό αποτέλεσμα του «αξιόμαχου πολεμικού κράτους» του Ισραήλ, από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει «εμπειρία»...
Η φωτογραφία αποτυπώνει το φρικιαστικό αποτέλεσμα του «αξιόμαχου πολεμικού κράτους» του Ισραήλ, από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει «εμπειρία»...
Μια πρώτη εικόνα του βάθους της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, αλλά και της εμπλοκής της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου στην Αθήνα και τις διμερείς συμφωνίες που υπήρξαν με τη δική του συμμετοχή, ο Ε. Βενιζέλος έδωσε το στίγμα της στρατιωτικής συνεργασίας, σημειώνοντας:

«Το Ισραήλ είναι ένα αξιόμαχο πολεμικό κράτος με τεράστια εμπειρία στα θέματα οργάνωσης, διοίκησης, λειτουργίας, εξοπλισμών, αμυντικής βιομηχανίας. Υπάρχει μια τεχνογνωσία η οποία πρέπει να ανταλλάσσεται. Υπάρχουν περιθώρια διεξαγωγής κοινών ασκήσεων σε όλους τους κλάδους, προς αμοιβαίο όφελος και με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και τις δικές μας αρχές, ιδίως όταν κινούμαστε στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό φάνηκε και στην τελευταία κοινή αεροπορική άσκηση που διακόπηκε και θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο. Και βεβαίως υπάρχουν και πολύ μεγάλα περιθώρια πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας σε μια σειρά από θέματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος και αφορούν την ασφάλεια της ευρύτερης αυτής περιοχής».

Οι δηλώσεις του υπουργού επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση «Μίνωας» - η οποία υποτίθεται πως είχε ανασταλεί μετά την επίθεση στη νηοπομπή προς τη Γάζα - θα γίνει ξανά τον Οκτώβρη, όπως και ότι προετοιμάζονται κοινές ελληνοϊσραηλινές ασκήσεις σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Και ενώ τα γεγονότα βοούν, ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε στη συνέντευξη ότι «δεν μας ζητήθηκε τίποτα συγκεκριμένο, δεν υπήρξε κάποια δέσμευση συγκεκριμένη».

Κι' αυτό όταν υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα ελληνικά στρατιωτικά επιτελεία (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) ετοιμάζονται ήδη για την υλοποίηση της ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας, στους τομείς της εκπαίδευσης, των ασκήσεων και της προμήθειας - συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων, ενώ μόλις πρόσφατα δημοσιεύματα ενέπλεξαν στις στρατιωτικές ασκήσεις και τους «S 300» που είναι εγκατεστημένοι στην Κρήτη.

Δείχνοντας, τέλος, ότι η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μία διάθεση να αποκτήσει προοπτική αυτή η συνεργασία, λαμβανομένου υπόψη ότι η υψηλή αξιοπιστία της Ελλάδος στον αραβικό κόσμο επιτρέπει στη χώρα να παίξει ένα διαμεσολαβητικό και ευεργετικό ρόλο και μέσα σε αυτό το κλίμα των συνομιλιών που άρχισαν χθες στην Ουάσιγκτον».

«Εχουμε - κατέληξε - πολλά και σημαντικά αντικείμενα τα οποία αφορούν πρωτίστως τον κοινό γεωγραφικό μας χώρο, την κατάσταση στη Μεσόγειο και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα πρέπει να έχει στραμμένα τα μάτια της στη Μεσόγειο. Δεν έχουμε πάντα επίκαιρη και ενεργό αυτή τη διάσταση της Μεσογείου στο μυαλό μας, εννοώ και λόγω Κύπρου, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Αρα έχουμε έναν χώρο στον οποίο συνυπάρχουμε».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τι γίνεται με το Ισραήλ και τους «S 300» στην Κρήτη;

Διευκρινίσεις για πληροφορίες που θέλουν τα πυραυλικά συστήματα να εμπλέκονται σε ασκήσεις του ισραηλινού στρατού, ζητάνε βουλευτές του Κόμματος

Μια ακόμη πλευρά της επικίνδυνης στρατιωτικοπολιτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ αναδεικνύει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Μαυρίκος.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως στην πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Β. Νετανιάχου στην Ελλάδα ζητήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να παραχωρήσει τους πυραύλους S-300, που αγοράστηκαν για να πάνε στην Κύπρο και κατέληξαν να σταθμεύουν στην Κρήτη, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο ισραηλινής στρατιωτικής άσκησης για να εξοικειωθούν οι ισραηλινοί πιλότοι και να αναπτύξουν τρόπους εξουδετέρωσής τους.

Φαίνεται πως τα πρόσφατα ελληνοϊσραηλινά στρατιωτικά γυμνάσια στην Κρήτη, που καταδίκασε το ΚΚΕ, δεν ήταν αρκετά για την εκπαίδευση των ισραηλινών πιλότων στην εξουδετέρωση αυτών των πυραυλικών συστημάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει αποδεκτό το αίτημα του Ισραήλ».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

«Αναλογίζεται η κυβέρνηση τους κινδύνους που περικλείει μια τέτοια κίνηση για τον ελληνικό λαό, αλλά και τους λαούς της περιοχής μας, τη στιγμή μάλιστα που το Ισραήλ ζητά αποκλεισμό του Ιράν και απειλεί με πόλεμο; Συνειδητοποιεί ή όχι η κυβέρνηση ότι "παίζει με τη φωτιά" και προκαλεί με μια τέτοια πιθανή της απόφαση όχι μόνον τους αραβικούς λαούς, αλλά και τη Ρωσία, από την οποία αγοράστηκαν αυτά τα πυραυλικά συστήματα;».

Υποπτες προθέσεις...

Υποπτες οι προθέσεις της Τουρκίας, έτσι όπως ανακοινώθηκαν τουλάχιστον από τον Τύπο, που αφορούν στην άρση «της αιτίας πολέμου» (casus belli) εναντίον της χώρας μας εάν αυτή επεκτείνει, όπως άλλωστε δικαιούται, τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ. Η τουρκική αυτή «πρόθεση» έχει να κάνει και με το σχεδιασμό του νέου στρατηγικού δόγματος, δηλαδή το ριζικά αναθεωρημένο «Εγγραφο Εθνικής ασφαλείας» της Τουρκίας που αναμένεται να εγκριθεί τον Οκτώβριο, συχνά καλείται ως «Κόκκινη Βίβλος» ή ακόμα και «μυστικό Σύνταγμα», είναι λοιπόν το θεμέλιο του μεγαλύτερου μέρους της εξωτερικής πολιτικής και όλης της αμυντικής πολιτικής. Θα ήταν αφελές αν δε λαμβάναμε υπόψη μας την πάγια πολιτικό - στρατιωτική θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο και ιδιαίτερα τελευταία έτσι όπως εκφράζεται ότι «...το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των νησιών του Αιγαίου βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία αποτελεί το σημαντικότερο αδιέξοδο της πολιτικής της εγγύς θαλάσσιας περιοχής της Τουρκίας. Η βασική πηγή προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αγεφύρωτη αντίφαση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του ισχύοντος καθεστώτος (...) και η περικύκλωση των υδάτινων διαδρομών, που εξασφαλίζουν το πέρασμα από την Προποντίδα στη Μεσόγειο, από αυτά τα νησιά (του Αιγαίου), αξιολογούνται από την Τουρκία ως ένα πολύ σοβαρό κενό ασφαλείας».

Αλήθεια, τι αλλάζει έτσι ξαφνικά; Θα ήταν μεγάλη αφέλεια να «τσιμπήσει» κανείς σε τέτοιες προθέσεις ή ανακοινώσεις, εκτός και αν υπάρχουν «από κάτω» άλλες προθέσεις, δεδομένου ότι η Τουρκία δε συνηθίζει να κάνει μεμονωμένες εκχωρήσεις ή υποχωρήσεις, ιδιαίτερα σε ζωτικά θέματα γι' αυτήν. Αν όμως, για παράδειγμα, πρόκειται για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, τότε θα προκύψουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και θα προσπαθήσουν να «κόψουν και να ράψουν» για εμάς (εν προκειμένω για το Αιγαίο), χωρίς εμάς. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, με κυρίαρχο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Δε θα αναλωθούμε σε τεχνικά θέματα αυτή τη στιγμή αλλά πρέπει να θυμίσουμε δυστυχώς, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, τις δυο τελευταίες δεκαετίες μας έχουν συνηθίσει σε επιμέρους εκχωρήσεις ζωτικών συμφερόντων, όπως η αποδοχή «γκρίζων ζωνών», η απώλεια του ελέγχου του εναέριου χώρου στο Αιγαίο κ.ά. Ετσι, η διαχρονικά «πρόθυμη» ελληνική πολιτική, γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη, πολύ περισσότερο σήμερα που η σημερινή κυβερνητική στρατηγική θέλει την υφαλοκρηπίδα να φτάνει μόνον μέχρι τα 200 μέτρα βάθος.

Οι πιέσεις των ξένων παραγόντων και ιδιαίτερα των Αμερικανών πυκνώνουν τελευταία, αφού αξιώνουν να πάρουν και αυτοί το μερίδιο τους. O ειδικός Αμερικανός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ειδικός σε θέματα ενέργειας, Richart Momingstar, ζήτησε να υπάρξει «επιτέλους συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για τα σύνορα» και πρόσθεσε ότι «εάν ο καθορισμός συνόρων δεν είναι εφικτός επί του παρόντος, οι δύο χώρες μπορούν να καταλήξουν σε μία επιχειρηματική λύση (...) στο Αιγαίο ή σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, όπου το οικονομικό όφελος είναι τόσο μεγάλο (...) ακόμη και εάν οι δύο χώρες δε συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα». Η μη αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου της θαλάσσης από την Τουρκία, η νέα νεοοθωμανική εξωτερική της πολιτική και οι συνεχιζόμενες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, η αδιάλλακτη πολιτική της στην Κύπρο και οι ύποπτοι σχεδιασμοί της για τη Θράκη, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ευοίωνες προοπτικές. Αντίθετα, θα πρέπει να προβληματίσουν ακόμα περισσότερο οι αυξανόμενες, από την πλευρά της αμυντικές δαπάνες. Ας σημειωθεί ότι για φέτος ο τουρκικός αμυντικός προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 16 δισ. δολάρια και στη λίστα των εξοπλιστικών της προγραμμάτων ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, νέα προμήθεια τανκς, υποβρύχιων, 100 νέων αεροσκαφών «F-35» κ.ο.κ. που είναι γνωστό για πού προορίζονται. Αυτές οι ύποπτες προθέσεις και εξαγγελίες από τη μία και η ανύπαρκτη εθνική και αμυντική διπλωματία της χώρας μας από την άλλη, μόνον ανησυχίες προκαλούν. Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιδράσει δυναμικά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αφορούν την περιοχή μας, την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά μας συμφέροντα.


Νίκος ΤζΟΒΛΑΣ
Απόστρατος Αξιωματικός Π.Ν.Μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ