ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Παιχνίδι για ισχυρούς παίκτες

Με το τέλος ΑΠΕ στα τιμολόγια της ΔΕΗ η χρηματοδότηση των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Εμπαίζοντας χιλιάδες αγρότες, πολλοί από τους οποίους παίζουν γη και περιουσία «κορόνα - γράμματα», προκειμένου να γίνουν μέρος ενός ακόμη κίβδηλου «Ελντοράντο», η κυβέρνηση αποκαλύπτει σε όλη της την έκταση τον αυτοσκοπό της ενεργειακής πολιτικής της, που είναι η θεσμική προσαρμογή στις αξιώσεις των ντόπιων και ξένων ενεργειακών μεγάλων εταιρειών για περισσότερα προνόμια και διευκολύνσεις.

Στο μεταξύ ισχύει η απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και αποδίδεται στο ΔΕΣΜΗΕ. Με ποιο στόχο; Για να πληρώνονται οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν εξασφαλίσει μακρόχρονα συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους με τιμές έως και δεκαπλάσιες από αυτές που ισχύουν για τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής. Είναι και αυτό ένα ακόμα μέτρο που αποδεικνύει πόσο ψεύτικο είναι το επιχείρημα για τη συμβολή της περιβόητης «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και των εκπροσώπων του κεφαλαίου στην οικονομική ανάπτυξη, αφού η μόνη περίπτωση για να κάνουν επενδύσεις είναι να έχουν εκ των προτέρων εξασφαλισμένο το κέρδος και μάλιστα με κρατική εγγύηση. Μια εγγύηση που κουρελιάζεται όταν αφορά τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των εργαζομένων, οι κυβερνώντες όμως την διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού όταν πρόκειται να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Τον περασμένο Ιούνη ανακοίνωσε ότι το τέλος ΑΠΕ θα αυξηθεί από 30 λεπτά σε 5,57 ευρώ ανά 1.000 kWh κατανάλωσης (αύξηση 1.756%), με την εξαίρεση των οικιακών καταναλωτών, στην «παρούσα φάση», όπως χαρακτηριστικά σημείωνε. Η σειρά των οικιακών καταναλωτών έρχεται αμέσως μετά και είναι βέβαιο ότι οι ανατιμήσεις δε θα περιοριστούν εκεί, αλλά θα αφορούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ συνολικά.

Από την Τετάρτη, χιλιάδες αγρότες συνέρρευσαν στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ για να καταθέσουν αιτήσεις δημιουργίας μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος έως 100 KW. Εκτιμάται ότι την πρώτη μέρα κατατέθηκαν περίπου 2.000 αιτήσεις και χτες άρχισαν να κατατίθενται ομαδικά και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους. Πρόκειται για ανθρώπους που με τη «διευκόλυνση» των τραπεζών είναι πρόθυμοι να μπουν σε μια περιπέτεια κόστους 300-350 χιλ. ευρώ, χωρίς να έχει προσδιοριστεί πόση ισχύ θα δεχτεί το Σύστημα από αυτούς τους σταθμούς και η γεωγραφική κατανομή της! Αυτό σημαίνει ότι ένας πολύ σημαντικός αριθμός αγροτών κινδυνεύουν με αποκλεισμό, έχοντας παραγγείλει μελέτες που στοιχίζουν από 3-5 χιλ. ευρώ και με την καταβολή παραβόλων 300-500 ευρώ.

Αυτή είναι η μία πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής, όπου η δυνατότητα της δήθεν μαζικής συμμετοχής στο όνειρο του εύκολου πλουτισμού, «στρώνει» το δρόμο στις μεγάλες εταιρείες, που συνήθως ακολουθούν και σαρώνουν άδειες, γη και εγκαταστάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση, μέσω του «σχεδίου δράσης», θέτει ως στόχο τα 15.000 MW από ΑΠΕ μέχρι το 2020, με ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις που υπολογίζεται ότι φτάνουν τα ...20.000 MW και την υφιστάμενη ισχύ στα 4.500 MW. Το ποσοστό συμμετοχής των φωτοβολταϊκών προσδιορίστηκε στα 2.567 MW. Από τα στοιχεία αυτά, είναι φανερό ότι οι αγρότες μπήκαν σε μια νέα περιπέτεια εξαπάτησης.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους - καταναλωτές. Η ίδια η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει την πρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριών για τα επόμενα 10 χρόνια, στο περίφημο «σχέδιο δράσης» για τις ΑΠΕ, εκτιμώντας και ελπίζοντας σε επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν ολοκληρωτικά με νέες χρεώσεις σε βάρος των εργατικών οικογενειών, οι οποίες όμως θα κληθούν ταυτόχρονα να υποστηρίξουν και τα πολλαπλάσια έσοδα και κέρδη που απαιτούν οι ενεργειακοί κολοσσοί στη βάση αυτών των επενδύσεων.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Μέχρι 65% μικρότερος ο τζίρος φέτος

Στο 25% κατά μέσον όρο η πτώση των πωλήσεων

Δεν έφεραν χαμόγελα στους εμπόρους οι θερινές εκπτώσεις που επισήμως ολοκληρώθηκαν στις 31 Αυγούστου, ούτε αναμένονται καλύτερες μέρες από τις προσφορές που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες και πρακτικά ισοδυναμούν με παράταση των εκπτώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους φέτος οι έμποροι κατέγραψαν πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με την περσινή περίοδο που έφτασε ακόμα και το 65%, ενώ κατά μέσον όρο σε όλη τη χώρα ο τζίρος μειώθηκε κατά 25%. Παρά τα δελεαστικά ποσοστά εκπτώσεων, που φέτος ήταν ακόμα 7% - 8% χαμηλότερα από άλλες χρονιές, δε στάθηκαν αρκετά να οδηγήσουν τους καταναλωτές μέχρι τα ταμεία των μαγαζιών. «Σε πολλές μεγάλες πόλεις τα ποσοστά των εκπτώσεων στις βιτρίνες των καταστημάτων ταυτίστηκαν με την πτώση του τζίρου», διαπιστώνει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ. Στην κατάσταση που διαμορφώθηκε επαληθεύεται η ρήση «έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου», αποτυπώνοντας με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο ότι η πολιτική της δραματικής μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων, της στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου στο όνομα της εξόδου από την καπιταλιστική κρίση, η διόγκωση της ανεργίας και η διεύρυνση της φτώχειας, η λεηλάτηση του πενιχρού εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών από τα μονοπώλια με την καθημερινή ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης εξανεμίζει τις δυνατότητες για αναθέρμανση της αγοράς. Δεν μπορεί παρά να οδηγεί και σε μείωση του τζίρου των μαγαζιών και σε συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ.

Τα ποσοστά πτώσης του τζίρου «μιλούν» από μόνα τους για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην περίοδο των εκπτώσεων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στην Αθήνα η μείωση κυμάνθηκε μεταξύ 25% και 35% , στον Πειραιά 15% - 25%, στη Θεσσαλονίκη 10% - 30%, στην Εύβοια 25% - 30%, στις Σέρρες 25% - 65%, στο Βόλο 10% - 35%, στην Καστοριά 20% - 45%, στην Εδεσσα 20% - 40%, στο Αμύνταιο 20% - 50%, στην Ξάνθη 20% - 30%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθεί κάθε τέλος για τις ΑΠΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή την κατάσταση με τα φωτοβολταϊκά και την αύξηση του τέλους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο λογαριασμό της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με χτεσινή ανακοίνωση τονίζει:

«Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δεχθούν την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ήδη πληρώνουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Πρέπει να αρνηθούν να πληρώσουν ένα ακόμα χαράτσι στο ήδη ακριβό σήμερα ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εγγυημένη τιμή δηλαδή κέρδος στους ιδιώτες "πράσινους" επενδυτές.

Η κατάσταση που δημιούργησε η κυβέρνηση με την αδειοδότηση και την προκλητική χρηματοδότηση για την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων από ιδιώτες, αποτελεί απόδειξη ότι στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης" δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακός σχεδιασμός που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. ΄

Η προκλητική κρατική στήριξη του ιδιώτη επενδυτή, που γίνεται σε βάρος του λαϊκού καταναλωτή (με την πανάκριβη αγορά «πράσινης» κιλοβατώρας από το κράτος), έχει οδηγήσει σε υπερβολικό βαθμό αιτήσεων αδειοδότησης επενδύσεων που ξεπερνούν σε ισχύ τα 3,5 χιλιάδες μεγαβάτ, τη στιγμή που επίσημος στόχος της κυβέρνησης είναι τα 2,5 χιλιάδες μεγαβάτ μέχρι το 2020. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα μια και ο βαθμός διείσδυσης μιας πηγής ενέργειας, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές, στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, τόσο για τεχνικούς λόγους όσο και για λόγους κόστους ηλεκτροπαραγωγής, δεν μπορεί να είναι απεριόριστος.

Η χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών πάρκων στην ύπαιθρο είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προώθηση των αντιαγροτικών κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και μείωση της αγροτικής παραγωγής. Ταυτόχρονα είναι σχέδιο εξαπάτησης των αγροτών ότι έτσι θα αντισταθμίσουν τις αρνητικές συνέπειες από τη μείωση - κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Είναι κοινωνικά απαράδεκτο να καταστρέφεται αγροτική παραγωγή και γόνιμη αγροτική γη.

Τελικά οι πραγματικοί ωφελημένοι θα είναι οι Τράπεζες που σήμερα χορηγούν "πράσινα δάνεια" (απαιτώντας εκχώρηση στην Τράπεζα της σύμβασης που θα συνάψει το λαϊκό νοικοκυριό με τη ΔΕΗ είτε προσημειώσεις ακινήτων) και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα αναλάβουν δουλειές δισεκατομμυρίων (π.χ. επένδυση στην Κοζάνη).

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να απαιτήσουν την κατάργηση οποιουδήποτε τέλους για ΑΠΕ και καμία επιδότηση των ιδιωτών επενδυτών. Μόνο η πάλη για συγκρότηση ενός Ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα ενέργειας και η πάλη για Λαϊκή εξουσία, είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει την παραγωγή και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας ως κοινωνικό αγαθό».

ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο της «απελευθέρωσης»

Το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, ρύθμιση που στην ουσία προσβλέπει στην παραχώρηση των οδικών μεταφορών στις μεγάλες, ελληνικές και ξένες, μεταφορικές εταιρείες, μέσω της κατάργησης των αδειών για την κυκλοφορία των φορτηγών δημόσιας χρήσης, φέρνει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα προς τον πρόεδρο της Βουλής, το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη Τρίτη, 7 του Σεπτέμβρη, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση του αριθμού των χορηγούμενων αδειών φορτηγών δημόσιας χρήσης και τη χορήγηση αδειών, μετά από μία τριετία, αντί συμβολικού αντιτίμου. Στο μέτρο αντιδρούν όσοι έχουν παρόμοια φορτηγά οχήματα, μια και για την απόκτηση των αδειών που διαθέτουν έχουν πληρώσει δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ποσά τα οποία απαξιώνονται πλήρως, από τη στιγμή που οι άδειες θα δίνονται πλέον σχεδόν δωρεάν.

Η παράλληλη ρύθμιση για την απελευθέρωση και των κομίστρων των οδικών μεταφορών, είναι βέβαιο ότι θα ευνοήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες με τους μεγάλους στόλους που διαθέτουν μπορούν εύκολα να «χτυπήσουν» τις τιμές εκτοπίζοντας τους μικρούς του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ