ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα χαράτσια στο λαό, μείωση φόρων στο κεφάλαιο

Με προκλητική προπαγάνδα, προωθεί καπέλο στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και γενικευμένη επίθεση με ΦΠΑ και ειδικούς φόρους

Με την αύξηση της φορολογίας για το λαό και τη μείωσή της για το κεφάλαιο, η κυβέρνηση αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ της πλουτοκρατίας και βάζει τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν την κρίση
Με την αύξηση της φορολογίας για το λαό και τη μείωσή της για το κεφάλαιο, η κυβέρνηση αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ της πλουτοκρατίας και βάζει τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν την κρίση
Τα νέα αντιλαϊκά πακέτα αμπαλάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καλλιεργώντας το έδαφος για τις επερχόμενες νέες τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω σε όλους τους φόρους κατανάλωσης, σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης. Ο εφιάλτης που ετοιμάζουν, ακουμπάει για τα καλά το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών και τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ο.κ.).

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε όλα τα φοροεισπρακτικά σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης και την μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή του 11% στον υψηλό συντελεστή του 23% του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για νέα αύξηση των φόρων στα καύσιμα.

Το προπαγανδιστικό παιχνίδι που από χτες στήνει η κυβέρνηση αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους για το λαό. Τα κυβερνητικά επιτελεία διέρρεαν εδώ και μέρες σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η υστέρηση στα έσοδα επέβαλε την εσπευσμένη εφαρμογή του μέτρου που προβλέπεται στο μνημόνιο και αφορά τη μετάταξη προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης από τη χαμηλή στην υψηλή κλίμακα του ΦΠΑ. Το συγκεκριμένο μέτρο προβλεπόταν να τεθεί σε ισχύ από 1/1/2011.

Τώρα η κυβέρνηση βγαίνει ξεδιάντροπα και λέει ότι θα αυξήσει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να μην αυξήσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο τον ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης! Μ' αυτόν τον τρόπο, επιβάλλει στα λαϊκά στρώματα έναν επιπλέον φόρο μέσα στο 2010 και ετοιμάζεται να αυξήσει το ΦΠΑ κανονικά από 1/1/2011.

Μετά από αυτά, ζητάει από το λαό να είναι και ευχαριστημένος που ο ΦΠΑ δεν αυξάνεται εσπευσμένα, όπως έλεγαν τα διοχετευμένα σενάρια, αλλά στη θέση του επιλέγεται δήθεν το εναλλακτικό σενάριο της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Την ίδια ώρα, μετά από «αίτημα» του ΣΕΒ, η κυβέρνηση σπεύδει να κατεβάσει τη φορολογία για τα διανεμόμενα κέρδη από το 40% στο 24%, όπως ισχύει σήμερα και για τα λεγόμενα «μη διανεμόμενα κέρδη». Παραπέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείδωσε» και η επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος αποκλιμάκωσης στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου από το 24% στο 20%, δηλαδή για ακόμη 4 ποσοστιαίες μονάδες πριν από το 2014 που προβλεπόταν αρχικά.

Φωτιά στο λαϊκό εισόδημα

Δίνοντας το περίγραμμα της άθλιας κυβερνητικής προπαγάνδας και των φορομπηχτικών σχεδιασμών, στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και στη συνάντηση που ακολούθησε με τους «κοινωνικούς εταίρους», ο πρωθυπουργός δήλωσε προκλητικά ότι «ο φόρος γι' αυτή την κυβέρνηση δεν είναι χαράτσι, είναι αλληλεγγύη, γιατί οι φόροι με αυτή την κυβέρνηση, σημαίνουν ότι αυτά τα λεφτά θα πάνε εκεί όπου πρέπει». Ο ίδιος ξεκαθάρισε «ότι τα βάρη φέτος είναι περισσότερα από κάθε άλλο χρόνο» και επανέλαβε ότι «το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά».

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν χτες, η κυβέρνηση σχεδιάζει:

-- Για το πετρέλαιο θέρμανσης: Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που ισχύει σήμερα για τη χειμερινή περίοδο είναι 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο. Η εξομοίωσή του με το πετρέλαιο κίνησης σημαίνει την απογείωσή του στα 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Πάνω στην τιμή εκκίνησης, προστίθεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και πάνω στα προηγούμενα έρχεται στη συνέχεια και ο ΦΠΑ που, για την ώρα, διαμορφώνεται στο 23%. Η αύξηση για κάθε 1 λίτρο φτάνει στα 40 λεπτά. Ετσι, για κατανάλωση 1.000 λίτρων, το λαϊκό νοικοκυριό θα πρέπει να ξοδέψει τον ερχόμενο χειμώνα πρόσθετο κονδύλι ύψους 400 ευρώ! Ο απόλυτος εμπαιγμός πλουτοκρατίας και κυβέρνησης έχει και συνέχεια με δήθεν «στοχευμένες δράσεις», με ψευτοεπιδόματα ελεημοσύνης για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας που παράγει η εγκληματική πολιτική σε όφελος της πλουτοκρατίας. Παραπέρα, βάζουν στα σκαριά και το συμπληρωματικό πακέτο με τις νέες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, πάνω και από 410 ευρώ που βρίσκονται σήμερα!

-- Για τον ΦΠΑ: Το μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ προβλέπει μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης (όπως τα τρόφιμα) από το λεγόμενο χαμηλό συντελεστή (για την ώρα 11%), στο 23%, με αύξηση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες. Στόχος τους, κάτω από τον οποίο δεν πέφτουν ούτε ρούπι, είναι το χαράτσωμα του λαού με ακόμη 1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο, με αρχή την 1η Γενάρη του 2011. Αλλά ούτε και σε αυτό σκοπεύουν να σταματήσουν. Το μνημόνιο προβλέπει και νέα διεύρυνση του ΦΠΑ από το 2012 και στο εξής για ακόμη 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. Από την ίδια χρονιά μπάζουν και ειδικούς φόρους κατανάλωσης (σήμερα δεν υπάρχουν) και στα «μη αλκοολούχα ποτά», δηλαδή ακόμη και στις λεμονοπορτοκαλάδες, με στόχο να μαζεύουν ακόμη 300 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο. Χώρια από τα παραπάνω, ο νέος προϋπολογισμός φέρνει στην κρατική μπάνκα και τα «πράσινα τέλη» (300 εκατ.) κ.ά. Πρόκειται για χρήμα του λαού, που στη συνέχεια θα διαμοιράσουν στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

-- Για τα τσιγάρα: Σε χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάστηκε νέα αναμόρφωση του τρόπου επιβολής ειδικού φόρου προκειμένου να μην υπάρχουν οι λεγόμενες «φτηνές» μάρκες και «απώλειες» για το κρατικό ταμείο.

Κοροϊδία χωρίς όριο

Αναφερόμενος στο θέμα του πετρελαίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε μιλώντας στο «Μέγκα»: «Δεν διαψεύδω τίποτα, αλλά δεν επιβεβαιώνω και κάτι»! Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει «με κάθε τρόπο να προστατέψει τους καταναλωτές από μια ενδεχόμενη αύξηση των τιμών στην οποία θα οδηγηθούμε σε περίπτωση που έχουμε μετάταξη όλων αυτών των προϊόντων στο ΦΠΑ», αναπαράγοντας επί της ουσίας την επεξεργασμένη κυβερνητική προπαγάνδα.

Τους ίδιους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια, ώστε να μην υπάρχει μια μαζική μετάταξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, από 11% σε 23%». Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση του μειωμένου φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, τόνισε ότι «εξετάζουμε εναλλακτικά σενάρια», χωρίς ακόμα «να υπάρχει καμία τέτοια απόφαση».

Συγχρόνως, τα κυβερνητικά στελέχη σκόπιμα διαρρέουν σενάρια ακόμη και για την κατάργηση του λεγόμενου «φτηνού» αγροτικού πετρελαίου, μέτρο που με τη σειρά του, εκτός από τη φτωχομεσαία αγροτιά, έρχεται να αποτελειώσει το λαϊκό εισόδημα, να φέρει και νέο κύκλο ανατιμήσεων σε όλα τα είδη διατροφής.

Η επικαιροποίηση - εξειδίκευση του μνημονίου, βρίσκει τη συνέχειά της στα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Εκοφίν -Γιούρογκρουπ) που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στα μέσα του Σεπτέμβρη και αμέσως μετά τις κυβερνητικές «εξαγγελίες» στη ΔΕΘ, πιάνουν και πάλι «δουλειά» τα κλιμάκια της τρόικας που έρχονται ξανά στην Αθήνα για το νέο κύκλο συνεννοήσεων.

Το πρόγραμμα της Αλ. Παπαρήγα στη ΔΕΘ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ. Το πρόγραμμα της επίσκεψής της είναι το ακόλουθο:

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου:

  • 5:30 μ.μ.: Συνάντηση με το ΔΣ των εργαζομένων της Σχολής Τυφλών.
  • 8 μ.μ.: Ομιλία σε εκδήλωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, στους «Κήπους του Πασά».

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου:

  • 9:30 π.μ.: Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ και της HELEXPO.
  • 11 π.μ.: Συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός» (περίπτερο 8) στην αίθουσα C.
  • 1 μ.μ.: Περιοδεία στην ΕΛΒΟ, όπου θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Νέα ληστρική επιδρομή

Οι αυξήσεις που η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει για το πετρέλαιο θέρμανσης, πάνω στις ήδη αβάσταχτες τιμές που ισχύουν, έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή σε εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, άνεργους, ανήμπορους, που υποφέρουν από τις άγριες πολιτικές που εφαρμόζει.

Τα μέτρα της κυβέρνησης με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου δεν έχουν τελειωμό, είναι μέτρα ταξικά, υπηρετούν μόνο την κερδοφορία του κεφαλαίου και μεγαλώνουν τη φτώχεια και τη δυστυχία σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, ένα δρόμο έχουν. Το δυνάμωμα της συμμαχίας τους, για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Η οικονομία και η εξουσία στα χέρια του λαού, αυτή είναι η απάντηση.

ΚΚΕ
Φτηνό πετρέλαιο για το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιο για το πετρέλαιο θέρμανσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση. Το λαϊκό κίνημα, το εργατικό, το αγροτικό, πρέπει να είναι σε εγρήγορση διεκδικώντας αποφασιστικά κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή φθηνό πετρέλαιο για το λαό.

Ο λαός δεν πρέπει να δώσει καμία σημασία σε αυτά που διαδίδει η κυβέρνηση για εξαίρεση και μειωμένα τιμολόγια για τους εξαθλιωμένους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ